|
Албанците и нивните права |
Внеси реплика | страница <1 23456 16> |
Автор | |||
Popi
Сениор Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"Околу неписменоста- апсолутну сум против категоризацијата неписменост, затоа со неа се искажува само лутина, но не и реалност. Не е некој неписмен затоа што е Албанец, Ром и се вработил рамковно."
Toa e tochno, megutoa i samoto vrabotuvanje spored "ramkoven" chitaj etnichnost, zarem ne prestavuva diskriminacija sprema drugite (bilo koi da se)? Taka da postojat golemi verojatonosti rabotata da ja zeme nekoj so pomalku kvalifikacii i iskustvo otkolku nekoj drug shto mozhebi profesionalno poveke gi ispolnuva uslovite, a seto toa samo zaradi ispolnuvanje na "ramkovniot" i se zeme vo predvid ethnichnosta na kandidatot a ne uslovot za koj e predvidena taa dejnost, struchnosta. (vo taa smisla veruvam deka i "kultuzin" go upati negoviot post.
"Во моментот ние немаме вработување Албанци туку вработување дуиевисти, вмровисти, груевисти, ахметисти" Kako opshta slika na site tie partii isto taka mozhe da se uvidi deka kaj nas i politichkite partii se etnichki zastapeni, taka da istoto "pravilo" vazhi i tuka, so samo doza na "politichnost" t.e. sobiranje na shto poveke svoi "izvrsh*teli" po instituciite od interes. Shto normalno voopshto ne bi trebalo da e taka a pak najmalku nekoj da mora da bide chlen na nekoja partija za da dobie nekoja rabota ili pak nekoj veke takov da ima prednost vrz nezachlenetite. Megutoa slichno neshto e po drugite zemji iako navidum ne izgleda taka, zatoa shto tamu mozhebi ne baraat chlenstvo, ama zatoa pak te uslovuvaat ili pretat da "igrash onaka kako tie shto svirat". E pa sega koe zlo e "podobro".
Kako primer;
Belata kuka prizna; Nie ja kontrolirame medijata;
|
|||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не знам како ќе се разврзе случајот со преиспитување на пописот кај што се утврди 25,17% Албанци за фалсификуван-поточната бројка се претпоставувала дека е 17%. Не се надевам дека ќе се разреши, но добро е да се има на ум дека е најверојатно исфабрикуван. Мене ми е повеќе од јасно-значи имам лични увидувања дека партиските башка етнички вработувања во државна админстрација се далеку и по критериум на стручност и квалификуваност. Барем Грујо се погрижи малтене во секој град од земјата да има факултети, а баш се сомневам во квалитетот на студиите, таму како и во постарите Штул,Тетовски, итн. И УКИМ не е сјаен по тоа прашање, тоа сега станува и јавно и гласно( фала Богу, редно беше) но овие се катастрофа. Излегуваат со дипломи, се вработуваат државно, и ќе седнеш со нив на маса како со колеги од истата професија и не ти е јасно како тој човек ќе се снајде на такво работно место со таа одговорност, пр во болница, а го гледаш капацитетот. И после тоа ти е ѓаволов круг, тие лекари, наставници, ќе те лечат, ќе ти ги учат децата, и како и каде ќе ја видиш перспективата на ова општество во ваков случај? Јасно е дека ова важи и за Македонците. И што да се очекува кога моторите на формирање на јавно мислење се јади бурековците и миленковците. Интелектуалците, оние малкуте што не го корумпираат својот експертски збор, никаде ги нема. Кога кичмата на нацијата се витка, станува слаба и кршлива, ќе дојдат Албанците, и ќе бараат права. Т.е.,не сакаат лепчето да го испечете и поделите заедно, туку крвта, енергијата, достоинството ти го земаат. |
|||
Popi
Сениор Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"Т.е.,не сакаат лепчето да го испечете и поделите заедно, туку крвта, енергијата, достоинството ти го земаат."
Potpolno tochna konstatacija, shto veruvam deka SEKOJ Makedonec go ima pochuvstvuvano i toa e shto najveke iritira i ne se tolerira.
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Na site prasanja sto gi postavi do mene , mojot odgovor e DA. Uste nesto kje dopolnam, predrasudi ima i na dvete strani. Lugje, dajte da se zapoznaeme eden so drug i da si dademe raka zasto site ziveeme vo edna drzava Makedonija i treba da si ja sakame. Pozdrav do site lugje so dobra volja. Da zivee Makedonija! |
|||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
грешка си Давиде, народов и те како е отворен кон сите, но на сите им е полесно нас да не обвинуваат
навистина имаме толеранција кон сите кои имаат толеранција кон нас, а богами и тие што немаат |
|||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||
Vercingetorix
Сениор Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 421 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тие секогаш се крајно дискриминрани,никогаш немаат права,се чуствуваат како граѓани од втор ред(тие сакаат прв),а уствари тие имаат повеќе права него ние македонците...
|
|||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Љаеш НЕ касаш !
|
|||
AcaRank.
Група Регистриран: 17.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 91 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И пред и со Рамковниот имаа и иматправа колку им душа сака, дури повеќе од амите македонци кои се мнозинство во оваа држава.
|
|||
Toa shto ne se postigna vo 1966 da go npravime sega....
|
|||
Vercingetorix
Сениор Регистриран: 12.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 421 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Nie mislime deka sme tolerantni, no ne e taka. Kolkumina od nas imaat prijateli Albanci? Dali se druzime so niv? Ili Albancite, zosto ne se druzat povekje so Makedoncite? Sto se odnesuva do pravat, Albancite imaa prava samo na hartija pred Ramkovniot dogovor. Sega e veke podruga rabota. Ako sme tolerantni edni kon drugi, zosto togas citame izjavi od tipot: Samo mrtov siptar e dobar siptar, ili : "Siptari vo gasna komora". Kako vrv na se e pesnata na navivacite koga igra reprezentacijata na Makedonija : "Neka razberat kletite siptari, makedonsko ime, nema da zagine." Imam eden prijatel Albanec koj otisol da naviva za Makedonija na Gradskiot stadion i koga ja slusnal ovaa pesna si otisol od stadionot na sred utakmica so gorcina vo srceto. Mislam deka go razbiram covekot. Treba malku da se stavime vo kozata na drugiot i da razbereme kako se cuvstvuva. Pozdrav do site dobri lugje so dobra volja, posebno pozdrav do Albaneso, da zivee Makedonija! |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Жалам, ама не се согласувам. Дружбата не е знак за толерантност, туку почитувањето и воздржувањето од навреди е. Што ако јас почитувам еден народ, ама немам другари од тој народ? Зарем правам нешто против нив?
Не си во право воопшто. Доволно е да те потсетам на Уставот на СФРЈ од 1974 година, а и не само тоа, да ги споменеме паралелките на албански јазик, толеранцијата при разни провокаторски акти како т.н. референдум од 1992 година итн.
Да, ова е знак да нетолеранција, повеќе од јасно е. |
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
1)Makedon, dali e mozno da nemas prijateli Albanci? Neli se toa predrasudi? Nemas ni eden? Toa moze da e skriena netolerancija. Ignoriranjeto ponekogas povekje boli i od otvorenoto neprijatelstvo. 2) Rekov na hartija Albancite imaa prava, a vo realnosta ne mnogu. 3)Isto sakam da kazam i za Albancite, deka i megju niv ima nacionalisti i ne sakaat da se druzat so Makedonci. Morame da se otvorime povekje edni kon drugi. Taka Makedonija a i nie site nejzini gragjani ke odime napred. |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, немам ниту еден пријател Албанец. Зошто мислиш дека станува збор за предрасуди? Не омаловажувам никого, не постапувам против никого, не дискриминирам никого.
Не си во право. Во поранешна Југославија на Косово албанскиот беше службен јазик, сите документи беа двојазични, ден-денес стојат патокази таму кои се од поранешната СФРЈ, а се двојазични. Во Македонија немаа толку права, ама и во Уставот на СР Македонија од 1974 година Македонија е дефинирана како држава на македонскиот народ, албанското и турското малцинство, па дури и беше дозволено истакнување на албанското знаме заедно со македонското при прослави и слично. |
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |