IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали читате исламска литература?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали читате исламска литература?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Ebu Muaz Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu Muaz Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Дали читате исламска литература?
    Испратена: 04.Ноември.2009 во 15:22
Dali citate ili ste citale islamska literatura. Ako da-koj pisatel ve voodusevil, (ova gi prasuvam pred se nemuslimanite) za da vidime dali ete ima interes za taa literatura koja e na vasiot jazik a koja nije ja promovirame.
pred nekoe vreme imav razgovor so eden hristijan i veli deka nemozal da najde knigi a sakal da procita. Za sreka ima dostapni. No dali nekoj od vas bi dal pari za da kupi takva kniga? Kako razmisluavte?
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 15:40
Сум читал од студенското друштво едиции,но морам да кажам дека бев разочаран зашто само збореа каде се имало муслимани и како апостоп павле бил лажго и слични многу смешни обвинувања.

Друго..Литература од струга ли од каде беше(некои торбеши аџии што пишувале),ептен беше на научна основа.!!
на пример во делот кога се опишува христијанството се користе цитатаи од типот "еден христијанин кажал".
Нема ни име ни кој е тој ни кога го рекол тоа,исто ко у кафана да си праиме муабет од типот "абе знаеш оној комшијана рекол" ...
генерално доста сиромашна исламска литератуа има на македонски јазик.
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 15:41
Sekako deka chitam Ebu Muaz.

Nastrana od k*ranot (angliski prevod), od ponovite avtori sum chital od Abul Ala Mawdudi, Dr.Bilal Philips, Mirza Ghulam Ahmad, Ziauddin Sardar, Zafar Abbas Malik, Mohammad Yasin Owadally...

Od ovie najmnogu mi se dopagja Mawdudi. Chovekot e navistina upaten vo islamskite raboti i mozhe da bide odlichno fokusiran, precizen i faktoiden.

Inaku, ako sakash da znaesh koj me odushevuva (ne samo mene, tuku i celiot zpaden svet), toa bi bile sufite, kako na pimer, Rumi i Omar Khayyam. Sufizmot e dushata na Islamot i ako ima nekoj koj najmnogu pridonel lugejto od zapadot da se zainteresiraat za Islamot, toa sigurno bile sufite.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu Muaz Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 15:50
Milo mi e sto citam vaka
Jas da vi preporacuvam
Zapecaceni xhennetski napitak od Safijurrahman el Mubarekfuri , mojata omilena kniga a sekako najdobro e da go citate k*ranot, zasto imam cuvstvo deka mnogu ne go citaat voopsto a kazuvaat za negovata vrednost

Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 18:20
Pred nekoj den reshiv da go prolistam quran - ot, mi se dopaga nachinot na pishuvanje, ne zabelezhav do kade sum stignal i chitav i malku meshano, eden drugar mi veti i quran na dobar makedonski prevod, a za ostanata  Islamska literatura ne znam mozhebi nekogash i vo slobodno vreme kje probam da chitam...
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 18:46
Originally posted by Ebu Muaz Ebu Muaz напиша:

Milo mi e sto citam vaka
Jas da vi preporacuvam
Zapecaceni xhennetski napitak od Safijurrahman el Mubarekfuri , mojata omilena kniga a sekako najdobro e da go citate k*ranot, zasto imam cuvstvo deka mnogu ne go citaat voopsto a kazuvaat za negovata vrednost

Ако ни препорачуваш да го читаме к*ранот - дај малку кажи нешто за таа книга... гледаш ние тука за библијата веќе немаме место што да пишуваме од што има многу работи кажани за неа и многу теми посветени на библијата...

Дај кажи нешто за к*ранот... што е? кога е напишан? за што се раскажува во него? Кој е авторот ? и такви некои работи/...
се надевам знаеш што е ИСАГОГИКА...

бидејќи вака муабетите се празни... дали читате или не ...

“јас читам (другите читаат или не тоа не е важно) и дај да ја затвориме темата...“

затоа ти предлагам - кажи нешто тука - напиши за прочитаме сите и да отвориме дискусија и да полемизирам... само ке те замолам - кажи нешто од тебе ... да не биде copy - paste!

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu Muaz Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 19:24
Poveke mi bese da vidam dali znaete kade ima dali znaete deka imate takva literatura na raspolaganje i vo makedonija. Za k*ranot mozam i tema da otvaram zasto toj pak nesakam da go smestam vo islamska literatura, toj e poveke od obicna kniga. A tuka moze diskusija za kniga nekoja
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 20:19
Да! Литература за Исламот на Живото Евангелие (Исус Христос)!

Го обожавам Tој БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) и Тој Ислам во Него!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2009 во 01:26
al_islamia, temata e "Dali citate islamska literatura?", a ne "Dali Isus e Bog".

Koga se javuvash na odredeni temi vnimavaj kako komentirash. Onoa shto kje go napishesh treba da bide vo vrska so temata, a ne nadvor od nea.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
al_islamia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Октомври.2009
Поени: 121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2009 во 15:42
nekogo kogo reba da opomenes e soiros
on mesa se bidi malku korekten     i toa sto jas go pisuvav go pisuvav kako replika na negovata

Да! Литература за Исламот на Живото Евангелие (Исус Христос)!

Го обожавам Tој БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) и Тој Ислам во Него

pa sega    ti vidi samiot   koj e   vrska so temata a za koj islam toj zboruva   
zakoe evagleie toj zboruva
za koja literatura islamska   pretvoreno vo evangelie on zboruva

Изменето од al_islamia - 05.Ноември.2009 во 15:43
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2009 во 16:11
Razbiram sto velish... i jas postojano go opomenuvam, pa i go brisham... nekogash bil i baniran.

Kako mozhesh da se spravish so pijan chovek? No toj ne e pijan od alkohol, tuku od ljubov.

Za da mozhe chovek go razbere treba i samiot da se opijani.
Кон врв
al_islamia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Октомври.2009
Поени: 121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2009 во 16:23
taa sie vasa rabota no zasto mene sekoga me opomenuvas zatoa sto sum musliman   jas samo mu dadov replika   na negovata za da nema takvi raboti ako ti go toleriras dogas negovite postovi ti brisigi taka da jas nema da mu davam nikakvi repliki   i nema da begam od temata pozdrav do site   bidimi pozdraven mesenger

na vistinskiot vernik ne mu prilega da sramoti nekogo, da pravi raboti koi ne mu prilegaat .
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2009 во 20:34

Koranot otvoreno zboruva i za seta vojna ili dzihat. Spored Koranot, iako site vernici ke uzivaat vo nebesnite zadovolstva, onie koi vo sveta vojna go zrtvuvaat svojot zivot, ke uzivaat mnogu pogolemi pocesti. Alah, kazuva Koranot,"na site im vetil dobara nagrada; no mnogupobogatke bide nadomestokotna onie sto se borat za nego"." Alah gi saka onie koi se borat za negovoto delo." " Toj ke ne smesti vo udobni stanovi vo edemskata gradina. Toa e naj visoka pobeda!"

Muhamed jasno baral sveta vojna . So nea trebalo da se osvojat novi teritorii i so toa da se obezbedat golemi i novi bogatstva.

Islamot e misoinerska religija, zelna da zadobiva obratenici. Prvi obratenici na Muhamed bila negovata prva zena, Kadija, negoviot bliski prijatel Abu Bakr, i negoviot rodnina, koj se ozenil za negovata kerka Fatima. Taka islamot pocnal kako semejna religija No ,vo vremeto na smrta na Muhamed, recisi site ziteli na Arabija bile muslimani. Arapskite pleminja, koi do togas recisi neprestano vojuvale pomegusebe, se obedinili prifakajki ja idejata za sveta vojna. Na povidok se pokazale golemi bogatsva sto mozele da se zdobijat, so zaednicki sili, so sveta vojna vo ime na prorokot, protiv sledbenicite na Zaratustra vo Iran i hristijanite vo zapadnata rimska imperija ili Vizantija.
Po smrta na Muhamed Abu Bkar stanal negov prv naslednik ili kalif.

Изменето од Blagoj_s - 05.Ноември.2009 во 20:35
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2010 во 23:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Od ovie najmnogu mi se dopagja Mawdudi.

Одличен избор.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.