IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Приватни или Државни факултети?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Приватни или Државни факултети?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 31>
Автор
Порака
MySelfme Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MySelfme Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 21:06
Sekade se bara ucenje, bilo da e toa drzaven ili privaten fakultet...Jas licno sum na drzaven, no nemam nikakvi predrasudi kon privatnite..
NOTHING NEVER ENDS...

Kakov paradoks!!!Sovrsenata ljubov e onaa sto ne pravi nesrecni.

Кон врв
tamara1990 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Септември.2008
Поени: 293
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tamara1990 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 02:15
Nema vrska dali si na privaten ili na drzaven fakultet,vaznoto e toa zosto si se zapisal vsusnost na fakultet...Edno e da otides nastrana od gradot i da studiras vo nekoj drug grad ako idejata i planot ti e setanje ...Ima i vakvi slucai.Znaci,ako licnosta odi i se zapise na fakultet so namera da uci i da postigne nesto vo zivotot,nema vrska dal ke se zapise na drzaven ili privaten, taa sekade ke uci...Znaci,spored moeto mislenje,se e do karakterot i namerata na covekot.Se uci mnogu na drzavnite,no se uci mnogu ii na privatnite fakulteti...Materijalot e obemen i tamu i vamu,prasanje e dali studentot e ambiciozen..I ne mi e jasno zosto sekogas postoi karanica koga se sporeduvaat drzavniot i privatniot fakultet.I ne mi e jasno zosto tolku se napagja univerzitetot Fon, koga tamu nastavniot kadar e fenomenalen.A sto e uste pointeresno,istite profesori predavaat i na drzavnite fakulteti .Imam prijateli koi studiraat na drzaven, vo Skopje, vo Bitola, vo Prilep...No imam i prijateli koi studiraat i na privaten..Ne mi e sram, naprotiv, so gordost ke kazam,i jas studiram na Fon..Sme razgovarale mnogu pati i na taa tema.Ne e vazno dali si na privaten ili drzaven,ako imas zelba da ucis ke ucis i ne znam kade...Imam kolegi od Fon,sto mislat i se nadevaat deka ke pominat bez ucenje,naprotiv ne mozat ni so 6 da pominat i nivnata izjava e``Ejjjj se zapisav tuka, mislev deka taka ke si minam i ke si ja zemam diplomata,no se zeznav,sfativ deka treba da fatam kniga`` Imam prijateli sto se na drzavniot koi voopsto ne se pojavuvaat na predavanja no sepak pominuvaat so 6 ili normalno,ako ne procitaat malku,nema da pominat...I da ne parafraziram,ona sto sakav da go kazam i onaa slika sto sakav da ja dolovam bese toa-koj uci,sekade ke uci
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 11:24
Кон врв
EKCTPA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2009
Локација: Macedonia
Поени: 448
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EKCTPA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 11:41
invalidski ili drzavni fakulteti taka e prashanjeto neli?
Немој да правиш мали планови, во нив нема магија...
Прави големи планови, цели високо во надежта и работата.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 14:10
Жалосно е кога непозтизмот владее и на факултетите, кога студентите кои се запишуваат на факултет имаат дилема кој е подобар и кој нуди подобри услови. Секој има амбиција да се запише, да фати поголем просек и нормално многумина размислуваат како и на кој начин да останат на самите факултети и да дадат свој придонес во подобрување на квалитетот на нашите факултети. Имаат ли сите подеднакви шански?
Семејство го запоседна ПМФ
За жал многу често родителите (професори) сакајки да им помогнат излегува дека им одмагаат на своите деца. Случајов со младиов асистент кој според мајката има висок просек е еден таков случај каде самиот прием е ставен под лупа и изложен на шпекулации и реакции. Вистината ја знаат само чинителите. Затоа и постои дилемата, приватен или државен?!
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 23:15
доколку некој сака да си купи диплома и да му ја признаваат нека оди на приватен, кој сака да се образува, да има поголемо знаење и да не му ја признаваат дипломата, нека оди на државен среќа
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
aLbaneso Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 933
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aLbaneso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 11:07
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

доколку некој сака да си купи диплома и да му ја признаваат нека оди на приватен, кој сака да се образува, да има поголемо знаење и да не му ја признаваат дипломата, нека оди на државен среќа
Ubavo objasneto
Љаеш НЕ касаш !
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2010 во 09:36
    Koj saka da zavrsi fakultet bez maka, bez nervozi  i bez ucenje neka se zapise na privaten, a koj saka da uci da se tupi i da si gi ostavi zivcite na fakultet neka se zapise na drzaven.Sve si ima svoja prednost, da bi trebalo sega pak da se zapisuvam sigurno ke odev na privaten.
    Sepak koga ke razmislime podobro se vo zivot se uci so praksa taka da dali privaten ili drzaven isto e. Jas bev na drzaven i nikogas nemavme nekoja praksa samo teorija bubavme napamet po 500, 1000 stranici, bevme mnogu studenti pa nikoj ni vnimanie ne ni posvetuvase. Mislam deka nasite drzavni fakulteti i ne se nekoja ustanova od koja ke izlezis so golemo znaenje i spremen za rabota.

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
гоcтин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин

Регистриран: 24.Октомври.2008
Поени: 1797
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај гоcтин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2010 во 01:49
мај..немора да значи дека на сите државни учат од толкави книги..

еве јас сум на приватен...книгата по вовед во право ми е 600 страни...од тие 600 стр. ни скратија 50-60 стр. другото се мора да го учиме...
другите книги ми се по 400-430 страни и не ни кратат ништо...разработуваме многу примери од секојдневниот живот и како да постапуваме во одредени случаи..имаме пракса на крајот од годината и тоа мислам дека е пресудно за студиите...не е се во книгите...да научиш на памет да одиш да полагаш и ништо да незнаеш да примениш во пракса...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2010 во 11:19
   Јас не сум против, ниту државните ниту приватните, само сакам да кажам факт е дека на приватен е многу полесно, плаќаш повеќе и нормално нив таму целта им е да завршат сите студенти.
   Знам дека на приватните фак, учат и имаат исто големи книги меѓутоа сигурно не се случува да полагаат 150 души и на крајот кога ќе ги обајават резултатите на огласна табла да  пишува “ИСПИТОТ НЕ ГО ПОЛОЖИ НИТУ ЕДЕН КАНДИДАТ“..е тоа се случува на државните. Од 150 студенти кои полагаат ниту еден да не може да положи со 6, !!!сум била сведок многу пати.......и  кој овде не е во ред....???
   Сега мислам во последните неколку години сепак е полесно секаде, со кредит транфер систем, со дисперзирани студии лесно може да се заврши факултет и тоа е баш во ред, кој колку научил научил, понатаму со пракса ќе се стенке знаењето комплетно и тогаш ќе утврдиме на кој колку му фаќа главата и кој за каде е...да

Кон врв
Cinderella Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2008
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Cinderella Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2010 во 23:14
Plati poveke uci pomalku , takvi ti se privatnite fakulteti ... znam mnogu drugari/ki koi studirat na privatni i vikat polesno tamu nego na sredno, koi gi polozile ispitite bez da fakat kniga so raka...

no i vo drzavnite se zemat diplomi so vrska no koj nema ke treba da uci a vo privaten toa ne se slucuva .. ;)

Изменето од Cinderella - 21.Март.2010 во 23:14
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 22:38
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

И мојот став е ваковда
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
гоcтин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин

Регистриран: 24.Октомври.2008
Поени: 1797
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај гоcтин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2010 во 15:28
ајде ќе речеме дека си ја купуваме дипломата од приватен...НО..
во времето кога братучетка ми заврши факултет тука во скопје(пред 6-7 год) кажуваше дека ако не си научил а сакаш да положиш ќе си платиш и завршена работа...во тоа време професорите се наполниле со пари...викаат дека и најглупите завршуваат сега бидејки имало приватни универзитети а никој не помислува дека за 100 марки ги пуштаа ЦЕНЕТИТЕ и ЧЕСНИ професори на државните..и сега тие водат држава,фирма...работат во јавната администрација и сл.
еве на пример да не именувам кој проф. на медицински на внука ми и барал 2000 марки за да ја пушти на испит...и оваа си замина во словенија и заврши...
друг пример...4 мои другарки се на филозофски(државен)..и полагаат на 50 страни..а јас сум на приватен и полагам на 170 страни...кое знаење го стекнуваат тие со мизерни 50 страни?
не е проблемот приватен или државен универзитет...тој што сака да научи и на приватен ќе учи...тој што не сака да научи и на државен ќе го пуштат...мизерна е државава..мали им биле платите..па мораат дополнителни приходи универзитетските професори да остваруаат за да можат да го живеет животот како што ќе им текне...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2010 во 16:03
Originally posted by ma4kica ma4kica напиша:

ајде ќе речеме дека си ја купуваме дипломата од приватен...НО..
во времето кога братучетка ми заврши факултет тука во скопје(пред 6-7 год) кажуваше дека ако не си научил а сакаш да положиш ќе си платиш и завршена работа...во тоа време професорите се наполниле со пари...викаат дека и најглупите завршуваат сега бидејки имало приватни универзитети а никој не помислува дека за 100 марки ги пуштаа ЦЕНЕТИТЕ и ЧЕСНИ професори на државните..и сега тие водат држава,фирма...работат во јавната администрација и сл.
еве на пример да не именувам кој проф. на медицински на внука ми и барал 2000 марки за да ја пушти на испит...и оваа си замина во словенија и заврши...
друг пример...4 мои другарки се на филозофски(државен)..и полагаат на 50 страни..а јас сум на приватен и полагам на 170 страни...кое знаење го стекнуваат тие со мизерни 50 страни?
не е проблемот приватен или државен универзитет...тој што сака да научи и на приватен ќе учи...тој што не сака да научи и на државен ќе го пуштат...мизерна е државава..мали им биле платите..па мораат дополнителни приходи универзитетските професори да остваруаат за да можат да го живеет животот како што ќе им текне...

da mali im se 50 000 , 60 000 iljadi pa ako ne i poveke, arna e drzavata LUGETO NE CINAT...SVAKATE LI, DRZAVATA JA SOCINUVAAT LUGETO,ako nema narod nema ni drzava..Zaradi tie takvi alcni poedinki nekoj drug ke bide isplukan.....Ako bea site luge so cista sovest drzavata ke ni cvetase.....

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.