IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - ПОМОШ- ИДИВИДИ ОРДИНАЦИЈА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОМОШ- ИДИВИДИ ОРДИНАЦИЈА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 48>
Автор
Порака
vodolija_89 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Мај.2009
Статус: Офлајн
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vodolija_89 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 11:55
eehehehe da be taka e ama gotovo cigara alkohol pojce jas, samo na zdrav zivot ce se udram od sea nataki, a gi praev budali jas tie taka so zivea so si paza ne pusa pomalce si pijaa za mene budali bea bea takvite velev nezna da zivea ama ako za pamet pozdrav do site :)) a bionosi za toplo cokalodo so znam ako pija m mozi pa ic nema da zaspijam ima kofein vo toa pa posle da ne t e ukrivam tebe odti taka mi rece, hehe se zezam pzd
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vodolija_89 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 22:20
ama stavrno ko ce legnam da spijam usive mi zeza obraizte i kaj ce spijas nekos ko ce nemam pijano alkohol retko pijam eden heleks 0,25 i go krsam pola i zaspivam so da pram
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 22:41
Originally posted by vodolija_89 vodolija_89 напиша:

ama stavrno ko ce legnam da spijam usive mi zeza obraizte i kaj ce spijas nekos ko ce nemam pijano alkohol retko pijam eden heleks 0,25 i go krsam pola i zaspivam so da pram

kjuti tamu so tie godini tvoi........ masata od kafic so usta ja digav bree.......
pa normalno ke te zeza obrazite i usihite koga pukash od zdravje toa e normalno.......
ne cini da si bled ko krpa!!!лутина
aj vodolija89 , kazi ni neshto poveselo........aj vo forumski igri......
dosta so tie bolesti shto gi nemash......
ajt.....големо%20гушкање

Изменето од bijonse1 - 28.Септември.2009 во 22:41
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vodolija_89 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 23:50
heehehehh ajd taka ne ka e kajs e ti bre forumsk9i igri da pocan da ve izveselam od kazuvajne veseli raboti forumzii edni
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2009 во 23:53
Originally posted by vodolija_89 vodolija_89 напиша:

heehehehh ajd taka ne ka e kajs e ti bre forumsk9i igri da pocan da ve izveselam od kazuvajne veseli raboti forumzii edni

taka te iskam breeeeeeee vodo edna бакнеж
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vodolija_89 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 02:29
heeheh i ja s bre taka te sakm bionsi , hehe e sega pritisoko mi e vo red ama zs pa ponekos osejcam srecevo kako da mi praj pojak udar, so znam kako d a recam i custvoto mi e neubo kako da mi pajza pritisoko ama sekundarno retko mise slucuva toa ali so mozi da bidi ednostavnio po moe kako da mi trokira srcevo da ne estrasno neso

Изменето од vodolija_89 - 09.Октомври.2009 во 13:09
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 12:19
Пред пет денови ми се појавија болка во градите која не беше голема на почетокот, но со тек на време стануваше се поголема. Изминатите три денови не можам да вдишам нормално воздух или целосно да се напоплнам. Првото ребро одозгора, од десна страна во делот каде што се спојува со градната коска ми е потечено во должина од 2-3 cm. Напрвив рентген снимка, на која се гледа дека немам никаков деформитет, чекам лабораториски резултати од крв. Прв пат ми се појавуваат вакви болки.

Дали има некој кој што има искуство со ваков проблем, или некој што е поупатен?
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 15:15
Најверојатно ке излезе настинка, но за секој случај направи и проверка на срцето.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 20:00
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Пред пет денови ми се појавија болка во градите која не беше голема на почетокот, но со тек на време стануваше се поголема. Изминатите три денови не можам да вдишам нормално воздух или целосно да се напоплнам. Првото ребро одозгора, од десна страна во делот каде што се спојува со градната коска ми е потечено во должина од 2-3 cm. Напрвив рентген снимка, на која се гледа дека немам никаков деформитет, чекам лабораториски резултати од крв. Прв пат ми се појавуваат вакви болки.

Дали има некој кој што има искуство со ваков проблем, или некој што е поупатен?

Бронхитис

Почетните симптоми на бронхитисот, најчесто се исти со настинката,

жарење зад градната коска засипнатост, и др. но најизразено е кашлањето.
Почетните симптоми на бронхитисот, најчесто се исти со настинката,
жарење зад градната коска засипнатост, и др. но најизразено е кашлањето.

Хроничниот бронхитис е болест која карактеризира со редовно искашлување,.
 Тоа претставува иритација на дишните патишта.

Акутен бронхитис, е краткотрајно воспаление на слузината на душникот и бронхиите.
 Често е поврзан со вирусна инфекција, на горниот дел, на дишниот систем.
 Болеста трае кратко и ретко настануваат некои компликации.

Трахеитис, е акутно воспаление, најчесто со вирусно потекло.
Се јавува кашлање, отежнато дишење и засипнатост во гласот.
Кашлањето може да биде откажано, и да предизвика главоболка, понекогаш да предизвика колапс.

ПАЦИЕНТ ОД ОХРИД СЕ ЖАЛИ

Болен од срце бил лекуван од бронхитис

Лекарите почнаа да ме лекуваат од бронхитис, потоа ми рекоа дека ми е оштетен црниот дроб од пиење, дека имам жолтица, а јас 19 дена сум лежел со доживеан тежок инфаркт. Кога на мојот матичен лекар д-р Величе Маркоски од Медицинскиот центар во Охрид лани во февруари му се пожалив на силна болка во градите, тој ми рече: "А, бе, олкав маж, си се уплашил од ништо, ќе ти стегнам два-три коктели и ќе бидеш како нов", изјави вчера 42-годишниот Владо Сандрески од охридско Горно Лакочани.

Лекарот Величе Маркоски ги отфрлува сите обвинувања и најавува тужба за клевета спрема пациентот.

Сандрески, кој поднесол кривична пријава против Маркоски до Основното јавно обвинителство во Охрид раскажува дека состојбата не му се подобрувала по примените "коктели".

- Четвртиот ден докторот ми рече дека сум пожолтен и ме упати на инфективно одделение, каде што анализите покажаа дека имам жолтица. Дежурната докторка ме праша дали пијам алкохол, на што реков "нормално, две-три чаши ракија на ден". Примав инфузија на 12 часа, а двапати на ден одев по два километра до болницата. Кога началникот на инфективното одделение, д-р Ванчо Пендов, ме праша имам ли ЕКГ, јас реков дека уште на 6 февруари матичниот лекар го видел наодот и изјавил дека тој е во ред. Тогаш д-р Пендов викна: "Тој нема абер. Па ти имаш тежок инфаркт. Што доктори беа што те оставија без лекови?" Потоа ме упати на интерно - раскажува Сандрески.

Според него, д-р Пендов се чудел како цели 18 дена тој издржал без терапија.

На 2 април на Сандрески му биле вградени два стента на Клиниката за кардиологија во Скопје, а вчера приложи документи од инвалидската комисија од Охрид во кои пишува дека му следува паричен надоместок од 500 денари месечно, бидејќи тој има телесно оштетување од 60 отсто, како последица на болест.

Докторот Маркоски тврди дека исказите се неосновани и неточни.

- Кај мене пациентот е лекуван само три дена од бронхитис, а имаше и зголемена температура. Инфарктот е развиен на заразно одделение. Јас дури отпосле го видов ЕКГ-то, кога пациентот се врати од инфективно и од наодот се забележуваше дискретен инфаркт. Ми кажа дека последните неколку дена претерал со пиење и пушење, а самиот наведуваше дека болките се од тоа - вели Марковски.

Тој додава дека пациентот бил лекуван повеќе месеци на невропсихијатриско одделение поради тешко психичко растројство, а имал и реактивна психоза.

- Јас воопшто не му направив ЕКГ. Имаше наод во прилог на бронхитисот, срцевите тонови беа јасни, притисокот без отстапувања. Како тој можел двапати дневно да оди на терапија ако имал инфаркт - прашува Маркоски и додава дека пациентот најверојатно бил заведен од некои лекари.

Основното јавно обвинителство ги распрашало сведоците и Сандрески, а на 27 мај треба да го сослуша и Маркоски.

Адвокатот на Сандрески, Зоран Георгиевски, изјави дека постои основано сомневање оти докторот Маркоски сторил кривично дело несовесно лекување болни, бидејќи пациентот трипати бил погрешно лекуван.

Има и таква работа .......денес веќе човек не знае дали е поарно да иде или да не иде на лекар !!! Јас викам да иде......
ама да не се помири -остани само со мнение од еден лекар....губитник
baunty_hunter mislam deka kaj tebe e sepak bronhitis......големо%20гушкање
btw .......ne  kaza dali pusish ??? i kolku cigari  dnevno stegash???голема%20насмевка

Изменето од bijonse1 - 13.Октомври.2009 во 20:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 21:15
Од прилика пушам по 20 цигари дневно, до пред еден месец пушев по 30 сега намалив. И од денес затнат ми е носот, кивам, кашлам и др.

Утре чекам резултати од крв па ке видиме што ке кажат докторите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 22:02
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Од прилика пушам по 20 цигари дневно, до пред еден месец пушев по 30 сега намалив. И од денес затнат ми е носот, кивам, кашлам и др.

Утре чекам резултати од крв па ке видиме што ке кажат докторите.

dobro Ti chitash gore sho imam pishano za bronhitisot???голема%20насмевка
i dodaj i ova da bide celosno
...........
,,..........
Во случаи на хроничен бронхитис......
 често предизвикан од пушење........
слузта станува густа, леплива и преобилна ..........
ги затвора дишните патишта.........
со што предизвикува кашлање, а потоа и инфекција.
.......,,
губитник
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 21:16
Не е бронхитис ух...само што ме исплаши намигнување...демек воспаление на реброто во делот каде што се спојува со градната коска. Настинка, така ми рекоа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2009 во 22:31
по барање на еден форумџија иако со закаснување .............голема%20насмевка
Хеликобактер
( Helicobacter) се спирални бактерии (спирохети), кои се наоѓаат во гастричниот мукус кој ја обложува гастричната мукоза (слузница), а мал број од нив адхерираат  за самата гастрична мукоза. Способни се да го лачат ензим уреаза, кој ја катализира реакцијата на хидролиза на уреата во амоњак, на што се должи и нивната резистенција кон влијанието на гастричната HCl (хлороводородна киселина). Овие спирохети имаат специфични метаболитички потреби, кои во целост не се детектирани,  т.е. го оневозможува нивното култивирање ин витро. Инаку,Helicobakter pylori во експериментални услови (Петриева чаша со посебни хранливи подлоги - медиуми) расте како кокоидна формација, што може, но и не мора да биде важно за патогенезата на болести кои се резултат на инфекцијата. Постојат извесни нејаснотии и за епиемиолошки аспекти на инфекцијата. Така,околу 65% од болните се на возраст од околу 60 години, додека околу 25% се на возраст од околу 30 години. Исто така, невообичаено за оваа инфекција е и нејзиното спонтано адаптирање и ерадицирање, што би значело дека инфективниот агенс го инвадира хуманиот организам ДНК е докажана и во изворите за вода за пиење, а бактериите се докажани и во дигестивниот тракт на домашните мачки. Сепак, останува нејасно кој од овие фактори има предоминантна улога како резервоар за инфекцијата. Бактеријата може да се изолира и култивира од фецес, што го овозможува оро-фекалното, како и оро-оралното ширење на инфекцијата. Во поглед на патогенезата, познато е дека инфекцијата со Helicobacter може да предизвика акутен инфективен гастритис, кој може спонтано да се залечи. Покрај оваа форма, во текот на следните недели и месеци после инфекцијата, може да се развие хроничен суперфициелен гастритис. Ваквата форма, ако остане недетектирана или нетретирана, станува поупорна и локализирана. Ваквата локализација на инфекцијата и консеквенците од неа имплицира појава на улкус вентрикули, додека промените во смисла на улкус дуодени најверојатно се предизвикани од промените во ацидитетот на шелудочниот сок, кои пак се резултат на промените кои Helicobacter ги предизвикува во жлездените структури на желудочниот ѕид. Инвазивните базираат на ендоскопскиот метод на гастроскопија, со кој можат да се визуелизираат промените карактеристични за гастритис (иако со терминот гастритис во строгата смисла на зборот можат и треба да се означат исклучиво хистолошки верифицираните промени, кои се карактеризираат со присуство на имунокомпетентниклетки во гастричен компартмент, без обзир што терминот до толку е одомаќинет во клиничката пракса што со него често се означуваат и само диспептичните декларации на пациентот), како и да се земе материјал за биопсија, во кој понатаму или микроскопски (после боење со алтернативен метод по Гиемса) се докажуваат бактериите, или, пак, се прави микробиолошка  култура. Неинвазивните методи се или серолошки, со кои се докажува соодветен титар на противтела во крвта, односно деклинацијата на овој титар после антибиотска терапија, или пак метод со обележана уреа.  Неинвазивните методи се погодни и за евалуација на ефектот од третманот на инфекцијата, но за период не пократок од еден месец меѓу две контроли.
Третманот на инфекцијата е антибиотски, и тоа со најмалку два антибиотика, со или без комбинација со инхибитор на гастричната секреција. Најчесто употребуваните режими се:
бизмут субсалицилат+ амоксицилин+ метронидазол;
омепразол + амоксицилин + метронидазол;
омепразол + тетрациклин + метронидазол.

Од лош здив до појава на рак 

zabi_chetka.jpg
Ново истражување спроведено во Јапонија покажува дека хелиобактер пилори, бактерија што живее во устата и предизвикува непријатен здив може да биде одговорна за појава на чир или рак во стомакот.Резултатите од истражувањето се објавени во декемврискиот број на Дневникот за медицинска микробиологија, а научниците откриваат дека 90% од луѓето во неразвиените и меѓу 20% и 80% од луѓето во развиените земји ја имаат оваа бактерија. Човечката уста е дом на над 600 различни видови бактерии, а хелиобактер пилори настанува поради болести на забите или непцата и може да предизвика чир или рак на желудникот. Ова истражување е основа за дополнителни тестови преку кои ќе се испитува начинот на пренесување на оваа бактерија од устата во стомакот.
Брусница

Нова студија покажала дека консумирањето сок од брусница може да ја направи поуспешна хемотерапијата кај жени со дијагностициран рак на јајниците. Истражувачите од универзитетот „Рутгер“ тврдат дека на овој начин дејството на хемотерапијата врз клетките на ракот на јајниците може да се зголеми за шест пати. Брусницата е овошје слично на нашите боровинки, богата е со антиоксиданси, од каде што произлегува нејзиниот широк спектар на благотворни дејства.
Според научниците, засега станува збор за прелиминарни резултати кои може да им помогнат на пациентите кај кои ракот на јајниците станал отпорен на лекувањето. Брусницата е позната по тоа што содржи антиоксиданси кои, пак, позитивно влијаат врз функционирањето на имунолошкиот систем. Во текот на лекувањето на ракот на јајниците доаѓа до развој на резистенција на вообичаените лекови што налага користење се појаки дози и зголемување на ризикот за оштетување на нервите и нарушување на работата на бубрезите. Во новото истражување е користен екстрат од сок од брусница достапен во супермаркетите и е утврдено дека позитивниот ефект се чувствува веќе по консумирање на една чаша сок. Научниците добиените резултати ги објаснуваат со дејствување на А-типот антиоксиданс, наречен проантоцијанидин, кој го има само во брусницата. Овој антиоксиданс најверојатно се врзува со протеините во клетките на туморот, блокирајќи го нивниот раст и ширење, а истовремено го подобрува успехот на хемотерапијата.
Досегашните студии покажаа дека брусницата дава одлични резултати во лекување и превенирање и на други болести како што се инфекции на уринарниот тракт и болести на крвните садови. Плодовите на брусница се богати со минерали, витамин А и Ц, калиум и растителни влакна. Брусницата поради големото количество витамин Ц има киселкаст вкус. Од листовите и плодовите на ова растение се прават чаеви, сокови, а плодовите може да се чуваат смрзнати или сушени. Брусницата покрај тоа што ја уништува бактеријата ешерихија коло, која е најчест причинител на инфекции на уринарниот тракт, на ист начин дејствува и на бактеријата хелиобактер, која е причинител на рак на желудникот.
Брусницата го намалува и ризикот од појава на болести на забите и непцата, а нејзините состојки може да помогнат во лекување на карциномот на градите и дебелото црево. Таа, исто така, помага во подобрувањето на видот и го намалува шеќерот во крвта што е корисно за дијабетичарите.
Таблети, чај или сируп од брусница може д
а се најде и во нашите аптеки. Тие се најчесто од странски производители, но има и домашни производи. Кога купувате чај од брусница секогаш погледнете со колку отсто е застапено растението. Филтер кесичките обично се со 30 отсто, а рефус чајот на плодови се со 50 отсто брусница.губитник

Изменето од bijonse1 - 20.Октомври.2009 во 22:58
Кон врв
Boseski Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2009
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boseski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2009 во 07:42
Dali e mozno vo 3 den od menstruacijata devojkata da zabremeni?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 48>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.