|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 212213214215216 242> |
Автор | ||||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да бе, ако ти ни ја толкуваше, извини вака, али животински, попалено и гледајќи сексуални метафори секаде, тешко нас! А тоа дека сексот е само за репродукција, не е изворна христијанска доктрина (читај: православна измислица). Изменето од Rita.MD - 27.Септември.2009 во 23:35 |
||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Izvoren, dosta so gjavoli i slichni zverki, iskreno nemam nishto lichno protiv nikogo, pa ni protiv tebe i tvojata crkva, tuku navistina badijala ti se ovie citatai od biblijata. Te prashav chovechki i kulturno kade e lokacijata na vashata crkva, ti kako vernik, mi velish deka toa e nebitno. Aj sega kako da te razberam, da si ateist kje te razbream ,ama vernik, a pogotovo IZVOREN, ne odi toa nekako, molchish ne ja kazhuvash crkvata- LOKACIJATA, pa koja e poentata shto pishuvash ovde i se zalagash za izvornoto hristijanstvoi, kako chovek da ve najde...? Eve navistina, sakam da se zapoznaam so toa vashe izvornoto hristijanstvo, da gi vidam vash*te sluzhbi, sveshtenici, da ja vidam vashata vera - ambient, kazhi kako da ve najdam, Vie skakate da bidete nevidlivi, kako da ste duhovi, ja kritikuvate pravoslavnata Crkva, se zalagate za izvorno hristijnstvo a ja kritete lokacijata na vashiot hram kako da e nekoe mafijashko gnezdoo. Alo dali me razbirash shto prashuvam? Изменето од Marko sk - 27.Септември.2009 во 23:42 |
||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Пишувам за да ги одвојам православните лаги од христијанството. Ако сакаш да не најдеш, ќе не најдеш во Новиот Завет. |
||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ima tri raboti koi se ucat i ne se tolkuvaat i se povazni od biblijata tie covekot kje go donesat do carstvo nebesno a toa e HUMANOSTA DEMOKRATIJATA ESTETIKA bibjijata saka da vnese ponesto od site tri no nebiva. mnogu dogmi eden den kje svatis sto covek go pravi nebesno sustestvo |
||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Aaaa, sega jasno mi e kaj ste - vo faza na idejno i pred formalno konstituiranje, gledam ushte ste kaj aktot za osnovanje, doprva treba da se 'imenuvate' da odberete "banka" kade kje se krstite, doprva trebna domenin da registrirate, provajder, ok, so srekja... Изменето од Marko sk - 27.Септември.2009 во 23:59 |
||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да, да, која среќа што си ти тука да ни разјасниш.
А ЉУБОВТА, почитта, послушноста, понизноста, искреноста, посветеноста, верата, надежта,...и пред се ГОСПОД?! |
||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
На почетокот на книгата Битие Мојсеј не користи хронолошка наратива, туку тематска наратива т.е. не ги опишува работите по хронолошки редослед, туку тема по тема.
Прво пишува за создавањето на светот, а потоа прави посебен осврт на создавањето на човекот.
Овој цитат погоре Бог го вели ОТКАКО Адам и Ева згрешиле и станале смртни.
А дека смртта е последица на гревот, тоа не го вели само Павле, тоа е едномислен став на целата Библија кој се појавува уште на самиот почеток:
"Во денот кога ќе јадеш од него, навистина ќе умреш!"
(Битие 2:17) Оттука гледаме дека смртта е последица на тоа што Адам и Ева ја прекршиле оваа Божја заповед т.е. направиле грев.
Адам и Ева не родиле само две деца, туку многу синови и ќерки:
"По Ситовото раѓање, Адам живееше осум стотини години; и му се родија уште синови и ќерки."
(Битие 2:5) Така што Каин имал голем избор во наоѓањето жена. Ако некои со животен век од 80 години (од кои плодни се само околу 50 години) можеле да изродат по 13 деца, тогаш колку повеќе можеле да изродат некои што би живееле над 800 години т.е. околу 16 пати повеќе плодни години од овие што раѓаат 13 деца денес? Јас би типувал на над 100 деца од кои пак веројатноста би рекла над 50 женски или, со други зборови, доволен избор за Каин
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благодарам |
||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
TOA SE GLUPOSTI, OSIM LJUBOVTA што кје ми понизност кога сум човек послушност кога знам како да се однесувам верата кога го имам знаењето надежта ја има секој и мал и голем Изменето од anakin - 28.Септември.2009 во 01:01 |
||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
EvAngelos, vaka mozheme so apologetikata da se vrtime vo krugovi do beskraj i nazad. Ochigledno ti si interpretirash onaka kako sto ti odgovara na teologijata. Nekoi raboti ili gi ignororash ili ednostavno ne sakash da gi vidish iako bukvalno bodat ochi zatoa shto vo Biblijata se napishani ednostavno i razbirlivo, pa nema potreba od nikakvi dopolnitelni teorii, konstrukcii i demagogii. 1. Bog gi sozdava lugjeto (mnozhina) i gi blagoslovuva da gospodarat so CELATA ZEMJA, a Adam (ednina) go sozdava za odrzhuvanje na Negovata gradina,a podocna i Eva za da ne bide Adam sam... Adam i Eva podocna se OTFRLENI od gradinata i ne se blagosloveni da vladeat so zemjata. Gledash - lugjeto vo Biblijata se sozdadeni i blagosloveni od Boga da gospodarat so zemjata, dodeka Adam e sozdaden da ja odrzhuva gradinata, a potoa e kaznet i ne e blagosloven od Boga. 2. Navedeniot citat od Bitie 2:17 ne znachi Adamovo telesno umiranje, tuku duhovno, onaka kako sto Bog prvichno go sozdal. Zatoa Adam fizichki ne umira koga vkusuva od drvoto, iako spored bukvalnoto razbiranje na zborovite, kako sto tvrdish, trebalo tokmu toa da se sluchi. Neli bog veli : ""Во денот кога ќе јадеш од него, навистина ќе умреш!" Adam vo toj den navistina umrel kako Adam prvichniot , no ne telesno. Vo Biblijata nikade ne pishuva oti Bog go sozdal Adam telesno besmrten i tokmu zatoa Bog potencira deka ne smee da go dopirne drvoto na zhivotot i taka da zdobie so besmrtnosta. Tvrdenjeto deka Adam nekogash bil telesno besmrten e chist toloshki produkt bez nikakva Biblijska osnova. 3. Adam so vkusivanjeto od drvoto na dobroto i zloto stanal kako onie so Boga. Bog ne go kaznuva Adam poradi steknatoto znaenje (Bog toa znaenje go kazhuva kako svoja vrednost i vrednost na onie so Nego, a ne kako nekakov grev koj treba da se iskoreni), tuku poradi neposlushnosta. Adam ne bil kreiran od Boga da ima soznanie za toa shto e dobro i zlo zatoa sto ne bil sozdaden da bide kako eden od Niv - svesni i besmrtni. 4. Nikoj ne veli deka Adam i Eva nemale deca, no vo Biblijata pishuva deka Kain ja nashol svojata zhena vo zemjata Nait koga otishol tamu. So drugi zborovi, taa bila od zemjata Nait, a ne od semejstvoto na Adam i Eva. Inaku kje pishuvashe "I si otide Kain od pred liceto na Gospoda i se naseli kako izgnanik vo zemjata Nait, istochno od Edem. kade ja pozna Kain sestrata svoja Reveka i taa zabremeni..." Kain ne chekal Adam i Eva da izrodat kjerki i da mu gi pratat vo zemjata Nait za da si odbere edna od niv. Takvo neshto ne postoi vo Biblijata, kako sto e isto taka potpolna imaginacija oti Adam i Eva spiele so svoite kjerki i sinovi i imale deca so niv. Veke spomnav oti ova ne e trivijalna rabota kako so kjerkite na Lot i nepostoenjeto na zapisot za incesno sozdavanje na lugjeto na zemjava znachi deka toa ne postoelo. Bog gi sozdade lugjeto (mnozhina) onaka kako sto e napishano vo Biblijata i Kain si naogja zhena od niv koga odi vo zemjata Nait. Rabotite se ednostavni i NAPISHANI vo Biblijata, taka da nema potreba od izmisluvanja na bilo kakvi drugi raboti. Изменето од Messenger - 28.Септември.2009 во 07:58 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Таа "множина" што ја спомнуваш се адам и ева
"Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик; ги создаде машко (а не машки) и женско. (а не женски) "
(Битие 1:27)
Пред Адам и Ева да згрешат Бог не им забранил да јадат од дрвото на животот (и да живеат вечно), напротив Тој им рекол:
"Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! "
(Битие 2:16) Значи единствено дрво што им било забрането во градината не е дрвото на животот, туку дрвото за познавање на доброто и злото. Така што Адам и Ева можеле да си јадат од дрвото на животот и да живеат вечно.
Бог им го забранува ова дури откако згрешиле. (леле не ми се верува што ти објаснувам )
Сите луѓе на земјата се од семејството на Адам и Ева. Ева е мајката на сите живи...
"Човекот и го даде името Ева на својата жена, зашто таа стана мајка на сите живи."
(Битие 3:20) п.с. Дури и последните истражувања во генетиката, преку Y хромозомот кај мажот и митохондриската ДНК кај жената, научните докажаа дека сите луѓе на планетава поттекнуваат од еден маж и една жена
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Љубов, односно секс? Аха, сфаќам. Токму дека си човек треба да бидеш понизен пред Создателот, а не вака со нос во облаците. Послушноста не е само бон тон, тоа е доблест. Надежта треба да биде во правилни работи, а не во гатачки и хороскопи. А искреноста? Или подрага ти е лагата? А за посветеноста ич муабет да не правиме. |
||||
|
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Изменето од Majkl - 28.Септември.2009 во 20:51 |
||||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тогаш, што се случува со човекот по смртта?
Библијата бележи дека при создавањето на човекот се случил следниот процес: „Господ, Бог го обликува човекот од земниот прав и му дувна здив на живот во носалките. Така човекот стана жива душа.“ (1. Мојсеева 2,7) Значи, ПРАВ + ЗДИВ НА ЖИВОТОТ = ЖИВА ДУША (земја, хемиски елементи од кои се состои човекот, формирани во човечки облик) (Божја животодавна енергија, животен дух) или ЖИВ ЧОВЕК! Поради прекршувањето на Божјиот Закон човекот станал подложен на умирање. При смртта се случува обратен процес од оној при создавањето: „И се врати правот во земјата како што дојде од неа, а духот се врати при Бога, Кој го даде!“ (Проповедник 12,7). Во мигот на смртта престанува постоењето на човекот како живо суштество во секоја смисла на зборот. Се одвојуваат компонентите од кои бил составен и сега имаме безживотно тело (кое со распаѓање ќе се претвори во земја, прав) и духот (животната енергија) кој се враќа кај Животодавецот, кај Бога, кој го дал. Нема веќе ЖИВА ДУША, нема жив човек. Останува само записот за неговиот живот во „небесните книги“ според кој ќе му биде судено на Божјиот суд (Даниел 7,10; Откровение 20,12). Без разлика дали бил добар човек или злосторник, кога ќе умре, човекот се враќа таму од каде што дошол: „Прав си и во прав ќе се вратиш“ (1. Мојсеева 3,19). Таму тој чека, „спие“ (Јован 11,1-14) сe до денот кога ќе биде повторно повикан во постоење (воскреснат) за да ја прими својата плата според делата. Исус кажува: „Доаѓа часот во кои сите кои се во гробовите ќе го чујат гласот на Синот човечки и ќе излезат од нив; оние што правеле добро, ќе восреснат за живот, а оние што правеле зло, ќе воскреснат за осуда“ (Јован 5,28-29). |
||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||
Внеси реплика | страница <1 212213214215216 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |