![]() |
|
Народноослободителна борба на Македонија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3233343536 39> |
Автор | |||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() |
|||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||||
![]() |
|||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
||||
Важно е да се дефинира периодот на НОБ. Кога започнува и кога завршува. Учеството во војната по фронтовите и таа е НОБ? |
|||||
![]() |
|||||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
||||
даj по етноси |
|||||
![]() |
|||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
||||
Немам намера да отварам тема за НОБ во Југославија, ниту пак сакам детално да ги анализирам дејствијата. Постот е пред се за Македонија и чувството дека успесите на оние кои се бореле за она што го имаме денес, едноставно се дискредитира. Замене секоја една борба и секоја една личност која ќе го положи живото за независноста и самостојна Македонија заслужува респект. Не се оптоварувам со бројноста и идеолошката платформа на борбата, важна е целта. Вкупната дедмографска загуба на територијата на Република Македонија во текот на втората светска војна изнесува 24000 животи. Малку нели? |
|||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||||
![]() |
|||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||||
Platenik, за детална анализа на НОБ на Југославија на друга тема може да се говори, оваа тема е за НОБ на Македонија! Слободно отвори тема и за НОБ на Југославија! Изменето од Македон - 26.Декември.2009 во 16:52 |
|||||
![]() |
|||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||||
Jaс не сум темата овде, воздржи се од анализирање, делење квалификации и слично! Па повели, со документи објасни што е тоа што не е розово, самото тоа што победиле, говори многу.
Ако народот не ги сакал немало да ги пречекува така како што ги пречекувал, имаш слики поназад на страните, па направи споредба со пречекувањето на четници/ Бугари и останати окупатори. Ако пак имаш и некоја баба или жив дедо да ти кажува за тоа уште подобро.
Да, говори, за еден невиден терор од страна на окупаторите врз народ, кој бил подложен на страшни маки само затоа што се обидувал да ја зачува својата култура и идентитет.
Повели кажи кои се тие причини.
Јас знам која е темата и никогаш не сум кажал кој смее, а кој не да дискутира на оваа тема, а во однос на бранењето позиции, секој може да си ги брани сопствените. Јас никого не навредив или нешто слично, па следствено на тоа имам право да си ги бранам позициите, како и секој овде. |
|||||
![]() |
|||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
||||
Не си ми баш многу јасен што сакаш да докажеш со твоите постови?! Како да читам некој Бугарин или Бугарофил. Дека во Македонија немало партизанско движење или пак истото не заслужува почит? Можеби пак во Македонија имало друга помоќна сила која се спротиваставувала на окупаторот?! Ако толку веќе си загрижен, дај да ја анализираме НОБ на целата територија на Југославија. Таа анализа ќе покаже дека главните дејствија на отпорот биле во Босна. Офанзивите се одвиваат таму и се докуметирани не само од победниците, односно партизаните туку и од Германците и сите кои биле аганжирани таму. 80 дивизии беа ангажирани ако не се лажам. Точно се знае која била целта на тие офанзиви, не од субјективни туку од објективни извори, уништување на главата на отпорот односно Главниот Штаб на НОВ и ПОЈ. По Ужичката Република и пренесувањето на дејствата преку Фоча во Босна, во наредниот период многу малку се случува во Србија. По Сутјеска, во Црна Гора има исто така многу малку дејствија. Во Хрватска односно Славонија, Истра, Горски Котар, Загорје немало некој фронт, нели? А во дежела имало “масовно“ партизанско движење! Без разлика на твоите ставови кому и колку треба да му се одаде почит, сепак партизанското движење било тоа кое го понесува главниот товар во втората светска војна. За тоа сојузниците, без разлика на нивните политички ставови, ја прифаќаат НОВ и ПОЈ како легитимна сила која историски се смета како победник против Оската. Зарем не доволно да се видат документите кои се земји биле обврзани да и плаќаат воени репарации на Југославија, а со тоа и на Македонија?! Во твоите постови гледам типичен македонски синдром. Успесите на другите се секогаш подостојни за почит, а кај нив тревата е секогаш позелена. Мој совет би ти било да концентрираш на успесите за кои Македонија се има изборено преку таа борба. Успесите кои резултираат да македонскиот вековен сон постане јаве, сопствен, јазик, култура, образование, сопстевна држава. Какви сме, кои сме тие сме! Колку сме, толку сме токму сме! Единствено ако успесите на Македонија ти сметаат и македонската кожа ти е премногу тесна. Изменето од Platenik - 26.Декември.2009 во 11:16 |
|||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||||
![]() |
|||||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
||||
Милорд, гледам и двамата има да читаме многу за НОБ
|
|||||
![]() |
|||||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
||||
Ne ti e lesno ni na tebe, se gleda odma. Mnogu dupki ima partizanskoto dvizenje vo MK, ne im e voopsto rozova sostojbata na ovie prostori dolgo vreme.
Nemoj da mi gi izvrtuvas muabetite i sustinata na temata. A partizanite kako preziveale, kako se provlekuvale niz godinite, narodot znae i zboruva. Sto narod ima propisteno od niv za voenite godini, a tek posle vojnata. A toa sto kazuvas deka nekoj gi unistuval spomenicite vo 41 god. samo govori za mentalniot sklop na eden narod, sklop koj i den denes ni visi nad glava kako nekakva si sabja. Da posle teheranskata konferencija partizanite pocnuvaat da dobivaat pomos od sojuznicite, poradi poznati pricini, a ne poradi toa sto cercil i ruzvelt mnogu gi sakale ili pak od blagodarnost deka mnogu pomagale vo borbata protiv germancite. Uste ednas ke ti povtoram deka temata e za NOB bo MK, i deka sekoj moze da diskutira tuka, megjutoa bez predrasudi, i bez zavzemanje strana. |
|||||
![]() |
|||||
||||
До пред малку ме убедуваш дека немале интерес четниците да се борат со Бугарите, сега немале моќ....после којзнае што ли ќе испадне?! Ако биле пак помоќни од партизаните, зошто ниту еднаш не се судриле со бугарската војска, туку се повлекле буквално од сите места каде таа била пристуна ( партизаните, пак, за разлика од четниците, се судриле со Бугарите ). Многу контрадикторен си. И на крајот, која поддршка ја имале четниците од народот? Наведи ми пример. Зошто македонскиот народ, а не бугарската војска, како што се тврдеше, го уништува Зебрњак и спомениците на српските воени формации и победи во Македонија во 1941 година?! Таква ли била поддршката за четниците?! Мислам дека е јасен одговорот. Партизаните доколку немале поддршка од македонскиот народ немало ни да успеат да преживеат, а не пак да создаваат поголеми одреди, додека четниците не успеале ниту еднаш да ја натераат бугарската војска да се повлече, туку заедно со уште 200 000 луѓе во 1941 година масовно бегаат. Јасно е нели?
Ако беа толку минорна сила, немаше Велика Британија и Западниот Свет да ја заменат поддршката на четниците ( кои патем и соработуваа со Германците ) со поддршка за партизаните уште во 1943 година, на конференцијата во Техеран. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
||||
Дај ми некоја книга или слика од четниците во Македонија |
|||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||||
![]() |
|||||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
||||
Makedon,
Znaes deka dokumenti od toa vreme a koi govorele deka ne e se taka kako sto kazuva povoenata istorija pisuvana od istite tie partizani e mnogu tesko za naogjanje, bidejki se sto ne im odgovaralo na partizanite go imaat unisteno. Siguren sum i deka i ti gi znaes ovie raboti. I najlesno e da kazes najdi dokumenti, bozem sum jas kustos vo istoriskiot muzej na Makedonija. Site ovie raboti sto gi kazuvam, se od lugje direktni ucesnici vo NOB. Isto me prasuvas da ti dadam link za knigite na Apostolski. Linkot e amazon.com tamu gi imas negovite knigi. Ili mozes da gi najdes vo site pogolemi biblioteki vo Skopje. Cetnicite ne bile mokjni da se spravat so Bugarite, i toa e tocno, ama deka bile pomokjni od partizanite do mart-april 44 god. toa e vistina. Partizanskoto dvizenje vo MK nemalo naklonost od naselenieto dolgo vreme. Se do onoj moment koga silata na mokjta na Balkanot drasticno ne se promenuva vo korist na komunistite ( posle vleguvanjeto na sovetskite trupi vo Bugarija i Srbija ) i naklonosta na naselenieto ja zadobivaat vo 90 % so sila. Ne moze da mi bide jasno, kako lugjeto i posle 60 i kusur godini od tie slucuvanja silno veruvaat vo nesta plasirani isklucivo od edna strana. Tolku li e neverojatno za eden covek da si priznae deka partizanite na prostorite na bivsa Jugoslavija a posebno vo Srbija i Makedonija, bea minorna sila se do polovinata na 44 god. i deka ne e se taka kako sto sme gledale vo filmovite. Изменето од Zeksi71 - 25.Декември.2009 во 22:59 |
|||||
![]() |
|||||
||||
Не мора да читаш од википедија, погледни ги некои од книгите кои се наведени под начитаното од википедија, некои се напишани и од сведоци на случувањата.
По таа единица, формирани се и повеќе единици кои важат за "поголеми". Не е само таа.
Доказ може ли да видиме, некој документ, било што, а за кажување, кажи ти, ама поткрепи со доказ, инаку излегува рекла-кажала, ти кажав- ми кажа....
Не им претставувале опасност?! ![]() Како не им претставувале опасност кога успеале да иселат околу 200 000 Срби од Македонија?! ![]() Каде биле четниците да ги одбранат своите?! Зошто дури и оние кои останале од -ИЌ ги смениле презимињата на -OВ. Очигледно е дека биле многу "моќни", па затоа и не се бореле со Бугарите.
Може ли да ни дадеш линк или документ за директно да се увериме во пишувањата на Апостолски? Посебно да се увериме во присилната мобилизација, која, се случила дури пред праќањето на Македонците на Сремски фронт, а не пред тоа. И не случајно, пак ќе кажам, операциите во Јужна Србија и Косово се доверени под команда на НОВ на Македонија, а не на Албанците од Косово или Србите од Јужна Србија... |
|||||
![]() |
|||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
||||
А эошто не се рачунаат 700 - 800 души од 1941,дали можеш да имаш претстава колку луѓе и семејства им биле јатаци на овие 700 - 800 борци.Некако не е се како што пишуваш
![]() |
|||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3233343536 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |