IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонска Енциклопедија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонска Енциклопедија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5354555657 65>
Автор
Порака
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 20:51
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Зошто се етикетира Макс Вело како националист, фаќајќи се за еден дел од неговиот говор, и покрај тоа што Вело изнесе многу други ставови контра Тачи кои го прават се друго, само не националист во негативна конотација?
Еве ги неговите зборови:

“Јас го гледам проблемот од далеку, од тука. Моето мислење отсекогаш е дека Македонија е единствената држава на Балканот каде што има внатрешно неприфаќање. Тоа значи дека овие Албанци што седат спроти мене (и покажува со главата кон Тачи и кон Алиу) тврдат дека не се државјани на Македонија. Тие отсекогаш ја негираа својата држава Македонија. Војуваа против неа. Сето тоа не можам да го прифатам ниту можам да го разберам. Овие луѓе (пак покажува кон Тачи и кон Алиу) се дел од Македонија и не може да се дигнат против својата сопствена држава. Нели е така? Вие направивте војна среде Европа. Се кренавте на оружје против сопствената држава. Во заседи беа убиени македонски полицајци.

...Проблемот е во тоа што двете албански партии се јадат меѓусебе. Гледаме за време на избори како се обвинувате едни со други, а велите дека Македонците биле виновни! Овие работи некако не ми влегуваат во мозок. За мене многу посериозен проблем е екстремниот исламизам кај албанските партии во Македонија.
Тие џамии по селата во Македонија мене ми изгледаат како ирански ракети. Во тоа е целиот проблем. Има некои политичари во Македонија на кои им е забрането влегување во САД. Можам и да ги набројам.

...Моето мислење, господине Тачи, е тоа дека ако вие Албанците во Македонија не можете да се искачите на повисоко културно ниво, да напрадувате во социјалниот живот, да не правите дискриминација врз жените, да изградите граѓанско општество, тогаш никогаш нема да можете да им се спротивставите на Македонците.

...Ако ние не станеме Албанци со европски цели, никогаш нема да можеме доволно да им се спротивставиме на Македонците. Ние треба да бидеме на повисоко ниво од нив. Сé додека ние ги чуваме нашите жени заробени дома и во шамии, никогаш нема да можеме да им парираме на Македонците.
...Море човеку, со минарињата не се оди во Европа! Нашите соседи нема да ги „поразиме“ ако не постигнеме повисоко ниво на култура.

И јас се прашав за какво поразување зборува Вело уште при првото слушање на клипчето?
Знаејќи дека човекот е пред се уметник, кој има богата историја од комунистичкиот период на Албанија (кога бил и во затвор а неговите книги и дела биле спалувани поради тематиката со која се занимавал: жестока критика на затвореноста на албанското општество и прикажување на западниот, либерален начин на живот), никако не може да се дојде до заклучок дека се работи за националист во погрдната смисла на зборот.
Еден нацоналист никогаш нема да си дозволи да ја искритикува својата нација за многу феномени и особини кои ги поседува и тоа никако јавно и во книги и дури да биде шпиуниран и затваран поради тоа: за тврдокорните националистите секогаш нивната нација и народ се најдобри.
Во тој контекст и ја сфаќам изјавата за парирање или спротивставување на Македонците - на културно, економско, социјално ниво, никако со пушки и бомби!
Во истиот контекст се и изјавите на другиот интелектуалец, Лубоња, кој остро ги искритикува македонските албанци за екстремниот национализам.

Да ја заокружиме дискусијата за Макс Вело бидејќи онака како што е монтиран клипот, делот од дискусијата кој е посветен на енциклопедијата не може да се види.

големо%20гушкање Ти благодарам Анастеа за анализава (бидејки се спремав вечерва тоа да го правам, читајки како некои му се накострешија на Макс Вело). И јас така како тебе го разбрав. Од целата дискусија и возбудувања, мене тоа „Поразиме“ после целиот отворен напад (со факти) кон Тачи воопшто не ми личи на повикување на агресија, туку повеќе на нешто од типот: „ ако веќе сакате да се борите против Македонците(пошто им направивте ВОЈНА во 2001 (не го употреби мизерното зборче „Конфликт“!!!)) морате да сте БАРЕМ на исто културно ниво со нив, а не со ирански ракети, дискриминација на жената  и оружје. Со тоа не се оди кон Европа ... “ Потоа преоѓа од „вие“ на „ние“ бидејки сите тие таму во студиото се албанци (кои ако слушаме добро, се нарекуваат самите себе шиптари. Јас стварно не разбирам зошто имаат толкав проблем со употреба на збор кој самите тие го користат. Тоа е исто ако наместо македонка очекувам некој да ме нарекува шкљмњ, а се вреѓам што ме нарекува онака како што и јас самата се нарекувам - македонка. Малку апсурдно, нели?Како и да е.)
Така да, јас во дискусијава на Макс Вело не гледам ништо негативно. Напротив. Само образованието, критичката мисла (секој да гради свое мислење, а не како ќе рече главатарот/претпоставениот на групата), самокритичноста, културното издигнување внатре меѓу самиот албански народ  може да донесе траен мир и позитивни промени и добри односи со другите.

Изменето од chuchuliga - 12.Октомври.2009 во 20:53
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
Кон врв
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Поени: 1026
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 20:52

кој го пишувал овааааа???????
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 21:01
Апсолутно се согласувам Чучулига, така и јас го сфатив големо%20гушкање
Се обиде да ги насочи соговорниците кон културно-социјално поле на натпревар со сограѓаните-Македонци и од другите етноси, ако веќе сакаат да се натпреваруваат и да се воздигнат на едно повисоко рамниште во општеството.

Изменето од Анастеа - 14.Октомври.2009 во 16:01
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 21:09
како тргнавте енциклопедијата не треба да се печатиголема%20насмевка
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 21:11
У Србија викаат Рѓавом .... и длаке сметају
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2009 во 23:27
Ја напишаа ЕНЦИКЛОПЕДИЈАТА, испадна хаварија.

Да се надеваме дека тоа не им била целта, АМА ДОСТА Е!!!!

Многу сита и решета за македонците, откако паметам, само препишуваат а, и да препишуваат излегува дека не знаат.

Македонија има луѓе со висок интелект, има свои доктори на науки, историчари, академици, светот ни подава рака, полн со ентузијазам и поддршка на македонизмот, а нашето сито не расејува, народотот ни го раслојува.

Не е ли ред да и ставиме крај на оваа голгота, околу името, околу мистеријата за потеклото, околу генезата со Александар Македонски, Античките Mакедонци, Библиска Македонија или Славјаните кои се нарекувале Македонци, или ???

Идентитетот е неотповиклив вкалкулиран печат за секој човек, се раѓаме со жигот на генезата, дајте го еднаш, да се видиме, да се преброиме, да си го видиме братот, да си го сплотиме семејството...

На народот веќе му е преку глава ова тргачење по истории, генези, по медиуми, по весници по енциклопедии.

Дајте малку народски и логично да размислуваме, еве гласно резмислувам:
Македонија е Библиска земја со Апостолска Црква,
Античките Македонци се нашите предци по генеза, од Македон, Каран, Филип таткото на Александар Македонски, Светите Климент, Наум, Самоил, Гоце, Александров, Ченто.... Ние сме нивни наследници.
Славјаните дошле од зад или пред карпатите (нека се докаже ако навистина дошле) на територијата каде живееле нашите предци, Македонци.
Дошле и многу други освојувачи и си заминале, или се асимилирале.
Македонците останале до ден денешен и ќе останат засекогаш на овие простори.
Ние сме Македонци.
Ве молам да се прибереме, да се приземјиме, да си ги собереме браќата и сестрите по крв, по генеза и по татко и по мајка, и да си ја напишеме еднаш за секогаш ВИСТИНСКАТА ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА.

Да најдеме други историчари, само не од тие кои целиот живот профитирале да не трујат за трските на некакви Словени.

Ме гризе црвот од внатре, се секавам на зборовите на баба ми, која ми кажуваше дека до Солун со магаре патувале 8 дена и 9 ноќи, а на вториот ден се разболела од заморот и 42 дена не можела да се соземе од грозница. Назад по истиот пат се вратила по 4 месеци од поаѓањето. Си замислувам како од зад Карпатите Словените стигнале до Македонија? Колку мина успеале, здрави и живи да стигнат? Колку стока донеле? Како стоката го препливала Дунав? Како што пишуваат, луѓето кога пливале по Дунав, трските ги ставале во уста, каде ги ставале на стоката, во задникот? Не се задржале на некое друго место патувајки? Кој бил војсководецот што ги водел, како се викал? Дали археолозите откриле некои ископини?

АЈДЕ ДА НЕ СЕ ЛАЖЕМЕ ВРЕМЕ Е И ДОСТА Е...

Навистина се претера...

ДАЈТЕ НИ ЈА ВИСТИНАТА ЕДНАШ ЗА СЕКОГАШ...

Дајте да ја пренесуваме во семејствата, во училиштата, да ја пренесуваме кон светот, да сме единствени и со ист став за нашето потекло, ни требаат ЕНЦИКЛОПЕДИИ со содржини кои обединуваат, нашите Архиви и полици да ги наполниме со ВИСТИНИ....

Господине Блаже Ристевски, го направивте првото македонско чедо, но, за жал килаво!!! Наместо да обедини- разединува.

Не бидете себичен, поделете ги ставовите, ставете факти, дајте време за ова да успее, дајте ни ја можноста да останеме македонци, тргнете го ситото, доста ни е од расејување, дајте обединување на големиот македонски дух, и дајте ни го она што секој народ го одржува во целост, единството на битието....

Ме срдат и плуканиците по се што е македонско.

ДОСТА Е !!!

Ако сме поделени, имаме една софра, имаме едно сонце, и едно срце македонско,
ДАЈТЕ ДА ДИШИМЕ !!!!
Кон врв
Момче Македонче Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Август.2009
Локација: Macedonia
Поени: 378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 04:33
Originally posted by ADVISOR ADVISOR напиша:

кој го пишувал овааааа???????

Што му фали на ова, прекратко е? Има грешки? Касно е и не можам да размислувам како што треба

Инаку Boogie, текстов сам го напиша? Одличен е, во потполност се сложувам со тебе.
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 14:24
Tose e pretstaven samo kako pejac i albumiteтага a kade se humanitarnite  misii , deka bese najpopularna zvezda na Balkanot deka site gi obedini -za toa ni zborтага

Изменето од Анастеа - 13.Октомври.2009 во 22:04
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 14:42

Pesnata sekogash obedinuva, nekomu poveke mu uspeva a nekomu pomalku.  Toa ne znachi deka treba da se preteruva i preogja preku granicite na mestoto kade shto pripagja a toa e vo estradata i nash*te srca. намигнување

p.s. Ima i drugi umetnici humanitarci...pa tie ne se ni spomnati voopshto nitu kako umetnici. голема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 15:47
Да, но затоа не заборавиле да го напишат големиот економист и стопанственик, Велија Рамковски
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 15:50

Sigurno im bil sponzor, zatoa. голема%20насмевка смеење

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 16:10
Originally posted by Popi Popi напиша:

Sigurno im bil sponzor, zatoa. голема%20насмевка смеење

Po seta hajka od A1 treba da proveram sto pisuva za Ramkoskiсмеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Момче Македонче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 16:13
За Рамковски има три пати повеќе текст отколку за Тоше Проески. И не ми е јасно како само јадат трици од А1 за енциклопедијата, сигурно сакал цела страна
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 16:28
Mozhebi napishale deka za malku ke odeshe vo zatvor, pa zatoa e lut.  голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5354555657 65>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.