![]() |
|
Хитлер, нацистите и македонското прашање |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 78910> |
Автор | |||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Не сум толку упатен во стратегиите на фашитичка Германија и на самиот Хитлер , но мислам дека сте во заблуда , голема заблуда .
Прво , се знае неговиот став за местото и улогата во новиот поредок на словените , па така да , не гледам причина Македонците и Хрватите да добивале посебен третман . Знам исто така дека само во Хрватска и Македонија имало силно движење за создавање на независна македонска ( хрватска ) држава , и чинам дека Хитлер тоа истото сакал и да го искористи во своја полза. Со Хрватите и успеал , но немало кој во Македонија да ја превземе таа одговорност и улога . Ванчо Михајлов бил прогонет од истиот Цар кој требал да дозволи Хитлер да си ги оствари своите стратегиски цели . Можеби и ќе успеел да создаде држава Македонија , но треба да сте свесни дека тоаа би го направил само и само ако има полза од истата. Ја знаете судбината и улогата на НДХ и усташкото движење во втората светска војна , тоа во Македонија не се спровело . Гаите погрешни илузии . Изменето од eptendosadno - 18.Декември.2009 во 19:58 |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
![]() |
|||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Kultuzin, истото ми го кажува баба ми во однос на Германците, ниту еден лош збор немам слушнато за нив, факт е дека во Македонија Германците биле пречекани како ослободители, сепак, тие го ослободиле овој народ од српската окупација. Точно е и тоа дека му давале на населението храна, па и други основни продукти, бидејќи пред да дојдат Германците, во тој период, имало глад во Македонија, па кога дошле Германците, помогнале истото да се надмине. Истотака нивниот однос кон цивилното население бил максимално коректен, војниците биле вистински професионалци, ниту жените немале страв од силување, туку слободно се движеле, ниту некој ги чепкал, ниту ништо. По ослободувањето, кога голем дел од германските заробеници се наоѓаат во затворот "Идризово" во Скопје и учествуваат во обновувањето на повоена Македонија, населението, па и властите, се однесуваат максимално коректно со нив, а да не говорам дека дел потоа се оженија со Македонки, без некаков проблем. Германците таков однос имале и кон Хрватите, кон другите народи не биле толку наклонети. Точно е дека пред капитулацијата Хитлер сакал да оформи независна Македонија, со цел да обезбеди мирно повлекување на германските трупи од Грција, ама веќе било доцна, а и Иван Михајлов, кому му било понудено, одбил, знаел дека е веќе доцна. Еве ја книгата која ја спомена Das makedonische Jahrhundert-Stefan Troebst |
|||
![]() |
|||
фатмак ![]() Нов член ![]() Регистриран: 30.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 5 |
||
![]() Во началото се мислело за независна Македониjа... Зошто се променили работите... има причини. На Хитлер му требал ресурс да воjна на источниот фронт и затоа дал на Бугарите да администрират по големиот дел од Вардарска Македониjа, Источна Србиjа и част од Егеjска Македониjа |
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
||
Во право си МАКЕДОН, баба ми и дедо ми ми расправале дека Германците во Струмичко се доживеале како ослободители а такаов бил и нивниот однос кон домашното население... Баба ми ми расправаше дека секогаш кога нешто зимале од населението им давале нешто за возврат...Е сега незнам дали истиот однос го имале и во останатите екс Ју републики но факт е дека Хитлер бил наклонет кон Македонија дури се зборува дека пред капитулацијата сакал да не признае како независна држава... Во книгата Македонско Столетие од Стефан Троебст (Das makedonische Jahrhundert-Stefan Troebst)писателот на почетокот повлекува многу интересни паралели помеѓу Германската и Македонската историја, можеби и тоа било причина за Хитлеровата „љубов„ кон Македонија... |
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Хитлер сакал да создаде независна Македонија, меѓутоа подоцна поради сите оние познати политички настани, се согласува со бугарска управа на Македонија, а другите делови ги отстапува на Италија, додека мал дел останува под германска управа ( околу Солун делот ). Во политиката нема сакање или не сакање, туку интереси, а меѓу тие интереси, секако, важен им бил мирот овде, а и потенцијалните сојузници меѓу месното население кои ги дочекало како ослободители. Во времето на доаѓањето на Германците овде, секако, имало сиромаштија, па старите кажуваат дека дури и храна делеле на населението. |
|||
![]() |
|||
||
Само да те надополнам Чоли. Овие документи,се издавани претежно од Бугарските акциони комитети, со кои се ослободувале Македонците пленети од Германци. Сепак, во ова се криело нешто многу интересно, а тоа е дека голем дел од ослободените затвореници, подоцна стануваат партизани, а и самите бугарски акциони комитети, под изговор дека "си го отслужиле своето" се распуштаат. Сепак, причината за тавкото распуштање е токму тоа што голем дел од Македонците, дејствувале спротивно на интересите на Бугарија и нејзината власт во Македонија, односно ги ослободувале или помагале на Македонците кои дејствувале против власта. Таков пример е адвокатот Стефанов, кој иако важел за приврзаник на власта, на Лазар Колишевски му ја напишал молбата до царот Борис III за милост, иако Лазар Колишевски пак бил во тоа време осуден на смрт. |
|||
![]() |
|||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
||
Site znaeme sto mislel i sto planiral Hitler za site slovenski narodi, taka da ne drzi voda deka koga dosle tuka mnogu ne sakale, tuku ne sme dosle seuste na red za nivnoto resavanje na konecnoto prasanje za nivniot "zivoten prostor".
I moite dedovci i babi mi raskazuvale prikazni kako ne bile "mnogu" maltretirani od Germancite tuku poveke od Bugarite, megjutoa toa bilo samo momentalno. Imale Svabite vo toa vreme povazni prasanja na istokot za resavanje nego li da se zanimavaat so nas, a i ne sakale da pravat problemi so mesnoto naselenie bidejki koridorot preku moravsko vardarskata dolina im bil mnogu vazen za izlez na Mediteranot i za kontrola na toa podracje. |
|||
![]() |
|||
LouWeed ![]() Сениор ![]() ![]() I AM THE KING OF ROCK&ROLL Регистриран: 28.Мај.2005 Статус: Офлајн Поени: 13012 |
||
http://athos.web-log.nl/athos_agios_oros_/2008/10/599---books-mon.html |
|||
![]() |
|||
||
Капетане да бе, мислам дека не можеме да говориме за исклучоци, многу исклучоци веќе сочинуваат правило. Мислам дека сум јасен. Изменето од Македон - 14.Декември.2009 во 17:08 |
|||
![]() |
|||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
||
Колега Македон - се разбира дека изклjучоци можеш да докажеш нешто - докажуваш изклучокот се додека не се прави разлика мегу правила и изклучоци дискусиата е думната |
|||
![]() |
|||
||
Причината за ова е што Македонците во Кралска Југославија биле поробен народ, па Германците во Македонија биле дочекани како ослободители, а не како окупатори, исто како и во Хрватска. Германците ја знаеле положбата на македонскиот народ, па и самиот Хитлер ја знаел, ама откако предавничката клика на ВМРО на чело со Михајлов фаворизирале окупација на Бугарија, наместо независна Македонија, Германија им ја предала Македонија на Бугарите, а дел и на Итлаија, иако никогаш всушност не се откажала од идејата за независна Македонија. Ако имаш некој постар во фамилија, многу работи ќе ти каже за Германците, а воедно и за тоа дека никогаш Германците не биле против Македонците и не го малтретирале македонскиот народ, како на пример Бугарите, Албанците, а и Србите пред тоа. Односот меѓу народот и војската бил позитивен, за што сведочи и фактот дека дури и во обновувањето на Македонија, по ослободувањето, затворениците од Идризово ( германски војници ) учествуваат со народот, па дури и подоцна бракови беа склучувани. Прашај некој од постарите ако имаш, ќе слушнеш дури и за хуманитарната помош давана на посиромашните македонски семејства од страна на Германците, за разлика од крадењето и малтретирањето на оние кои ги наведов горе. Посебно ако си живеел во Скопје, каде имало и бугарски гарнизони, а и германски, ќе слушнеш дијаметрално спротивни ставови на цивилното население за едните и другите. |
|||
![]() |
|||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||
кој манастир на св гора...?
лесно е да кажеш св Гора... тоа е јасно... дај ако можеш кажи нешто повеќе за ова... која год,... кој манастир... кој игумен... ![]() |
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
![]() |
|||
LouWeed ![]() Сениор ![]() ![]() I AM THE KING OF ROCK&ROLL Регистриран: 28.Мај.2005 Статус: Офлајн Поени: 13012 |
||
sveta gora...po grchki Mount Athos pa i Adolf im posol na gosti, a gejcite mu se klanjale LouWeed, внимавај малку на речникот, сепак, ги нема овде нив, за да може да им кажеше што мислиме за нив. Да го задржиме нивото на културна дискусија Модераторот Изменето од Македон - 14.Декември.2009 во 16:42 |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 78910> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |