|
Домашни сосови |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | ||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 05.Февруари.2010 во 11:24 |
|||
Sos od pechurki
250 gr svezi pechurki 50 gr brashno 1 chashka kisela pavlaka 1 glavica luk sol, maslo -Na zagreano maslo go przime iseckaniot luk i gi dodavame iseckanite pechurki i sol. Se dinstat pokrieni da omeknat. Pavlakata se mesha so brashnoto i se dodava vo pechurkite. Se ostava da se dinsta ushte 5 min. |
||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Tartar Sos
6 jajca 6 laz maslo 2 laz senf 2 laz kisela pavlaka 1 limon sol -Tvrdo varenite jajca se pasiraat i se dodavaat ostanatite namirnici. Se miksira vo gusta smesa. |
||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Холандез Сос
2 жолчки
Лимонов сок исцеден од пола лимом
225 гр путер, стопен
Прстофат Кајеен(cayenne) бибер зачин
3/4 супена лажица сол
Се матат жолчките, лимонов сок и 2 супени лажици вода. Полека се додава путерот, само онаа путер маса која е провидна без грутките, најпосле се додава Кајеен биберот и солта.
Се служи свежо најчесто со рецепти со јајца или меко барен аспарагус, но добар е и како прелив за црвена, како и бела риба.
|
||||
Beauty fades, dumb is forever
|
||||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Француски прелив 250мл масло од семе од репка или маслиново масло110мл бел вински оцет
1 Лимон/свежо цеден сок
Прстофат сол, шеќер и бибер
Се матат рачно сите состојки (освен солта и биберот) во овален сад.
Отпосле се посолува и се наросува со црн пипер(бибер) и се става во тегла со капаче.
Се чува една недела и пред употреба се протресува добро.
овој прелив најчесто се користи за свежи салати.
|
||||
Beauty fades, dumb is forever
|
||||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сос од нане
50 гр свежи листови од нане, сецкани
25гр жолт шеќер
150мл засладен оцет (со слад)
Сол и бибер, прстофат
Во сад се стават заедно сецакното нане и шеќерот и се посипуваат со 4 супени лажици врела вода. Се оставаат да одстојат едно 3 мин. Се додава оцет, се наросува со солта и биберот и се меша (матка) добро се тоа заедно.
Се остава да одстои во фрижидер до 1 недела пред конзумација, за подобро да се впијат состојките, но може и по малку ладење да се јаде.
Овој сос е идеален за печено јагнешко.
|
||||
Beauty fades, dumb is forever
|
||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Bravo Glenn, definitivno ke mora da se zgotvi, a nekoj da degustira
|
||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сос од домати Потребно: |
||||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Бел сос со сирење и павлака
300 гр. шунка 300 гр. сирење 1 павлака 1 тегличе мало печурки путер околу 2 лажици 1 главица лукче сол и други зачини(оригано, чубрица) Се става прво шунката сецкана на мали коцкички да се пропржи во путерот , се додаваат печурките исто сецкани ... Откако ке се пропржат убаво се додава сирењето ... Од путерот сирењето ке се стопи на ситни трошкички, се додава павлаката кога ке се добие убава смеса се додаваат зачините мегу кои е и лукчето убаво исецкано на најмали парченца(може толчено) после зачинувањето сосот е готов |
||||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Песто со босилок -прелив за тестенини
2 китки босилек (50/70 листови) 1-2 чешниња лукче 30гр. сецкани бадеми 6-7 лажички маслиново масло 50 гр. пармезан сол црн пипер Босилекот зе мие , се цеди и лифчињата се кинат.Лукот се лупи и се сече на крупно Босилекот , лукот и бадемите се ставаат во блендер се дотура маслото пармезанот се посолува и се става и бибер , секој по свој вкус . Откако ке се соедини смесата во бландерот се преливаат врз тестенините , ако е потребно се дотура и малку од водата во која се вареле тестенините за да се разреди (секој по вкус) смесата ... |
||||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тако сос
Се користи како додаток при јадења од риба, месо или птици. Може да се комбинира и со тортиља чипс или со прилог од свеж зеленчук. СОСТОЈКИ • 1 голема лажица растително масло • 1 кромид, исечкан на коцки • 1 зелена или црвена пиперка, исечкана на коцки • ½ до 1 чили пиперче • ½ мала лажица мелен ким • ½ мала лажица коријандер • ½ чешне лук, здробен • малку сол, бибер и шеќер • лименка домати од 400 гр (или пире од домати) ПОДГОТОВКА Маслото ставете го во тава и загрејете го на слаб оган. Додадете ги кромидот и пиперката. Пропржете ги со постојано мешање, додека не омекнат. Ситно насечакајте го чили пиперчето и заедно со кимот, коријандерот и лукот додадете ги во тавата. Пржете уште околу 2-3 минути со постојано мешање. Кон претходната смеса додадете малку сол, бибер, шеќер и лименката домати заедно со сокот (или пире од домати). Варете уште 5-6 минути (додека смесата не згусне) на не многу силен оган. Во зависност од вкусот, може да додадете повеќе зачини. |
||||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Оригинален Бешамел сос
Од почит спрема човекот кој го креирал овој сос, а верувам дека скоро никој не го користи оригиналниот рецепт, сепак еве како Луис Бешамел, творецот на оригиналниот бешамел сос, го направил: На путер, се динстаат ситно сецкани: печурки, лук, магдонос и ситно рендан морков. Се додава жешко млекото, сол, мелен бибер и малку морско оревче. Се ова се вари 45 минути на тивок оган. Откако ќе се свари зеленчукот, се процедува ( без пасирање) и во понатамошното изготвување на сосот, се употребува само течниот процеден дел. На тивок оган се пропржува путер, се додава брашно и се додава претходно процеденета течност уште жешка. Се вари околу 3 минути. Изменето од ФорумскаБаба - 10.Август.2010 во 05:54 |
||||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Француски сос од црвено вино -за печено месо
1 л. црвено вино 1 главица кромид 1 гл.лук 70 гр.путер 20 гр.брашно магданос мајчина душичка ловоров лист бибер,сол -Виното го ставаме да зоврие,и му ги додаваме ситно сечени кромидот и лукот,мајчината душичка,ловоровиот лист,сол и бибер. -Се вари додека да изврие пола вино. -Матиме 20 грама путер и брашно,па го додаваме во тенџерето со виното.Мешаме -Непосредно пред јадењето се додава останатиот путер,магданосот ситно сечен,се пасира и служи. |
||||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Солен сос од дуњи Потребно: |
||||
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |