IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонска Енциклопедија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонска Енциклопедија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6061626364 65>
Автор
Порака
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 20:30
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Ај овој пример!Јас сум македонец. Меѓу себе ние се викаме македонци. И не сакаме некој да не вика поинаку од начинот на кој што ние меѓу себе се обраќаме. За нас навреда е ако речеш фиромец.Но, вие меѓу себе се нарекувате шиптар(и), а барате од другите да не ве именуваат со тој назив. Е тоа не ми е јасно. Вие меѓу себе да се нарекувате поинаку, а ние да ве нарекува шиптар - во ред е, прифаќам дека е навреда. Но во вашиот случај ...????!!!???Само ќе ве молам да не забегуваме со премногу офф топици. ОК?големо%20гушкање

Не се нарекуваат шиптар. туку ш(ч)иптар. Една буква која изостанува води кон незначаен поим...

Во енциклопедијата е внесено дека другите ги викаат така, но дали е тоа научен факт? И нас “другите“ не викаат “фиромци“ ама некако не ни се допаѓа, секако, со разбирање е дека е навредливо и болно.

Не прави му го на другиот она што не сакаш да ти биде направено....

Изменето од Buggyman - 02.Ноември.2009 во 20:31
Homo homini lupus est...
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 20:37
Никој не може да оспори дека енциклопедијата има многу фалинки и дека многумина од авторите се ставија во служба на дневната политика  но исто така никој не може да оспори дека нелогично е книга та се забрани. Продаденоста ке зависи од квалитетот и од можноста да с екористи. Можеби да течеше се по нормален тек, да не се направеше ваква популаризација (иако негативна) енциклопедијата немаше ни да с епродава. Вака како забрането овошје станува интересна и посакувана. Јас немам пари да дадам затоа ке ја чувам поклонетатаголема%20насмевка
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 20:38

Во енциклопедијата е внесено дека другите ги викаат така, но дали е тоа научен факт? И нас “другите“ не викаат “фиромци“ ама некако не ни се допаѓа, секако, со разбирање е дека е навредливо и болно.

Со “мала“ разлика - ние самите меѓу нас не се нарекуваме фиромци туку Македонци.

Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 20:39
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 20:50
Ние межу себе се викаме Арм`њ, другите не викаат Власи, Влахи а некои и Цинцари ама ние не се лутиме. намигнување
Во енциклопедијата пишува дека сме романизирани остатоцизбунетост од што ни тие што напишале не знаат да кажат ама нит ја спориме, нит ке ја спориме. Секој има право да се пише што сака, секој може да се кити со туѓото ама копривите еднаш се сушат и ги откриваат л*****.

Авторите на енциклопедијата ќе си останат одговорни пред себе, пред својот образ. Колку и како згрешиле ке покаже времето, ако им дошло до вистината оти можеби некому му дошло и до хонорарот.збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 20:53
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Во енциклопедијата е внесено дека другите ги викаат
така, но дали е тоа научен факт? И нас “другите“ не викаат “фиромци“
ама некако не ни се допаѓа, секако, со разбирање е дека е навредливо и
болно.

Со “мала“ разлика - ние самите меѓу нас не се нарекуваме фиромци туку Македонци.

Јас никаде не напишав дека ние се нарекуваме самите себе фиромци, туку другите....

Homo homini lupus est...
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:04
Кога правиш споредба на двата случаи би требало да се тргнува од иста појдовна основа, нели?
Онака како што Албанците сами меѓу себе се нарекуваат и онака како што Македонците сами меѓу себе се нарекуваат, мислам дека сум јасна...
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:07
а какво фајде и да е вратат оригиналната верзија на енциклопедијата во печат ? ........... НИКАКВА ......... се покажа дека манипулаторите добро го искористија моментот за создавање тензии меѓу граѓаните од различна етничка припадност и многу вешто ги “ измија “ рацете од секаква одговорност и вмешаност ......исто како што ги начна за миг и односите на меѓуверска основа со “ генијалноста “ за црква на скопскиот плоштад ........  ЗА КОГО ЛИ РАБОТИ ТОЈ ЧОВЕК збунетост

Изменето од МАРШАЛ - 02.Ноември.2009 во 21:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:07
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Кога правиш споредба на двата случаи би требало да се тргнува од иста појдовна основа, нели?Онака како што Албанците сами меѓу себе се нарекуваат и онака како што Македонците сами меѓу себе се нарекуваат, мислам дека сум јасна...

Јас колку знам и напоменав, Албанците не се викаат меѓу себе шиптари туку шчиптари, и што е тешко да се каже шч-иптари?

Појдовната точка ми беше енциклопедијата, во неа се вели дека ДРУГИТЕ ги нарекуваат.... јас само дадов осврт дека и нас ДРУГИТЕ не викаат фиромци... ама и нам ни е криво!

Изменето од Buggyman - 02.Ноември.2009 во 21:12
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:12
шиптар ........ збор за доселени припадници на разни племиња  од албанија за време на владеење на османлиите    и поставени помеѓу два истородни и припадници на иста вероисповед народи ..... награда за вазалството но и секако добра тампон зона ........
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:13

Јас колку знам и напоменав, Албанците не се викаат меѓу себе шиптари туку шчиптари, и што е тешко да се каже шч-иптари?

Појдовната точка ми беше енциклопедијата, во неа се вели дека ДРУГИТЕ ги нарекуваат.... јас само дадов осврт дека и нас ДРУГИТЕ не викаат фиромци... ама и нам ни е криво!

Не е тешко.
Ако е до едната буква, треба да се појават во јавноста албанците-интелектуалци, да појаснат зошто е така, која е разликата и во што се состои навредата...
Голем дел од народот ова не го разбира, и се додека некој не му го објасни ќе остане така.
Досега кај нас таква јавна дебата немало (или јас не сум видела), а лично сметам дека е потребно ова да се знае и да се расчисти.

И да, другите ги нарекуваат, но и тие самите меѓусебно така се нарекуваат (за разлика од примерот со “фиромците“), не знам зошто не се разбираме?
Или разликата е во едната буква?збунетост

Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 21:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:18
Ако с ерасчисти ке нема тензија, ке нема одвлекување на внимание. На гладен народ лесно може да му се  фрли коска за карање или паричка за поткусурување. Платата пак ке ми касни 15 дена, сметките ке ми стојат неплатени ама веста за влез во ЕУ без ситезбунетост веднаш го одзема вниманието и се заборави на реалноста. Тоа е наше секојдневие- деца чекаат лек за леукемија, војската (па нека е и платена) ни спие пред влада, бранители враќаат пари, се караат министри со правобранители, опозиција и позиција, се затвораат директори бивши и сегашни за проневери и така редум. Кој да мисли на сиромаштија кога има толку сеиризбунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:22
Точно е дека ниту јас самиот не знам зошто не се рабираме...

Ако тие меѓусебно се викаат ШЧиптари, зошто јас да го менувам тоа и да одземам буква која го менува значењето на зборот.
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 21:24
мислиш дека тогаш не би се наоѓале навредени збунетост..........газење%20од%20смеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 22:50
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

мислиш дека тогаш не би се наоѓале навредени збунетост..........газење%20од%20смеење

Тоа јас не би можел да одговорам.
Homo homini lupus est...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6061626364 65>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.