IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е постаро од Мудроста БОЖЈА ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е постаро од Мудроста БОЖЈА ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Што е постаро од Мудроста БОЖЈА ?
    Испратена: 30.Октомври.2009 во 21:11
Според вистинското сведоштво и учење: БОГ во Исус - за спасение на сите - ја отелотвори Својата ПРАЧИСТА МУДРОСТ, Која е пред небото, земјата, секоја творевина, секоја човечка култура, вера, филозофија, писмо, техника, мудра или било што друго што постои.

Но - за жал - има надувени духовни битија и луѓе кои повеќе сакаат да си ги издигаа своите филозофии, учења, догми, техники, сознанија ... дури и над Мудроста БОЖЈА, прогласувајќи ги и позиционирајќи ги како постари, попаметни, понапредни дури и од неа.

Според вашето верување, мислење и убедување: Што е - освен лично БОГ (Отецот на Животот) - постаро и понапред од Мудроста БОЖЈА (?) Која секогаш била Господ на вистинските верници ?!?

Шалом до сите!

п.с. Во приклучок едно Духовно сведоштво за СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, кое БОГ му го дари на пророкот Саломон - син Давидов - (Мир и Благослов да е врз ними)!

Јас сум се родила, кога уште немаше бездни, кога уште немаше извори, изобилни со вода.
Јас сум се родила пред да бидат втемелени горите, пред ридовите, кога Господ уште не беше ја создал земјата, ни полињата, ниту првите прашинки на вселената.

Кога Он го приготвуваше небото, јас бев со Него, кога го поставуваше престолот Свој врз ветровите, кога ги утврдуваше облаците во висините, кога ги зацврстуваше изворите на бездната, кога ги поставуваше *границите на морето, за да не ги преминуваат водите неговите брани, кога ги полнеше основите на земјата, - јас бев при Него кога создаваше, и се радував секој ден, веселејќи се пред лицето Негово за сето време, веселејќи се на Неговиот земен круг, и радоста моја беше со синовите човечки.

И така, синко, сега послушај ме: блажени се, оние што ги пазат моите патишта!

Послушај ја поуката, бидете мудри и не отстапувајте од неа.

Блажен е оној човек, кој ме слуша, станувајќи бодар секој ден при портите мои и стоејќи на стража при вратата моја!

Зашто, кој ме нашол мене, нашол живот; и ќе добие благодат од Господа; а кој греши против мене, нанесува штета на душата своја: сите што ме мразат мене, ја сакаат смртта."

Мудри изреки (Соломон 8: 24 - 36)

Изменето од spiros - 30.Октомври.2009 во 21:19
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 21:14
Имаш печатна грешка во насловот...

НИШТО НЕ Е ПОСТАРО!!!

КРАЈ НА ТЕМАТА!
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 21:17
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Имаш печатна грешка во насловот...НИШТО НЕ Е ПОСТАРО!!!КРАЈ НА ТЕМАТА!

Ти благодарам на информацијата!

Сепак, ниедна печатна грешка неможе да ја промени СУШТИНАТА на ВИСТИНАТА!

Шалом
in Time & Eternity!

Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 17:05
Второ по Мудроста е движењето Божјо, а потоа Неговата волја!
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 20:40
Originally posted by spiros spiros напиша:

Според вашето .. мислење ..: Што е .. постаро и понапред од Мудроста БОЖЈА (?)

Шалом

Ideata za nea ! Shalom !

Изменето од Marko sk - 31.Октомври.2009 во 20:41
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 20:46
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Шалом

Ideata za nea ! Shalom !

A pred toa egzistencijata na Onoj koj ja dobil idejata za mudrosta!

Shalom, shalom!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 21:49

Shalom i ne provociraj sega so vakvi prashanja , a...ok, prashuvash shto bilo pred dietata, pardon ideata...ok, pa pred toa beshe edna nedorazviena siva materija ( nitu imala poim shto e vera, religija, niti pak imala prestava za sebe i za okolinata, nitu pak SHTO E NAJZNACHAJNO BILA SPOSOBNA DA SOZDAVA SVOI SVETOVI NA FIKCIJA ..AND SO ON) i na koja i trebalo milioni godini da evoluira i da stane svesna za samata sebe, a osobeno za okolinata koja jo opkruzhuva, pa zapchnuva mitskiot razgovor na chovekot so prirodata, koj trae kako shto gledame i ovdeka na forumov i do den denska ( shto bi rekle nie ateistite: igranka bez prestanka )

Haug

Изменето од Marko sk - 31.Октомври.2009 во 21:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 22:07
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Шалом

Ideata za nea ! Shalom !

A pred toa egzistencijata na Onoj koj ja dobil idejata za mudrosta!

Shalom, shalom!

А за да постои идејата пред се треба да има мудрост за да се реализира таа идеја.

Шалом.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 22:14
Мислам дека најстаро нешто е минатата вечност, а не онаа која е во моментот т. е сега ниту онаа која ќе биде, но минатата, која е пред сега која е пред ( 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 и вечно нули години!!! )
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 23:27

Shalom i ne provociraj sega so vakvi prashanja , a...ok, prashuvash shto bilo pred dietata, pardon ideata...ok, pa pred toa beshe edna nedorazviena siva materija ( nitu imala poim shto e vera, religija, niti pak imala prestava za sebe i za okolinata, nitu pak SHTO E NAJZNACHAJNO BILA SPOSOBNA DA SOZDAVA SVOI SVETOVI NA FIKCIJA ..AND SO ON) i na koja i trebalo milioni godini da evoluira i da stane svesna za samata sebe, a osobeno za okolinata koja jo opkruzhuva, pa zapchnuva mitskiot razgovor na chovekot so prirodata, koj trae kako shto gledame i ovdeka na forumov i do den denska ( shto bi rekle nie ateistite: igranka bez prestanka )

Haug

Не е ли Мудроста БОЖЈА таа која што го врши развојот (еволуцијата) во нас и вон нас, додека потполно и постојано се разбудиме за истата во и вон нас?

Не е ли Таа истата Која во својата пасивност - посебно од Г. Принцип па наваму - ги руши царставата и системите кои со збор и дело ѝ се противат на нејзината СОВРШЕНА ИНКАРНАЦИЈА!?

Небото и земјата ќе минат, но зборовите Мои нема да минат !   

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 11:19

Не е ли Мудроста БОЖЈА таа која што го врши развојот (еволуцијата) во нас и вон нас, додека потполно и постојано се разбудиме за истата во и вон нас?

Spire, a vrz osnova na shto mozheme da bideme sigurni deka e taa ?
Sega ne mi e poentata vo toj pravec da ja razvivame diksuijata, no vo nekolku rechenici kje posocham deka samo vrz osnova na veruvanjata ( koi raka na srce ne se objektivni pretopostavki ) da se gradat realni i izdrzhani tezi e znak na neozbilen odnos kon racionalnata ( dominantnata) strana na chovekovata priroda.

Taka da ima povekje variacii i voglano se delat na tri grupi:

1. Nekoi veruvaat ( mislat ili znaat so odnapred zavzemen stav) deka matreijalniot progres (generalno) e toj koj ja definira seta pretstava za nas i okolinata -pobliskata i podalechnata, primarno deluva vo site sveri na choevkovoto postoenje i deluvanje, i sekako ja oblikuva - 'frla' svetlnia i na duhovnite aproksimacii, koncepti, idei i sl.
Mnogu izdrzhan priod, no za zhal ja 'minimizira' duhovnata - 'vnatreshna' stana na nashata priroda?

2. Nekoi pak veruvaat a Bogami i znaat ( i ne baraat dokaz nadvor od svetite knigi, toa ime e dovolno ?) deka se' e Bozja kreacija, volja, misla i promisla.
Tuka nemam dodaten komentar od prichina shto mozhe da vi gi povredam verskite chiuvstva.

3. Nekoi pak ( bez odnapred zavzemen stav ???, no sepak se svoevidna podvarijata na prvata grupa ) podenakvo se otvoreni i gi respektiraat gornite dva, imaat kritichki stav - gi istaknuvaat pozitivnite elementi i izdrzhanite verojatnosti, no i bez nikakvi predrasudi gi otfrlaat negativnite i pogreshnite strani na spomenatite dva priodi.
Moderen priod ti e ova   
Shalom !

Изменето од Marko sk - 01.Ноември.2009 во 11:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 16:56

...

Moderen priod ti e ova   
Shalom !

Маре, ако појдеш (но те молам без предрасуди) да ја бараш ВИСТИНАТА врз основа на срцето, разумот и искуството, засигурно ќе најдеш и закључиш дека вечно Новиот Завет на Мудроста, на Милоста БОЖЈА е единствен и еден и од модерниот дури помодерен!

Шалом тебе, пријателе!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 17:46

...

Moderen priod ti e ova   
Shalom !

Маре, ако појдеш (но те молам без предрасуди) да ја бараш ВИСТИНАТА врз основа на срцето, разумот и искуството,.....

Bev Spre, bev, vidov, doznav, i se vrativ vo realnosta, toa od mene go barashe vistinata ,koja patem mi reche (ok, ja razbirash poentava): pred se si chovek i treba da se realizirash samiot sebesi kako bitie vo ramkite na dadenite mozhnosti i pozitivni zakoni, da se odnesuvash civilizirano, soodvetno javniot moral i etikata koja pak soodejstvuva na dadenata realnost a e determinirana od stepenot i razvojot na realniot sektor na koj pochiva seta nadgraba, bukvalno seta ( pa i veruvanjata), potoa me posovetuva deka treba da se stremam vo dadvanje na pozitivni pridonesi i po mozhnost da se ostavat opiplivi "pozitivni" tragovi na moeto pstoenje, ....i taka vo muabetot so nea ( vistinata) zabelezhav koga mi spomena deka onie 'vernicine' na koi im e prioritet neshto drugo kako na pr. molitvi, propovedi,i sl. ( a spored mene i inaetene po forumite , tebe ne te svrstuvam vo niv ) nitu se na patot nitu ima teorija deka vopshto go imaat nasluteno "vistinskoto" chuvstvo ni od daleku a kamoli neshto povekje..., "pa i da im se objavi cela vistina Bozhja, badijala e" , ...ednostavno poentata e druga, posochi mudrosta: treba da se sozdavaat vrednosti i samo vrednosti, opiplivi neshta, a veruvanjeto e samo poezija vo metafizichkata geografija od koja ne se zhivee.
Shalom   

Изменето од Marko sk - 01.Ноември.2009 во 17:59
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 18:02
Маре, демек - според твојата вистина - се живее само од опипливите нешта?   

Зарем не се баш неопипливите, несфатливите, недодирливите, основа на опипливите, сватливите, додирливите?!

Шалом   

Изменето од spiros - 01.Ноември.2009 во 18:03
in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,938 секунди.