IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Албанците и нивните права
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Албанците и нивните права

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 02:25
Ајде да направиме една паралела!
Да тргнам од себе.
Пораснав во маало каде има турци. Израснав што се вели со нив. И до ден денес еден од нив ми е да не речам како брат...
Уште од школските денови во основно имав другар турчин ...
Подоцна, како средношколец, кога се формираат оние прави другари, имав двајца турци ...
Во целата оваа ситуација никој ниту ме терал ниту ме силел да учам турски, ама ете јас знам доволно за да се разберам со нив.

Во друштвата секој од нас помалку или повеќе имал по некој припадник од малцинствата, турци, срби, власи ...

Колку од вас можат да кажат дека имале другар албанец?
Колку од вас го знаат албанскиот јазик (макар и минимално)?

Претпоставувам многу малку (да не речам - никој)!
А зшто е тоа така? Поради нетолерантноста на македонците? Како спрема сите можеме да бидеме толерантни, да ги прифаќаме како „свои“, а тоа да не е случај со албанците? По сеизгледа не ќе да е до нас!

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 14:01
КИНГДАВИД
зошто немам другари албанци? затоа што секојпат кога група албанци на моја возраст ќе ме видат со друштвото македонци, сакаат да не затепаат! (јебига баксуз сум тага) и сега јас со такви треба да се дружам?

ако баш те интересира, имам другар албанец  од моето школо, и имам запознаено уште неколку албанци, и се многу фини, но тоа се индивидуи, што ги има насекаде, но друго е кога некој со сила прави проблеми каде што ги нема!

што се однесаува до јазикот, на албанците кои живеат во македонија им е должност да го научат македонскиот, не треба тука да имаат избор, тоа им е ОБВРСКА како жители на државава, така е во секоја демократска држава, треба ли да се нацрта, каде сакате проверете, додека јас можам да го научам албанскиот само по сопствена желба
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 14:02
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

1)Makedon, dali e mozno da nemas prijateli Albanci? Neli se toa predrasudi? Nemas ni eden? Toa moze da e skriena netolerancija. Ignoriranjeto ponekogas povekje boli i od otvorenoto neprijatelstvo.

2) Rekov na hartija Albancite imaa prava, a vo realnosta ne mnogu.

3)Isto sakam da kazam i za Albancite, deka i megju niv ima nacionalisti i ne sakaat da se druzat so Makedonci.

Morame da se otvorime povekje edni kon drugi. Taka Makedonija a i nie site nejzini gragjani ke odime napred.
мора да се зезаш!
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 14:29
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

1)Makedon, dali e mozno da nemas prijateli Albanci? Neli se toa predrasudi? Nemas ni eden? Toa moze da e skriena netolerancija. Ignoriranjeto ponekogas povekje boli i od otvorenoto neprijatelstvo.

2) Rekov na hartija Albancite imaa prava, a vo realnosta ne mnogu.

3)Isto sakam da kazam i za Albancite, deka i megju niv ima nacionalisti i ne sakaat da se druzat so Makedonci.

Morame da se otvorime povekje edni kon drugi. Taka Makedonija a i nie site nejzini gragjani ke odime napred.
мора да се зезаш!

Ne se zezam prijatele.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 14:33
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

КИНГДАВИДзошто немам другари албанци? затоа што секојпат кога група албанци на моја возраст ќе ме видат со друштвото македонци, сакаат да не затепаат! (јебига баксуз сум тага) и сега јас со такви треба да се дружам?ако баш те интересира, имам другар албанец  од моето школо, и имам запознаено уште неколку албанци, и се многу фини, но тоа се индивидуи, што ги има насекаде, но друго е кога некој со сила прави проблеми каде што ги нема!што се однесаува до јазикот, на албанците кои живеат во македонија им е должност да го научат македонскиот, не треба тука да имаат избор, тоа им е ОБВРСКА како жители на државава, така е во секоја демократска држава, треба ли да се нацрта, каде сакате проверете, додека јас можам да го научам албанскиот само по сопствена желба

Za poslednoto se soglasuvam so tebe vo potpolnost, taka e vo demokratskite zemji , taka treba da bide i vo Makedonija.

Sekoj graganin na Makedonija treba dobro da go poznava makedonskiot jazik. Pozdrav do tebe !
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 15:03
Убаво е да се развива темата но за жал нема ниту еден Албанец кој ке учествува и да сподели и свое мнение околу оваа тематика.

КИНГ ДАВИД е во право, за многу делови кој ги кажува потполно се слагам со неговото мислење дека хартијата трпи се, додека на дело е сосема друго....

Дружењето на етничка основа не би требало да биде некаква си рамковна обврска ако немаат заеднички теми од животот а посебно да се отвараат политички, односно етнички прашања. Ова го велам од проста причина, за таква тема треба да се има како прво взаемно почитување и интелект за да се разбере другиот.

Ајде да почнеме да го анализираме називот на темата која е поставена:

1. Име на една етничка група
2. Нешто што во една цивилизирана земја не се ни поставува.

Зарем право на една индивидуа/етникум треба да биде тема на расправа?
Homo homini lupus est...
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 15:07
Tokmu vo toa lezi problemot: Albancite ne pokazuvaat volja da ja pocuvstvuvaat ovaa zemja za svoja, potocno povekje bi da ja cuvstvuvaat zemjava za albanska. I vozot trgna, so izmenata na ustavot. Oni ne gledaat zasto da ucat makedonski od prvo odd, uste se diskriminirani bidejki, zasto i makedoncite, i tie da ne ucat albanski od prvo?? I vo Francija Arapite mozat da si go neguvaat svojot majcin jazik i obicai, da go ucat i sl, ama nemaat Univerzitet na arapski. Duri i megju sebe na ulica zboruvaat francuski. Tie se borat da si go najdat svoeto mesto vo Francija kako Francuzi, da bidat priznaeni za Francuzi, so arapsko poteklo. A kakva e prikaznata kaj nas?

Nemam jas nisto protiv muslimanite i protiv multikulti zemja, duri edna moja ljubov bese musliman.

Imam protiv toa sto nasite sistemi, mk i albanskiot sistem na funkcioniranje nikogas nema da se spojat. Albanskiot kod na ziveenje, razmisluvanje se sosema razlicni, kaj niv e voljata na avtoritetot, a avtoritetot gi indoktrinira deka nemaat prava i deka samo toa treba da gi interesira, nivniot interes, a ne zaednickiot. Dzabe tolku pari se davaat za ucenje sozivot i slicno.
Poentata e sto nie sme gubitnicite, nasiot kod veli, popusti, davaj. Od zapad ni se injektira cuvstvo na vina, nie sme diskriminatori i ugnetuvaci na prava.

Sto kje pravime so seto toa, e prasanjeto. Kako kje napreduvame, koga nemame edinstvo od vnatre?
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 15:13
Buggyman, podocna go vidov tvojot post i mojotne se nadovrzuvase na nego. Patem, jasna mi e tvojata cel, i mi se dopagja od fizolofsko ideoloska gledna tocka. Mi padna vo oci postot kade velis, zarem so ragjanjeto licnosta dobiva limit na svoite prava, mnogu lucidno i interesno.

No, zarem mislis deka nekogas pa i denes, ideologijata e prakticna od politicko-opstestvena gledna tocka?   

Pravata na Albancite se tema na sekoja nivna diskusija i intervju. Zasto nie ne bi ja diskutirale, potocno ignorirale? Gledajki nanazad niz istorijata nasa, nisto dobro ne ni donelo premolcuvanjeto ili premizuvanjeto.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 15:14
Originally posted by Kali Kali напиша:

Tokmu vo toa lezi problemot: Albancite ne pokazuvaat volja da ja pocuvstvuvaat ovaa zemja za svoja, potocno povekje bi da ja cuvstvuvaat zemjava za albanska. I vozot trgna, so izmenata na ustavot. Oni ne gledaat zasto da ucat makedonski od prvo odd, uste se diskriminirani bidejki, zasto i makedoncite, i tie da ne ucat albanski od prvo?? I vo Francija Arapite mozat da si go neguvaat svojot majcin jazik i obicai, da go ucat i sl, ama nemaat Univerzitet na arapski. Duri i megju sebe na ulica zboruvaat francuski. Tie se borat da si go najdat svoeto mesto vo Francija kako Francuzi, da bidat priznaeni za Francuzi, so arapsko poteklo. A kakva e prikaznata kaj nas?

Nemam jas nisto protiv muslimanite i protiv multikulti zemja, duri edna moja ljubov bese musliman.

Imam protiv toa sto nasite sistemi, mk i albanskiot sistem na funkcioniranje nikogas nema da se spojat. Albanskiot kod na ziveenje, razmisluvanje se sosema razlicni, kaj niv e voljata na avtoritetot, a avtoritetot gi indoktrinira deka nemaat prava i deka samo toa treba da gi interesira, nivniot interes, a ne zaednickiot. Dzabe tolku pari se davaat za ucenje sozivot i slicno.
Poentata e sto nie sme gubitnicite, nasiot kod veli, popusti, davaj. Od zapad ni se injektira cuvstvo na vina, nie sme diskriminatori i ugnetuvaci na prava.

Sto kje pravime so seto toa, e prasanjeto. Kako kje napreduvame, koga nemame edinstvo od vnatre?

Albancite, obicnite gragjani, pokazuvaat volja i ja sakaat Makedonija.

Problemot kaj niv cesto go pravat politicarite koi go podgrevaat nacionalizmot , isto kako i kaj nasiot narod.

Se nadevam i ubeden sum deka doagaat podobri denovi za Makedonija.

BOG da ja blagoslovi Makedonija i site koi ziveat vo nea!
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 15:19
сите сакаме исто . да најпосле се решат сите отворени прашања со соседите и еднаш засекогаш да почнеме повеќе да размислуваме за иднината а не за минатото ....... токму економско - политичката состојба е таа која на одредени политичари им дава простор за маневрирање и манипулирање со националистички и иредентистички опции .........
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 15:29
Originally posted by Kali Kali напиша:

Buggyman, podocna go vidov tvojot post i mojotne se nadovrzuvase na nego. Patem, jasna mi e tvojata cel, i mi se dopagja od fizolofsko ideoloska gledna tocka. Mi padna vo oci postot kade velis, zarem so ragjanjeto licnosta dobiva limit na svoite prava, mnogu lucidno i interesno.

No, zarem mislis deka nekogas pa i denes, ideologijata e prakticna od politicko-opstestvena gledna tocka?   

Pravata na Albancite se tema na sekoja nivna diskusija i intervju. Zasto nie ne bi ja diskutirale, potocno ignorirale? Gledajki nanazad niz istorijata nasa, nisto dobro ne ni donelo premolcuvanjeto ili premizuvanjeto.

Немам никаков против за дискутирање, по тоа се разликуваме од животните. Идеолошки гледано не е лошо, нели се стремиме кон сите цивилизациски норми во секој аспект? Еден од тие елементи е и правото на индивидуата па затоа и се запрашав на горенаведеното!

Што се однесува до правата на Албанците, ајде да бидеме пореални, поискрени, почовечни и да ги прегледаме сите коментари на форумот во кој правец се одвиваат? Точно е дека секој Албанец говори за тие права, дали некогаш сме се прашале, зошто ние исто така говориме за правата на нашите Македонци во Бугарија, Албанија и Грција? Од политички или идеолошки причини?

Една култна личност во една песна вака пее:

http://www.youtube.com/watch?v=6aRuqozNMmQ

Оваа песна имаше идеолошки импакт во многу земји и беше индиректен посредник на рушењето на апартхејдот во Јужна Африка... многу добар пример да сега црнците и белците си живеат добро, не велам одлично....

Изменето од Buggyman - 24.Октомври.2009 во 15:33
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 15:32
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

сите сакаме исто . да најпосле се решат сите отворени прашања со соседите и еднаш засекогаш да почнеме повеќе да размислуваме за иднината а не за минатото ....... токму економско - политичката состојба е таа која на одредени политичари им дава простор за маневрирање и манипулирање со националистички и иредентистички опции .........

Дали ова го мислеше за ЉуБчо Георгиевски, академикот Блаже Ристовски и тајфата која планираше поделба на Македонија или ке удираме етикети само на едните заборавајки ги другите?

Еххх.. ТИТО, ТИТО, иридентата беше главна тема во твое време....

Изменето од Buggyman - 24.Октомври.2009 во 15:33
Homo homini lupus est...
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 16:22
зарем треба да ти објаснувам нешто што е очигледно и убаво кажано збунетост 
а тоа за иредентизмот во 80 - те по смртта на Тито , немој да ми кажеш дека не можеше да му се застане на патот доколку хрватите и словенците не беа тројанскиот коњ во тогашната федерација по што наголемо почна да се одмотува клупкото на секаков иредентизам .......

Изменето од МАРШАЛ - 24.Октомври.2009 во 16:24
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 21:42
Нема ниту еден од нас телепатски можности за да знае на што се мисли ако не е прецизирано... секогаш забегуваме од темата и некако секогаш се наметнува СФРЈ...

Маршале, Југославија беше создадена на сила, на сила се распадна.
Homo homini lupus est...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.