|
Макробиотика |
Внеси реплика | страница <1 1516171819 25> |
Автор | |
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ
Интегралниот ориз е основна состојка во здравата исхрана. За разлика од белиот, интегралниот ориз обилува со минерали и витамини неопходни за здрав организам. Се препорачува во секојдневната исхрана како додаток на јадењата или самостојно. Оризот потекнува од Азија и од сите житарици има најурамнотежен однос на протеини, јагленохидрати, масти и минерални материи. Интегралниот ориз содржи витамини Б и Е и минерални материи од кои најмногу се застапени фосфорот и калиумот, а во помала мера калциум, магнезиум, манган, железо, сулфур, бакар, цинк, флуор, кобалт, натриум и силициум. Сиромашен е со масти, а богат со скроб поради што е лесно сварлив. Има извонредна хранлива вредност (100 грама содржи 345 калории). Овие карактеристики се однесуваат само на интегралниот ориз бидејќи белиот глазиран ориз е без хранливи и лековити својства. За човечкиот организам белиот ориз го има истото лошо влијание како и белото брашно и треба да се избегнува во исхраната. Интегралниот ориз има значаен придонес за развој на коските и забите и е основа на диеталната исхрана. Го помага лечењето на дијареата, туберкулозата и болестите на белите дробови и ја намалува преобилната менструација и крварењето. Интегралниот ориз можете да го употребите во сите јадења како замена на обичениот бел ориз со тоа што за него е потребно малку подолго време за да се свари. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПРОСо
Просото е многу хранлива житарка, богата со јагленородни хидрати, протеини, билни влакна. Во себе содржи минерали: фосфор, калциум, железо, магнезиум, јод како и витамини од Б-комплексот. Се користи со векови како традиционална храна. Просото сварено со млеко или подготвено како супа е добра храна за зајакнување на организмот. Просото може да се користи наместо ориз како додаток на јадењата. Со него се храни скоро 1/3 од човештвото. Во себе содржи 72% јагленохидрати, 10% протеини, 3% масти, 2,5% минерални материи, витамини од Б комплексот, железо, магнезиум, фосфор, калиум, калциум, лецитин, натриум, јод и есенцијални амино киселини. Неговата калорична вредност е 327 кал. Се препорачува на лица кои имаат проблеми со желудникот, панкреасот и слезината. Конзумирањето на каша од просо барем 2-3 пати во неделата е одлична заштита од оштетување на кардиоваскуларниот систем и болестите на цревата. Има заштитна улога против кијавица, грип и бронхитис. Ги обновува нашите клетки, им помага на луѓето што се занимаваат со интелектуална работа и штити од депресија и замор. Чајот направен од просо е добар дури и за најупорната дијареа. Просо сварено во млеко или како супа е добра храна за зајакнување на организмот. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сојата - чудотворно растение
Во јапонскиот јазик дури не постои ниту израз за „валунзи“ - бранови на жештина што многу им се познати на жените во климактериум. Можната причина е што во азиските земји од нив страдаат само 15 отсто од жените, а во Европа, 70-80 отсто. "Со голема сигурност можеме да тврдиме дека тоа е поврзано со исхраната на Азијците, смета финската лекарка и стручњак за исхрана д-р Хелена Микеле, која во своите медицински истражувања веќе подолго од десет години се занимава со проучување на сојата. Сојата е таа што Јапонките и Кинеските ги заштитува во климактериумот од непријатните бранови на жештина. Научниците би сакале да ја потврдат оваа претпоставка па ширум светот извршуваат и ќе извршуваат испитувања со сојата. Во врска со споменатите „валунзи“, утврдено е дека нивната зачестеност е намалена за 40 отсто, само по тримесечно консумирање соја. Според тоа, исхраната богата со соја би можела да претставува алтернатива и замена за хормонската терапија. Потрошувачката како доказ "Додека жените во Азија, поради тамошната традиционално зголемена потрошувачка на соја, внесуваат дневно помеѓу 25 и 45 мг изофлавин - една од состојките на сојата, во Европа оваа вредност изнесува помалку од 5 мг дневно#, изнесува д-р Мекеле. Изофлавините се делотворни материи слични на естрогенот, и нив ги содржат фитоестрогените на сојата. Но на кој начин доаѓаат во билката? "Сојата живее во симбиоза со бактериите на компирот. За заемно да воспостават контакт, билката, преку коренот, го испраќа естрогенот, а бактериите го примаат тој сигнал#, објаснува доцент д-р Јохан Фолман од Институтот за одгледување билки на Виенскиот универзитет. Истражувањата потврдија дека изофламоните го штитат организмот од остеопороза. Така, во текот на клиничките студии, докажано е дека по внесување 40 г соини протеини дневно, значително се зголемила и вкупната коскена маса, а и густината на коските. Бројни студии Многубројните изучувања, посветени на сојата, се однесуваат и на холестеролот. Меѓу нив е и студијата од Копенхаген со која е утврдено дека белковините на сојата го намалуваат нивото на „лошиот“ ЛДЛ - холестерол за 21 отсто, а вредностите на корисниот ХДЛ биле зголемени за 11 отсто. Во една канадска студија се добиени овие вредности: 3 чаши млеко од соја и едно колаче од соја, дневно, го смалиле ЛДЛ - холестеролот за 11,5 отсто, а го зголемиле ХДЛ - холестеролот за околу 9 отсто. Стручњаците сметаат дека ова би можело да доведе до намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања за 40 отсто. Во рамките на една американска студија е докажано дека белковините од соја, при дневно внесување од 50 г соини протеини, можат да ја намалат концентрацијата на триглицериди за повеќе од 10 отсто. На тоа „чудотворно средство“ - сојата - многу студии му припишуваат дека успешно дејствува и како заштита од карцином - и кога се работи за рак на простатата и за рак на дојката. Една паралелна студија на финските и на јапонските мажи ја потврдува хипотезата дека високото ниво на фитоестроген дејствува како превентива за рак на простата. Резултатите и на оваа епидемиолошка студија, и експериментите со клеточните култури, и опитите врз животните - потврдија дека сојата го намалува ризикот од рак на простата. Од друга страна, пак, ризикот од рак на дојката може да биде намален за 15 отсто доколку редовно се јаде тофу (замена за сирење). "Во Јапонија, каде што сојата многу се троши, стапката на смртност од рак на дојката изнесува само една четвртина од онаа во САД, соопштува д-р Мекеле. Во соработка со едно финско претпријатие таа го усоврши специјалниот производ со соја и со ленено семе, наменет за жените во менопаузата. "Феми-сојата содржи неопходни фитоестрогени за да жените ја пребродат менопаузата со што помалку тегоби#, вели оваа лекарка. Инаку, годишната жетва на соја во светот изнесува 150.000.000 тони. Најмногу ја извезуваат Соединетите Држави и Бразил, а првенствено се користи како сточна храна богата со белковини, како и во производството на маргарин. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
РАСТИТЕЛНАТА ХРАНА ГО СПРЕЧУВА ПРЕДВРЕМЕНОТО СТАРЕЕЊЕ
Според резултатите од студијата објавена во „Д Лансет онколоџи‘‘ („The Lancet Oncology‘‘), исхраната која е сиромашна со заситени масти, како што е веган исхраната, ја зголемува способноста на човечкиот организам да се бори со болестите (срцеви болести, карциноми, дијабетес, и др.) и да се спречи предвременото стареење. Дваесет и четворица мажи кои страдале од карцином на простата, биле вклучени во студијата, при што биле ставени на веган исхрана и се занимавале со лесни спортски активности и техники за релаксација. Таквиот животен стил придонел за покачување на нивото на теломераза – ензим кој ја штити и ја обновува ДНК. Нивото на теломераза во крвта на испитаниците за време на траењето на студијата, пораснало за 29%. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исхрана против карцином на дебелото црево
За да го заштитите дебелото црево, најпрепорачливо е да јадете пченични никулци богати со растителни влакна и да го избегнувате црвеното месо и мастите од животинско потекло. Ако веќе јадете месо, подобро е да го печете во рерна или микробранова печка отколку да го спремате на скара. Јадете што повеќе зеленчук особено лиснатa зелка, брокула, карфиол и прокел. Овој вид зеленчук има заштитно влијание ако се конзумира два до три пати неделно. Секојдневното внесување зелка не го зголемува дејството, а во некои случаи би можело дури да им штети. Ваквите зеленчуци се богати со растителни влакна и индоли кои имаат антиканцерозно дејство. Овие промени во исхраната се уште понеопходни ако веќе сте имале оперативен зафат за отстранување на канцерот на дебелото црево, или имате полипи кои би можеле да се развијат во малигно заболување. Во тој случај препорачливо е секојдневно внесување една до две чинии пченични никулци богати со растителни влакна или снегулки од пченично зрно како природни лекови. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
VITAMINOT A - e neophoden za zacuvuvanje na vidot i za stimilacija na imunitetot, za pozdrava koza i za formiranje na koskite i za hormonot za rast.
VITAMIN E - se narekuva vitamin na mladosta, zatoa sto, kako silen antioksidans, go usporuva procesot na stareenje. FOLNA KISELINA - nuzna e za rastot i razvojot na fetusot, za sozdavanje na crveni krvni zrnca i neophodna za pravilno funkcioniranje na mozokot. VITAMIN B1 - e prekupotreben za normalno funkcioniranje na nervnite stanici. VITAMIN B5 - nuzen e za otpustanje na energijata od mastite i za snizuvanje na holesterolot i trigleciridite vo krvta. VITAMIN B6 - pomaga vo sozdavanjeto na antitela i crveni krvni zrnca. VITAMIN B12 - ima vazna uloga vo zdravjeto na nervniot sistem i vo procesite za vgraduvanje na zelezoto i pravilnata apsorpcija na kalciumot vo teloto. Nedostatok na Vitamin B12 e edna od pricinite za Multipla Sklerozata. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кромид за сите проблеми
Кромидот е многу распространет. од анализата на биолошките вредности може да се заклучи дека кромидот по своите лековити својства не заостанува зад лукот. Во исхраната се користи во текот на целата година: младиот кромид во пролет, недозреаната главица во лето, а зрелата луковица во зима. Погрешно е да се исфрла надворешниот дел од кромидот бидејќи тој не е помалку вреден од главицата. Што се однесува до хранливоста, во кромидот има најмногу јаглени хидрати и незабележително количество белковини и масти. Исушените зрели главици значително се калорични, но основата на биолошките вредности на кромидот ја прават минералите и витамините. Покрај големото присуство на минерални соли, особено калиум и сулфур и разни ологоелементи, кромидот е богат со витамините Б1, Б2, Ц, Е, К и П, а има и каротин (провитамин А), гликозиди, етерични масла, растителни хормони слични на инсулинот, бактериостатика и бактерицидни фитонциди. Во народната медицина кромидот се користи за зајакнување на срцето, намалување на крвниот притисок, отстранување на несоница и нервоза, го олеснува искашлувањето, го регулира шеќерот во крвта, делува како диуретик и како лаксативно средство, помага при несвестица, го регулира варењето, лечи воспаление на крајници, болести на белите дробови и бронхиите, водена болест, ублажува болка, лечи рани и отоци, висока температура, го спречува згрутчувањето на крвта, помага при запушувањето на крвните артерии, го спречува пагањето на косата. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
RASTITELNI I ZIVOTINSKI IZVORI NA PROTEINI
Integralnite zitarki i mahunarkite se OSOBENO BOGATI so IZVORI na PROTEINI. Nivnata sodrzina na proteini e mnogu visoka. Postojat razlicni AMINO-KISELINI,od koi 10 se smetaat za SUSTINSKI. Koga ovie DOMINIRAAT vo daden protein,REZULTATOT se smeta za VISOK. Sovrsen rezultat bi bil 100,no toa e nepostoecko. Proteinskiot rezultat na integralniot oriz [ osnovniot produkt vo makrobiotickata ishrana ] e 72 sto e mnogu visoko. SOYATA NAJGOLEM IZVOR NA PROTEINI Produkti od rastitelno poteklo i proteini vo niv ----------------------------------------------------------- Integralen oriz 7,5 Jacmen 9,6 Psenica 14,0 Heljda 11,7 Susamovo seme 18,6 Soja 34,1 Azuku grav 20,9 Tamari soja sos 6,0 Miso 12,6 Pordukti od zivotinsko poteklo i proteini vo niv ------------------------------------------------------------ Junecko 20,4 Svinsko 21,4 Shunka 22,7 Pilesko 21,0 Jajca 12,7 Mleko 3,0 Sirenje 25,2 Riba 20,0 Ne samo sto zitarkite i mahunarkite imaat ZNACAJNI KOLICINI PROTEINI,tuku tie se i RAZLICNI po KVALITET vo odnos na zivotinskite proteini. Kvalitetot na RASTITELNITE PROTEINI e SUPERIOREN vo ODNOS na KVALITETOT na PROTEINITE od ZIVOTINSKO POTEKLO vo mnogu pogledi. Od "Makrobioticki Put" - The Makrobiotic Way - By Michio Kushi |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZELEN SOK OD ZITO-BOGAT IZVOR NA VITAMINOT B17
Zeleniot sok od zito: -Go zajaknuva imunitetot kaj stareckite bolesti -Go namaluva nestabilnoto dvizenje -Gi namaluva bolkite vo zglobovite -Se dobiva pogolema fizicka sila, volja za rabota I zivot -Posle terapija od dva meseca postarite lica se custvuvaat barem 10 godini pomladi vo sekoj smisol -Zeleniot sok od zito poradi golemite kolicini na Vitaminot B17 koj gi razoruva keliite na rakot – pokazuva znacajni rezultati kaj lecenjeto ili kako preventiva na rakot. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zamki za vegani i lakto-vegetarijanci
SKRIENI ZIVOTINSKI IZVORI VO PRODUKTITE Ima li zivotni vo vasat hrana? Slednive sostojki najcesto se naogaat vo hranata. Nekoi se sekogas od zivotinsko poteklo, dodeka drugi cesto se takvi, iako moze da se najdat I od rastitelno poteklo. SEKOGAS OD ZIVOTINSKO POTEKLO ALBUMIN-protein od belki od jajce, go ima I vo krvta I mlekoto kaj zivotnite. Se koristi vo-prerabotena hrana kako zitarici, kolaci I peciva. INCHUN-Mala, srebrena riba od semejstvoto na haringite. Se koristi vo – sosot Vorcester, sosovi za salata I zasiluvaci na vkus. KARMIN-Crvena boja dobiena od telo na insekt. Se naveduva kako karmin ili karminska kiselina. Se koristi vo-Sokovi, oboeni testenini, kolaci, sladoled, jogurt I ovosni filovi. KAZEIN-Zivotinski mlecen protein. Se koristi vo –mlecni proizvodi, kako zamena za sirenje, obeluvaci na kafe, bebeska mlecna formula. LAKTOZA-priorden seker sto go ima vo kravjoto mleko. Se koristi vo-prerabotenata hrana kako bebeski mlecni formuli I slatki. ZHELATIN-Protein dobien od koski, ‘rskavica, tetivi, koza I drugi tkiva na june, tele ili svinja. Se koristi vo-slatki, zamrznati zitarici, mnogu mlecni proizvodi kako sto se jogurt, kisela pavlaka I sladoled. ZASIRUVAC-MAJA-Koaguliracki enzim dobien od oblogata na zeludnikot kaj tele, koza, svinja ili jagne. Se koristi vo-zasireno mleko, sirenje, kisela pavlaka I drugi mlecni proizvodi. SURUTKA-Vodena tecnost sto ostanuva koga se pravi sirenje. Se koristi vo-krekeri, lebovi, torti I druga prerabotena hrana. CESTO OD ZIVOTINSKO POTEKLO AGENS ZA PROCISTUVANJE-Agens kioj se koristi za procistuvanje na nekoi tecnosti. Se prezema od jajce, zivotinsko mleko, zelatin, riba ili minerali. Se koristi vo-vino, ocet, pivo, ovosni sokovi I negazirani pijaloci. EMULGATORI-Aditivi koi se koristat vo nekoja hrana za da sprecat oddeluvanje na sostojkite. Izvleceni se od krava, vepar, jajca, kravjo mleko, a moze da bidat od rastitelno poteklo ili sinteticki proizvedeni. Se koristat vo-margarin, puter od kikiritki, sladoled I druga prerabotena hrana. PRIRODNA AROMA-Aromi koi moze da bidat izvleceni od meso ili drugi zivotinski produkti. Se koristi vo-sosovi za salati, peciva, zitarici I druga prerabotena hrana. OLEINSKA KISELINA-Nezasitena masna kiselina dobiena od zivotinski masti, rastitelni masti ili masla(maslinovo maslo). Se koristi vo-sirenja, bonboni, sladoled, slatki pijaloci. PALMINSKA KISELINA-Vosocna masna kiselina dobiena od kravi, vepar I rastitelni masti I masla(maslo od palma) Se koristi vo-peciva, puter i aromi za sirenje. STEARINSKA KISELINA-Zasitena masna kiselina napravena od zivotinski masti ili masla ili e sinteticki proizvedena. Se koristi vo-aromi na vanilla, pijaloci, peciva, bonboni, gumi za zvakanje I mlecni cokoladi. TAJNATA NA BELIOT SEKER Sekerot e bel zatoa sto od nego e otstraneta bojata po pat na rafiniranje so upotreba na KOSKEN JAGLEN dobien OD KOSKI NA TELE. Koskite obeleni na sonce prvo se koristele vo induditrijata za zelatin, a potoa im bile preneseni na proizvoditelite na rafiniran seker. Koskite se zagrevaat na visoka temperature dodeka ne stanat cist jaglen. Dobieniot kumur se koristi za odstranuvanje na necistotiite, no ne stanuva del od sekerot. |
|
Storm5
Сениор Регистриран: 30.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 226 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
LEKOVITITE SOSTOJKI I ANTITUMORSKOTO I ANTIVIRUSNOTO DEJSTVO NA MEDICINSKI PECURKI - Reishi, Siitake, Chaga, Kordiceps sinensis, Agaricus blazei, Trametes versicolor I drugi
Brojot na razlicnite vidovi pecurki koi rastat na nasata planeta dostignuva do 140.000, no poznati se samo 10 %-otprilika 14.000 vidovi. Podinecni vidovi pecurki imaat niska energetska I visoka bioloska vrednost. -Uste vo damnesni vreminja pecurkite se smetale znacajni za ishrana I lecenje. -Vo pecurkite ima golem broj bioaktivni molekuli I antitumorski supstancii-POLISAHARIDI koi imaat antitumorski I imunomodulatorski svojstva. So kuvanje se dobivale dekoktati I esencii I bile koristeni kako lek na Dalecniot istok. -Skoro 95% od masata na pecurkata ja socinuva voda pa zatoa se lesno svarlivi. Nivnite najvazni sostojki se proteinite koi gi sodrzat SITE ESENCIJALNI AMINOKISELINI. -Vo pecurki ima malku jagleni hidrati I masti, nema saharoza I skrob, pa zatoa moze da gi koristat I zabolenite od dijabetes. -Znacajni sostojki se I vitaminite od grupata B, provitamini na vitaminite A, D , C. -Bogati se so minerali-fosfor, natrium I kalium, a pomalku ima I zelezo I selen, a dobar se izvor na dietetski vlakna koi go namaluvaat nivoto na holesterolot vo krvta I blagotvorno deluvaat na kardiovaskularniot system. -Pecurkite predstavuvaat neogranicen izvor na polisaharidi-lentinan, lanostan, ganoderan, lanofil, grifolan I drugi., koi imaat mokno antitumorsko I imunostimulatorno dejstvo: gi stimuliraat T-limfocitite, koi ponatamu gi podvizuvaat makrofagite, pa organizmot pocnuva da laci materija perforin-visokomolekularen protein-koj gi unistuva zlocudnite kelii. Perforinot predizvikuva perforacija na tumorskite kelii, pri sto tie gubat tecnost I ‘umiraat’. Lentinanot ne samo sto gi stimulira aktivnostite na T-limfocitite, tuku I na prirodnite ‘kelii ubijci’ ili NK-keliite-glavnite kelii vo UNISTUVANJETO NA TUMORITE I VIRUSITE. Ovie kelii razvivaat silna protivtumorska aktivnost so stimuliranjeto na interferonot. -Polisaharidot lentinan, koj go sodrzi Siitake pecurkata, vlijae na sozdavanjeto na perforinot-povekekratno ja zgolemuva negovata kolicina I mu dava mok na organizmot vo borbata protiv tumorot. Posle 35-40 godina proizvodstvoto na perforinot vo coveckiot organizam se namaluva, a malignite kelii pocnuvaat brzo da se delat… Siitake pecurkata ne gi unistuva keliite na rakot sama, tuku gi VRAKA VO ZIVOT ARMIJATA KELII KOI GO STITAT ORGANIZMOT. Zemanjeto na siitake vo ishranata redovno, go odrzuva sozdavanjeto na perforin vo organizmot na neophodno nivo I ne im dava moznost na keliite na rakot da se razmnozuvaat. -Siitake znacitelno gi namaluva nesakanite dejstva na zracenjeto I citostaticite. -Siitake pomaga vo lecenjeto na rakot, leukemijata, astmata, infekciite, go zapira sirenjeto na tumorite a metastazite potpolno isceznuvaat, go reducira nivoto na holesterolot vo krvta, moze da suzbie gangrene. -Siitake pecurkata ima edinstven sostav: 1. Eritadenin-supstancija koja go snizuva losiot holesterol vo krvta. 2. L-ergotionin-silen antioksidans, koj vo siitake pecurkata iznesot e za 40 pati pogolem otkolku vo psenicnite klici kade se smetalo deka gi ima najmnogu. Ovaa supstancija uspesno go smaluva arteriskiot pritisok, sprecuva sozdavanje na tromb, ima protivbakterisko dejstvo, deluva protivvospalitelno(kaj cir vo digestivniot trakt), go namaluva sekerot vo krvta kaj dijabeticarite, efikasno gi ublazuva tegobite predizvikani od Multiplex Sklerozata, go stiti crniot drob(zastita od hepatitis), pomaga vo slucai na psiho-nevroloski zaboluvanja. -Sodrzat aminokiselini-lizin I tripofan, nikotinska kiselina, riboflavin,Vitamin B2, pantotenska kiselina, Vitamini od B grupata, Vitaminite K, C. Vo svojot sostav imaat I Terpen I STEROIDI koi deluvaat antibakteriski I antivirusno. Eden od retkite organski izvori na GERNMANIUM, koj ima antioksidativni svojstva, gi neutralizira efektite na stetnite materii od oklinata I ja zgolemuva rezistencijata kon bolestite. -Sodrzat triterpenoidi I heteropolisaharidi, megu ostanatite I beta-glukanite, no I drugi bioloski aktivni polisaharidi kako beta-manan, ciklo-furan I alfa-varijanti. Sodrzat I adaptogeni-supstancii koi mu pomagaat na teloto da se izbori so stresot,pa zatoa se pecurki dobri za prevencija na psiho-nevroloski poremetuvanja. -Pecurkite se vazni regulatori na imunitetot. Ako e odbrambeniot system na organizmot nedovolno silen-se zgolemuva sklonosta kon infekcii, maligni I drugi zaboluvanja. Kako imuno-regulatori ja aktiviraat produkcijata na belite krvni zrnca koga e imunoloskiot system neaktiven, a go namaluva nivniot broj vo slucaj na nivna preterana aktivnost. -SIITAKE pecurkata sodrzi mnostvo vitamini I SITE 8 ESENCIJALNI AMINOKISELINI – I toa vo mnogu pooptimalen odnos otkolku vo soyata, mesoto, mlekoto ili jajcata. Bogati se so Eritadenin-edinstvena aminokiselina za koja se veruva deka go snizuva holesterolot vo krvta, potoa so serin, treonin, alanin, prolin, kako I so zelezo, niacin, Vitamin B grupa I so polisaharidi. -RAK I SIDA I SIITAKE PECURKATA-Lentinanot, visokoprocisten polisaharid od siitake pecurkata, vo Japan e registriran kako lek so koj se prodolzuva zivotot na pacientite koi se tretirani so konvencionalnoto medicinsko lecenje na SIDATA I RAKOT. Ovoj polisaharid se pokazal za korisen ne samo vo terapijata na kancerot, tuku vo sprecuvanjeto na GENETSKIOT MATERIJAL-HROMOZOMOT, predizvikan so lekovite protiv rakot. Koga se raboti za nedovolno libido ili erekcija tuka se TARTUFITE! |
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Premnogu proteini od mesoto vo ishranata moze da predizvika akumulacija na urinate,urinskata kiselina,masnotii I holesterol vo krvta I tkivata na organizmot.Preteranata kolicina na kiselini I masnotii vo krvta moze da gi spere zalihite na esencijalnite minerali kako sto se zelezoto,magneziumot,cinkot,fosforot I kalciumot,slabejki gi taka koskite I zabite.
Integralniot oriz isfrla vo krvta neprekiden tok na glikoza od okolu 2 kalorii vo minuta.Sekerot pobrzo sogoruva,osloboduvajki okolu 30 kalorii vo minuta.Prostite sekeri,kako sto se medot,rafiniraniot seker,duri I ovosniot seker,pobrzo se apsorbiraat,no tie ne obezbeduvaat dolgotrajna energija. Obicno se veruva deka za izgradba na golemi,jaki muskuli potrebni se mnogu protein.Toa ednostavno ne e tocno.Duri I potrebata na bodi bilderite za protein e ista kako I kaj bilo koj drug.Muskulite gi gradat I jaknat postojani,dolgi,naporni fizicki vezbi,a ne proteinite. Nivoto na svest zavisi od sostojba na nervniot system.Zitarkite I Transcendentalnata meditacija go cistat nervniot system od dlaboko naplasteni stresovi. Zdravjeto e rezultat na balansiraniot nacin na mislenje,ziveenje I ishrana.Ako clenovite na edno opstestvo zivee vo sklad so prirodata,toa ke bide zdravo. Decata hraneti so kravjo mleko pobrzo rastat,no nivnite vnatresni organi se prilicno mrzlivi,mlitavi I zgolemeni.Kravjoto mleko go prehranuva teloto,a go pothranuva mozokot I nervniot system.Kravjoto mleko sodrzi 3 pati poveke protein,a 4 pati poveke calcium od majcinoto mleko.Kravjoto mleko e za telinja a ne za luge. Kvalitetot na nasata krv e osnova na nasata celokupna sreka I nesreka.Edinstven osnoven nacin da go socuvame kvaliteto na nasata krv e dobrata ishrana. Visoko proteinskata hrana od mesoto moze da go zgolemi rizikot za nastanok na rak na dojkata,kolonot,rektumot,pankreasot,prostatata I bubrezite. MLEKOTO sozdava:mazohizam,mrzlivost,tendencija na menuvanje na polot.MESOTO sozdava:gnev,ljubomora,egoizam,posesivnost,nasilna licnost,takmicarski duh,sadizam,manijastvo,paranoja.RAFINIRANIOT SEKER sozdava:mentalni iluzii,sizofrenija,nervosa,poremetuvanja na nervniot system.ZACINI I STIMULANSI SOZDAVAAT:razdrazlivost I emocionalna nesigurnost.TROPSKO OVOSJE I OVOSNI SOKOVI sozdavaat:sentimentalnost,nervozna I osetliva licnost,kriticka priroda. od knigata THE MACROBIOTIC WAY by MICHIO KUSHI |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како? Те молам објасни ми само на кој начин житарките ќе ме просветлат?
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Според ова,за било кој тип рак се виновни месо,маснотии,јајца,сирење и друго. Ако е ова точно,јас треба да скинам конци и да сум умрен веднаш од најмалку 10 типови на рак. Ме интересира,кое е истажувањето,каде е спроведено,кога,колку време траело и врз кој примерок од популацијата е изведено ??????? Линкче едно би било одлична информација Фала
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
Внеси реплика | страница <1 1516171819 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |