|
Каде оди духот по смртта? |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 21> |
Автор | ||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Napravi koekcija vo dolzhinata na zhivotniot vek.
Chitajte kolku zhiveeja lugjeto pred potopot, pa chitajte kolku zhiveeja posle nego, kako sto vprochem zhiveat i denes. Sekako deka napravil korekcija. Toa e ushte eden dokaz deka Bog e dinamichka sila, a ne statichen nepromenliv Diktator. |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ете, Меси ме разбра.
Вака, Кингдавиде. Бог ги создал луѓето, Адам и Ева. Тие се размножувале на Земјата. И почнале да грешат, и тоа многу. Толку многу што бог се налутил и сите ги испоубил со потопот. Но, оставил само 4 (четири) пара од истите тие луѓе (значи од истиот вид кој дотогаш грешел), а тоа биле Ное со неговите синови и нивните сопруги. Потоа тие се размножуваат и ... доаѓаме до денешниве дни! Е сега, бидејќи бог не ги убил сите до еден, и не создал нов вид луѓе како замена за непослушните и грешните, прашањето ми беше, дали бог извршил некоја промена кај Ное (генетска или било каква друга), бидејќи нема логика, нема смисла човечкиот вид кој прво го создал и кој со тек на време се „расипал“, да се продолжува и понатаму, затоа што однапред се знае дека тој ќе продолжи со истото живеење, со истите „гревови“. Р.Ѕ. Меси, ова што го велиш ти со животниот век е продукт на логичо поврзување на нештата, односно никаде во библијата нема експлицитно кажано дека поради тоа и тоа, се намалува животниот век на луѓето. Така? Р.Р.Ѕ. Леле Меси, извини за овие оф топици, ама ете, гледаш и самиот како се одвиваат настаниве. Ај, не ни’ замерувај, грешници сме нели? Изменето од Zlatnik - 13.Октомври.2009 во 09:03 |
||||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Zlatnice, ne e samo taa "korekcija", tuku posle potopot ima uste nekolku raboti koi ne se kako porano. Na lugeto posle Potopot BOG im dozvoluva da jadat meso; Se skratuva zivotniot vek na lugjeto bidejki se povekje se oddaleceni vremenski od sozdavanjeto i se povekje slabeat. Se pojavuva za prvpat vinozitoto, kako zavet pomegju Bog i lugeto deka nema veke da ima Potop . Se pojavuvaat razlicnite jazici vo Vavilon poradi neposlusnosta na lugeto da se raselat niz celata Zemja a tie se zadrzale site na edno mesto i ja izgradile poznatata Vavilonska kula itn. Dobro e da ja citas Biblijata, no ne da baras "greski" vo nea. Pozdrav ! |
||||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Е супер, еве ти одлична прилика, на друг топик ми се пофали дека имаш бајаги прочитано, сега отвори тема за Вавилонската кула, која преоектира многу метафори (таа никогаш не е докрај изградена, ниту пак до крај урната.... и секогаш постои во метаисториската егзистенција на `Вавилонскиот конензус`,... еве ти мала несебична помош за уводниот текст :). ОК, ваквата тема заслужува посодржаен наслов, нешто како работна задача и студија на зададена постдипломска теза ( која преку нашите коментари ќе ја развиваме) а од која сите ќе научиме по нешто ново ? Јас би ти го предложил сл. наслов: `Парадокост на Вавилонската кула како метафора на религиозната синтеза`,.... или сакаш јас да ја отворам ? Туку редно би било ти како верник ( или некој друг верник) прв да стартуваш, ( a не само да ми кукаш дека ве потценувам, дека и вие верниците имате читано освен библијата и по некоја друга книга , еве ти шанса да ме демантираш на најдобар начин, гледаш ли колку сум фер а ?... ајде, ако не си спремнен, нема врска, тука сум јас, и не го разбирај ова како натпревар, ок, ...па да развиеме дискуисија која доликува на луѓе кои дофрлаат подалеку освен бледо цитирање на библиски псалми ...кам он КингДавиде, не се палши од зададената тема, ќе ти помогнам, а во секој случај заедно со сите останати ќе се обидмеме да направиме содржаен муебет, кој ќе ги додирне и базичните значења на самиот поим, `задачи и цели` на религијата, дури и повеќе, ќе завлеземе ( ако треба ќе отвориме и нов топик) и во `пред религиозните` форми како што е магијата, митовите и секако најзначајното - табуата, како основни елементи од кои подоцна се раѓаат обликуваните ( дефинирани) религиозни идеи и верувања ? Изменето од Marko sk - 13.Октомври.2009 во 20:13 |
||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Изменето од Majkl - 13.Октомври.2009 во 20:33 |
||||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Иако даваш некои податоци кои воопшто не соодветствуваат со прашањето за кое те прашував т.е. за измени во природата на однесувањето на човекот после потопот, промени кои би требало да променат нешто кај луѓето за да не грешат повеќе, туку наместо тоа даваш неважни (за поставеното прашање) податоци за повторни и повторни зарекувања, заветувања (виножито), повторни казнувања (воведувања на јазиците) дозволување јадење месо (!) ... Но во ред, еве ај да го прифатам и ова како некаков одговор. Тогаш која е целта и на овие „промени“ кои ги направил бог, кога повторно и повторно, дури до денешен ден луѓето и понатаму грешат? Се гледа дека и овие промени му се непродуктивни, не го даваат очекуваниот резултат. Која му била целта на бог со потопот и со подоцнежниве промени? И понатаму се си останало исто (во однос на грешењето). И, како тоа сите овие работи, сите овие активности, комуницирање на бог со поединци и народи се случувале таму некаде, во некое време? Како во последниве неколку илјади години не се случуваат никакви активности од страна на бог? Или се случуваат, ама ние не сме свесни или не ги гледаме?
Не, не! Јас воопшто немам намера да ги барам. Едноставно, при самото читање на библијата, тие самите се појавуваат... се косат со моите сознанија, со моите размислувања, со мојата логика и неможам а да не реагирам на сето тоа. Еве на пример со виножитото! Сакаш да кажеш дека претходно немало виножито? Или со јазиците, дека евреите, канаанците, филистејците, мисирците ... сите зборувале само еден јазик, дека претходно не јаделе месо ...? Р.Ѕ. Меси те молам, имај разбирање за забеганиве топици. А тебе Кингдавиде те молам, ако одговориш на овој пост во ред, но гледај тој да биде последен, бидејќи навистина претеравме од забегување од темата со нашиве последни топици. Се надевам се согласуваш. |
||||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||||
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Умира
|
||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Gledam deka nemas bas poznavanja, za kakvi Evrei, Kanaanci, filistejci, misirci zboruvas. Pred potopot a i posle potopot nemalo razni narodi i site zboruvale ist jazik. Otvori vo Biblijata i vidi vo 1 Kniga Mojseeva 11: 1-9. Abre, epa, Zlatnice ... Corba! |
||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
OK, otvori ja taa tema, samo ne znam kolku forumdziite imaat poznavanja za ovaa tema... Ako ne pak, otvori ja na temata za religiite -opsto i nevrzano. Bas bi sakal da naucam nesto novo vo vrska so taa tema, ako znaes bujrum. P.S. Falbata e r'gja, sto mi trebase da kazam deka sum cital mnogu knigi, pa sega i ne mi veruvas deka sum nacitan. P.P.S . Zabegavme epten offtopic ! Изменето од KINGDAVID - 14.Октомври.2009 во 01:22 |
||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Da, da, Zlatnice, vidi sto veli kade odi dusata spored videnijata i sonistata na prorocicata Gabriele i veruvaj Mozebi eden den ke i se soni da vodat sveta vojna protiv "nevernicite" Bog da cuva. Samo da ne e na jaki drogi |
||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
KINGDAVID, imash opomena za derogativnoto kometiranje za prorochicata Gabriele. Samo zatoa sto ne e del od tvojata religija, ne ti dava za pravo da si dozvolish potsmev.
Ako nemash izdrzhani argumenti, togash podobro ne repliciraj. Onoa za skusuvanje na zhivotot "bidejki se povekje se oddaleceni vremenski od sozdavanjeto i se povekje slabeat' , kako i za prichinatata na pojavuvanjeto na vinozhitoto, ne drhat voda i ne zasluzhuvaat vminanie i replika. Potoa se zhalime zoshto ateistite se odnesuvaat kako sto se odnesuvaat, zoshto se potsmevaat i ne veruvaat vo onioa sto veruvame i nie... Izvini, jas kje bidam prviot sto bi go napravil toa posle prochitanive raboti. Religijskite paroli i apologetikata po sekoja cena ne se nishtio drugo tuku mechkina usluga za duhivenksta i prosvetlenosta na chovekot. Изменето од Messenger - 14.Октомври.2009 во 19:22 |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Moram da kazam nesto vo svoja odbrana. Toa sto e prorocicata Gabriele za Majkl, toa e Biblijata za mene. Ako Majkl ne prestanuva da ja omalovazuva Biblijata, so toa ne gi pocituva moite verski pogledi. Baram opomena i za nego. Se nadevam deka me razbravte. Pozdrav! |
||||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Знаев дека ќе се откажеш ок, без гајле, не е до тоа колку си начитан....туку мал стимул ( позитивна провокација) не само до тебе, туку и до сите верници и неверници кои ги интерсираат прашања од религијата да се продискутира на покомплексна тема...ок, ајде ако бидам расположен ќе написшам нешто за вавилонската метафора Изменето од Marko sk - 14.Октомври.2009 во 21:47 |
||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Дали тебе некој те нападна за да се браниш?
A јас реков во постот како одговор на твојот упатен до Zlatnik, да го користиме разумот што Бог ни го дал и да не се правиме наудрени (да ги затвораме очите) пред она што не ни штима, туку да испитаме. И чисто ради информација, Габриеле - пророкот, начално нема обичај да ги раскажува своите соништа, јас барем не сум чул или прочитал да ни раскажала некој. Изменето од Majkl - 14.Октомври.2009 во 22:28 |
||||||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |