IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Мистерии и астрологија
  Активни теми Активни теми RSS - Духови
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Духови

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 42>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2009 во 13:10

Духови сеат страв на Гази Баба (ШПИЦ)

Петре РИСТОВСКИ

Трескање и пукање прозорци, се слушаа чекори и шум во ноќта, не обливаше непријатно чувство и вознемиреност, воспитувачките не сакаа да работат тука, а и ние се плашевме да ги пуштиме нашите деца.
Не, тоа не е сцена од хорор-филм, туку дел од сеќавањата на граѓаните на скопска Гази Баба, за градинката која пред околу 25 години била изградена во Чаир, на ридот над основното училиште „Тефејуз“, кој порано бил муслимански гробишта.
Денес во тој објект е сместен транзитниот центар за азиланти во рамките на МВР.
- Овој објект како градинка не проработи, само еден ден ги однесовме децата и толку. И воспитувачките не сакаа тука да работат, а звуците што навечер доаѓаа од градинката, беа морничави. Има многумина што „лежат“ тука, најверојатно тие тропаат. Не знаеме со сигурност дали се работело за духови, но работата со тој објект е сомнителна - раскажаа за „Шпиц“ Турците Миљаим и Дилавер, кои рекоа дека се родени во стара Гази Баба и целиот живот го минале таму.
Тие велат дека граѓаните што живеат тука не сакаат многу да коментираат за тоа што се случувало, но факт е дека на тој простор се наоѓале најголемите муслимански гробишта во Скопје. Во минатото, тука се вршеле многу обреди и постојат повеќе легенди и преданија поврзани со ова место, ни рекоа соговорниците.
Миљаим се потсети дека слична судбина како градинката имал и Основниот суд во Скопје, кој, додека се градел, прозорците неколкупати се кршеле без никаква причина. На парцелата претходно имало џамија.
Скопскиот хроничар Данило Коцевски ни појасни што се се наоѓало во минатото на ридот кај Гази Баба и кои легенди и преданија постојат за ова место.
- Не е ништо чудно што граѓаните што живееле во близина на градинката се чувствувале непријатно, бидејќи историјата вели дека на тоа место било турбето (гробницата) на поетот и османлиски кадија Ашик Челеби, попознат како Гази Баба. Легендите велат дека кадијата, откако загинал (во 1572 година), самиот си ја донел главата во турбето - вели хроничарот Коцевски. Тој ни рече дека историските истражување откриле оти најверојатно на тоа место на времето постоела црквата „Свети Ѓорѓи“, па затоа духовите се измешани зашто на тој простор се ширеле и христијанството и исламот.

Духовите се возат на пајтон

Старите скопјани се уште ја раскажуваат приказната за стариот пајтонџија, кој иако целиот живот превезувал патници низ скопските улици, сепак бил присилен да престане да го работи тој занает. Пајтонџијата им раскажувал на скопјани како секоја вечер, на стемнување, чувствувал како во пајтонот му се качува некој, иако кога ќе се завртел позади него немало никој. Тој се посомневал дека дух влегува во пајтонот затоа што пајтонот се навалувал, а пајтонџијата не можел да ја издржи вознемиреноста, знаејќи дека секоја вечер зад него седи дух, ни раскажа Коцевски.

Крстот сам се враќал на црквата

Легендата вели дека кога требало да се гради џамијата „Јаја паша“, градежниците морале најпрво да ја срушат црквата (најверојатно „Свети Атанасиј“), која се наоѓала на тоа место. Најпрво го симнале крстот, а во наредниот ден кога сакале да продолжат да уриваат, крстот го здогледале на местото каде што стоел и претходно, на врвот на црквата. Ова им се случувало неколку дена, па дури по долго време успеале комплетно да ја срушат црквата, ни откри хроничарот Коцевски.

Изменето од maria_magdalena - 09.Октомври.2009 во 13:10
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
volkswagen Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Знам, комшивка ми е!

Регистриран: 18.Ноември.2008
Поени: 4820
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај volkswagen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 21:47
имам цврста вреба во Бог и мислам дека со бескрајна верба во него секакви страшилишта можат да се победат
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2009 во 22:05
Верувам дека постојат добри и зли духови, односно ангели и демони. Не верувам дека духовите на починатите шетаат по земјата. Тоа е невозможно. Тие после смртта заминуваат на друг свет, бидејќи едноставно веќе не припаѓаат на овој.
Нема такво нешто како незавршена работа што би ги натерала да останат тука. Крај краева, можеме ли да имаме се исполнето во животот? Секогаш би можеле да пробаме со нова работа, патување, ... и смртта секако би не прекинала.

Имам читано доста книги, пред се христијански книги, и многу јасно ми е дека демоните можат да завземаат било каков облик, да ни се прикажат како почината личност, да комуницираат со нас како такви. Тие можат комплетно да ја имитираат личноста, да знаат разни информации за неа,...
Повикувањето да духови или други спиритуалистички "игри" не се никаква шега-тие се најчесто директна комуникација со мрачни сили (иако ние не ги гледаме како такви). Исто и во случаи кога има клиничка смрт кај неверник, атеист и кога оди кон светлината му се појавува некое убаво суштество и му кажува прикаски дека сите религии се исти, дека важно е само да бидеш добар, дрн дрн јариња...-тоа отсекогаш била една од најубедливите лаги на сатаната и неговите соработници.

И уште нешто за тие што веруваат дека духовите на мртовците се уште на земјата: не би ни наштетиле на никој начин. Па тие немаат ни тело! Што може да ти направи, освен секако, да предизвика несакано уринирање што би резултирало со воден долен веш. Друго?

Изменето од Rita.MD - 15.Октомври.2009 во 15:38
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 06:26
.........................

Изменето од Popi - 14.Ноември.2009 во 05:20
Кон врв
mimicria Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
magnet za defekti

Регистриран: 27.Ноември.2008
Поени: 3444
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mimicria Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 14:17
Nesakav da komentiram, ama citajki gi komentarite moram.
Jas veruvam i veruvav od sekogas i necekuvano vidov...ne zaradi toa sto veruvam tuku... neznam..
Ne go osetiv jezivo i strasno, i ne go gledam vo negativna smisla.
Mozebi zaradi toa sto ne se isplasiv, tuku zaradi sto bese tolku neocekuvano i nekako normalno..
Bese navecer nekade 1-2-3 saat ni jas neznam kolku tocno, na Partizanska. Znaci vo najurbaniot i najprometniot del na Skopje.
Sto e najinteresno (ova za site nevrni tomi) bev so maz mi koj surovo realen tip, ne veruva vo nisto.. ni duhovi, ni crna magija, ni cakri, i za se naoga realno i razionalno objasnuvanje (cak i za toa sto nemoze da se objasni)...i vo momentot koga go vidov (nekoi 5-10 sec traese) jas nisto ne mu kazav...posle 10 min. samo mu rekov :znaes sto..., toj na pola zbor me prekina i mi kaza : Znam i jas vidov..
Drugiot den se preslusuvavme dali vidovme isto..

E pa vie sega sakate veruvajte, sakate ne veruvajteсреќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 19:52
Originally posted by mimicria mimicria напиша:

Jas veruvam i veruvav od sekogas i necekuvano vidov...ne zaradi toa sto veruvam tuku... neznam..
Mozebi zaradi toa sto ne se isplasiv, tuku zaradi sto bese tolku neocekuvano i nekako normalno..
Bese navecer nekade 1-2-3 saat ni jas neznam kolku tocno, na Partizanska. Znaci vo najurbaniot i najprometniot del na Skopje.
Sto e najinteresno (ova za site nevrni tomi) bev so maz mi koj surovo realen tip, ne veruva vo nisto.. ni duhovi, ni crna magija, ni cakri, i za se naoga realno i razionalno objasnuvanje (cak i za toa sto nemoze da se objasni)...i vo momentot koga go vidov (nekoi 5-10 sec traese) jas nisto ne mu kazav...posle 10 min. samo mu rekov :znaes sto..., toj na pola zbor me prekina i mi kaza : Znam i jas vidov..

Јас не разбрав баш најдобро. Што видовте? Какво беше тоа/Тој/Таа, што правеше?
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 08:50
I mene me zainteresira postot na Mimicria
ne e losa ideja da go spodeli iskustvoto so nas
se razbira,ako sakaсреќа
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 13:20
Originally posted by mimicria mimicria напиша:

Ме заинтригира...Те молам кажи што било, како било...грицкање%20нокти
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 22:01
чекање
Кон врв
ВАЖНА Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Оптимист

Регистриран: 09.Јануари.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ВАЖНА Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 11:22
Originally posted by volkswagen volkswagen напиша:

имам цврста вреба во Бог и мислам дека со бескрајна верба во него секакви страшилишта можат да се победат

И јас истосреќанамигнување
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 11:36
...toa" plasiloto "sto go videla taa,go uapsi policija ..no nema da bide gonet za preplasuvanje na doticnata osoba,tuku za drugi krivicni dela..!задоволство
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2009 во 00:06
Кога почина Мајкл Џексон, на онаа емисија во живо со Лари Кинг на CNN беше прикажан еден дух како лежерно си поминува.
Демек, духот на Мајкл Џексон, што мислите?

http://www.youtube.com/watch?v=9Am67-Sew7k
Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 14:16
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Кога почина Мајкл Џексон, на онаа емисија во живо со Лари Кинг на CNN беше прикажан еден дух како лежерно си поминува.
Демек, духот на Мајкл Џексон, што мислите?

http://www.youtube.com/watch?v=9Am67-Sew7k

Јас мислам дека е намерно тоа така направено т.е изрежирано...
Демек духот е фатен случајно...
Нема врска...
Па нели духовите се само изгубени души? Така да тие немаат ни тело, а со тоа немаат ни сенка! трепкање

А и можно ли е тоа да е само обична сенка од човек кој на пример поминува на терасата која е до таа соба, поточно до тој ходникзбунетост

Изменето од tiggy_sparrow - 16.Ноември.2009 во 14:19
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 12:57

Изменето од zbunet - 17.Ноември.2009 во 19:36
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 42>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.