|
Во очите на питачот |
Внеси реплика | страница 123 7> |
Автор | |
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 28.Декември.2009 во 12:16 |
Lezev na krevetot,a na agolot od sobata niz prosorecot svetea reklamite...na ulicata 13-ta.
Mislite mi setaa kako po navika niz lavirintite na mojot seuste nepoznat mozok... Tisinata i temnicata mi ja prekina telefonot...svetka i me nervira Ooo draga,pa toa si ti!-kako po navika go izmeniv glasot Zosto ne se javuvas?-me prasa Go prekinav prasanjeto namerno i te prasav-Ke izlezeme da vdiseme od cadot? Da!-odlucno odgovori...se najdovme na agolot od blokot so mnogu stanovi...na 13-tata ulica Ke odime so kolata?-me prasa Sakam da vdisam od cadot...ti odgovoriv Te gusnav,a ti samo gi zaklopi racete okolu mene i ja spusti glavata na moeto rame Molk!-prazni vo srcata... "Si gi lizeme ranite kako osameni volci"-pomisliv Samo ja podigna glavata i me bakna Kako da znaese sto mi se vrti vo mojata lucidna podsvest Mislite mi gi prekina pitac...lezese na kartonot Gospodine imate paricka?-me prasa Se stapisav...negovite oci bea svetlo zeleni i polni so alkohol Moze da sedneme do tebe?-prasav Ja optegna nasmevkata..."Mojot stan e dovolen za cel svet" Me gledase nepodvizno i stoese so racete skrsteni... Sreken si?-go prasav Samo ja zavrte bradestata glava i me pogledna..."Viskito od vcera me skrsi"-mi rece Ja podigna glavata i te prasa:"Imam uste malku od viskito...sakas?" Nemase glas od tebe... Se zavrte kon mene i me prasa "Ti se dopagja stanot?" Da!-odgovoriv "Stani i ke odime na ubava vecera!"- mu rekov Tvoite oci stapisano go gledaa sekoe moe dvizenje "Ubavata vecera veke mi ja dade...nekoja paricka da si kupam hamburger i ke bidam sreken!"-mi odgovori "Moze da mu ja baknam rakata na tvojata ljubena,mnogu e ubava!" Ja podade bez razmisluvanje...i me gledase kako uplasena srna Mu dadov pari za hamburger a jas i ti zavrsivme pod lipata...kolku ubavo mirisase! |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што сакаше авторот да каже
|
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo ocite na pitacot mnogu lujde mozat da se prpoznaat ili da gi prepoznaat nekoi nivni mili licnosti i toj strav gi tera da mu podadat pari za hamburger.no sekogas tie sto gi sozdavaat pitacite so otfrlajne od sistemot na prezivuvajne istite tie kako da sakaat da se iskupaat od nekakov gref im podavaat po nekoja paricka.ocite na pitacot se ogledalo na nasata negativna strana tie se slika na toa kolku sne..................
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ubav e patot na karton sistem neli...kolku toa mozes da naucis
|
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas sum bedna kreatura na moite stravovi...a vie?
|
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не секој просјак живее така поради „злата судбина“. На голем дел од нив тоа им е личен избор.
|
|
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
|
|
Alias
Нов член Регистриран: 30.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од Alias - 25.Септември.2010 во 14:25 |
|
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Josh, ni pokaza pustina bez nikakva nasoka za patot...
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Celta mi e da si se najdete sebesi vo raskazot so potenciranite raboti...i na glas da razmisluvate
|
|
|
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Otugjeni... Osameni i tugji, stranci, se dvizime nekade, se dvizime po ulicata 13-ta... Obzemeni so svoite problemi, koi mislime deka se najbitni na svetot, deka egzistencijata na svetot zavisi od niv... Ladna e ovaa prokleta nokj, no nisto poladna i nisto poprokleta od bilo koja druga... Ladna i vo kaput koj e udoben i topol.
Go zabelezav vo agolot od mojot pogled... Kako li mu e na pitacot koj sedi na negoviot kartonski "dvorec"? Kakvi li se negovite grizi? Dali i toj pati po nesto ili e srekjen samo so ostatokot od viskito vo hartienata kesa koja ja drzi? Kolku e se relativno... Nametnati raboti, servirani stravovi, zaslepeni... Da, postoi covestvoto, no dali postoi seuste covekot? Koj li ni go asfaltirase ovoj pogresen pat? Zosto se dvizime po nego? Ova li e patot po koj treba da odime za da stigneme kade treba? A kade toa odime???? |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Svetot e ona sto sme nie,prostorot i vozduhot okolu nas sami si go kreirame.Ucime od drugite po nekoe zrnce mudrost,za da mozime da bideme podobri lugje od vcera...mislam deka ova go imam napisano nekade niz forumot ama ne e na odmet da se povtori....
Bravo Marko...toa i mi bese celta...da si go dozivees raskazot kako svoj!!!! Изменето од Joshua_Tree - 02.Јануари.2010 во 20:41 |
|
|
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас сум бедна креатура на своите идеали. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne zaboravajte deka nie sme kratori na svojata sudbina.
Svetot (Kreacijata) e ogledalo od 360 stepeni okolu nas... kje vi reflektira (rezonira) onakva slika kakva shto si emitirate (vibrirate) za sebe. Ochite na pitachot kje go gledaat svetot sekogash od pitachki aspekt. Pitachot ne mozhete da go ubedite deka svetot e neshto drugo. I negoviot svet kje bide sekogash takov, nepromenliv i vechen, s'e dodeka prvin ne se promeni toj samiot. I toa e edna od misteriite na Kreacijata - ako sakash da go smenish svetot, prvin smeni se sebe si. Изменето од Messenger - 03.Јануари.2010 во 04:37 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И учиме И научетонот го гледаме околу нас И ’’очите на питачот’’ ги гледаме секаде околу себе во - старата бабичка поднаведната под тежината на кесичката со леб и одењето со бавни чекори, па се прашуваме каде се тие кои ги родила, изгледала, се грижела за нив да и купат, да и донесат, да не ја остават САМО со парче леб кое мора сама да оди да го купува -во носачот кој за 300 денари товара и поднаведнат под тежината на товарот ви раскажува како завршил факултет, како со транзицијата останал без работа, како никој не сака да вработи ’’стари од 50 години’’ -во купувачот во Тинекс, Веро, Тедико, СП маркетот кој стои со 300 гр, посебна салама во рака и гледа во преполнетите предновогодишни колички и фискалната од 20 000 илјади платена со картица и растрчаните продавачки кои помагаат, ги полнат кесите, ги носат до модернио џип, погледнувајки го подналутено и гласно коментирајки што застанал токму сега со саламата и го кочи редот (непрашувајки се дали има за повеќе) и оставајки ве без збор да им се развикате, да ги протресите, да разберат дека ни нему не му е лесно, дека и тие можат да се најдат на негово место . На крај си заминувате, размислувајки дека ’’очите на питачот’’ не се само на картонската кутија на некој мост, туку се насекаде околу, само ако се има сила, доблест да се пронајдат, да се погледнат . |
|
Внеси реплика | страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |