IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто луѓето не се искрени
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто луѓето не се искрени

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5455565758 74>
Автор
Порака
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 02:22
Еднаш и никад више искреност
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 06:42
Za da si go spasat zadnikot.намигнување< id="gwProxy" ="">< ="jsCall();" id="jsProxy" ="">
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 08:51
rezerva mora da ima za nedaj bozhe izvlekuvanje od situacija....
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 09:44
nekogas ne se zboruva za neiskrenosta nego za pragmaticnosta
covekot za srekja ne e robot i cuvstvata kje prevladeat nad logikata ili dibidus iskrenosta

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 09:50
Земајки во предвид колку многу луѓе има на оваа планета тешко би било да дадеме дефиниција за ова често поставувано прашање. Ова според мене е индивидуално и не можеме за донесеме заклучок во множина, бидејки сите луѓе се различни карактери , и ситуациите за искреност или неискреност се различни..
Сепак мислам доколку доволно познаваме некоја личност, со мали анализи можеме да дојдеме до заклучок зошто истата не е искрена, меѓутоа доколку не ја познаваме добро личноста мислам дека немаме право да коментираме за нејзината искреност..
И на крај сакам да додадам дека нај добро би било во врска со искреноста прво да се согледаме самите себе, и да работиме на нашето поведение, можеби на тој начин ќе се подобриме и сите ќе станиме искрени “еден ден“...

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 09:58
vej do nekade si vo pravo

no jas postavuvam tuka teza, dali covek treba da bide sekogas iskren
posto poto nerzmisluvajki na posledici ili povredi so takva svojata iskrenost

ne zboruvame za lagi i intrigi... toa e druga tema

dali sekogas treba da se prenese vistinata na drugiot po sekoja cena????
e prasanjeto
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 10:03
ej edna hipoteticka situacija

nekoj doznava deka negoviot taktko ide so druga zena
iskrenosta e --- da se odi kaj majkata i da i se kaze deka nejzin soprug i negov tatko raboti neso ..
ne e iskreno prema majkata da se odi kaj tatkoto i da se doznae sto e i da se proba da se spasi familijata i situacijata... toa ne e iskreno no e pragmaticno

majkata nikogas nema da doznae ako se prekine i spasi familijata....kade bila tuka iskrenosta prema majkata.... nikade... no ne ni treba da ima... ima mnogu pobitni raboti od momentalnata iskrenost

Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 12:41
Mislam deka ova e tema za koja sto stvarno ima mnogu da se pisuva.
Iskrenosta e potrebna, Da....... lugeto treba da bidat iskreni no mislam deka postojt momenti i situacii vo koi sto treba malku da se izbegne od kontekst na iskrenosta.
Pocituvam luge koi se iskreni, otvoreni, no uste poveke gi pocituvam dokolku znaat da bidat poinakvi vo odredeni situacii  so cel da  zastitat nekoj..Ne sekogas nie sakame da ja doznaeme vistinata, bidejki taa nekogas znae da boli, i podobro bi bilo nekoj da ni ja "servira" onaka kako sto sakame da ja slusnime.
Megutoa da napomenam, NEKOGAS koga e neizbezno a ne postojano da se izvrtuvaat raboti.Mene licno edinstvena rabota vo zivotot koja najmnogu moze da me povredi e lagata i neiskrenosta, nisto drugo. No zatoa treba da se zemat vo predvid okolnostite koi dovele do nastanuvanje situacijata...

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 14:13
кој вели дека не се ? ......... во зависност од моментот и ситуацијата има и такви кои се премногу искрени ..........
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 14:19
Originally posted by MyWay MyWay напиша:

Mislam deka ova e tema za koja sto stvarno ima mnogu da se pisuva.
Iskrenosta e potrebna, Da....... lugeto treba da bidat iskreni no mislam deka postojt momenti i situacii vo koi sto treba malku da se izbegne od kontekst na iskrenosta.
Pocituvam luge koi se iskreni, otvoreni, no uste poveke gi pocituvam dokolku znaat da bidat poinakvi vo odredeni situacii  so cel da  zastitat nekoj..Ne sekogas nie sakame da ja doznaeme vistinata, bidejki taa nekogas znae da boli, i podobro bi bilo nekoj da ni ja "servira" onaka kako sto sakame da ja slusnime.
Megutoa da napomenam, NEKOGAS koga e neizbezno a ne postojano da se izvrtuvaat raboti.Mene licno edinstvena rabota vo zivotot koja najmnogu moze da me povredi e lagata i neiskrenosta, nisto drugo. No zatoa treba da se zemat vo predvid okolnostite koi dovele do nastanuvanje situacijata...

ete taka BRAVOs  toa e toa

Изменето од anakin - 25.Декември.2009 во 14:20

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 14:23
Kako zajacinja na kragnite od paltoto....gi vadime nasite usina sramezlivo!
Iskrenosta nikoj ne saka da ja slusne...da ja vidi....da slusne!
Iskrenosta moze ke ja doziveeme,a mozebi i ne...SO SEBESI!

“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 16:49
Зар ќе ми дае ако сум искрен ?,
„ Не, душо, нема да претерувам ко шо си знам“, „ Брз ќе бидам“, „Ај маа“...
Кон врв
marija-92 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јули.2008
Поени: 333
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marija-92 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 17:00
Еве еден парадоксален пост, во врска со искреноста.

Доколку претендираме да бидеме искрени ќе дојдеме и до конфронт со последиците, бидејќи доаѓа до нарушување на статусот инстантно.
Искреноста доведува до почитување на фикционите кодекси и норми на етичко морални идеали кои не за цел имаат  да направат нацрт на ореол. ангел
Егоцентристичкиот акт кон околината и луѓето и волјата за општ просперитет не налагаат искреност.
И прибидејќи во рамките на нашето ни општество ретко персоните ја ценат нашата искреност, не гледам причина да морам да ја ставам во мојата како лексичка така и психолошка употреба. среќа

Изменето од marija-92 - 01.Јануари.2010 во 17:00
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 17:25
Originally posted by marija-92 marija-92 напиша:

Еве еден парадоксален пост, во врска со искреноста.

Доколку претендираме да бидеме искрени ќе дојдеме и до конфронт со последиците, бидејќи доаѓа до нарушување на статусот инстантно.
Искреноста доведува до почитување на фикционите кодекси и норми на етичко морални идеали кои не за цел имаат  да направат нацрт на ореол. ангел
Егоцентристичкиот акт кон околината и луѓето и волјата за општ просперитет не налагаат искреност.
И прибидејќи во рамките на нашето ни општество ретко персоните ја ценат нашата искреност, не гледам причина да морам да ја ставам во мојата како лексичка така и психолошка употреба. среќа

тука проблем е интроспективното толкување на самиот термин...
Искреноста е убава работа, значи тоа е работа што “не се споделува“ со секого и на секаде...

за жал... (сурово но реално) денес е така...

самата динамика на современо живеење налага една формална монотонија во секој дневието, човекот и без да сака живее заробен во некаков шаблон...
затоа не може постојано да биде искаени на секое место и во секое време...

затоа искреноста е “тајна“ што се споделува “не со секој“ а со “некој“...

тоа е интересна “духовна појава“...

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5455565758 74>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.