![]() |
|
Законот на џунглата во човековото општество... |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 6> |
Автор | |
zenmaster ![]() Сениор ![]() ![]() Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Greshka bounty....golema greshka .
Chovek koi svoite slabi strani gi prikazuva kako jaki vo narodot e poznat pod psevdonimot "folirant" . Si zamisluvash uloga i vleguvash vo film ja glumish...
Postojat lugje koi gi chuvstvuvaat tie raboti i ako ti posveti vnimanie kje te oseti deka ne te biva I moze da te predizvika...umstveno , intelektualno , fizichki ili bilo kako...i...i... sho pravime togash .
Togash kje te otkrijat deka ne te biva , naj malku kje bidesh ismean od okolinata .
Okolu temata imam samo da dodadam deka koj prv kje se navikne naj dobro kje pomine .
Edna strofa od mojata omilena pesna...
Some is richand some is poor
And thats the way the world is And I don't believe in lying back And saying how bad your life is p.s. mi se dopadna prikaznata na Dijana samo mala zabeleshka imam na prashanjeto "Kade e tuka lovecot" Poentata na stariot zen masjstor e prikaz na drugata strana od vozvishento chuvstvo na 'lovecot' deka moze da ubie .
|
|
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Kako shto velat edni sosedi:
Um caruje, a sila klade valja. P.S. I mene mi precheshe posledniot komentar, no ne bev siguren shto tochno mislela Dijana so toa. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Dianna ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јануари.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 118 |
Tokmu toa i mi bese poentata - "Lovecot" da sfati deka postoi i druga strana na vozvisenoto cuvstvo da ubies odnosno da go ulovis "plenot".
P.S.Prasanjeto moze ne bese potrebno, nitu najdobro formulirano ama bese dodadeno za slucaj "LOVECOT" da ne ja sfatil PORAKATA. |
|
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
|
|
![]() |
|
riki1899 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 850 |
zakon na djunglatae toa e da,shteta a bi trebalo da napreduvame i da se razlikuvame od divinata
|
|
basnata KISELO E GROZJETO sekogash e aktuelna,...dali lisicata uspeala da izlaze nekoj drug osven sebesi?
|
|
![]() |
|
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Produktot na edna takva teorija go gledame vo sekojdnevieto...a tolku silno vikame deka ne cini... ![]() |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
![]() |
|
ANITA11 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
DDarko ![]() Сениор ![]() ![]() Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Ako sakame da bideme uspeshni vo opshestvoto, treba da bideme vo harmonija so prirodata.
![]() |
|
![]() |
|
Dianna ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јануари.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 118 |
Volcjata kultura vo dobar del e matrijarhatska i kako takva kulturoloski vleguva vo grckiot mitologizam.
Ne mozes da reces: Covek na coveka e volcica. Tuka isto taka ostanuva otvoreno i toa dali Grcite i Rimjanite pod volk podrazbirale simbolicna, a potoa i vistinska volcica zastitnicka. Prasanjeto e dali covekot vo start e volk ili e vo start plen. Zivotnite imaat "kolektiven duh" koj nie go narekuvame instinkt. No toa ne e zatoa sto zivotnite se poumni od nas. Zivotnite nemaat sposobnost da odat sprotivno na logikata, nemaat sloboda, samo gi sledat genetski uslovenite pravila -i sekako deka togas ziveat vo sklad so prirodata. Od druga strana, covekot ima darba da ja zaobikoli logikata i da bide NEPREDVIDLIV. Nepredvidlivosta pak e edna od pricinite na avtodestruktivnosta. Toa ne e zatoa sto nie toa go sakame, tuku zatoa sto vo sustina sme izgubeni vo istoriskiot i civilizaciski haos.Rabotata e vo toa sto seuste ne znaeme ispravno da postapuvame so svojata darba. Razlicnosta megju covekot i zivotnite ne znaci nuzno i covekova superiornost. "Superiornosta" na covekot sekogas se "dokazuva" trgnuvajkji od zabludata deka modernata tehnologija e dokaz na superironosta. Poprvo bi rekla deka e dokaz na inferiornosta. Fakt e deka covekot ne moze da opstane vo prirodata. Izgleda ni e potrebno da se oslobodime od tie predrasudi i da se potrudime da vospostavime komunikacija i miroljubiva koegzistencija so drugite umni sustestva na ovaa planeta.Se dodeka nastapuvame od pozicija na sila i voobrazena superiornosti komunikacijata e nevozmozna. |
|
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
|
|
![]() |
|
Blue Scarlet ![]() Модератор ![]() ![]() Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Homo homini lupus est - Covek e na covekot volk
Zarem nikogas vo svoite dela ne ste go prepoznale volkot ?
Zarem ste tolku bezgresni kako beli jagninja?
Nema simbolika ... gen na volk ili gen na zrtva .... koe preovladuva poveke vo daden moment od zivotot zavisi od nas samite ..... kolku umeeme da go prepoznaeme genot i da go prifatime kako del od nas ....
Zivotinskiot instinkt zivee i vo nas ..... ne sme sovrseni vladeteli na prirodata .... imame mnogu da naucime od nea ..... od volkot , od neboto , od vodata ..... Citajte gi patokazite bez da gi zatvarate ocite ubeduvajki se samite sebe deka ne ste zivotni tuku lugje .....
|
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
![]() |
|
Covek na coveka e volk
Hobbes, taa recenica ja upotrebuval vo sustestveno podrug kontekst. Toj tvrdi deka "covek na coveka e volk" i zatoa lugjeto moraat da go predadat svojot suverenitet na nekoj drug, drzavata,represivniot aparat bidejkji tie vo sprotivnost ke se vratat vo prvobitnata sostojba. ...a za genot na volkot, i za genot na zrtvata toa e veke nesto drugo... |
|
|
|
![]() |
|
Blue Scarlet ![]() Модератор ![]() ![]() Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Jas zboruvam na temava za zivotinskiot instinkt kaj covekot ... Thomas Hobbes nema aposolutno nikakva dopirna tocka so temava ... kako li voopsto ti tekna na nego ?
![]() Изменето од Blue Scarlet - 13.Јануари.2010 во 20:36 |
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
![]() |
|
Togas nema potreba da se upotrebuva pogovorkata covek na coveka e volk tuku za "volci i ovci"!
Vo toj kontekst e upotrebena? |
|
|
|
![]() |
|
Treba da znae ubavo da se procita napisanoto ... tuku aj..... znaeme da citame i pisuvame sto drugo e bitno ..... |
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
![]() |
|
I uste nesto
Ova e zastarena izreka, bidejkji postoi ponova i potocna "Covek na coveka e covek" Nitu site volci na svetot ne mozat da mu nanesat na covekot tolkava bolka kako eden edinstven covek. Zatoa da ne gi vregjame so ovaa izreka volcite. ![]() |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |