|
Разлика помеѓу к*ранска и библиска објава на... |
Внеси реплика | страница <1234 12> |
Автор | |
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prasanje mi bese dali vo biblijata pisuva deka faraonot ke bide znamenie za drugite narodi, deka ke bide spasent.e negovoto telo ke bide spaseno za da bide znamenie za drugite narodi
jas kako sto znam vo biblijata ne postoi zapis kade go veli toa tuku tvrdi deka faraonot koj go brkal na mojsej e potopen i negovoto telo e izgubeno nema traga od nego dodeka k*ran tvrdi deka negovoto telo ke bide spaseno "Јас верувам. Нема друг бог освен Оној во кој веруваат синовите Израилови и јас сум меѓу муслиманите!" Зарем сега, а понапред беше непослушен и беше меѓу безредниците! Па, денес Ние ќе го спасиме само телото твое за да бидеш знамение за оние по тебе, mnozistvoto megu lugeto, se ramnodusni, navistina kon ajetite nasi, sura 10-90,92 citajki vo mnogu forumi citam deka muhamed go prepisal k*ranot od biblijata ako bilo toa taka ovj citat bi trebalo da go pisuva i vo bilijata , taka bi bilo realno, pozdrav Me interesira koe e mislenjeto na muslimanite za Avram? Zoshto muslimanite go slavat petok, sestiot den, a ne sedmiot den, Sabbath, kako i Avram? Neli se negovi sledbenici? Surah 16 (The Bee): 124 insala ponataka se ke se kaze i za avram vozviseniot Allah na sekoj narod propisal den vo koj lugeto ke se soberat i da mu pravat ibadet t.e molitva na boga, na muslimanite im e propisan petok, toj den im e propisan i na izraelcanite, ali tie odstapile od toa i go prifatile sabota, allah dz.s niv im obavezai vo tevrat, koj im stavi zadatak da ja cuvaat taa zapoved i da go go sledat muhamed s.a.v.s.koga ke go prati,, kade allah veli ,"Svetkovanje subote propisano je onima koji su imali različita mišljenja o njoj..."., go sledele toaa go ostavile petok,se dodeka allah ne go prati isa sin merjemin, vo koj ja cuvase sabota se dodeka ne bil vozdignat, taka da hristijanite posle nego za vreme na konstantin go prifatile deno nedelaza da se razlikuvaat od evreite,kako sto ja prmenale nasokata kon namaz kon erusalim, allah najdobro znae, muhamed , as rekol; "Allah je onima prije nas onemogućio petak, pa je židovima bila subota a kršćanima nedjelja. Allah je nas stvorio i uputio nas na petak i stavaio ga ispred subote i nedjelje, kao što će i oni, također, biti oni koji će nas slijediti na Sudnjem danu, s obzirom da smo mi posljednji stanovnici dunjaluka a prvi na ahiretu, i oni koji će prije drugih stvorenja polagati račun.". Изменето од el_kevser - 03.Февруари.2010 во 15:11 |
|
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prvo, sabotata e dadena za coveshtvoto, a ne na evreite. Da go tvrdish ova, znaci deka velish deka Avram e evrein zoshto on drzel sabota, shto pak od druga strana znaci deka muslimanite se tie koi se razlikuvaat od ucenjeto na Avram.
Vtoro, analizirajki gi istoriskite podatoci, sabotata vo nedelata e smeneta od covek a ne od Boga, taka da se sporeduvash so covecka odluka zanci deka i petokot e covecka odluka, a ne Bozja. Treto, dali bi mozel so k*ranot da pokazesh kade e pokazan petokot za slavenje. Jas najdov deka veli sabotata e za sluzenje na Boga, a ne petokot. Cetvrto, koga go spomna Isa, Sinot Bozji, On ja drzel sabotata i Biblijata jasno veli (Matej 24:35) deka On nema da promeni ni bukva od ucenjeto na Bog, a ne cela naredba za sabotata. On istotaka e primer za coveshtvoto, taka da lugjeto treba da go sledat Negoviot Primer. I muslimanite velat deka Isa e prorok, pa togash treba da se drzi od strana na muslimanite shto Isa kazal, a toj megju drugoto kazal deka ne go smenil ucenjeto na Boga. Petto, ti velish deka vo Surah 10:90 k*ranot veli deka nema drug Bog osven "evrejskiot" Bog, koj pak od druga strana veli sabotata da se drzi, a ne petokot. Tvoeto mislenje e sprotivno na Bozjeto, shto samo po sebe znaci greshno (sekoe covecko mislenje sprotivno na Bozjeto e greshno ucenje). Sesto, nema logika vo mislenjeto deka Bog na sekoj narod mu dal poseben den za sluzba, zoshto ima poveke narodi otkolku denovi vo sedmicata. I da e taka, povtono Bog vo Malahija 3:6 veli deka On ne se menuva (toa e istiot Bog koj e citiran vo Surah 10:90), a ti sugerirash promena vo negovoto ucenje, shto samo po sebe znaci deka e greshno. Sedmo, nikade ne najdov nekoja informacija koja veli deka e daden petokot za sluzenje, nitu pak deka evreite go smenile denot na sluzba. Bash naprotiv, polno e so informacii kade Bog veli deka treba da se sluzi sabotata. Vo Surah 16, posebno prvite dvaesetina stihovi opishano e stvaranjeto na zemjata od strana na Boga, mnogu slicno kako i vo Biblijata. Mozesh li da mi dadesh nekoj stih od k*uranot kade veli deka evreite go smenile petokot vo sabota (no te molam bez covecki izjavi i objasnuvanja, tuku konkreten stih za petokot i promenata)? Изменето од sk - 04.Февруари.2010 во 10:09 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prikaznata mora da bide edna ista identicna verata e edna veruvanje vo eden bog, celata taa priikazna se spomnuva i vo k*ranot a ne deka e prepisana kako sto si mislite, ve prasav a ne mi odgovorivte so prikaznata na musa t.e mojsej bi sakal da mi kazete kade vo biblijata veli prasanje mi bese dali vo biblijata pisuva deka faraonot ke bide znamenie za drugite narodi, deka ke bide spasent.e negovoto telo ke bide spaseno za da bide znamenie za drugite narodi jas kako sto znam vo biblijata ne postoi zapis kade go veli toa tuku tvrdi deka faraonot koj go brkal na mojsej e potopen i negovoto telo e izgubeno nema traga od nego dodeka k*ran tvrdi deka negovoto telo ke bide spaseno celata mie da vidime dali ima razlika vo k*ranskite i bibliskite citat za verovesnicite ;; tokmu vo ovaaa prikazna za mojsej i faraonot ima edna golema razlika za i okolu potopuvanjeto na faraonot biblijata tvrdi deka faraonot e potopen i nee pronajdeno nikakvo telo izgubenoo seto toa e interesno sto vo k*ran seto toa go potvrduva deka faraonot e potopen potoa veli deka ; pa denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za onie po tebe; mnozistvoto megu lugeto se ramnodusni, navistina kon ajetite nasi. ve prasav i pak ke ve prasam dali ovie citat se od biblija toa me interesira, bidiiki vie mislite deka k*ranot muhamed go prepisl od biblijata , ako toa go storil sigurno deka i ovaa ke go pisuva vo bilijata, zboruvam za gore navedeniod citat od k*ranot. od kadde togas znael muhamed deka toaa telo ke bide znameie za drugite narodi. poglednetego celoto klipce kade naucnikot moris bikaj ,toj gi ispituval mrtvite od stoe e pocinat koga bil povikan vo egipet kairo da gi prosudira ostatkite na mrtvite, zboruvame za faraonot, bil iznenaden i izvikal ovoj faraon e potopenzatoa sto negovata pluka ne raboti bil zagusen, i rekol ovoj faraon mora da bide od vremeto na mojsej, i bil mnogu vozbuden, tie sto bile prisutni smireno mu rekle; deka seto toa se naoga vo k*ran,, vo k*ran allah govori deka toj faraon bil potopen, potopen e vo crveno more i posledno sto rekol e jas veruvam vo gospodarot na mojsej i t, n celata sura vo k*ran jas veruvam, nema drug bog osven onoj vo koj veruvaat sinovite izrailovi i jas se pokoruvam, bog mu odgovoril, zarem sega a ponapred bese neposlusen, i bese megu bezrednicite1 pa denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za onie po tebe. evego toa klipce toa kazuvanje se naoga pomegu sredina na klipceto zatoa poglednetego do kraj ; pozdrav http://www.youtube.com/watch?v=iJtJa11jzy4 Изменето од el_kevser - 04.Февруари.2010 во 19:20 |
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
priatlece vo k*ran jasno ni veli deka evriete i hristijanite se raspravaat za abrahama i velat deka toj bil evreein makar sto judaizmot i hristijanstvoto se pojavuvaat posle nego,, ] ke gi citiram site tie citatti od k*ran; ILI ZBORUVATE IBRAHIM, I ISMAIL, I ISHAK, I JAKUB I VNUCITE, BEA VEREII ILI HRISTIJANI KAZI; VIE ZNAETE POVEKE ILI ALLAH? IMA LI NEKOJ POLOS OD ONOJ KOJ GO KRI IZRAZUVANJETO NA VERATA KOJA DOAGA OD ALLAH? A ALLAH NEE NEVNIMATELEN KON ONA STO GO RABOTAT! (EL BEKARA,1400 ); OBJAVUVANJETO NA TEVRAT (TORA) I NA INDZIL(EVANGELIE) E PO NEGO, NEMA LI DA SE VRAZUMITE? ETE VIE STE ONIE KOI RASPRAVATE ZA ONA ZA STO TOKMU MALKU ZNAETE.. PA ZOSTO RASPRAVATE ZA ONA ZA STO NISTO NE ZNAETE? ALLAH ZNAE A VIE NE ZNAETE! IBRAHIM(ABRAHAM) NE BESE NI EVREIN NI HRISTIJANIN TUKU BESE CIST I BESE POKOREN (MUSLIMAN,A MUSLIMAN ZNACI POKORNIK) NE BESE MEGU MNOGUBOSCITE(ALI IMRAN65,67, zapocnale rasprava evreite i hristijanite evreite vikale deka avram e evrein dodeka hristijanite vikale deka toj e hristijanin, togas allah ja objavuva ova sura; O SLEDBENICI NA KNIGATA ( SE MISLI NA HRISTIJANITE I EVREITE) ZOSTO RASPRAVATE ZA IBRAHIM(ABRAHAM. kako vie hristijanite mozete da tvrdite deka on bil hristijanin koga hristinastvoto e posle nego,i evresjstvo i hristijanstvotoe posle nego, potoa vozviseniot allah veli; zarem vie ne razmisluvate? raspravate za ona sto malku znaete, znaci deka ovie raspravat bes nekakvo znaenje za nego kade allah veli; allah znae a vie ne znaete! i potoa veli deka ne bil idolopoklonik nitu evrein nitu hristijanin, tuku on bil pokornik na boga. |
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Treto, dali bi mozel so k*ranot da pokazesh kade e pokazan petokot za slavenje. Jas najdov deka veli sabotata e za sluzenje na Boga, a ne petokot
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;sk ok eve sura el dzuma 9-10- o vernici koga ke se povika na namaz vo petok pa pobrzajte kon spomnuvanjeto na allah i ostavete ja kupprodazbata, ete toaa e podobro za vas samo da znaete! a koga namazot ke se izvrsi pa rasturetese po zemjata i barajte od dobrata allahova, i spomnuvajte go allah mnogu za da bidete spaseni! zadovolen si Pouzdano je utvrđeno da je narodima prije nas, također, bilo naređeno uvažavanje ovog dana, ali su ga zanemarili. Muslim u svom Sahihu navodi: (433) "Uščuvao je Allah, dž.š., petak od naroda koji su bili prije nas. Tako su jevreji odabrali subotu, kršćani nedjelju, te je Allah, dž.š., doveo nas i ukazao nam da poštujemo petak. Pa je učinio da redoslijed bude: petak, subota i nedjelja. Na isti način kako subota i nedjelja prate petak, i oni će na Sudnjem danu dolaziti iza nas. Mi smo posljednji na ovom svijetu, a prvi na Sudnjem danu, i nama će presuditi prije svih ostalih." (Navodi ga i Buhari, obojica od Ebu-Hurejrea.) kade muhamed a.s veli nie vremenski sme posledni, a na sudniot den ke bidime prvi , isklucuvajki go toa sto naporanesnite narodi objavata im e dadena pred ped nas, petok e vsusnost niven den koj im bil odreden kako praznik, potoa tie se razdvoile vo negovoto praznuvanje, pa allah nas na nego ne upati i ostanatiot narod nas sega ne sledi , everite go praznuvaat utresniot den sabota a hristijanite zadutre nedela,, (buhari verodostoen hadis) vo toj den e stvoren adem vo toj den e voveden vo dzenet vo toj den e izvaden od dzenet, i vo toj den ke nastupoi sudniot den. vo drug hadis veli; ] vo petok ima eden moment i ako go pogodi eden rob musliman, koj istrajno klanja namaz i allaha za nesto go zamoli allah ke mu ja ispolni zelbata (potoa muhamed a.s pokaza so rakata deka toj moment e kratkotraen). |
|
|
|
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi se dopagja znacenjeto na zborot muslim, taka da od sega toj zbor ke go koristam za da go oznacam znacenieto. Se slozuvam daka Avram bil pokoren na Boga, inaku ne bi bil prifaten od Boga. Dobivam predstava deka islamot se javuva kako reakcija od neslozuvanjeto na evreite i hristijanite, kade odredeni lugje videle deka i dvete strani greshat i razbrale deka samo so pokornost, poslushnost i drzenje na Negovite zborovi, moze da se dojde do Negovoto znaenje. Ova ne e nishto novo, zoshto toj konflikt pocnal ushte vo prvite godini posle Sinot Bozji i trae do denes. Vo toj period mnogu lugje od razlicni denominacii i religiozni pravci razbrale deka so pokornost ke se dojde do Boga. No nitu eden od niv ne sozdal posebna religija ili pak religiozen pravec. Ova e vazno da se zabelezi, zoshto bazirano na ovoj princip i na covecki avtoriteti, se razbira vo imeto na Boga, se formiraat denominacii i religiozni dvizenja, koi pak se razlikuvaat od ucenjeto na Boga. Zaradi neobrezanieto na srceto od strana na evreite i neobrazenieto na teloto od strana na hristijanite (ovoj konflikt mozesh da go vidish na razni mesta vo Dela, Galatjanite, Rimjanite), lugjeto stradale. No ima eden mnogu vazen moment koj shto treba da se napomene: postoela golema masa na lugje vo Cannan koja ne bila prifatena od evreite, nitu pak bila prifatena od hristijanite. Evreite ne ja prifatile taa masa od lugje zoshto bile potomci na Hagar (Ishmael), iako i tie dobile blagoslov od Boga. Ishmael rastel so Avram, no ne sozdal svoj nov religiozen pravec, tuku bil kako i Avram, isti pravila na zivot. Avram ne formiral novo ucenje, tuku bil pokoren na Boga i go prifatil Negovoto ucenje, vklucuvajki ja i Sabotata. Ish- Shma-El ziveel sluginski, robski zivot kon evreite, vo zavisnost od togashnoto drushto. Ish – covek Shma – slusha El – Bog Negovoto samo ime (na evrejski) kazuva deka Bog ne go otvfrla, no deka Ishmael i negovite potomci treba da imaat isti ucenja kako i Bog. Ish-Shma-El e vazna poenta kade se potencira "dvonasocnata" vrska megju Boga i covekot, se razbira na Bozji principi, a ne na covecki. Vo 1 Mojseeva 12 glava e opishan eden mnogu vazen nastan. Zapazi deka evreite i nivnite slugi se povikani na poslushnost kon Boga so pocnuvanje na procesot na izleguvanje od ropstvo, od Egipet. Toa bile site potomci na Avram, vklucuvajki gi i slugite, robovite, pokornite. “Господ им рече на Мојсеја и Арона: „Нека е ова правило за пасхалната жртва: Ниеден странец не смее да јаде од неа! Секој роб, купен за пари и обрезан, може да ја јаде! Никој придојденец или наемник да не јаде од неа! Јадете ја во една иста куќа; не смеете да изнесувате месо од куќата, ниту смеете да и скршите коска на жртвата. Целата заедница на Израелците да ја пази! Ако странец, кој престојува меѓу вас, сака да ја празнува Пасхата во чест на Господа, сите негови машки треба да се обрежат. Тогаш му е дозволено да ја слави, зашто е тогаш како и домородецот на земјата. Но необрезаните не смеат да јадат од неа. Нека важи исто правило и за домородецот и за придојденикот, кој престојува меѓу вас.” Сите Израелци послушаа: како што Господ им нареди на Мојсеја и Арона, така и направија. “ – Izlez 12:43-50 Zapazi deka evreijskite robovi, slugi, pokornite trebale da imaat isti zakoni kako i evreite. Bog dava novo ime za takvite lugje: Israel (Bog so vas). Toa e sushtinata na zborot Israel, a ne deneshnata drzava ili pak deneshnoto tolkuvanje na zborot. SITE POKORNI KON BOGA SE ISRAEL!!!! Tie se so Nego, i On e so niv. Toa bilo prifateno obostrano od strana na potomcite na Sara i na Hagar, tie bile EDNO, isti zakoni!! Za zal, so tek na vremeto, pa do denes, omrazata meghu Sara i Hagar se ushte zivee kaj nivnite potomci. I za sreka, site tie se izgubeni, zoshto omrazata kako karakterna osobina, nikogash nema da pomine kaj Boga, pa ti narekuvaj go kako sakash. Mnogu e vazno deka Bog go dal Sinot Bozji, Isa, na Izrael (spored gore navedenoto znacenie na terminot). Prorokot Isa e predskazan za SITE pokorni koi ke go prifatat. No Isa, Sinot Bozji, ne gi smenil zakonite na Boga, nitu pak formiral religiozno dvizenje. Tie i denes vazat za site POKORNI od sekoja denominacija ili religiozno dvizenje. Go napomena “namaz” – molitva. Toa e neshto shto denes site pokorni na Boga go pravat vo petok, od site religiozni dvizenja. Toa e pripremata na teloto i duhot za Sabotata. Toa e obrezanieto na srceto, pokajuvanjeto, neshto shto e mnogu vazno. Toa bile i prvite zborovi na Isa: pokajte se!!! No toa ne kazuva deka e promenet Bozjiot zbor!!! Vo delot shto ti go napomena pishuva deka lugjeto se povikani vo petok da se molat, da go ostavat svojot biznis i da se posvetat na Boga. Toa se e tocno, no ne kazuva da se sluzi na Boga, tuku da se pripremash za sredba so Nego. Ponatamu veli, koga namaz ke pomine, povtorno prodolzete so svojot biznis, no da ne go zaboravate Boga vo svojot zivot. Toa e se tocno. Prashanje e koga namaz zavrshuva? Bog e eden za site. Nema evrejski Bog, muslimanski Bog, hristijanski Bog, budisticki Bog, sekularen Bog. Toa se zamo pravci koi lugjeto gi izbrale za svoj zivot, no ne go promenile Boga. Da tvrdish deka Bog im dava razlicen zakon na site e obid da se dokaze deka Bog e vo najmala raka so dvoen standart. Toa ne e visitna. Spasenieto e za site isto, spored Negovite pravila. Nema evrejsko nebo, hristijansko nebo, muslimansko nebo, sekularno nebo, ….. toa e isto za site pokorni od site generacii na lugjeto. Sepak, se ushte cekam da mi dadesh konkreten del od k*ranot kade pishuva deka vo petok treba da se sluzi na Boga. Jasno e deka treba da se moli covek, namaz, sekojdnevno na Boga, da zivee po Bozjite standardi, no te molam navedi mi kade pishuva deka treba eden konkreten den, petok, da bide odvoen za Boga, deka toa e Negov den? Sledbenicite na Avram, vklucuvajki go i Ishmael, gi drzele Bozjite praznici (3 Mojseeva 23). Zoshto denes islamot gi nema tie praznici? Te molam odgovori mi na tie dve prashanja. Blagodaram. Изменето од sk - 05.Февруари.2010 во 15:35 |
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prvo bi sakal da te prasam dali veruvas deka k*ran e sveta kniga i e pratena na muhamed .a.s |
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
me ineresira nesto drugo t.e
razlikata na kazuvanjata od biblijata i k*ranot; dali vo biblija se kazuva deka isus zboruval dodeka bil doence;; za da ni bide pojasno ke citram od k*ran sura merjem; so kratok komentar; spomni go vo ovoj k*ran-- o, muhamed! kazuvanjata za merjem(marija) koga se oddaleci od semsejstvoto i odbra mesto istocno od niv, postavi perede megu nejzinoto semjestvo zavesa sto ke ja sokrie od nego i od lugeto ii go isprativme melekot dzebrail(gabriel) koj i se prestavi vo celosna forma na covek, merjem mu rece se sklonuvam kaj milostiviot od tebe, da ne mi naneses zlo, ako si od onie koi se plasat od allah, melekot (angelot) i rece; jas sum pratenik od tvojot gospodar koj me isprati do tebe za da ti podari dete, cisto od grevovi, merjem na melekot mu rece; kako ke imam dete koga ne me dopre maz so kogo bi bila vo dozvolen brak, ane sum ni bludnicka? melekot i rece; ete taka e toa kako sto velis, ne te doprel ni maz ne si ni rasipana, no tvojot gospodar rece; rabotata za mene e ednostavna, ova dete neka bide znamenie za lugeto, sto ke ja dokazuva mokta na allah, neka e milost od nas vrz nego negovite roditeli i vrz lugeto.togas taa ostana bremena i se odaleci vo edno mesto dalecno. i porodilnite bolki ja nateraa da se zaoslni do edno steblo od urma i rece; tesko mene! zasto ne umrev pred ova i za sekoj pat da bidam zaboravena? i ja povika glas pod nea; ne zalostise gospodarot tvoj odredi pod tebe da potece izvor, i stresi od urminata granka, ke popagaat vrs tebe svezi urmi pa jadi i pij i bidi radosna !ako zdogledas nekogo kazi; da jas vetiv da postam za milostiviot i deneska so nikogo nema da razgovaram! potoa dojde kaj narodot svoj , se pojavi kaj niv nosejki go novorodenceto, i rekoa o merjem(marija) ti napravi nesto sekako nevideno, o sestro harunova tvojot tatko ne bese los, a i majkati tvoja ne bese necesna! merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa; KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE VO KROSNI(KOLEVKA) DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE; '' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)! I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV. DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN! TOAA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAAT EVREITE I HRISTIJANITE. na allah ne mu dolikuva i ne mu prilega da zema dete od svoite robovi, one e cist i svetol od sekakov vid na nesovrsenstvo,, koga ke resi za nesto samo ke rece bidi! i toa tokmu ke bide1, isa (isus) na svojot narod im rece allah e mojot i vasiot gospodar obozavajtego samo nego i ne pripisuvajte mu zdruzenik, ovaa e vistinskiot pat., sledbenicite na knigata vo vrska so isa(isus) se podelija megu sebe , nekoi od niv preteraa vo toa kako sto se hristijanite, nekoi veleea, TOJ E BOG, a nekoi drugi velea TOJ E BOZJI SIN, a imase i takvi koi tvrdea TOJ E EDEN OD TROJCA, nekoi bea surovi kon nego kako sto se evreite koi tvrdea deak toje magionicar. i megu sebe tie se podelija vo delnici, tesko na onie koi ne verauvaat vo svedocenjeto na denot golem.. i .t n kako sto citame od ova t.e k*ran kerim sura merjem doznavame deka isus uste koga bil doence on razgovaral, so lugeto me interesira dali vo bilijata pisuva deka isus zboruval koga bil dete t.e doence. blagodaram na razbiranje pozdrav Изменето од el_kevser - 06.Февруари.2010 во 16:29 |
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не. |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Okean-Ljubavi
Група Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 88 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A kako gledate na Trojstvoto koga Isus imal 3 god. na primer ? |
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa se postavuva prasanje zasto cesto toj izras go spomnuvate od lica od hristijanska verosipoved,
muhamed k*ranot go prepisal od biblijata; ako go prepisal od biblijata sigurno i ovaa bi go pisuvalo vo biblija? odgovor; k*ran kerim e allahova objava i govor koj go spasuva covekot od sekakvi optovaruvanja koi go zateknuvaat opfaka znaenje za poranesnite narodi, infomacija za nivnata sostojba koja ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata, nema nisto nepotrebno, govori za onie koi go napustile allah se upropastile , onoj koj bara d rug bog osven allah e vo golema zabluda. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1234 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |