IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Мистерии и астрологија
  Активни теми Активни теми RSS - Хороскоп
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Хороскоп

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6061626364 157>
Автор
Порака
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2009 во 01:00
Би сакала да прашам брз основа на што се одредува кој под кој Зодијачки знак си роден т.е. што ќе си во хороскоп. Зошто баш родените 21.Март-20.Април  се Овни, зошто да не се Бик на пример збунетосттрепкањетрепкање
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
speed Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Март.2007
Поени: 803
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај speed Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2009 во 07:20

VRSKA NEAM среќасреќа

ALI DOBRO PRASANJE  голема%20насмевка
speed
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2009 во 20:30
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

Би сакала да прашам брз основа на што се одредува кој под кој Зодијачки знак си роден т.е. што ќе си во хороскоп. Зошто баш родените 21.Март-20.Април  се Овни, зошто да не се Бик на пример збунетосттрепкањетрепкање

Па заради тоа што Сонцето тогаш пребива во соѕвездието Овен (ај сега знам дека ќе ме негираш)

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
sexy bitch Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2009
Поени: 1188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sexy bitch Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 02:34
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Па заради тоа што Сонцето тогаш пребива во соѕвездието Овен (ај сега знам дека ќе ме негираш)

nema so da te negira... vo pravo si, a pred faktite i bogovite molchat, a kamo li Sunny голема%20насмевка
Sex is like tennis... If you play with worse, you play worse :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 14:17
Originally posted by sexy bitch sexy bitch напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

nema so da te negira... vo pravo si, a pred faktite i bogovite molchat, a kamo li Sunny голема%20насмевка

после ова би требало да ќутам
... арно ама, никогаш не знаев да заќутам кога треба

Вистина на патеката (т.е. околу неа) по која минува Сонцето (т.е. Земјата околу Сонцето - Еклиптика) се распределени 13 соѕвездија наречени Зодијак (Круг на животни) од кои 12 се земени како зодијачки, што е сосема неправедно за 13-тото (тоа е посветено на сите лекари, а и денес за здравство се користи неговиот знак ).

Кога се именувале соѕвездијата пролетниот еквинокс се израмнувал со почетокот на соѕвездието Овен, затоа бил наречен „прва точка на Овенот“ (Gama-точка)   и бил означен како почеток (нулта точка) на зодијакот. Соѕвездието Овен се наoѓало во првите 30° на зодијакот, од 30° до 60° степени – соѕвездието Бик, од 60° до 90° - Близнаци и т.н. до последниот зодијачки знак.
Денес зодијачките соѕвездија не се совпаѓаат со сегментите на зодијакот претставен со нивните знаци.

Тоа е поради прецесијата. Поради неа доаѓа до поместување на таа прва точка, која што денес се наоѓа во соѕвездието Риби. Значи прв зодијачки знак е Риби (21 март - 20 април) т.е. ако сте родени во периодот од 21 март - 20 април, Сонцето се наоѓало во Риби... а не во Овен.
Зошто тогаш не е „апдејтован“ хороскопот

Иградбата на зодијакот е опишанa во Птоломеевата книга Almagest (II век п.н.е.). Иако тоа првично е опишано во Rigveda, која е најстарата книга во светот, особено важен во развојот на хороскопската астрологија бил грчкиот астроном и астролог Птоломеј, кој што со својот труд Tetrabiblos, ги положи основите на Западната астролошка традиција. Според Грците и Птоломеј особено, планетите, куќите и зодијачките знаци се рационализирани и нивните функции биле утврдени на таков начин кој до денешен ден претрпел мали измени, значи денешните карактеристики на знаците се поставени уште тогаш. Птоломеј жиеел во II век. п.н.е., три века по откривањето на прецесијата на еквиноксите од страна на Хипарх, но тој го игнорира тој факт, очигледно под влијание на концептот за фиксна небесна сфера и ја основа т.н. Хороскопска астрологија.

Ај доста е засега од мене ... имајте убав празничен ден

Изменето од Sunny - 08.Декември.2009 во 14:23
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Marijaana Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јуни.2009
Поени: 52
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marijaana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 14:24

...
Вистина на патеката (т.е. околу неа) по која минува Сонцето (т.е. Земјата околу Сонцето - Еклиптика) се распределени 13 соѕвездија наречени Зодијак (Круг на животни) од кои 12 се земени како зодијачки, што е сосема неправедно за 13-тото (тоа е посветено на сите лекари, а и денес за здравство се користи неговиот знак ).
...

А, кое е 13-тото соѕвездие? Ова чисто онака, од љубопитност
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 14:35
13-то соѕвездие е Змијоносец (Ophiuchus), сместено е помеѓу Стрелец и Шкорпија. Оваа година Сонцето повеќе ќе се задржи во Змијоносец (околу 2 недели), отколку во Шкорпија (околу една недела).

Според грчката митологија Змијоносец е Асклепиј (Ескулап), син на Аполон и Коронида, ќерка на тесалискиот крал Флегиј. Бидејќи, поради неверство, Аполон ја убил Корнида, Асклепиј) го дал на чување на мудриот кентаур Хејрон (Хирон), во планината Титон, која била позната, во тоа време, по лековитите билки. Хејрон го подучувал Асклепиј да лекува, а кога го надминал својот учител, станал бог на лекувањето. Бидејќи успешно лекувал разни болест, значително ја намалил смртноста, со што се пореметила рамнотежата кој боговите ја поставиле на Земјата. Најпосле Хад (Плутон) се пожалил кај Зевс (Јупитер), дека Асклепиј драстично го намалил бројот на жители на подземјето. За повторно се поврати рамнотежата, Зевс (Јупитер) фрлил молња на Асклепиј и го усмртил. Кога сфатил за неправдата што им ја направил на луѓето, а и на самиот Асклепиј, кој направил многу добри дела, го оживеал и го одвел на Олимп. Неговиот лик, со змија исцелителка, Зевс го поставил на небото како соѕвездие Змијоносец. Дел од соѕвездието, подоцна, се одвоило како посебно соѕвездие – Змија.

Соѕвездието Змијоносец има околу 100 ѕвезди видливи со голо око. Сместено е под соѕвездието Херкулес, со десната нога ја гази Шкорпијата, а левата му е помеѓу Шкорпија и Стрелец. Во раката држи змија која се свива помегу нозете и околу рацете. Главна ѕвезда е Rasalhague и ја претставува неговата глава.
Во прилог ставам скица од ова соѕвездие и негов нацрт

Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 17:30
бре... ова за кај темата со громовите е... ако сакаш постирај го таму... се надевам - ќе предизвика ОГРОМНА ДИСКУСИЈА И ПОЛЕМИКА...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 17:31
шо си ти во хороскоп?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 17:39
Ај ако ме прифатат деновиве ќе ви ги раскажам митовите за хороскопските соѕвездија (чисто колку да знаете во какви бајки верувате) ... нивните „карактеристики“ од Птоломеј и полсе тоа повторно ќе прашам кога верувате во хороскоп, зошто не верувате и во боговите од тој хороскоп?
Или зошто не верувате во кинескиот хороскоп и тој е од соѕвездија и тој е интересен или индискиот или пак египетскиот...
Зар Птоломејевиот е најточен? збунетост

Изменето од Sunny - 09.Декември.2009 во 11:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 19:09
Ќе почнам cо Близнаци

Близнаците Полидеук (Полукс) и Кастор биле синови на спартанскиот крал Тиндареј и убавате Леде. Во една прилика кога кралот бил отсутен поради војувањето, Зевс, на кого Леде многу му се допаѓала, се преобразил во ликот на кралот и водел љубов со неа. Истата ноќ дошол и Тиндареј. Бил многу изненаден што жената не го посакувала, но сепак водел љубов со неа. Од таа љубов се родиле двајца браќа близнаци: Кастор, бил син на Тиндареј, а Полукс, син на Зевс, кој имал божјо потекло и бил бесмртен.
Познати како диоск*ри, никогаш не се одвојувале еден од друг, ни во мирни времиња, ни во немилосрдни војни. Кастор бил убаво, силно, развиено момче, угледен витез, одважен војник, ненадминлив во скротување коњи. За Полукс лесно се забележувало дека е син на Зевс, затоа што бил изразито висок и силен, ненадминлив во пеење. И двајцата биле гордост на Спарта.
Во една борба Кастор бил смртно ранет. Очаен Полукс, гледајќи дека неговиот брат ќе умре, го замолил својот татко Зевс да направи или и тој да умре или смртниот брат да стане бесмртен. Зачуден од благородноста на својот син, Зевс одлучил да им подели бесмртност, доделувајќи им еден ден на земјата и два на Олимп меѓу боговите. А за да ја овековечи оваа братска љубов, нивните ликови ги поставил на небото.
За една група ѕвезди да ја нарекуваат Близнаци, старите народи ги навело тоа што двете ѕвезди Кастор и Полукс на небото никогаш не се одвојуваат, и заедно излегуваат, заедно поминувааат низ дадено место и заедно заоѓаат. Исто така се и со приближно еднаков сјај. На ѕвездените сликовити карти тие се претставени со детски лик, заедно, прегрнати.

Изменето од Sunny - 09.Декември.2009 во 11:53
Кон врв
SlavicaT Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Октомври.2009
Локација: Greece
Поени: 31
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SlavicaT Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2009 во 16:39
Dali znaete nekoja web strana za godisen horoskop 2010?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2009 во 12:51
Originally posted by SlavicaT SlavicaT напиша:

Dali znaete nekoja web strana za godisen horoskop 2010?

Vo denesen Vest голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2009 во 16:35
Sign Constellation
Name Symbol Tropical zodiac
(2009, UTC)
Sidereal zodiac
(Jyotisha) (2009, UTC)
Name IAU constellation boundaries (2009) Solar stay Brightest star
Aries Aries 20 March – 19 April 14 April – 14 May Aries 18 April – 14 May 25.5 days Hamal
Taurus Taurus 19 April – 20 May 14 May – 13 June Taurus 14 May – 21 June 38.2 days Aldebaran
Gemini Gemini 20 May – 21 June 13 June – 14 July Gemini 21 June – 20 July 29.3 days Pollux
Cancer Cancer 21 June – 22 July 14 July – 13 August Cancer 20 July – 10 August 21.1 days Al Tarf
Leo Leo 22 July – 23 August 13 August – 13 September Leo 10 August – 16 September 36.9 days Regulus
Virgo Virgo 23 August – 22 September 13 September – 13 October Virgo 16 September – 31 October 44.5 days Spica
Libra Libra 22 September – 23 October 13 October – 12 November Libra 31 October – 21 November 21.1 days Zubeneschamali
Scorpio Scorpio 23 October – 22 November 13 November – 13 December Scorpius 21 November – 29 November 8.4 days Antares
Serpentarius Serpentarius n/a Ophiuchus 29 November – 18 December 18.4 days Rasalhague
Sagittarius Sagittarius 22 November – 21 December 13 December – 12 January Sagittarius 18 December – 20 January 33.6 days Kaus Australis
Capricorn Capricornus 21 December – 20 January 12 January – 12 February Capricornus 20 January – 17 February 27.4 days Deneb Algedi
Aquarius Aquarius 20 January – 18 February 12 February – 14 March Aquarius 17 February – 13 March 23.9 days Sadalsuud
Pisces Pisces 18 February – 20 March 14 March – 14 April Pisces 13 March – 19 April 37.7 days Eta Piscium

Теоретски почетокот на Овен започнува во моментот на пролетниот еквинокс, датата е променлива поради присутноста на престапни години, меѓутоа од 1796 година, тој се погодува да е или на 20 или на 21 март, тоа ќе остане така се до 2043 година. Потоа ќе паѓа 18-19 март и т.н. 

Пролетниот еквинокс за време од еден прецесионен циклус (25-26 000 години) ќе ја заврти целата еклиптика ...
Доколку сакаме да ја запазиме положбата на Сонцто во знакот на денот на нашето раѓање денешниот Зодијачки хороскоп би требало да претрпи „поместување“ за едно место поназад ...

Значи денес доколку не се изврши едно такво „апдејтување“ не можеме да зборуваме за било какво влијание на било која планета во некое поле од зодијакот...

Што е многу нормално ... пр. јас сум родена на 10 јануари ... хороскопски јас сум Јарец, и нормално за натална карта гледаме каква е положбата на планетите, Сонцето, Месечината во Јарец во тој период ... арно ама реалноста е тоа дека мене Сонцето воопшто не ми се наоѓало во Јарец... Јас би требало да бидам Стрелец ... и некако е глупаво да гледам каде се наоѓаат небесни тела за период (знак) кој настапува месец дена подоцна... тоа не е мојот знак не%20знам

Е да може да има коментари дека мора баш така да е распределбата на Зодијакот...
... е не мора ... пролетниот еквинокс си бил запазен во Овен кога Птоломеј си ја стокмил приказната ... а зошто не напоменал што да правиме кога ќе дојде до поместување ... не знам ... можеби боговите не му навестиле за тоа голема%20насмевка

П.С.  На табелата е дадена астролошката местоположба на Сонцето низ Зодијакот (лево) и фактичката т.е. астрономската (десно). голема%20насмевка

Изменето од Sunny - 10.Декември.2009 во 16:38
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6061626364 157>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.