![]() |
|
Народноослободителна борба на Македонија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 910111213 39> |
Автор | |||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Од линкот даден од тебе не видим Гоцев да е излагал... Тоj не пишал дека Ефтим Гашев загинал. Напишал дословно: ...На долги години затвор се осудени илјадници изjaвени Бугари. Помеѓу нив: Димитар Воjницалев, Коста Хрисимов, д-р Димитaр Златарев, д-р Илија Чулев, инж Кирил Пецаков, Стефан Кузманов, Крстo Ивановски, Петар Здравев, Борис Градишка, Никола Попов, Радко Градишка, Евтим Гашев... --- Нали не тврдиш што Гашев не бил затворник? Или тврдиш дека до 1945 г. ЕФтим Гашев не се афирмирал како Бугарин? Изменето од Македон - 27.Јануари.2010 во 20:03 |
|||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
|||
![]() |
|||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
||
Еден убиен , еден на кој насилно му е одземен животот , е малку или многу ? |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
![]() |
|||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
||
Го имаш делото на Гоцев , си го прочитал . Имаш и многу , многу интервјуа на Гашев , и нив прочитај ги , нека биде само во делот во кој он ја објаснува својата улога во сето тоа . ![]() Он е еден од органзаторите на протестите пред бугарската амбасада . |
|||
|
|||
![]() |
|||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
||
Говорим за Гашев до 1945 година , а не за Гашев во моментот. Чел сум некои негови работи. Например таа статиjа: Факти, факти, а не зборови. Верно што тука тоj вели: Јас сум еден од неколкуте илјади осуденици, осуден на 12 години, а издржал седум, за самостојна и обединета Македонија и македонска национална индивидуалност! Ама тоа сега го казва. Се лвим бас што во присудата ке има друго писано... например што е бил "Бугараш". А во таа статиjа има интересни податоци токму по темата за НОБ. Например: Темпо, при обраќање на бунтовните македонски војници во штипската касарна, ќе ја изблуе жолчната арогантност: "Сета војна ја поминавте во Бугарија. к*ршум не испукавте против окупаторот! Сега наеднаш станавте Македонци... Јас ви велам - вие не сте никави Македонци, јас сум поголем Македонец од вас..." |
|||
![]() |
|||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
||
еве ве муногс ке побарам
од истоиот саит за Битолските Боци од настаноте за 1944 - каja требе да е наjтешка Загинал на 23 Јануари 1944 година кога бил во патрола и наишол на една бугарска стража. При еден напад на бугарски участок во село Злокуќани извршен во март 1944 година Кавалиновски тешко ранет паднал во рацете на окупаторот. Трајан останал на бојното поле. Загинал кај Товарник-Хрватска, на 12 Април 1944 година. Во едно поголемо судрување со балистички фашистички банди, кај Галиник, на 15.V.1944 година Ѓорги загинал. Загинал на 9 Јуни 1944 година во планината Бистрица, кога бил на мртва стража, како борец на Првата македонска ударна бригада. Во една борба со контрачетниците во месноста „Беџак“, Велушка планина, во 1944 година Миле загинал во месец јуни. Летото 1944 година во селото Буринец, Трифун Пановски загинал од експлозија од мина. Непосредно пред ослободувањето Коле загинал при испробувањето на минофрлач на 22.VII.1944 година како политички комесар на Првата македонска-косовска бригада, кај селото Буринец (Караорман). Во една ненадејна средба со бугарските војници, непосредно пред капитулацијата на фашистичка Бугарија, на 7 септември во селото Горно Егри Стојан загинал. Конечно по капитулацијата на фашистичка Бугарија на 9.IX.1944 година се приклучил кон новооформената бригада „Гоце Делчев“, формирана од Македонците во бугарска униформа. Но, не тргнал во Македонија да биде еден од илјадниците ослободители на македонскиот народ. На 23.IX.1944 година во Софија Коте и еден Ѓаваштанец биле прегазени од борбена кола. Коте наместо подлегнал на задобиените рани. Неговите посмртни остатоци се пренесени во Софија.нско, загинал. Тоа станало на 8 септември 1944 година. По капитулацијата на Бугарија бил приклучен кон бригадата составена од македонци, во бугарската армија и политичките затвореници и слично во Бугарија која го носела името „Гоце Делчев“. Стигнувајќи во Македонија Александар бил одреден во XXI македонска бригада-трета чета. Во Струмичко групата на Александар водела борби со германските сили. Кога стигнале во село Сушево, Александар се пријавил меѓу другите доброволци за заседа на патот Струмица - Радовиш, а зел учество и во борбата. Потем на 31 септември 1944 година, во еден ненадеен напад од страна на германските сили Александар бил убиен во село Сушево, Струмичко. Еве ги борците од НОБ |
|||
![]() |
|||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
||
Па вие немате ни срам ни перде. И на живите сведоци вие се обидувате да им кажете кои се и што се? Ова веќе ги преминува сите граници. Верувам за овај Ефтим Гашев зборуваш! |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
![]() |
|||
||
Сборувам за Гашев до 1945 година. За овоj период тоj ништо не пише... ама на друго место прочетов: Всушност, многумина од денешните македонски граѓaни немаат и поjма кој е всушност Гашев. А имено: Во годините на Втората светска војна, по доагянето на бугарската ВМРО-вска власт во поголемиот дел на Вардарска Македонија, Ефтим Гашев е еден од најголемите радетели на "Обединението на мајка Бугарија", на негово Височество, бугарскиот цар Борис 3 (обеденителот) ... Докази за тоа има пре-пре-многу! Во една своја статија, објавена пред 2-3 години во Вечер, Орце Ивановски вели, дека: "... сите си го сеќаваме Гашев, како вее бугарскиот трибагреник, се качил на еден германскиот мотор и како со него обикалаше улиците на Скопје. .. " Не доаѓа тоа, дека Гашев се појавува како Великобугарин, но и постоjaт броjни докази дека истиот за време на 43-44 година како ученик во средното училиште "Свети Климент Охридски" во Скопје бил и соговорник на германските нацистички таjни служби. Моjот татко на пример, кога ми зборуваше за "бугарите" од неговото училиште (а тој по оваа време беше во истото на Гашев школо), велеше: Имаше и еден Евтим, Гашев. Му викаa Гестапо. На прашането зашо, он ми одговара: Па затоа оти тој беше во сите управни тела (извршенички одбори) на училишната омладина. Он учествуваа и во Бранник и во Соjyзот на бугарските легија (Легионерите), и во ред други манифестации на Бугарската администрација. А прекорот на Гашев-Гестапо е воведен во првите денови, кога во Скопје се собра.и месните Евреи и пренесени во ред на кај Куманово. Тогаш Гашев е разлепвал некролози на Евреите по улиците на Скопје и е биел шлаканица на секоj ученик во средното училиште "Свети Климент Охридски", за кој се знаело дека "произлегува" од комунистичко семејство. И накраj - Евтим Гашев ич и не се противeл на прекорот му (Гестапо), бидејќи тогаш он се фалеше на лево и десно, дека познаваа многомина Германци во Скопје. Вероватно многумина од Вас ке се зачудаат, па од кога овоj Великобугарин (со прекор-Гестапо), почнува да сере гомна против Бугарија ... Веруваjте ми подолго време не можев да поверувам на тоа што читам. Кога давов на татко ми изрезки од весници со статии на Гашев, во кои тој плука против Бугарија, татко ми долго го пцуеше на мајка и на све што има женско у ньегова породицу. Па така една средба со Кирил Пендарски од Скопје (татков пријател и соученик), во летото на 2008 година кога го запрашав дали знае шо се случува со Евтим Гашев он ми рече, дека се биле комшии (живели едно време у Буњаковец) во една улица ... Се засме и ми рече, дека во краjот на 50-тите години, кога Гашев бил веке на слобода, жена му разправала дека Евтим за присила од УДБ-а, бил потпишал декларација со која се отказуваа од своето минато само и само да добие некои плата, бидејќи финансиски се биле во вистинска катастрофа ... Не се поминуваат и неколку години и Гашев е назначен како претставник во Москва на една машински фабрика од Скопје. Та тоа могам ја да ви кажам за тој (невгашен) великобугарски персонаж, со прекор Гестапо ... Поздрав од еден скопски заселник у Софија! http://mk-mk.facebook.com/topic.php?uid=208688202812&topic=13797 |
|||
![]() |
|||
||
...Овој пат нема да се занимавам со минатото на Ефтим Гашев. Тој сам нека каже дали од наплив на големи македонски патриотски чувства ја прифатил Гестапо-стипендијата, а потоа во ганц нова фашистичка училишна униформа се шеткал низ Скопје во време кога неговите врсници гинеа во одредите и диверзантските групи. И јас сум носел туѓинска униформа, ама како заробеник.
Тодор Атанасовски |
|||
![]() |
|||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
||
Dali e eden ili poveke i dali e mnogu ili malku e relativno. Ovde zborime za prenaduvanosta na zaslugite ili nezaslugite na NOB vo MK. Nas ne ucea deka epten bile zasluzni, a sega izleguva deka ne bilo bas taka. Se raboti za toa da sekoj eden znae sto se slucuvalo, a ne da bide lazen deka bilo vaka ili onaka. |
|||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|||
![]() |
|||
||
Версиjата на Ефтим Гашев:
...Веднаш потоа, како државна политика, во Македонија почна формирањето на големобугарски фашистички организации, како „Браник“, „Отец Паисиј“, „Сојуз на бугарските национални легионери“, „Ратници за напредок на бугарштината“ и други. Браник во Скопје беше формирана на почетокот од 1942 год. како државна младешка големобугарска фашистичка организација, со тенденција за што помасовно зачленување во истата, при што се применуваа и најразлични методи. Нормално, Македонското национално движење „Бунт“ во „Браник“ и во другите фашистички организации го гледаше својот и идеолошки непријател против кого требаше да го насочи своето дејствување. За таа цел од раководителите на“Бунт“, Трајко Попов и Борислав Градишки, ми беше поставена мошне деликатна, но и одговорна задача, да се зачленам во „Браник“ и таму деструктивно да дејствувам меѓу средношколците. Оваа задача тешко ми паѓаше. Бидејќи, да се експонирам, а на таков начин и да се компромитирам пред своите другари пријатели, значеше јавно да се спротивставам на сопственото политичко и национално его. Но, целта беше повозвишена, под сопствен ризик да дејствувам за македонската кауза. Меѓу самарот, јаремот и остенот Сега вервате ли на овоj човек? |
|||
![]() |
|||
||
Фашистичката организација „Браник“ беше легална, што значи формирана и финансирана од окупаторската бугарска фашистичка власт. Формираа многубројни партиски и политички организации меѓу кои и фашистички и националистички насочени кон младината. Такви организации беа: „Браник“, „Легионер“, „Отец Пајси“, „РНБ-Иде“ и други. Нивната задача беше бугарска асимилација и идеолошка фашизација на тогашната млада генерација. Нејзината организациска структура се состоеше од војводства и од дружини. Војводствата беа во центрите на административната поделба на државата. Во Македонија, во таканаречените новоослободени краишта, постоеше обласна дирекција со седиште во Скопје. На чело на војводството беше назначен (ако помнењето не ме изневерило) бугаринот Минов,а Е.Г. беше негов најблизок соработник и назначен за дружиник на сите средни училишта во Скопје. Додека во секое одделно средно училиште постоеја дружиници кои му беа подредени на Е.Г., што значи дека тој беше висок фашистички капо.
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12024&PID=1499027 |
|||
![]() |
|||
||
Тоа нема врска со текстот на Гоцев во кој се наведува дека “ се затворени декларирани Бугари “ . Јас не ја гледам причината зашто тие илјадници , илјадници декларирани Бугари не се тоа и денес , вчера . |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Da se okozite od baranje pak nema da najdete podatoci za pogolem broj zaginati se do sremski front. Јас ја барам бројката која ќе го задоволи твоето поимање на терминот “ поголем “ . Па бидејки бројките за тебе се релативна работа , дискусијата во однос на лецитирање на убиени е завршена . |
|||
|
|||
![]() |
|||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
||
Која е потребата - зар еден Македонски живот за слобода не вреди па се потребни четирицифрени или десетцифрени бројки на жртви
![]() |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 910111213 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |