IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Ценете се самите себе за да ве ценат и другите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ценете се самите себе за да ве ценат и другите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
marija-92 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 333
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marija-92 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2009 во 22:52
Originally posted by johnnie johnnie напиша:

Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

Toa e Precenuvanje .... Suetnost .....

Gordelivosta e sosema druga karakteristika , nea moze da ja poseduva sekoj ...... среќанамигнување

Тоа и ми беше до некаде прашањето...
Да е горд човек на себе е во ред... но што е со преценувањето, суетноста и препотентноста?
Што ако се дојде до едно ниво - да не разговарате со секого затоа што "не е на ваше ниво"...
Но од друга страна пак сум забележал дека таквите луѓе се навидум мрзени и озборувани, но сепак, потајно, другите имаат високо мислење за нив...

Honestly...  Арогантноста и препотентноста се титули со  кои "инфериорните" [не интелигентните] ги етикетираат супериорните 'n arguing with stupid people isn't nearly as much fun .., па "инфериорните" како одбранбен механизам користат најразлични "невкусни" аргументи.
Инаку, оправдувам ароганција, ценење на себеси како персона и своите способности, но во одредена мера. И да, дефинитивно сметам дека позади сите оние озборувања се крие потајна желба да се поистоветуваат со тој лик. Најчесто е така. трепкање

Изменето од marija-92 - 28.Декември.2009 во 22:55
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2009 во 23:50
Originally posted by marija-92 marija-92 напиша:

Honestly...  Арогантноста и препотентноста се титули со  кои "инфериорните" [не интелигентните] ги етикетираат супериорните 'n arguing with stupid people isn't nearly as much fun .., па "инфериорните" како одбранбен механизам користат најразлични "невкусни" аргументи.
Инаку, оправдувам ароганција, ценење на себеси како персона и своите способности, но во одредена мера. И да, дефинитивно сметам дека позади сите оние озборувања се крие потајна желба да се поистоветуваат со тој лик. Најчесто е така. трепкање

" Kazi mi so kogo se druzis pa ke ti kazam koj si. Kazi mi so sto se zanimavas pa ke ti kazam sto ke bides"

Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
bodeti Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 606
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bodeti Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 00:24
Samopocitta e glavnoto nesto sto nekoj treba da go poseduva,toa e osnovata na koja treba da go gradime karakterot i javnoto mislenje za nas.Ima edna grda izreka koja glasi vaka,site sto si gi pocituvam jas si gi e..m.toa e edna kumanovska izreka sto mnogu ja upotrebuvaat,i zatoa e podobro da imaat lugeto stravopocituvanje prema mene otkolku pocituvanje.намигнување
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 16:23
Да си ја имаш Цена е многу тешко оти не било името модерно.
Кон врв
riki1899 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2008
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај riki1899 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 20:07
Originally posted by marija-92 marija-92 напиша:

Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

Toa e Precenuvanje .... Suetnost .....

Gordelivosta e sosema druga karakteristika , nea moze da ja poseduva sekoj ...... среќанамигнување

Тоа и ми беше до некаде прашањето...
Да е горд човек на себе е во ред... но што е со преценувањето, суетноста и препотентноста?
Што ако се дојде до едно ниво - да не разговарате со секого затоа што "не е на ваше ниво"...
Но од друга страна пак сум забележал дека таквите луѓе се навидум мрзени и озборувани, но сепак, потајно, другите имаат високо мислење за нив...

Honestly...  Арогантноста и препотентноста се титули со  кои "инфериорните" [не интелигентните] ги етикетираат супериорните 'n arguing with stupid people isn't nearly as much fun .., па "инфериорните" како одбранбен механизам користат најразлични "невкусни" аргументи.Инаку, оправдувам ароганција, ценење на себеси како персона и своите способности, но во одредена мера. И да, дефинитивно сметам дека позади сите оние озборувања се крие потајна желба да се поистоветуваат со тој лик. Најчесто е така. трепкање
da ,da najcesto e taka,toj sto ne moze da se kaci na tvoe nivo se obiduva tebe da te spusti na negovo nivo,prepotentno koristejki ja arogancijata i ozboruvanjeto kako oruzje za taa cel...ama sepak pa so toa ja dokazuva tvojata vistinska vrednost,stom tolku nekoj se zamara kolu tebe,pa makar i da te kritikuva,navreduva ,ogovara,potcenuva i sl.,jasno e deka vredish,neli...
    basnata KISELO E GROZJETO sekogash e aktuelna,...dali lisicata uspeala da izlaze nekoj drug osven sebesi?      
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2010 во 23:01
Тема: Ценете се самите себе за да ве ценат и другите

Bas... taka od nisto kje si se cenite i kje ocekuvate drugite da ve cenat...

Stav.
Odnesuvanje.
Bistri misli.
Mudrost.
Sposobnost za (brzi i tocni) odluki.
Dela.
Odgovornost.
Sposobnost da pokrenes raboti, da doneses uspeh, da podneses poraz ako treba... i red drugi raboti.

Bez tie raboti shuplivo vi e cenenjeto, samo film si pravite...
A, da. Ima i polesen nacin...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 04:46
Da se cenite (ne precenuvate) sebe si, treba prvin da bidete zadovolni i ispolneti so sebe. Treba da se prifatite onakvi kakvi shto ste, da razbrete deka ste chedo na Kreacijata i deka ste sozdadeni spored likot na Kreatorot, onakvi kakvi shto trebate da bidete.

Nisho ne vi fali... mozhete samo da zamisluvate deka vi fali.

Dareni sete so s'e shto vi treba... samo mozhetet da si umisluvate deka neshto vi nedostasuva.

Vo sostojba ste s'e da storite... samo mozhete da bidete malodushni i da mislite deka ne ste nesposobni za toa.

Srekjata i nesrekjata, uspehot i neuspehot, znaenjeto i neznaenjeto, cenenjeto i necenenjto... seto toa lezhi vo vash*te race. Vi go keirate vashiot zhivot, vie ja odreduvate vashata sudbina... mozhe samo da vi izgleda deka toa ne e taka.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
johnnie Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Поени: 108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johnnie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 10:37

Originally posted by Marko Polo 1 Marko Polo 1 напиша:

Stav.
Odnesuvanje.
Bistri misli.
Mudrost.
Dela.
Odgovornost.
Sposobnost da pokrenes raboti, da doneses uspeh, da podneses poraz ako treba... i red drugi raboti.

Ха, не мислев јас да се цениме самите, затоа што така ни текнало... туку да ги цениме своите вистински квалитети... Секој човек поседува одредени способности, во спортот, музика, науката или било што друго.... но постојат "скромни" луѓе или некои кои воопшто не се свесни за тоа.... Знаеш ли колку таленти има на светов кои се неоткриени само затоа што или не се свесни дека се подобри од другите, или се срамат или плашат да го покажат тоа... А има некои кои и едноставно не сакаат...

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 12:12
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vi go keirate vashiot zhivot, vie ja odreduvate vashata sudbina... mozhe samo da vi izgleda deka toa ne e taka.

Но кога се раѓаме...
сите не добиваме исти карти...
за игра во животот...
можам јас да се ценам колку сакам...
и да мислам дека вредам...
но другите се судот...

и дечкото што цепеше дрва кај комшијата се цени себе...
но комшијата го омаловажуваше, да не речам го дупеше...
како сака...
јас плаќам...
јас е*ам...рече...

а да...
истото го кажа и еден пријател за жена му кога не работеше...
сега е обратно...
тој не работи...
ама знаејќи го, сеуште се цени себе си...
а жена му...???

Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 13:33
Ako uspehot e Mont Everest...
Pogolema rabota kje zavrsis ako go iskacis celiot, podobro kje se cuvstvuvas - otkolku nekade na 2/3 da te donesat so helihopter...

pozz, Josh

Изменето од Marko Polo 1 - 03.Јануари.2010 во 13:34
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 15:51
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Vi go keirate vashiot zhivot, vie ja odreduvate vashata sudbina... mozhe samo da vi izgleda deka toa ne e taka.
Но кога се раѓаме...сите не добиваме исти карти...за игра во животот...можам јас да се ценам колку сакам...и да мислам дека вредам...но другите се судот...и дечкото што цепеше дрва кај комшијата се цени себе...но комшијата го омаловажуваше, да не речам го дупеше...како сака...јас плаќам...јас е*ам...рече...а да...истото го кажа и еден пријател за жена му кога не работеше...сега е обратно...тој не работи...ама знаејќи го, сеуште се цени себе си...а жена му...???

Izvini, ama ako povazhno ni e shto mislat drugite za nas otkolku sto mislime nie, togash ne samo shto ne se cenime sebe si, tuku i ne ja znaeme svojata vrednost, pa ja prifakjame onaa shto kje ni ja serviraat drugite i so toa ja prifakjame sudbinata shto ni ja krojat tie.

Tokmu za toa zboruvam. S' e e vo nashata glava.

Uspeshnte lugje nikogash ne bile poshtedeni od omalovazhuvanje, kritizerstvo i podbivanje vo svojot zhivot, kako shto vprochem ne bile nitu onie drugite. Razlikata e shto ne dozvolile da se povedat po toa, ne dozvolile toa da gi otrgne od nivnata ideja i da ja defokusira nivnata intencija za postiganje na celta vo zhivotot.

Изменето од Messenger - 03.Јануари.2010 во 16:12
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 16:10

Originally posted by Marko Polo 1 Marko Polo 1 напиша:

Stav.
Odnesuvanje.
Bistri misli.
Mudrost.
Dela.
Odgovornost.

Ха, не мислев јас да се цениме самите, затоа што така ни текнало... туку да ги цениме своите вистински квалитети... Секој човек поседува одредени способности, во спортот, музика, науката или било што друго.... но постојат "скромни" луѓе или некои кои воопшто не се свесни за тоа.... Знаеш ли колку таленти има на светов кои се неоткриени само затоа што или не се свесни дека се подобри од другите, или се срамат или плашат да го покажат тоа... А има некои кои и едноставно не сакаат...

Odlichen primer za toa e Sarah Boyle, koja se javi na natprevar za talenti vo Anglija i shto stana poznata vo svetot na vozrast od peeset godini.

Taa se rodi vo obichno siromashno rabotnichko semejstvo, prirodata ne ja darila so fizichka ubavina, no zatoa ima prekrasen glas i zhelba za peenje. Nejzinata fokusiranost i intencija da uspee kako pejach ja povede da zeme privatni chasovi po peeenje, da se javi kako potpolen autsajder na konk*rsot za talenti vo Anglija i tamu da zastane ramo do ramo so mladi, energichni i talentirani lugje.

I uspea da ja ostavri svojata zhivotna cel!

So toa ushte ednash dokazha dek s'e e do nashiot um, do nashiot mentalitet, nashata intencija i fokusiranost vo ostvaruvanjeto na celta vo zhivotot.

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 16:22

Izvini, ama ako povazhno ni e shto mislat drugite za nas otkolku sto mislime nie, togash ne samo shto ne se cenime sebe si, tuku i ne ja znaeme svojata vrednost, pa ja prifakjame onaa shto kje ni ja serviraat drugite i so toa ja prifakjame sudbinata shto ni ja krojat tie.
Не мислиш ли дека си малку контрадикторен...
Во суштина на темата е желбата да бидеме ценети од другите, нели...
Затоа впрочем и се зборува...
Цени се самиот себе, за да те ценат и другите...
Значи се работи само за начинот како да постигнеме другите да не ценат...
Според некои тоа е ако се цениме себе...
Услов...
За нешто кое ни е важно....
Затоа погоре кажаната мисла дека поважно е да се цениме самите себе а не треба да ни е поважно тоа што мислат другите за нас...
едноставно во корен нема смисла...
се работи за причинско последична условна врска...

Кон врв
johnnie Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Ноември.2008
Поени: 108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај johnnie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 16:44

Да... Messenger... Токму на Sarah Boyle и помислив кога го пишував горниот пост...
Ако таа не се "свестела" да собере храброст и да се цени во она што е добра, занемарувајќи ги другите нејзини "недостатоци"... никогаш немаше да стане ценета и од светот...

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.