|
Олесни ја душата, чедо |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, ама ние постиме според нашиот избор, заедно со молитва, а не затоа што така пишува во верскиот календар или попо така вели. |
|||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во мојот живот имам убиено едно маче пред 20 години и до ден денешен - БОГ мие сведок - се каам и жалам за тоа, ...! Доста луѓе сум повредил, неколкумина луѓе сум удрил, некои од ними дури и сум раскрварил ... само во еден случај душичето што од моето его крвареше не беше православно, туку сунитче! Искрено жалам и се страмам!! БОГ Милостив да прости секому и да нѐ чува и брани од искушенијата на лукавиот. АМИН Изменето од spiros - 29.Септември.2009 во 00:24 |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Вчера излажав. Зошто? Само за да си го спасам задникот и да не викаат на мене.
Денес во еден разговор излажав пак, мала лага, ништо значајно ама лага беше. Си реков: ``Што мора таа да знае каква маана си имам јас.`` и ја излажав. Лоша сум нели? |
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Литиум што мислиш Христијаните не смеат да лажат за да се спасат, еве па и јас лажам признавам, на пример професор за домашна, некогаш не станам кога каже кој нема домашно да стане, дали сум бил јас пред вратата и дали сум гледал да не иде професорот тогаш излажам, едноставно за такви работи немај галје, освен ако не сакаш со тебе да завладее хаосот како што рече овој заборавив, леле, ПРАВДОЉУБЕЦ, на титула што има...
|
|||
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
(Ova od postari go imam slushnato) "Rabotel nekoj hristijanin na niva na praznicen den. Pominal negov soselanec i go iskaral deka na praznik - Bozji den ne se raboti" -Koj od ovie dvajca napravil pogolem grev? |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Toj што не работел.
Оваа гачка е всушност Библиска импликација кога Исус е обвинет за исцелување во Сабота. Секој ден е добар за правење добро дело, а штом Исус тоа ни го кажал, кому треба да му веруваме повеќе? На некој што не соблазнува да не работиме? Ако го оставам купот алишта, и утре детето нема чиста униформа за училиште, дали Исус ќе ми рече “Браво мила што го остави детето мифка, и што си направи добро дело легајќи“... Во Недела/Празник секако треба да се најде време за одмор и славење на Бог (одење во црква), но ако при тоа се стори еншто убаво...уште поарно. Но не значи дека сум во право, да видиме другите што мислат (Има една тема “Денес е празник-не се пере“) |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За животно не се и толку замарам, но за човек ми е жал. Едно е животно друго е човек, често се случува да се степам со некој другар, не со непријател туку со другар, не знам тоа ми е навика. И јас се каам поради тоа нормално е без разлика дали е некој верник или не. |
|||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Nikade vo Biblijata Bog ne zapoveda nitu pak bara od lugeto da odat kaj svestenik vo ispovedalna i tamo, pred uvoto na smrtni luge, da gi , ispovedaat svoite grevovi, ponizuvajki se na toj nacin sebesi. Grev pred Boga pravat svestenicite sto si dozvoluvaat sebesi takva sloboda i drskost da se poigruvaat so neupatenosta na vernicite i da gi podjarmuvaat i ponizuvaat povikuvajki gi vo ispovedalna da gi ispoveduvaat svoite grevovi pred niv, prezemajki uloga na zastapnici megu niv i Boga . Ne dopuslivo e tie [svestenicite] da im gi prostevaat grevovite na gresnicite ili istite tie da im gi prenesuvaat na Hristos. Nim nikoj ne im dal pravo da igraat uloga na posrednici, pravo na toj nacin da se zastapuvaat za vernicite pred Boga,zasto " edeen e Bog, i eden e Posrednikot megu Boga i lugeto-Covekot Isus Hristos, koj se dade sebesi kako otkup za site"[1Timotej 2,5.6].Kako mozeme i kako smeemeovo stih da go razbereme poinaku. Isus Hristos e nas edinstven svestenik i pravosvestenik i samo Toj se " dade sebesi za otkup za site", sto znaci , samo Toj ima pravo izaslugi da prosteva grevovi- i nikoj drug. Nemu ne mu se potrebni nikakvi pomosinici i asistenti pri izvrasuvanjeto na taa sluzba. Svestenikot treba da go upati vernikot ne vo ispovedalna , da se ispoveda pred nego , tuku vo kled, nasamo, daleku od ocite i usite na koe i dae zivo sozdanie, da mu gi ispoveda svote grevovi direkno na nebesniot Svestenik, Hristos. |
|||
www.myspace.com/sblagoj
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Денес е недела, а јас цел ден препишувам лекции...
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ја заокружив сумата која вредно ја шпарав и ја чував во звучникот, знајна, само мене.
Се преслушав, и заклучив:не, не сум себична зради тоа- не беше на ничија сметка. Жената ионака мора да си има црн фонд. А мажот не мора да знае се, нели? Утре одам на јуриииииииииииииш!!!! |
|||
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Cedo Bozje, cela Makedonija znae deka utre odis na jurish. Aaaaaaaaa zeni zeni, crni fondovi, opasna rabota . Hahah da mu e strav na covek da se zeni P.S. Se seguvam pomalku Maria Magdalena. Pozdrav |
|||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
секој нека процени за себе: кога целата Црква се собира да Го фали и слави Бога заеднички и да се причести со Неговото Тело и Крв, дали е во ред тој/таа да си седи дома, да си гледа филмови, да си слуша музика, да си работи, да си сурфа на интернет, да се излежува, да мрзеливува...? Изменето од Pravoslavie - 05.Октомври.2009 во 01:09 |
|||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Погорново беше напишано заедно со еден друг текст, кој за жал го имав по грешка пребришано, и за кој ме имаше “предизвикано“ maria_magdalena. Еве го сега повторно тоа што сакав да и’ го кажам. Како да ми кажа-прави се обратно од тоа. Несвесно, појадував бурек со јогурт, па пиев кафе (нес со млекце) а потоа ја пуштив машината зашто времето е сончево, а деца како деца се знае, куп алишта... Испеглав еден куп, а потоа си каснав парче торта од вчерашниот роденден на ќерка ми (Гријажот од Канела)... Најпрвин, да се јаде посна храна и да се пости се две дијаметрално различни работи. Постењето значи да се воздржуваме од задоволствата и со тоа да направиме повеќе место во душата за Христа, бидејќи задоволствата на овој свет тоа место во душата ни го запоседнуваат. Тоа што си јадела несвесно нешто кое во себе содржи маснотии, не значи самото по себе дека си мрсела (некој антоним ми е ова за “постела“). Напротив, битно е дали си го уживала страсно и невоздржано јадењето и пиењето и си го сакала повеќе од Христа. Тоа прашање постави си го... И да си јадела посно гравче и на крај да си почувствувала “Леле, колку е добар гравов. Мх, мх, мх...“ не би ти се броело во пост, бидејќи своето задоволство и награда веќе си ги добила. Во постот нема шаблон, нема правило. Има едно Предание според кое некогаш младиот монах, веројатно понесен од својата ревност, му кажал на својот старец: “Јас баш и навикнав и многу го засакав гравот, а месото ми одмиле.“ Тогаш старецот му рекол: “Тогаш ти за твојот пост нема да јадеш грав, туку месо.“ Разбираш maria_magdalena, така? И уште едно нешто одговори си себеси, што е суштински важно не само во деновите во кои “експлицитно“ постиме: Дали тој ден или во било кој ден ние постиме на стомак, ама ги голтаме ближните? Дали озборуваме? Дали псуеме? Дали се ситиме на туѓата мака, а ги презираме успесите на нашиот брат/сестра? Дали внимателно се служиме со зборовите, кои ни се од Бога дадени, или ги истураме неконтролирано како од вреќа, без никакво внимание и благодарност?
Но...Бог е голем. Нели? Оваа реченица ти вреди алтан. И многу е добро што ова се случува на самиот крај. Зошто? Затоа што сеќавањето на Божјата Љубов и Милост ОТКАКО ќе згрешиме, ги спасува нашите души од тонењето во безнадежност дека би можело да ни биде простено. Но, добро е што ова не ти текнало на почеток. Зошто? Има една порака, која сум ја прочитал во некоја збирка на Поуки, каде што се вели: “Пред да згрешиме, демоните ни шепотат дека Бог Е Милостив“. Разбираш, така? |
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Разбирам, разбирам.
Колку си само во право. Но токму затоа и ја отворив темава Исповедална, да се поправаме едни со други како што ни порачува Писмото |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |