IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Право
  Активни теми Активни теми RSS - Закон за забрана на пушење на јавни места
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Закон за забрана на пушење на јавни места

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 36>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 15:59
Originally posted by fichot fichot напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Од друга страна кога некој ќе се разболи од рак на белите дробови ( не дај Боже ) за неговото лекување се издвојуваат пари од Фондот, од придонесите и на пушачите и непушачите. Каде е тука логиката? Ако веќе пушачите се жалат дека се дискриминирани, тогаш што да кажат непушачите ако нивни пари одат за лекување на болестите ( кои се во подем ) кај пушачите?! Во западниот демократски свет сето ова го разгледале, анализирале, па затоа и донеле такви прописи какви што има.Не може некој во име на диксриминацијата да го уништува здравјето на непушачите, а и да троши заеднички пари потоа пти проблеми предизвикани од пушењето, а во исто време да се шета со цигарата каде сака и кога сака.

Posebicno od ova zdravje. Isto ko da si kazal sto ima ja da davam pari za tamu nekoj da se leci od leukemija, rak, grip ili bilo koja druga bolest.

Не е себично. Тој што се разболел како последица на пушењето не можеш да го споредиш со оној што се разболел од рак, грип, леукемија и слично, бидејќи не е по негова вина. А сите плаќаме здравствени придонеси, подеднакво.
А не е ли себично пушачите да го уништуваат здравјето на непушачите и секаде да сакаат да можат да пушат?! И како сега, сите плаќаме, мене некој ми го уништува здравјето, а подеднакво плаќаат сите. Фер ли е?!
Секако дека не е...
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 16:18
Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

И на крај последно што се врти е повторното покачување на цигарите, за да се пополни економската дупка од намалената продажба... Мислам дека тоа ќе резултира со дополнително незадоволство кај социјалната група наречена пушачи. Голем број од нив ќе се откажат од тоа задоволство, и владата пак ќе остане со прстот во уста како средношколка спремна за флерт... Тоа е тотално промашување во нивниот таканаречен менаџмент... Искрено не верувам дека оваа влада има поголема способност од носење на штетни закони, кои во секој случај дополнително го оптеретуваат и така осиромашениот буџет на граѓаните.... Економијата е столбот на една држава.. Стабилно стопанство, стабилна економија, стабилна држава и задоволен народ... А ова личи на распашлук, и збирање арач за продолжување на маркетиншките кампањи на еден чкарт менаџерски тим кој себеси се  нарекува влада. 

Во западноевропските држави алкохолот и цигарите се сметаат за луксузни добра, па како такви имаат повисоки цени од останатите добра, што е и сосема нормално, гледајќи од економски аспект. Ако некој има многу пари, слободно нека троши и на алкохол и на цигари постојано, не е проблем, ама потоа нека не се жали дека нема пари да се прехрани или слично. Таква е економската логика таму, па како што гледам, одлично функционира, многу подобро отколку она кај нас.

Од друга страна кога некој ќе се разболи од рак на белите дробови ( не дај Боже ) за неговото лекување се издвојуваат пари од Фондот, од придонесите и на пушачите и непушачите. Каде е тука логиката? Ако веќе пушачите се жалат дека се дискриминирани, тогаш што да кажат непушачите ако нивни пари одат за лекување на болестите ( кои се во подем ) кај пушачите?! Во западниот демократски свет сето ова го разгледале, анализирале, па затоа и донеле такви прописи какви што има.
Не може некој во име на диксриминацијата да го уништува здравјето на непушачите, а и да троши заеднички пари потоа пти проблеми предизвикани од пушењето, а во исто време да се шета со цигарата каде сака и кога сака.

На запад имаат примања од над 2-3000 евра и затоа можат да си приуштат цигари, а воедно и нивните економии се многу поразвиени и појаки од нашите... А кај нас кај немаат пари за едни обични субвенции па уште да кратат од приходите е незамисливо...Како сакаш анализирај, ама законот е многу криво насаден и погрешно се спроведува...

Кога ќе имам плата од 2-3000 евра нека ме даночат на цигари и алкохол и на други материјални добра....

Инаку за ракот на белите дробови не го добиваат само пушачите, туку и непушачите.. Не се само цигарите главен фактор за ова заболување...Зарем велешката топилница неможе да предизвика Рак на белите дробови, зарем издувните гасови од автомобилите не можат да предизвикаат рак на белите дробови.
Едно возило што денес ќе извози 15 мин, ќе исфрли јаглероден диоксид во атмосферата, како еден пушач да испушил 15 кутии цигари во ист момент.. Кој е поголем загадувач? Пушачите или автомобилите.. А да не спомнам колку штетни материи испуштаат Окта, Хек Југохром, Рек Битола, и Топилницата во Велес... Ај нек се средат тие правни субјекти прво, па после ќе дискутираме за правата на пушачите и колку тие загадуваат и нанесуваат болести на самите себеси, и на околината во која живеат..
Бтв многу убава статија е таа на Он.Нет за лагите и вистините околу пушењето...

Законот ќе видиме каков е, ќе оцени Уставниот Суд, иако како што гледам, нема многу на што да се повика за да поништи некои одредби од истиот.
Во западноевропските држави, независно од економскиот развој на истите, алкохолот и цигарите се луксузни добра, со тоа завршува приказната кај нив, кој смета дека може да си дозволи нека си дозволи, кој не смета, нека си внимава што ќе прави со средствата.  Кога едно добро е луксузно, независно на кој степен на развој е државата, тоа секако дека вреди повеќе и дека не е добро кое служи за задоволување на егзистенционалните потреби, а дел средствата од истото одат и за здравство.
Во однос на возилата и некои правни лица кои ги спомена, секако дека и тоа е регулирано со закон, а друго прашање е колку извршната власт е способна да го спроведува.
Кон врв
NRGMKD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 7512
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 16:33
Оф мори мајко... факт е дека законот е криво насаден и воопшто не е водено сметка на многу параметри кои се основни и круцијални за него...
И никој не рече дека ние пушачите бараме да пушиме каде сакаме.. Едноставно сакаме да се одредат простории вон нашето живеалиште, каде што ќе можеме да пушиме цигари. Ионака сега и ќе ги поскапат, ја забранија нивната употреба во сите простории од јавен карактер, па можат и да не осудат со по 100 камшика заради пушење цигари.. И ај сега кажи дали е сето тоа фер.. Кај ни лупнаа забрани, па уште и ќе ги поскапат на име луксузни добра, па јас ќе се пребацам на јадење кромид, зашто само за него ќе имам пари.... И после не сме дискриминирани.. Уште да ни ..................... владава и ќе скокаме од радост...
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 16:52

Од друга страна кога некој ќе се разболи од рак на белите дробови ( не дај Боже ) за неговото лекување се издвојуваат пари од Фондот, од придонесите и на пушачите и непушачите. Каде е тука логиката? Ако веќе пушачите се жалат дека се дискриминирани, тогаш што да кажат непушачите ако нивни пари одат за лекување на болестите ( кои се во подем ) кај пушачите?! Во западниот демократски свет сето ова го разгледале, анализирале, па затоа и донеле такви прописи какви што има.Не може некој во име на диксриминацијата да го уништува здравјето на непушачите, а и да троши заеднички пари потоа пти проблеми предизвикани од пушењето, а во исто време да се шета со цигарата каде сака и кога сака.

Posebicno od ova zdravje. Isto ko da si kazal sto ima ja da davam pari za tamu nekoj da se leci od leukemija, rak, grip ili bilo koja druga bolest.
Не е себично. Тој што се разболел како последица на пушењето не можеш да го споредиш со оној што се разболел од рак, грип, леукемија и слично, бидејќи не е по негова вина. А сите плаќаме здравствени придонеси, подеднакво. А не е ли себично пушачите да го уништуваат здравјето на непушачите и секаде да сакаат да можат да пушат?! И како сега, сите плаќаме, мене некој ми го уништува здравјето, а подеднакво плаќаат сите. Фер ли е?!Секако дека не е...

Mozebi nekoi bolesti ne mozes da gi iskontroliras, t.e. svesno da si go zgolemis rizikot za nivno dobivanje, no eve (svinski)grip na primer. Moze da go zakacis vo kafanata/klubot kaj sho (od nova godina so merak) izleguvas. I? Sho ne sedese doma, majka barase i slicno. Primeri kolku sakas: Nepravilna ishrana moze da ti naprai eden kup komplikacii, od truenje do cirovi, rakovi do infarkti itn. Skrshenici i drugi fizicki povredi pri sportuvanje, itn itn itn.

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 17:09

Оф мори мајко... факт е дека законот е криво насаден и воопшто не е водено сметка на многу параметри кои се основни и круцијални за него...
И никој не рече дека ние пушачите бараме да пушиме каде сакаме.. Едноставно сакаме да се одредат простории вон нашето живеалиште, каде што ќе можеме да пушиме цигари. Ионака сега и ќе ги поскапат, ја забранија нивната употреба во сите простории од јавен карактер, па можат и да не осудат со по 100 камшика заради пушење цигари.. И ај сега кажи дали е сето тоа фер.. Кај ни лупнаа забрани, па уште и ќе ги поскапат на име луксузни добра, па јас ќе се пребацам на јадење кромид, зашто само за него ќе имам пари.... И после не сме дискриминирани.. Уште да ни ..................... владава и ќе скокаме од радост...

Jaс исто се сложувам со одредување простор за пушење, но само во кафулињата, не во сите простории од јавен карактер, а во институции никако ниту просторија ниту ништо, како што е во сиот нормален свет, затоа што таму сме приморани некогаш да одиме сите.
Во однос на поскапувањето и слично, така е во сиот свет, односно во оној дел од светот каде што се стремиме и чии вредности сакаме да ги достигнеме.
Ние мора да се навикнеме на поголема нормираност на нашите животи, тоа е факт, во западноевропските држави е така, така мора да биде и овде, не како порано, секој да си прави што сака и како сака, мора да се нормира сето тоа.
А пак ке кажам, недискриминацијата на пушачите не треба да се гради врз дискриминација на непушачите и негрижа за нивното здравје!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 17:13

Не е себично. Тој што се разболел како последица на пушењето не можеш да го споредиш со оној што се разболел од рак, грип, леукемија и слично, бидејќи не е по негова вина. А сите плаќаме здравствени придонеси, подеднакво. А не е ли себично пушачите да го уништуваат здравјето на непушачите и секаде да сакаат да можат да пушат?! И како сега, сите плаќаме, мене некој ми го уништува здравјето, а подеднакво плаќаат сите. Фер ли е?!Секако дека не е...

Mozebi nekoi bolesti ne mozes da gi iskontroliras, t.e. svesno da si go zgolemis rizikot za nivno dobivanje, no eve (svinski)grip na primer. Moze da go zakacis vo kafanata/klubot kaj sho (od nova godina so merak) izleguvas. I? Sho ne sedese doma, majka barase i slicno. Primeri kolku sakas: Nepravilna ishrana moze da ti naprai eden kup komplikacii, od truenje do cirovi, rakovi do infarkti itn. Skrshenici i drugi fizicki povredi pri sportuvanje, itn itn itn.

Мешаш некои работи. Со исхраната, дали ти влијаеш на туѓо здравје или на свое здравје? Само на своето. Ако седиме во исто кафуле, ако ти јадеш мрсно или нешто слично, дали влијае тоа на мене?! Не.

Инаку грип е нешто што не може да се контролира, се шири масовно и слично, додека пак ризикот од болестите кои настануваат како последица напушењето, може да се контролира!

Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 17:35
pogore navedov eden primer. eve go pak: Zamisli mrsen, debel shofer sho go stega infarkt dur vozi poln avtobus so 120 po avtopat.
Rizikot od grip ne moze da iscezne no moze da se namali so svesno odnesuvanje, isto kako i rizikot od rak na b.d.

Inace, ja ne sakam da im smetam so cadot na lugeto, mislam, ja ne se rodiv so cigara, pamtam kako e. Megjutoa ne sakam ni da ziveam vo izolacija ili da bidam tretiran kako graganin od vtor red samo radi toa sho pusham.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 17:48

Jaс исто се сложувам со одредување простор за пушење, но само во кафулињата, не во сите простории од јавен карактер, а во институции никако ниту просторија ниту ништо, како што е во сиот нормален свет, затоа што таму сме приморани некогаш да одиме сите.
Во однос на поскапувањето и слично, така е во сиот свет, односно во оној дел од светот каде што се стремиме и чии вредности сакаме да ги достигнеме.
Ние мора да се навикнеме на поголема нормираност на нашите животи, тоа е факт, во западноевропските држави е така, така мора да биде и овде, не како порано, секој да си прави што сака и како сака, мора да се нормира сето тоа.
А пак ке кажам, недискриминацијата на пушачите не треба да се гради врз дискриминација на непушачите и негрижа за нивното здравје!

Работава округло па на ќоше колега........
Запад е запад, европа е европа.. ние сме претерано далеку од неа и нејзините стандарди.... А со донесување на вакви закони, во услови на беспарица дефинитивно нема да се приближиме, туку напротив дополнително ја зголемува огорченоста кај народот... пак ќе ти кажам... нека ми дадат 2000 евра плата, па нека ставаат ддв на ддв, акциза на акциза и нек биде кутија цигари 200 ден.... А не во услови на полу мизерија, каде што само 1/10 од граѓаните живеат убав живот, 1/6 од граѓаните просечен живот, а останатите крпат крај со крај, па уште да им се креваат цените на цигарите, и да им се влошува економската состојба на уште мн. други граѓани, заради неиздржан, и за мене недоделкан закон, целосно е недозволиво...нека го остават овој закон на страна, и нека решаваат круцијални теми, нека ја зајакнат економијата, финансиската слика кај граѓаните нек се промени, па нек воведуваат вакви културно културолошки закони.... во спротивно се ствара огромна апатија од страна на народот...
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 19:16
Ova e biser... nemame pari za jadenje, pa zgora na toa kje gi poskapuvaat cigarite i ni zabranuvaat da pushime.   

Изменето од Messenger - 15.Јануари.2010 во 19:17
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 22:21
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ova e biser... nemame pari za jadenje, pa zgora na toa kje gi poskapuvaat cigarite i ni zabranuvaat da pushime.   

Колега Месенџер... Дали знаеш колку луѓе нервозата ја лечат со цигарите? Дали знаеш колку има луѓе од социјалните слоеви, кои повеќе си ги сакаат цигарите од лебот? И јас не се согласувам за тоа да ги сакаат повеќе цигарите од лебот, но за жал тоа е факт кој неможе да се измени.... И тие за жал сочинуваат голем дел од нашето општество... И сега ако на тој страстен пушач кој ги пуши најевтините можни цигари што можат да се најдат во продажба, да му покачиш цената гарантирам дека ќе се откаже од пушењето.. Сега некој ќе каже дека тој направил добро за себе и за своето здравје, автоматски добро си направил и за својот минорен буџет, ама автоматски направил лошо, што на некој му ја скратил заработката и му земал една четвртинка од лебот... Значи тоа е тоа што мене највеќе ме засега... Јас не викам дека цигарите се супер... Напротив и за жал тие станаа нужно зло.... зло кое поврзува многу економски и социјални групи. Јас не сум против овој закон, туку сум овој закон да оди на доработка, и да се донесе во некое догледно време, кога Македонија ќе зачекори во постабилни економски води, кога ќе има услови за спроведување на овој закон. Не му е време сега верувајте.... И воедно треба да претрпи многу измени, како не би биле оштетени засегнатите групи на граѓани.... Не е мислено на сите делови, и затоа кажувам дека законот е криво насаден.....
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 23:01
Oki doki.

Изменето од Messenger - 17.Јануари.2010 во 00:53
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 23:09

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Колега Месенџер... Дали знаеш колку луѓе нервозата ја лечат со цигарите? Дали знаеш колку има луѓе од социјалните слоеви, кои повеќе си ги сакаат цигарите од лебот? И јас не се согласувам за тоа да ги сакаат повеќе цигарите од лебот, но за жал тоа е факт кој неможе да се измени.... И тие за жал сочинуваат голем дел од нашето општество... И сега ако на тој страстен пушач кој ги пуши најевтините можни цигари што можат да се најдат во продажба, да му покачиш цената гарантирам дека ќе се откаже од пушењето.. Сега некој ќе каже дека тој направил добро за себе и за своето здравје, автоматски добро си направил и за својот минорен буџет, ама автоматски направил лошо, што на некој му ја скратил заработката и му земал една четвртинка од лебот... Значи тоа е тоа што мене највеќе ме засега... Јас не викам дека цигарите се супер... Напротив и за жал тие станаа нужно зло.... зло кое поврзува многу економски и социјални групи. Јас не сум против овој закон, туку сум овој закон да оди на доработка, и да се донесе во некое догледно време, кога Македонија ќе зачекори во постабилни економски води, кога ќе има услови за спроведување на овој закон. Не му е време сега верувајте.... И воедно треба да претрпи многу измени, како не би биле оштетени засегнатите групи на граѓани.... Не е мислено на сите делови, и затоа кажувам дека законот е криво насаден.....

НРГМКД, како може , некој со цигари да лечи било што, па нека е и нервоза?!
А ако некој веќе се откажува од лебот за да пуши цигари, тоа си е негов проблем, кога пола свет гладува, некој се жали дека нема пари, а купува цигари, па за да биде трагедијата поголема, дури и бара државата да се грижи за тоа дали ќе имал цигари или не?! Во која држава го има тоа државата да се грижи за нечии фрустрации?!изненадување
Ако некој со нешто сака да се лечи, постојат лекови, да , тоа е дел од надлежностите на државата, да се грижи лековите да бидат достапни за сите, со прифатливи цени и слично.
Некој се лечи и со алкохол, некој наоѓа утеха во нешто трето, зарем државата треба да се грижи и ова да го има во доволно количини?!
За среќа, државата не се занимава со вакви нешта...
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 23:21
Мислам дека владата се обидува да спроведе закони кои буквално не се спроведливи во држава.100% сум сигурен дека и овој закон ќе биде спроведуван таму кај што се може и сака а тоа по правило се најситните риби...И место да учиме од другите и анализираме искуства ние повторно измислуваме топла вода...Како пример ќе ја наведам Хрватска која се „лизна„ на ист закон за на крај сепак да попуштат и да спроведат полесна форма на овој закон, која е многу слична на предлогот со кој излезе Бучковски денеска и одприлика гласи: „секој локал со квадратура помала од 100метри квадратни може сам да си одлучи дали ќе биде дозволено пушењето, а оние поголемите секако и финансиски посилни треба да имат посебна просторија за пушачи„...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2010 во 23:22
Ај да ве прашам колеги нешто? Дали некогаш некој од вас осетил некоја сиромаштија? Дали имате осетено јака нервоза и после барате средство за да се смирите (било какво средство)? Па дајте завртете се малце околу слоевите на граѓаните кои едвај кубурат за леб, или воопшто и немаат... Јас најискрено сум осетил од најсилна сиромаштија до најсилна нервоза... Но не е муабетот за тоа кој како смирува нервози, туку муабетот е што се ќе повлече овој закон и ќе остави позади себе... Животот за сите не е розев, верувајте кој не осетил не знае што е тоа црнило во животот... И затоа ви кажувам дека овој закон ќе остави позади себе, многу невработени, многу луѓе ќе останат без своите примања, или голем дел ќе останат без добар дел од своите примања.... Не гледајте само околу себе или не го гледајте социјалниот сталеж на кој припаѓате.... Погледнете подалеку и ќе ви стане јасно за што зборам...Не е веќе муабетот кој каде ќе си ја задоволи својата страст за цигара, туку веќе преоѓа на многу повисоко ниво... Допрва ќе кулминираат многу незадоволства, од проста причина што ќе се генерира голем процент на незадоволни луѓе, на чело со тие што ќе бидат економски засегнати....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.