IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Вехабии во Македонија - верска дискусија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вехабии во Македонија - верска дискусија

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 16>
Автор
Порака
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bože ne znam šta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Вехабии во Македонија - верска дискусија
    Испратена: 02.Февруари.2010 во 23:39
Лов на вехабии

Лов на вехабии во Босна и Херцеговина. Околу 600тини припадници на полицијата утрината влегла во селото Горња Маоча, своевидна држава во дражва, оаза на најрадикалниот ислам, заедница која живее по строгите шеријетски закони.

Во операцијата „Светлост“ се уапсени луѓе кај кои е најдено оружје. Засега нема детаљи кој и колку се уапсени, објавуваат босанските медиуми, се ќе се знаело по завршувањето на акцијата, велат од обвинителството за тамошните медиуми.

Токму поради таканаречениот територијалниот интегритет на ова село во БИХ се уште не се укинати визите. Горна Маоча е село во непристапен терен помеѓу Брчко и Тузла.

Освен жителите до денеска никој не влегол во ова село, доколку не е дел од заедницата. До селото да се стигне е многу тешко, прво поради теренот, второ како проблем се патоказите напишани на арапски јазик.

Вака го раскажале полицајците кои учествувале во акцијата. Во селото има училишта, но тука децата учат на јордански јазик и не е под министерство за образование, а џамиите не се под контрола на исламската верска заедница.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=103&egId=20&eventId=57328

Shto mislite za ovie strukturi i ova uchene
Dali vo Makedonija postoi vakva organizacija?

ova e komentar od pod videoto>
Има вакви села низ Македонија
Објавено на 02.02.2010, од Македонец

Верувајте дека вакви села има и низ Македонија, и тоа не само во западниот дел. Радикалниот ислам е голем предизвик за Балканот. На пример, и мислам дека нашите сограѓани албанци ова ќе го утврдат, пред некоја година, имаше случај на луѓе (претпоставувам од Саудијска Арабија) којшто низ територијата на Косово и Босна ветувале пари за родителите доколку тие ги натераат нивните ќерки да носат шамии или да не одат на настава. Радикализмот мора да се искорени, бидејќи тоа е закана за сите цивилизациски норми и претставува враќање во Камена Доба.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 23:42
Shto mislite za ovoj problem kaj nas>?
ima li zacetoci ?

Dali kaj nas i vo IVZ ima vakvi strukturi?

Vasiot komentar e dobredojden
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 04:04
Просто да се чуди човек што се се дозволи во една мирна и гостољубива земја како Босна,која до пред 20 години беше тотално различна во однос на религијата во случајов Ислам,и каде ги доведоа радикалните исламски структури тамошните жители.

Веројатно и кај нас во Македонија има вахабистички џамии,а колку што знам до сега Исламската верска заедница не ги осудила јавно или пак да преземе мерки во однос на нив,или можеби грешам.

Во секој случај вкви нешта не треба да се дозволат во Македонија,вахабистите се срамот за Исламот,и почетоци на исламскиот милитаризам и тероризам.

Всушност самото оружје кое е запленето во акцијата ги покажува нивните намери.

Религија и оружје некако не ми одат под рака.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 04:55
Originally posted by evangelist evangelist напиша:

...заедница која живее по строгите шеријетски закони...

... територијалниот интегритет на ова село во БИХ се уште не се укинати визите...

...проблем се патоказите напишани на арапски јазик...

... тука децата учат на јордански јазик и не е под министерство за образование, а џамиите не се под контрола на исламската верска заедница...

Ako ova e tochno, togash toa bilo kompletna okupacija i teritorijalno otcepuvanje od drzhavata!

Ushte shto nema da se sluchi na Balkanov...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 09:02
pravoto prasanje e :

zosto dosega nikoj ,ne go objavuvase ova so publicitet?
-ovie podatoci a i mnogu drugi,uste postrasni ORGANITE ZA BEZBEDNOST VO REPUBLIKA SRPSKA i HRVATSKA..odamna i gi prezentiraa na javnosta kaj nas pa i vo evropa..........

drugoto prasanje,pobitno od prvoto e:
zosto se krijat uste stotici vakvi mesta na balkanot? zosto se kreva tolkava prasina za edno selce,koga postojat mnogu pogolemi kako ova,?zosto za niv nikoj ne zboruva?
koj gi krie? i zosto?      -----zosto makedonskata javnost ne e izvestena za postoenje na vakvi centri vo MK?

sto pravi IVZ po ova prasanje?mojot vpecatok -,za nivnoto verbalno ograduvanje od ovie grupi,dodeka od druga strana im se otstapuvaat sekojdnevno ,,teritorii,,----e deka mozebi potajno sakaat da pobedi militantniot islam.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 13:10
Секојдневно по нашите телевизии гледаме дека ваквото учење во Македонија пушта длабоки корени.

Што мислат членовите на форум од муслиманска вероисповед,
Дали ова е проблем или во ова гледаат иднина и го оправдуваат?

Како што гледам одвреме на време, тука има доста муслимани со вакви или слични ставови.

Ме интересира нивното мислење.
Нека бидат храбри па нека пишуваат.

Сите добро знаеме дека многу џамии, градови и села кај нас веќе одамна се претворени во вехабистички центри.

Што може да сториме?

Изменето од evangelist - 03.Февруари.2010 во 13:13
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 13:43

Што може да сториме?

Еве што можете да сторите:

-Да ја отфрлите исламофобијата, и да не земате се здраво за готово, оти повеќе од јасно е дека ова е смислено сценарио на оние сили од нечестивиот кои што се залагаат за нов светски поредок, па така да сега за сега на нишан се наоѓа Исламот.

- ИВЗ е легитимен представник на муслиманите и таа може да каже дали воопшто постои некоја џамија во Македонија која пто е под контрола на таканаречените вехабии.

- Да сфатете еднаш засекогаш дека покривањето на жената е дел од исламот и да ги отфрлите предрасудите кон муслиманите. Вие сте навикнале досега да гледате "комунистички муслимани" кои верата ја ставиле во сенка, ама ќе мора да се навикнете отсега да гледате и на добрите муслимани кои верата ја ставиле на прво место.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 13:55
Дешад значи вахабистите се добри муслимани така? 
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 13:57

Верувајте дека вакви села има и низ Македонија, и тоа не само во западниот дел. Радикалниот ислам е голем предизвик за Балканот. На пример, и мислам дека нашите сограѓани албанци ова ќе го утврдат, пред некоја година, имаше случај на луѓе (претпоставувам од Саудијска Арабија) којшто низ територијата на Косово и Босна ветувале пари за родителите доколку тие ги натераат нивните ќерки да носат шамии или да не одат на настава. Радикализмот мора да се искорени, бидејќи тоа е закана за сите цивилизациски норми и претставува враќање во Камена Доба.

Баш живо ме интересира каде се кријат тие луѓе кои што плаќаат за покривање на жената ( носење шамија) а и за пуштање брада.Јас сум првиот кој доброволно ќе се пријави, а верувам дека и многу македонци (немуслимани) ќе го направат тоа со оглед на тешката финансиска положба која што е застапена во земјава.

До кога бе ќе ви ги перат мозоците?
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 13:58
Дешад без навреди до членовите и смири го тонот на разговор.
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 13:59
Originally posted by fiks fiks напиша:

Дешад значи вахабистите се добри муслимани така? 

А кој се тие вехабисти, посочи ми те молам?

Каде се тие регистрирани,која е нивната заедница, каде делуваат, што учат итн.?

Јас досега не сум сретнал муслиман што ми се претставил дека е вехабија. Ако знаеш ти, бујрум повели, изнеси го тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 14:01

Се извинувам, ќе може ли да ме цитираш КАДЕ и КОГО сум навредил?
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 14:01
Полека сега ти се понуди за паричен надомест да продадеш религија?

Тоа е според правилата?

Не се префрлај од рид на брег.

неколку жолти ракии.

Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2010 во 14:03
Originally posted by deshad deshad напиша:

Се извинувам, ќе може ли да ме цитираш КАДЕ и КОГО сум навредил?

Еве Дешад,цел свет ја пренесе веста и ги осуди,а еве што ти пиша

Originally posted by deshad deshad напиша:

До кога бе ќе ви ги перат мозоците?

неколку жолти ракии.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.