IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонска Енциклопедија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонска Енциклопедија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5455565758 65>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 17:06
Originally posted by Момче Македонче Момче Македонче напиша:

Инаку Boogie, текстов сам го напиша? Одличен е, во потполност се сложувам со тебе.

Не е мој текстов изваден е од весникот Македонска Нација

Изменето од Анастеа - 13.Октомври.2009 во 22:03
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 22:03
Засега МАНУ нема да ја повлекува енциклопедијата, туку само ќе ги корегира спорните одредници, според изјавата на Георги Старделов.
За смена на Блаже Ристовски не се разговарало, прашањето е оставено за следната седница.

Најдобро да си земат и уште време ако им треба добро да размислат и со ладни глави што треба да се промени во енциклопедијата, не само одредниците кои се однесуваат на Албанците.
И најважно од се - да не подлегнуваат на политичките притисоци, со што неповратно ја компромитираат и девалвираат науката и научната мисла.

Кон врв
Момче Македонче Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Август.2009
Локација: Macedonia
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 22:19
Не се сложувам дека треба промени во деловите во кои се опишани албанците, дури и премногу се благи во однос на она што тие го прават тука. Сепак треба да се направат измени на некои други места, личности, настани...
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 12:48
Мислам дека сега сме ние тие кои треба да излезат и да протестираат, не смееме да дозволиме некој друг да ни кажува што и како да правиме.
Според грчката енциклопедија Егејска Македонија била дел од Грција уште во време на османлиското ропство, според Бугарската енциклопедија македонскиот јазик бил дијалект на бугарскиот и голем дел од Македонија бил даден на Србија и Грција и покрај бугарскта национална свест на народот, според Албанската енциклопедија сме Славомакедонци и доселеници...
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10149842447&id=9&setIzdanie=21811

Па по ѓаволите, ние не им сме мешале кога ги пишувале, па кои се тие да ни се мешаат
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 13:44

Мислам дека сега сме ние тие кои треба да излезат и да протестираат, не смееме да дозволиме некој друг да ни кажува што и како да правиме. Според грчката енциклопедија Егејска Македонија била дел од Грција уште во време на османлиското ропство, според Бугарската енциклопедија македонскиот јазик бил дијалект на бугарскиот и голем дел од Македонија бил даден на Србија и Грц
ија и покрај бугарскта национална свест на народот, според Албанската енциклопедија сме Славомакедонци и доселеници...
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=10149842447&id=9&setIzdanie=21811

Па по ѓаволите, ние не им сме мешале кога ги пишувале, па кои се тие да ни се мешаат
ова и мене најмногу ми смета, енциклопедијата е македонска, и ние си ја пишуваме, па и најгрешно на свет да е напишано, нема што другите да ни се мешаат во тоа, си имаат своја литература и нека си пишуваат во неа што сакаат, и неика не остаат на раат
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 13:48

Не се сложувам дека треба промени во деловите во кои се опишани албанците, дури и премногу се благи во однос на она што тие го прават тука. Сепак треба да се направат измени на некои други места, личности, настани...
чекај, само едно прашање, на почетокот пишуваше дека Албанците биле нарекувани од другите народи така?
ако е така тоа е точно, во никој случај не сме навредиле никого и тоа е точен факт

што се однесува до сите останати податоци, требаше некој да ги разгледа и да види што е точно, а што не, а не после политиката да се умеша и да се направи попара од нашата култура
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:12
Точно така пишува (не можам сега да ставам слика, еве го само текстот):
АЛБАНЦИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА - најбројна етничка заедница во РМ, дел од албанскиот народ што ги населува западните простори на Балканскиот полуостров. Кај другите балкански народи се познати и како Арбанаси, Арнаути или Шиптари (Планинци). По вероисповест се главно Муслимани. Доселувањата во Македонија се забележуваат главно по 16. век. Незабележително се доселувале веќе исламизирани... Биле користени качачки банди што го тероризирале македонското население и го присилувале да се иселува. Во македонските домови и села се населувале албански семејства...“
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:23
и сега глеј како политиката ја силува културата на светот
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 16:07
Линкови од Вечер за симнување на енциклопедијата.
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 16:18
Oladete malku za da vidime shto ponatamu planira na ova pole troecot Crvenkovski- Ahmeti- Gruewvski..............
do kade i kok kje go nasochuvaat narodot vo toj pravec za da mozjat da si brkaat mirno svojata dogovorena rabota...........A potoa kje kazjuvame i za enciklopedijata i za se drugo shto vo megjuvreme kje proizleze od zadkulisnite igri kade PARAVAN  e tokmu ENCIKLOPEDIJATA.........

Изменето од orlov - 14.Октомври.2009 во 18:59
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 16:25
Da gi odmorime glavite i da ne im pravime kjef na politicharite po odnos na ENCIKLOPEDIJATA..............oti tie toa go sakaat za da mozjat mirno da si rabotat na planot za zgolemuvanje na lichniot budzjet............

Изменето од orlov - 14.Октомври.2009 во 23:56
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 20:49
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Засега МАНУ нема да ја повлекува енциклопедијата, туку само ќе ги корегира спорните одредници, според изјавата на Георги Старделов.За смена на Блаже Ристовски не се разговарало, прашањето е оставено за следната седница.Најдобро да си земат и уште време ако им треба добро да размислат и со ладни глави што треба да се промени во енциклопедијата, не само одредниците кои се однесуваат на Албанците.И најважно од се - да не подлегнуваат на политичките притисоци, со што неповратно ја компромитираат и девалвираат науката и научната мисла.

Ova e i moeto mislenje .Treba dobro da se sredi pred da se izdade Enciklopedijata, da pisuva mnogu poveke za Tose Proeski, (covekot sto go obedini Balkanot za vreme na negovata smrt) i za Leb i Sol( makedonski legendi) otkolku za Blaze Ristovski, da se izmenat nekoi delovi vo vrska so Albancite, Nato i Eu i nekoi drugi greski.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 21:07
Кој ја сака енциклопедијата нека ми пише лпголема%20насмевкаголема%20насмевка
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 00:13
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Засега МАНУ нема да ја повлекува енциклопедијата, туку само ќе ги корегира спорните одредници, според изјавата на Георги Старделов.За смена на Блаже Ристовски не се разговарало, прашањето е оставено за следната седница.Најдобро да си земат и уште време ако им треба добро да размислат и со ладни глави што треба да се промени во енциклопедијата, не само одредниците кои се однесуваат на Албанците.И најважно од се - да не подлегнуваат на политичките притисоци, со што неповратно ја компромитираат и девалвираат науката и научната мисла.

Ova e i moeto mislenje .Treba dobro da se sredi pred da se izdade Enciklopedijata, da pisuva mnogu poveke za Tose Proeski, (covekot sto go obedini Balkanot za vreme na negovata smrt) i za Leb i Sol( makedonski legendi) otkolku za Blaze Ristovski, da se izmenat nekoi delovi vo vrska so Albancite, Nato i Eu i nekoi drugi greski.

Стојам на тоа (али кој ме е*е мене) дека за албанците не треба да се менува ништо затоа што нема ниту една грешка за нив. Во ред е да се пише повеќе за Тоше, па и за Леб и Сол, но мене и не ми е до толку до музика... Треба убаво да се пише кои сме и што сме, од кај сме, како се викаме, а не да се пише дека сме дојдени од зад карпатите и со сламки сме го препливале Дунав.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5455565758 65>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.