|
Македонски литературен јазик |
Внеси реплика | страница <1 2728293031 46> |
Автор | |||||||||||||||||||||||||||
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||||||||||||||||||
па, македонскиот е јазик во кој што во една иста реченица се употребуваат две( па и повеке негации). како што спомна и самиот. од тоа пошироко и политературно - нема!
|
|||||||||||||||||||||||||||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Би сакал повеќе да знам дали и каде тоа некаде е пишано како правило, бидејќи во „Граматиката на македонскиот литературен јазик“ од Б. Конески јас неможам да најдам такво нешто. Знам дека има удвојување на согласки, удвојување на предлози ... но удвојување на негации незнам. Најверојатно некаде сум пропуштил нешто. Верувам дека ти го знаеш изворот за ова што го наведуваш, па би сакал да ми кажеш каде е тоа објаснето за и јас да го прочитам.
Инаку, верувам дека и ти се согласуваш со тоа дека во логиката, математиката ... две негации секогаш даваат една афирмација! Е сега, ако со/во јазикот е поинаку, јас навистина незнам! |
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум го прочитал тоа како некое правило во граматика на јазикот, туку
еднаш го прочитав во еден текст за јазици , во кој што пишуваше дека
македонскиот е единствен јазик во кој што се можни две( или повеќе)
негации во една иста реченица.
па, и стварно е така , кога ке видиш, друга алтернатива нити има, нити некој ке се нафати да прави (граматички) измени. имене баш ме нервира тоа дупло негирање, ама, ја понекогаш кажувам само една , дали на шала или не сеедно. -имаш нешто за мене? - не, немам ништо! -и стварно некако не штима. кај немаш , па уште и ништо си немал! хахаха -или едното или другото, нема никаква потреба од двете! |
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Којзнае од кого бил тој текст. Просто не ми се верува дека тој бил дело на некој лингвист. Но и да бил, ги има секакви и од нив. Како што е и со докторите, адвокатите, инжинерите ... некои ги бива повеќе, некои помалку. А и со тврдењето дека македонскиот е единствен јазик во кој (погрешно) се употребуваат две негации е направено „утка“, бидејќи такви ситуации имаме и во српскиот, црногорскиот и хрватскиот (на пр. „незнам ништа“) или словенскиот („nich nevem“). Незнам, можеби има и други, но во овој момент ми текна само на овие. Истиот овој пример на македонски: „Незнам ништо“! Логички испаѓа дека „се знаеш“. Значи, подобро би било да се каже „ Се незнам“! |
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
10 години тркалав една "лингвистка",и не се научи наместо:-тури го,треба да стои(каже)...вметни,односно:- вади го бре,да каже...извлечи го бре....
дали беше недостаток на време во однос на должината на реченицата,страв или пак нешто друго..остана енигма(тајна).
inaku,dzabe vikaat ova grcive bile "швајцувани букви"...bas ubavo izgleda kirilicava....ubaini...
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kako li e na makedonski.....WC sholja?!
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам впечаток дека децата премногу се оптоварени со граматика.
И дека веќе во секое дете тлее по еден Конески. |
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
WC во англискиот е кратенка за Water Closet = Вода Шкаф т.е. Шкаф за вода. “Ми се оди во шкафот за вода...„ |
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
closet...ima mnogu znachenja,..megju koi i klozet!....znachi....voden klozet!...ama , ne e vazno toa,..vazno e kako ...WC sholjata ke bide..(e!).. na "bogatiot" makedonski jazik!
Изменето од brza - 25.Октомври.2009 во 17:49 |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
taa si e nuznik, i nema sto da bide drugo
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А за македноскиот збор за WC: нужник. |
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
inacheee...
Изменето од brza - 25.Октомври.2009 во 18:39 |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e aj sega ke gi kritikuvame prodavacite. Nim ne im e vazno kako ke vikaat, vazno im shto ke prodadat. NUZNIK od NUZDA KLOZET od shto? |
Внеси реплика | страница <1 2728293031 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |