IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА ФОТОГРАФИЈА 2009
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА ФОТОГРАФИЈА 2009

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 17>
Автор
Порака
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 22:40
jas ne sum vele - strumf :-)
prasaj kaj strum-firerite :-))
se zezam, jas ipak prenesuvam muabeti (baegi nezadovolni) slusnav, ne bev IN VIVO... pa cekam nekoj da se javi sto bil...
a za oficijano-neoficijalno... toa ne moze ovde da se spreci.. poso i onaka nekako se bese "neformalno" голема%20насмевкаплазење
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 05:45
Jas kratko vreme bev vo dom na ARM i eve od mene dva tri zbora намигнување
Za izborot na zirito nemam nikakov problem.
Sekoj clen si ocenuva po licno estetsko i tehnicko ubeduvanje. I toa e vo red.
Ne e vo red toa sto se dodeluva nagrada za kolekcija, a nikade ne e navedeno kako da se prijavi kolekcija. Konkretno jas isprativ dve kolekcii od po tri fotki i na prijavata bea napisani so isto ime so redni broevi : A 01, A 02, A 03 i B 01, 02, 03. Koga dojdov na mestoto vidov deka ednata ja odvoile, a drugata ne bese odvoena kako kolekcija. Morav da reagiram na sto mi bese receno "AAA, ne si prijavil kako kolekcija. Trebalo da pises deka se kolekcija....."
KAZETE MI KADE PISUVA DEKA TREBA DA NAPISAM DEKA SE KOLEKCIJA I KAKO DA NAPISAM
Eve sto bese oficijalno objaveno

Originally posted by bobicar1 bobicar1 напиша:

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА ФОТОГРАФИЈА 2009
Организатори:
Фото сојуз на Македонија
Фото клуб ФОТОГРАФИКА – Скопје
Дом на АРМ – Скопје

П Р О П О З И Ц И И

ТЕМА: СЛОБОДНА

Право на учество на изложбата имаат сите граѓани на Република Македонија, членови на клубовите при Фото сојузот на Македонија, самостојни автори и професионални фотографи.

Секој автор може да конк*рира со максимум 10 фотографии. Во рамките на изложбата ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА ФОТОГРАФИЈА 2009 ќе се одржи и младинска изложба. На младинската изложба право на учество имаат автори помлади од 21 годинa.

На задниот дел од секоја фотографија треба да се назначат податоците според Правилникот за изложби на ФСМ: име и презиме на авторот, наслов, фото клуб, адреса и звање во ФСМ, доколку го има авторот.

На фотографиите за младинската изложба треба да се назначи дека се за младинската изложба и треба да се напише годината на раѓање на авторот.

Ќе се примат црно-бели и колор фотографии во која било техника до формат 30х45 cm или изведени формати.

Фотографиите кои досега учествувале на претходните ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА ФОТОГРАФИЈА нема да бидат прифатени за жирирање.

НАГРАДИ:
Петчлено жири во состав

Претседател:
Цветан Гавровски

Членови:
Роберт Јанкуловски,
Драги Неделчевски,
Владо Велјановски и
Владимир Ѓорѓиев, ќе додели:     

•     Прва, втора и трета награда за колекција на фотографии
•     Прва, втора и трета награда за поединечна фотографија
•     Две дипломи за колекција на фотографии;          
•     Две дипломи за поединечна фотографија

КАЛЕНДАР:                                   

Краен рок за прием:          01.10.2009               
Жирирање:               10.10.2009               
Отворање на изложбата:     20.10.2009               
Враќање на фотографиите:     10.11.2009          

Фотографиите да се испратат или достават на адреса:

Фото сојуз на Македонија
Градски ѕид Блок 5, П. Фах14
1000 Скопје

Организаторот го задржува правото на репродукција на примените фотографии за потребите на изложбата. Авторите гарантираат за авторството на користениот материјал. Секоја злоупотреба на авторски права е на лична одговорност на авторот.

* направена е промена во календарот од 2008 во 2009

Na ovoj nacin e nanesena steta na avtorite koi sakale da ucestvuvaat so kolekcija. Ova mi se slucuva po vtor pat. Preklani ucestvuvav so dve kolekcii od po tri za da mi vleze samo edna fotografija. Zatoa lani ne ucestvuvav. Si vikam ovaa godina kje bide podobro, a toa ista pesna si se pee vo odnos na kolekciite.
Druga rabota e sto KOJ IM DAVA PRAVO NA ZIRITO DA KASAPI KOLEKCIJA?
Toa e isto kako na poetot da mu skratis edna strofa od tri za da ucestvuva na Struski veceri ili na Manaki festival zirito da si krati sceni od filmot ZATOA STO TAKA IM E KEJF. Totalna neodgovornost, neprincipielnost, i nikakvo chuvstvo za respekt kon avtorite.
OVA NE GO KAZUVAM SAMO ZA OVA ZIRI I OVAA GODINA. OVA E TRADICIJA KOJA E NASLEDENA I MORA DA SE PREKINE!!!
Postojat nacini kako toa elegantno da se resi ako postojat pravila na igra. Bidejki pravila ne postojat togas zirito legalno kje si kasapi ili sostavuva kolekcii kako im se svigja.
Ili se prima cela kolekcija ili ne. Ili se ocenuva toa sto avtorot sklopil kako komplet ili se ocenuva kolekcija sto ja sklopilo zirito. Na ovoj nacin zirito si se ocenuva samoto sebe. Bidejki ne go ocenuva trudot na avtorot tuku si go ocenuva svojot trud za sklopuvanje prikazna vo povekje sliki намигнување. Pa ova e totalen apsurd. Zirito si pravi kolekcija kako im se svigja i posle si ja ocenuva. Pa ova nema ni u Amerika голема%20насмевка.
BTW. Za estetskiot izbor ne se mesam zatoa sto sekoj si odlucuva po sopstveno ubeduvanje. Ako bese prisuten V.G. namesto M.S. veruvam deka izborot kje bese sosema drug. Zatoa ne treba da go komentirame nivniot izbor na poedinecnite fotografii. No za kolekciite nema pravila. A, koga nema pravila se slucuvaat problemi.

Ova go pisuvam so nadez deka slednata godina kje se smenat pravilata na igra vo odnos na prijavuvanje i ocenuvanje na kolekcii.

P.S. Cestitki na site sto ucestvuvaat i pratija fotografii. Imase navistina dobar izbor i veruvam deka ne im bese lesno da se odlucat.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 09:35
Ce si dozvolam da prokomentiram samo po prasanje na nekoi tehnicki aspekti na nestata.

Tegla, cudno mi e kako ne si znael deka treba da naglasis deka nekoi fotografii se kolekcija. Jas toa go pravam unazad 2-3 godini, koga pracam kolekcija.
Logicno e... Iako sosema sum soglasen deka e logicno i da se objavi deka treba da bide naglaseno koi fotografii se kolekcija.

Po prasanje na "kasapenjeto i sostavuvanjeto"...
So ogled na toa deka prvpat ucestvuvam kako clen na ziri, si prasav (i mene ne mi bese jasno zosto toa se pravi).
Od site clenovi i pretsedatelot na zirito mi bese potvrdeno deka toa e normalna, voobicaena i dozvolena postapka.
Ne go proveruvav pravilnikot, no sklon sum da veruvam deka e taka... nemam nikakva potreba da se somnevam.

Pricinata za takvite pravila, kako sto mi bese objasneto, e za da se podobri kvalitetot na izlozbata vo celina i onie avtori koi vo kolekcijata imaat fotografii koi se so golemi razliki vo kvalitetot da imaat sansa vo poedinecna konk*rencija.
Licno smetam deka e mozebi pokorektno kon avtorite, zatoa sto im dava dopolnitelna sansa, no zadira vo nivniot izbor.

Malku imav otpor kon idejata za sostavuvanje na kolekcii, no ako se zeme deka kolekciite imaat povece tezina i pravilnikot toa go dozvoluva i toa e logicen cekor.

Krajniot izbor nema da go komentiram, samo ce kazam deka se bese reseno so nadglasuvanje na 5 sosema razlicni individui i toa e sosema dovolno da se dobie nekakva realna slika. Mislam deka na site sto ostanaa do kraj na ziriranjeto se im e jasno po toa prasanje.

Po prasanje na izmenata "M.S. namesto V.G."

Mnogu bi cenel dokolku ne ne sveduvate na inicijali. Imam vpecatok deka e toa so navredliv prizvuk, za sto nema potreba. Dovolno se znaeme za da se koristat samo iminjata.

Licno smetam deka Vlado imase povece kredibilitet za da bide clen na zirito. Minat trud, ime, izgraden kriterium ... iskustvo i na krajot na kraistata, ima portfolio zad sebe (fotografii no i samostojni izlozbi).

Ce mi bese podrago toj da bese vo zirito i od ednostavna pricina sto sakav da ucestvuvam na DMF kako i site drugi, so svoi fotografii za koi "plesnav" pari i trud da gi spremam za izlozba (ne zboram za slikanjeto, tuku za printovi, reprintovi, kesiranje na hamer i pusti merak).

Pozdrav

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 11:09
ziriranjeto bese korektno, vo ramkite kolku sto moze da bide ziriranje na manifestacii od ovoj tip. generalno mislam deka clenovite na zirito (ili del od niv), pa i pravilnikot najverojatno, imaat pogresen odnos kon avtorite na fotografiite. imeno, rasturanjeto na kolekcii (zarad podobruvanje na kvalitetot na izlozbata ili da se odvojat dobrite od losite fotki vo kolekcijata) e katastrofalen pristap. na dmf najgolem del od avtorite se veke izgradeni fotografi, so sopstveni stavovi i pogledi kon fotografijata, no pred se, kon estetikata. znaci, clenovite na komisijata ne se "profesori" koi sto treba da im kazat na avtorite koi fotki od kolekcijata se za vo nea, a koi ne. toa go odlicuva avtorot i samo avtorot! ako kolekcijata ne im se dopagja clenovite na zirito, tie treba cela da ja otfrlat ili da ja primat ako im se dopagja. fotografskata kolekcija ne e samo zbir od nekolku fotografii so odreden tehnicki kvalitet. kolekcijata e prikazna raskazana vo nekolku kadri. toa e koncept zamislen od avtorot i nikoj nema pravo da intervenira vo nego. toa e kako da pratam jas film na festival i tie da mi go premontiraat i da recat: eve vaka, moze da vleze! necueno! bez razlika kakov e pravilnikot, toa e neverojtno arogantno. vo najmala raka treba da se prasa avtorot dali se soglasuva so takva intervencija ili ne.

se nadevam deka vo idnina ke se koregira ovoj propust.
Кон врв
photo-soulz Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 53
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај photo-soulz Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 11:45
:-)

..a ke se objavi li nekade na net. oficijalno koi fotografii se izbrani za izlozbata ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 12:44
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

ziriranjeto bese korektno, vo ramkite kolku sto moze da bide ziriranje na manifestacii od ovoj tip. generalno mislam deka clenovite na zirito (ili del od niv), pa i pravilnikot najverojatno, imaat pogresen odnos kon avtorite na fotografiite. imeno, rasturanjeto na kolekcii (zarad podobruvanje na kvalitetot na izlozbata ili da se odvojat dobrite od losite fotki vo kolekcijata) e katastrofalen pristap. na dmf najgolem del od avtorite se veke izgradeni fotografi, so sopstveni stavovi i pogledi kon fotografijata, no pred se, kon estetikata. znaci, clenovite na komisijata ne se "profesori" koi sto treba da im kazat na avtorite koi fotki od kolekcijata se za vo nea, a koi ne. toa go odlicuva avtorot i samo avtorot! ako kolekcijata ne im se dopagja clenovite na zirito, tie treba cela da ja otfrlat ili da ja primat ako im se dopagja. fotografskata kolekcija ne e samo zbir od nekolku fotografii so odreden tehnicki kvalitet. kolekcijata e prikazna raskazana vo nekolku kadri. toa e koncept zamislen od avtorot i nikoj nema pravo da intervenira vo nego. toa e kako da pratam jas film na festival i tie da mi go premontiraat i da recat: eve vaka, moze da vleze! necueno! bez razlika kakov e pravilnikot, toa e neverojtno arogantno. vo najmala raka treba da se prasa avtorot dali se soglasuva so takva intervencija ili ne.

se nadevam deka vo idnina ke se koregira ovoj propust.

Od aspekt na poranesen i iden ucesnik na izlozbi od vakov tip se slozuvam.

Znaci mojot odgovor, a verojatno taka i go sfativte, bese samo tehnicko prenesuvanje na pravilata.

Da e moja kolekcijata, bi pretpocital da odi ili otpadne celata. Ako ne sum znael da procenam sto e, a sto ne e za vo kolekcija, moj problem.

Iskreno me interesira kakvi se pravilata i praksata na FIAP po toa prasanje. Cisto kako moznost toa da se promeni vo pravilnikot na FSM za boduvanje.

Imeno, mozeme nie, kako avtori, da imame svoi stavovi, no ako praksata i pravilata se taka postaveni od FIAP (ne znam dali se), togas ne gledam sto ponatamu...ostanuva da pracame, ili da ne pracame kolekcii i tolku.
Patem, kolku sto razbrav, ova ne ce da e samo Makedonska praksa i pristap.

Ce mi prostite sega, no mislam deka ne e vo red ponatamu da komentiram, bidejci ne bi sakal da ja preminam granicata na cisto tehnicki odgovor.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 13:11
Originally posted by Mire Mire напиша:

Po prasanje na izmenata "M.S. namesto V.G."

Mnogu bi cenel dokolku ne ne sveduvate na inicijali. Imam vpecatok deka e toa so navredliv prizvuk, za sto nema potreba. Dovolno se znaeme za da se koristat samo iminjata.

Kako prvo da ti se izvinam ako me sfati deka inicijalite gi upotrebiv navredlivo. Bese 5.30 sabajle, pa cisto da skratam.
Nemam nikakvi zamerki za izborot na clenovite i za promenata namesto Vlado da bide Mire. Kako sto vidov imase odlicni fotki i ocenuvanjeto bese korektno i nepretenciozno. Site clenovi od zirito gi cenam i ne se mesam vo nivniot izbor.
Edinstven propust za mene e sto ne bese navedeno kako se prijavuva kolekcija. Neka ima i na prijavata posebno mesto za kolekcija ili bilo kako. Ete jas ne znaev deka trebalo da se navede. Slucajno doznav vcera тага. Ova treba da se ispravi slednata godina, da ne se sluci so nekoj drug istata rabota намигнување
A, samiot cin na rasturanje i sklopuvanje e iritiracki.
Kako sto rekov ova e praksa odamna i vreme e da se smeni. Da se postavat pravila kolku od 120 fotki kje bidat kolekcii. Kolku fotki moze da bide kolekcija. Neka ima ramka od 3 fotki za kolekcija, za da ne prati nekoj 10, a nekoj 3.
Na primer, ako od 120 fotki 30 se kolekcii togas toa se 10 kolekcii. Avtorite kje znaat deka treba da pratat kolekcija od 3 i ete elegantno resavanje na problemot намигнување.

мир
мир

Изменето од Tegla - 04.Октомври.2009 во 16:05
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 16:44
Pravilo za broj na fotki vo kolekcija ima...3 do 6 fotografii cinat kolekcija. Taka pisuva.

Izvini za reakcijata na inicijalite. Znam deka ne si ni najmalku maliciozen, no ne mislev samo na tebe... toa se provlece na 2-3 pati vo razni formi (G-din Mire S. na primer).

Gledam da ne pisuvam na forumov, a i toa sto go pisuvam da bide kolku e mozno po neutralno, za da ne se sfati kako nekakva provokacija.

големо%20гушкање

Изменето од Mire - 04.Октомври.2009 во 16:44
Кон врв
IPerko Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 24.Декември.2007
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IPerko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 16:54
A kade i koga ke ima nekakva informacija za rezultatite od ziriranjeto na fotografiite?

Pozdrav
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 18:34
РЕЗУЛТАТИ ОД ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА 2009

1. награда за фотографија   Петар Тасевски – Avaiting Softness
2. награда за фотографија   Илчо Трајковски – Infrared 1
3. награда за фотографија   Војкан Миленковиќ – Josef K.

Диплома за фотографија   Бранко Костески – Destination
Диплома за фотографија   Доријан Миловановиќ – Пеење

1. награда за колекција   Валентина Н. Чапова
2. награда за колекција   Зоран Андонов
3. награда за колекција   Велиан Јагев

Диплома за колекција    Цветанка Темкова Илова
Диплома за колекција    Ѓорѓи Ристовски

МЛАДИНСКА ИЗЛОЖБА

1. награда за фотографија   Мартин Димитриевски - Пркос
2. награда за фотографија   Милан Серафимовски - Клупа
3. награда за фотографија   Ерина Богоева - Sceptic

Диплома за фотографија   Марио Давчевски – Voodo Hug
Диплома за фотографија   Марија Јанкуловска – Hello Darling

1. награда за колекција   Моника Муличковска
2. награда за колекција   Глигор Максимовски
3. награда за колекција   Елена Љоровска

Целосниот список на примени фотографии (по клубови и автори) ќе биде објавен најдоцна во среда, 07.10.2009
Кон врв
kostovigor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 139
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kostovigor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 19:08
Честитки за наградените автори.
Кон врв
vrzalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Мај.2007
Локација: Macedonia
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vrzalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 21:46
Искрени честитки до сите горенаведени.
Поздрав
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 22:01
Tegla,
Koga jas ucestvuvav na izlozbi avtorot odlucuvase uste pri odbiranjeto dali fotografiitte gi smeta kako kolekcija. Nikogas nemalo posebno ziriranje na kolekcii. Ako od ispratenite fotografii najmalku tri bea primeni toga konk*riraa kako kolekcija. Cesto imase primeri nekoj da dobie nagrada za kolekcija, a vo isto nekoja od fotografiite od kolekcijata da isto taka da bide nagradena i sl. Seto ova e pravo na zirito. Za mene ova e ipravno. Ako nekoi luge sme gi odbrale za ziri treba da go pocituvame nivnoto mislenje, pa ako nivnata rabota ne ni se dopaga vo sledna prilika da gi ignorirame !!!!
KADE KE BIDE POSTAVENA IZLOZBATA I KOGA I VO KOLKU CASOT E OTVORANJETO ????
POZDRAV GEMINI
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2009 во 23:37
... jas isto koristev inicijali i gleam me povikuvate.. ne znam zosto bi bilo maliciozno... kako i da e - nemav takva namera.. prosto sum so temperaturi i pisuvam na vrat na nos... nemav namera da navredam..

cestitam na nagradenite големо%20гушкање
da vi se kotet!
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,078 секунди.