IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 210211212213214 242>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 11:25
Originally posted by anakin anakin напиша:

може ли некој од вас да ми објасни

АДАМ И ЕВА пред да ја запознаат змијана можеа да се размножуваат или не..... шо е финтата бре? тага

Можеле. Откако Бог ги создал Адам и Ева им заповедал:

"И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата"
(Битие 1:28, Библијата)

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

2. Adam i Eva ne bea sozdadeni da zhiveat beskonechno

Погрешно. Според Библијата Адам и Еве беа создадени да живеат вечно, затоа што беа создадени бесмртни.

"Затоа, како што гревот влезе во светот преку еден човек, а преку гревот - смртта; така смртта помина на сите луѓе, зашто сите згрешија."
(Римјаните 5:12, Библијата)

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koga zagrizaa od jabolkoto na znaenjeto

Погрешно. Не било јаболко и не било тој плод не бил општо на знаењето, туку било плод од дрвото за познавањето на доброто и злото.

"Тогаш Господ, Бог, направи та од земјата изникна секое дрво - убаво за погледот и добро за храна - и дрвото на животот, среде градината, и дрвото за познавање на добро и зло."
(Битие 2:9)

vtoro prasanje,
dali vo toa VREME , pred da ja zapoznaat zmijana, drugite sustestva sho ziveeja na planetata mozea da se mnozat??????

Да.

"Бог создаде морски чудовишта и секакви живи суштества, што ползат и се движат по водите и крилати птици од секаков вид. И Бог виде дека е добро. И ги благослови Бог - велејќи: „Плодете се и множете се и наполнете ги морските води! И птиците нека се размножат по земјата!”"
(Битие 1:21-22)

Originally posted by fiks fiks напиша:

Зошто на сите икони Исус е насликан како белец,со претежно костенлива коса,некогаш и оди кон руса,очи сини по скоро сите филмови,црти на лице абе ко во Финска да се родил,а тој е роден во денешен израел и најверојатно е дека бил чиста спротивност од она што сака црквата да го прикаже.
Значи со сигурност имал темен тен и црна коса што би одговарало на поднебјето.

Зошто се искривува таа слика за Исус,и дали свесно се лажат верниците од самата црква во однос на ова прашање?

ќе се сложиш со мене дека нема никаква теорија Исус да имал црти на лице и боја на кожа и коса онака како што е прикажан по икони .

На сите икони тој човек што треба да го претставува "Исус" не е нацртан така. Но факт е дека дури и таму каде што е нацртан со потемен тен и темни очи, дури и таму е измислен затоа што нема историски податоци за Исусовиот лик.
Со други зборови, Никој од апостолите, никој Неговите ученици, ниту пак од првите генерации на христијани, ниту пак некој од историчарите од првите векови не запишал никаков детал за Христовиот изглед, а да не збориме пак за некаква си слика или икона од него. Иконите со векови подоцна навлегуваат во источната официјална црква и дури потоа се ИЗМИСЛУВА ликот на Исус, но раните христијани воопшто не користеле икони, ниту од Исус, ниту од било која друга библиска личност.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 13:41

Изменето од maria_magdalena - 09.Февруари.2010 во 15:51
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 13:46
Na temata tetoviranje i pirsanje chitajki ja mi se pojavi edno prashanje koe sakav da go postavam ovde, tamu da ne se mesham ..
Za pushenjeto nikade ne pishuva dali e bogougodno nitu vo Slovoto nitu vo nekoj drugi knigi, shto mislite vie?
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 14:22
1 Коринтјаните 6:

11 И некои од вас беа такви. Но, се измивте, и се осветивте, и се оправдавте во името на нашиот Господ Исус Христос и во Духот на нашиот Бог.
12 Се ми е дозволено, но не е се полезно. Се ми е дозволено, но не сакам нешто да завладее над мене.

17 А кој се соединува со Господа, еден дух е со Него.

19 Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој е во вас, Кого го имате од Бога, па не си припаѓате само на себеси?
20 Зашто скапо сте купени. И така, прославете Го Бога во своето тело и во својот дух, кои се Божји.

Никаде не е дефинирано дека стриктно мораме да не пушиме, но општо познато е и научно докажано дека чадот од цигарите е штетен за организмот.

Сепак, ова се однесува првенствено на крстените верници, оние кои го прифатиле Господа и кои го имаат Светиот Дух во себе, но не е на одмет и другите да го применуваат.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 15:14
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

може ли некој од вас да ми објасниАДАМ И ЕВА пред да ја запознаат змијана можеа да се размножуваат или не..... шо е финтата бре? тага

Можеле. Откако Бог ги создал Адам и Ева им заповедал:

"И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата"(Битие 1:28, Библијата)

Pogreshno. Ajde da odime spored toa kako e napishano hronoloshki vo Biblijata. Bog toa go reche koga koga gi sozdade chovekot...

…koj kje bide gospodar nad ribite morski I nad pticite nebeski, I nad zverovite – nad CELATA ZEMJA I nad site gadinki sto se dvizhat nad zemjata!
Bitie 1:26

A sto se sluchuva so Adam?

Bog otposle go sozdava Adam (Bitie 2:7), za da ...

... go vovede vo vo gradinata Edemska, za da ja obrabotuva i pazi.
Bitie 2:15

A sto e rabotata so gradinata Edemska?

I nasadi Gospod Bog raj vo Edem, na istok, i tamu go smesti chovekot (Adam) sto go sozdade...

Znachi imame ljuge koi se sozdadeni i blagosloveni da gospodarat nad CELATA ZEMJA i go imame Adam da ja OBRABOTUVA I PAZI gradinata koja e sozdadena na edno parche od taa zemja.

Onie, na koi Bog im go podari zemnoto carstvo, gi blagoslovi:

... mashkoto i zhenskoto gi sozdade...I gi blagoslovi Bog i im reche: "Plodete se i mnozhete se i napolnete ja zemjata i gospodarete nad nea."
Bitie 1:27, 28

Adam i Eva bea prokolnati:

I kje stavam neprijatelstvo megju tebe i zhenata... A na zhenata i reche: "Kje ti gi umnozhuvam i preumnozhuvam makite koga si bremena, bolki kje ragjash deca."
Bitie 3:15, 16

Znam deka seto ova zvuchi kako versko hulenje, no spored onoa kako e napishano vo Biblijata izlaga deka Bog sozdal lugje (mashki i zhenski) koi gi blagoslovil da se mnozhat i gospodarat nad CELATA zemja, a gi sozdal i Adam i Eva (da mu bide pomoshnichka bidejki ne e dobro chovekot da bide sam) koi trebalo da rabotat vo Edemskata gradina, pa potoa gi isfrlil nadvor od nea i gi prokolnal so tegobno umnozhuvanje i zhivot so megjusebno neprijatelstvo.

Ponatamu velish:

Според Библијата Адам и Еве беа создадени да живеат вечно, затоа што беа создадени бесмртни.

"Затоа, како што гревот влезе во светот преку еден човек, а преку гревот - смртта; така смртта помина на сите луѓе, зашто сите згрешија."(Римјаните 5:12, Библијата)

Povtorno greshka. Zoshto? Zatoa sto:

I ete reche Gospod Bog: "Ete, Adam stana kako eden od Nas, znaejki sto e dobro i sto zlo, no sega da ne ja ispruzhi rakata svoja i da zeme od drvoto na zhivotot i da vkusi, pa da ZAZHIVEE VECHNO!"
Bitie 3:22

Znachi sepak, Adam i Eva ne bile sozdadeni da zhiveat vechno.

Toa shto go citirash Pavle e samo negovo mislenje, isto kako i negovata interpretacija na Isusovoto uchenje. Onoa sto si citiral e kamen temelnik na hristijanskata doktrina deka poradi grevot na Adama sega site sme greshni.

Ne komentiram natamu okolu toa bidejki kje navlezam vo srceto na hristijanskata dogma i doktrina i mnogumina kje se najdat povredeni so toa. Postavuvajki gi ovie dva citati vo dispozicija ostavam sekoj samiot da si izvleche zakluchok za verodostojnosta na biblijskite pisanija i temelot na religijskata dogma i doktrina.

Tuku da prodolzham natamu... velish:

не било тој плод не бил општо на знаењето, туку било плод од дрвото за познавањето на доброто и злото.

Jas ne rekov nishto za "opshtoto znaenje". Sigurno deka morale da imaat nekakvo opshto znaenje, no tuka se zboruva za neshto povekje od "opshtoto". Tuka se govori za diskriminiranje megju znaenjeto na onoa sto e dobro i zlo. Toa e ZNAENJE, a ne znaenje. Zoshto nie, kako vernici, postojano govorime za dobroto i zloto? Zoshto e tolku bitno da se znae sto e zlo? Zoshto Bog kaznuva za zlo, a nagraduva za dobro? Ako ne beshe vazhno znaenjeto za toa sto e dobro i sto e zlo, zoshto postojano tvrdime deka nema da bide spasen onoj koj pravi zlo? I zoshto, otkako Adam i Eva stanaa svesni za dobroto i zloto Bog reche:

"Ete, Adam stana kako eden od Nas, znaejki sto e dobro i zlo."
Bitie 1:22

Znam deka za vernicite pretstavuva grev i hulenje da pomislat deka stanale kako Nego, pa i za ova ne navleguvam podlaboko so komentiranje i ostavam sekoj sam da razmili i da si izvleche svoj zakluchok.

Za da ne ostanam nedoiskazhan za nekoi raboti, osobeno za prvichnoto hulenje, pred da se javi nekoj so apologetika, a da im dadam pocelosna slika na onie koi ne ja chitale Biblijata, da potsetam deka otkako Bog gi isfrlil Adam i Eva od gradinata vo svetot, ovie rodile dve deca, sinovite Kain i Avel. Otkako Kain go otepal Avela, Bog go prokolnuva i ovoj gi napushta svojot tatko i majka i odi vo zemjata Nait kade ja naogja svojata zhena.

Ja naogja svojata zhena, koga vo toj mig na zemjata, spored korektnata teologija, trebalo da postojat samo Adam, Eva i Kain?

I si otide Kain od pred liceto na Gospoda i se naseli kako izgnanik vo zemjata Nait, istochno od Edem. I ja pozna Kain zhenata svoja i taa zabremeni i go rodi Enoha.
Bitie 4:16-17

Изменето од Messenger - 26.Септември.2009 во 15:24
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 18:57
ova stana vekje mnogu zamrsenoтага

toa se mnogu vazni raboti, za da ima dilemi, ako mo\ele adam i eva da se mnozat, cemu bilo potrebno DRVOTO na soznanieto

od druga strana, zosto bilo stvoreno toa drvo ako Gospod ne ni sakaal da
covekot adam i coveckata eva, progledaat i stanat svesni

lele. duri ni na pocetotot na biblijata nemozete da se usoglasite

koj e sega u pravo mesi ili evan????

bea sozdaneni nepolodni i ne vecni
ili plodni i vecni kako sto tvrdi evanизненадување

Otkako Kain go otepal Avela, Bog go prokolnuva i ovoj gi napushta svojot tatko i majka i odi vo zemjata Nait kade ja naogja svojata zhena.

Ja naogja svojata zhena, koga vo toj mig na zemjata, spored korektnata teologija, trebalo da postojat samo Adam, Eva i Kain?

ova e uste pozamsreno, pa nekoi na forum pisuvaa za nekakov incest vo prvata faza na mnozenjetoизненадување

Изменето од anakin - 26.Септември.2009 во 19:00
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 19:59

Изменето од maria_magdalena - 09.Февруари.2010 во 15:51
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 21:24

ova stana vekje mnogu zamrsenoтагаtoa se mnogu vazni raboti, za da ima dilemi, ako mo\ele adam i eva da se mnozat, cemu bilo potrebno DRVOTO na soznanietood druga strana, zosto bilo stvoreno toa drvo ako Gospod ne ni sakaal dacovekot adam i coveckata eva, progledaat i stanat svesnilele. duri ni na pocetotot na biblijata nemozete da se usoglasitekoj e sega u pravo mesi ili evan????bea sozdaneni nepolodni i ne vecniili plodni i vecni kako sto tvrdi evanизненадувањеOtkako Kain go otepal Avela, Bog go prokolnuva i ovoj gi napushta
svojot tatko i majka i odi vo zemjata Nait kade ja naogja svojata
zhena.
ova e uste pozamsreno, pa nekoi na forum pisuvaa za nekakov incest vo prvata faza na mnozenjetoизненадување

Anakin, teologijata postoi da go "dokazhi" veruvanjeto, a apologetikata postoi da ja opravda i odbrani teologijata. Ti ja prashuvash verata, taa ti odgovara so dogmata na teologija, a koga kje ja stavish vo prashanje teoloshkata dogma, taa se brani so apologetika i taka... vo krug.

Bidejki teologijata ja vostanovila dogmata oti Adam i Eva se prvite lugje, ne mozhe da prifati deka imalo i drugi pred niv. Poradi toa mora togash da se soochi so edinstvenata opcija deka choveshtvoto e sozdadeno so incest. Bidejki sega mora nekako da objasni kako nema degradacija poradi incesnioto razmnozhuvanje, mora da izmisli deka vo toa vreme nemalo genski imperfekcii, pa zatoa mozhelo i bilo dozvoleno takvoto ramnozhuvanje. No od druga strana, bidejki se soochuva so strogata Bozhja zabrana za incestot pravi ushte edna akrobatika i veli deka Bog vo sushtina ne go zabranil incestot na pochetokot, no toa go storil podocna bidejki i genetskite imperfekcii se javile podocna. Koga kje bide zaprashana kako podocna se javile tie imperfekcii, pronaogja odgovor deka toa bilo poradi... t.n. i t.n.

I shto e vazhno da se potencira e deka nishto od ova ne pishuva vo Biblijata. Toa se invencii na apologeticharite koi moraat da ja opravdaat treoloshkata dogma. Nikade vo Biblijata ne pishuva deka sinovite na Adam i Eva gi zemale za zheni svoite sestri ili deka nivnite sestri zatrudnuvale od svoite brakja. Nikade ne pishuva deka Adam legnal so svoite kerki, a Eva so sinovite. Nikade ne pishuva deka Bog dozvolil incest na pochetokot, a potoa go zabranil poradi genskite greshki. Seto toa e invencija na apologeticharite koi, za da bide ironijata ushte pogolema, ljubat da se povikuvaat na Biblijski citati kako na edinstveno merodavno merilo za vistinata.

I taka se gradi teoloshkoto filigranstvo koe pochnuva da se razviva samoto za sebe, za da na kraj stane i cel samoto za sebe. Koga ovie gradbi potoa dovolno dolgo kje im se pretstavuvaat na lugjeto, ovie povekje ne mislat na nishto drugo i gi prifakjaat kako "samoevidentni vistini".

Se razbira, apologeticharite sekogash se spremni da kazhat " ne mozhe vo Biblijata da bide s'e napishano, pa zatoa ne pishuva deka Adam i Eva spiele so svoite sinovi i kjerki, a ovie pak toa istoto go pravele megjusebno". A istovremeno vo Biblijata toa go pishuva za Lot i negovite kjerki. Vidi ja sega ovaa apologetska logika - vo Biblijata ne bilo vazhno da se zapishi krucijalnata poenta okolu nastanokot na choveshtvoto, no zatoa bilo mnogu povazhno da se objasni kako dvete kjerki na Lot se setile da go iskoristat tatkoto bidejki povekje nemalo zhiv mazh od unishteniot grad.

Изменето од Messenger - 26.Септември.2009 во 21:56
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 22:34
Pravoslavie...

Цитирај од Светото Писмо (и специфицирај книга, глава и стих) кадеш то пишува дека “mrtvite se vo svoite grobovi, i nikade na drugo mesto“

[/QUOTE]

Koga covekot ke umre,toj umira celosno, integralno.Vednas, vo migot na smrta, prestanuva sekoja iskra na zivot,se gasnat site zivotni funkcii i toj ne postoi veke vo nikakva svesna sostojba.Nema veke covek nema veke licnost, zasto , kako sto rekovm, toj so smta zaminuva vo ne postoenje.

Da go ptvrdime so bibliski dokazi;

"Zivite barem znaat deka ke umrat,a mrtvite neznaat nisto... Odamna gi snema; nivnata ljubov i nivnata omraza i zavist, i veke nemaat ucestvo vo nisto sto se slucuva pod sonceto...Nema rabota, ni mislenje, ni znaenje, ni mudrost vo grobot vo koj zaminuvas"."Koga ke izleze duhot od nego[od covekot],toj se vraka vo svojata zemja, i vo toj den propagaat site negovi misli."[Propovednik. 9,5.6.10;Psalam 146,4].

"Togas ke se razbudat mnozina koi spijat vo zemniot prav; edni za vecen zivot, a drugi za sram i vecen prezir"[Daniel 12,2].--Mrtvite spijat so smrten son vo zemniot prav, nesvesni za se sto se slucuva okolu niv, nesvesni za svojata okolina.
"Ako negovite deca[na umreniot] uzivaat cest, toj nisto ne znae, ako se prezreni , toj ne razmisluva za toa"[Za Jova 14,21].

"Mrtvite ne te spomenuvaat tebe.Koj ke te slavi vo podzemjeto?"[Psalam 6,5].-- Ako mrtvite pravedni se vo rajot , kaj Boga , kako da ne go spomenuvaat i da ne go slavat tamo Boga? Znaci, tie ne se vo rajot, tuku vo svoite grobovi.

Bog ne mu rekol na Adama koga zgresil; Adame, tvoeto telo ke umre i ke zamine vo grob, a tvojata dusa bidejki e besmrtna ke zamine vo raj kade sto vecno ke zivee vo blazenstvo ili vo pekol kade sto vecno ke se maci!Ne ,Bog ne mu rekol taka, tuku mu rekol;"Zasto si prav i vo prav se vrakas"[1Mojsieva 3,9].

"Ostavime, zasto uste ne sum pojden gore kaj Otecot"[Jovan 20,,17], i veli Isus na Marija po voskresenieto.Kade bil Isus 3 dena?Ne na neboto tuku vo grobot.

Mislam deka dosta primeri ti navedov za da razberes.                  

Изменето од Blagoj_s - 26.Септември.2009 во 22:47
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 00:36
Благој_с морам да те предупредам навреме.

Сите овие цитати се старозаветни. Во современите преводи, зборот шеол, не е баш најточно преведен. Некаде е преведен како гроб, некаде како јама, само во 5 цитати си стои истиот збор. Хебрејскиот збор kever значи гроб, во буквална смисла на зборот.

Овој збор, шеол, најдобро може да се објасни како подземен свет, царство на починатите, на духовите, подземјето. Таму има два дела: за неверниците и за верниците, а помеѓу нив голема бездна. Тие таму се во некоја заспана состојба. По Исусовата смрт, душите на праведниците се будат и одат во Рајот, а другите во пеколот.

Езекиел 31:14
Зашто сите и се предадени на смртта, фрлени во подземните краишта, сред човечките синови, со оние што слегуваат во јамата!’

Битие (1 Moj.): 44:29 Ако и овој го одведете од мене, па му се случи некаква несреќа, ќе ја фрлите со тага мојата седа глава долу, во Шеолот (гроб).’

44:31 тој ќе умре кога ќе види дека детето го нема со нас; така твоите слуги ќе ја фрлат со тага седата глава на твојот слуга, на татка ни, долу во Шеолот.

Јов: 11:8 Повисоко е од небото: уште што да сториш? Подлабоко е од Шеолот: уште што да мудруваш?

14:13 О, кога би сакал да ме скриеш во Шеолот, да ме засолниш додека не Ти помине гневот, да ми определиш рок, кога ќе си спомниш за мене!

26:6 Пред Неговото око Шеолот зее откриен, и бездната на смртта нема превез на себе.

Во сите стихови што ги наведе, јасно се зборува за шеолот. Телото се враќа во прав, но душата како енергија (ти текнува на првиот термодинамички закон?) не може да се уништи, туку заминува.

Ти текнува кога се кине завесата во Храмот, во оној момент кога Исус умира на крстот? Тогаш душите на умрените излегуваат од гробовите и им се јавуваат на мнозина. Веројатно излегуваат од шеолот.

Матеј 27:50-53
А Исус извика пак со силен глас и го испушти духот.
И ете! Завесата во Храмот се расцепи надве, одозгора додолу, и земјата се стресе, и карпите се распукаа,а гробовите се отворија, и воскреснаа многу тела на упокоени свети; и излегоа од гробовите по Неговото воскресение, влегоа во Светиот Град и се јавија на мнозина.

Лука 16:25-26 Авраам му рече: ‘Синко, сети се дека ти ги прими своите блага додека беше жив, а Лазар - злото! Сега тој се утешува тука, а ти се измачуваш.
Освен тоа, меѓу нас и вас поставена е голема бездна, така што ни оние кои би сакале да преминат оттука при вас - не можат; ниту пак да преминат оттаму при нас.’

Изменето од Rita.MD - 27.Септември.2009 во 00:37
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 14:39
Rita.MD--- blagodaram.

Postojat mnogu zabludi so koi satanata go proniknal svetot, no megu niv najgolemi se dve, koi ke dominiraat na svetskata cena vo posledniot gigantski sudir megu dobroto i zloto, so koi toj ke uspee da go prelaze pogolemiot del od covestvoto. Toa se zabludata za besmrtnost na dusata i zabludata za praznuvanje na nedelata, zabludata deka sabotata e zameneta so nedela.Dodeka prvata zabluda postavuva temel za spiritizmot, vtorata vodi kon sozdavanje na univerzalen svetski nedelen zakon, posleden vidliv znak od koj samo cekori ke ne delat od vtoroto Hristovo doaganje.

Mislata- prvata laga na satanata-" nema vie da umrete" [1Mojseeva3,4], se se vgnezdila vo vo umovite na milijardi luge niz site vekovi, i e naj uprna od site lagi koja gi inficirala umovite i na denesnite luge pocnuvajki od najednostavniot covek, se do " visokoumnite' teolozi.Site verski zaednici, i hristijanski i ne hristijanski, osven adventistite, veruvat deka dusata na umrenite prodolzuva da zivee, da se ree nekade vo vozduhot ili vo nebesnite prostori, ili zaminuva vo raj, vo cistiliste ili vo pekol, zavisi od toa dali covekot bil praveden ili gresen.

Zastapnicite na ovaa nauka tvrdat deka besmrtnata dusa e onoj vistinski covek, sustinata na covekot, i taa, kako vistinski covek i vistinska licnost, pri smrta se izdeluva od teloto i zaminuva vo raj, vo cistiliste ili vo pekol.

No Biblijata uci poinaku; teloto e hram na Svetiot Duh;" Ne znaete li deka vaseto telo e hram na Svetiot Duh koj e vo vas, kogo go imate od Boga, pa ne si pripagate sebesi? Zasto skapo ste plateni. Zatoa proslavete go Boga vo svoeto telo"[1Korintjani 6,19.20; 3,16.17; 10,31].

Kko sto kazavme, , mislata za besmrtna dusa ili za besmrten duh bila prisutna uste kaj grckite filozofi, osobeno kaj Platon, koj ucel deka covekot se sostoi od dva biitni elementi, od telo i dusa, za razlika od bibliskoto ucenje spored koe covekot se sostoi od duh, dusa i telo.

Spored Platon, coveckite dusi se vecni, nepominlivi i ziveat i prestojuvaat vo eden drug, realen svet, no koi, koga ke zgresat, po kazana doagaat vo covecko telo pri negovoto raganje i se nastanuvaat vo nego.Pri smrta tie dusi se vrakaat vo vistinskiot nebesen svet, dodeka teloto se raspaga vo grobot.

Platon uci deka deka dusata e nesto blagorodno, a teloto gresno i zlo vo koe dusata se naoga vo zatvor i odvaj ceka da go napusti.

Ovaa ideja za za besmrtnost na dusata, za zadgroben zivot, e prifaten od strana na hristijanskite crkovni uciteli vo prvite vekovi, kako sto se sveti Avgustin i Tertulijan.Togas vo hristijanskata teologija e sozdaden i terminot pekol-- mesto na neiskazlivi vecni izmacuvanja, mesto na vecen ogan, dim i mrak, kade sto hristijanskite teolozi gi prakaat gresnicite da patat za svoite grevovi vo vecni maki.

www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 14:51
Добро, во што веруваш ти? Очигледно христијанин не си.

Матеј: 19:16 И ете, еден Му пристапи и рече: „Учителе добар, какво добро да направам, за да имам вечен живот?”
19:29 И секој, кој заради Моето име ќе остави: куќа, или браќа, или сестри, или татко, или мајка, или жена, или деца, или ниви, ќе прими стократно и ќе наследи вечен живот.
25:46 И овие ќе отидат во вечна мака, а праведниците во вечен живот.”

18:30 а кој не ќе прими многу повеќе во ова време, а во идниот век - вечен живот.”

Јован: 3:15 та секој, кој верува во Него да не загине, но да има вечен живот.
3:16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.
3:36 Кој верува во Синот, има вечен живот; а кој не се покорува на Синот, нема да види живот, туку Божијот гнев останува врз него.”
4:14 А кој пие од водата што Јас ќе му ја дадам нема да ожедни довека, туку водата што ќе му ја дадам, ќе стане во него извор на вода, извирајќи во вечен живот.”

5:24 Вистина, вистина ви велам: кој го слуша Моето слово и верува во Оној, Кој Ме прати, има вечен живот и не доаѓа на суд, туку преминал од смртта во живот.

6:27 Работете не за храна што се расипува, но за храна што останува за вечен живот, а што ќе ви ја даде Човечкиот Син, зашто Бог Таткото Го потврди Него за тоа!”
6:40 Зашто тоа е волјата на Мојот Татко, секој што ќе Го види Синот и поверува во Него - да има вечен живот, и Јас ќе го воскреснам во последниот ден.”
6:47 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене има вечен живот.”
6:54 Кој го јаде Моето тело и ја пие Мојата крв, има вечен живот; и Јас ќе го воскреснам во последниот ден.
6:68 Симон Петар Му одговори: „Господи, при кого да отидеме? Ти имаш зборови на вечен живот.
10:28 Јас им давам вечен живот и никако нема да загинат и никој нема да ги грабне од Мојата рака.
12:25 Кој го љуби својот живот, ќе го изгуби, а кој го мрази својот живот на овој свет - ќе го запази за вечен живот.
12:50 И знам дека Неговата заповед е вечен живот. И така, што зборувам Јас; зборувам онака како што Ми зборуваше Мојот Татко.”
17:2 како што си му дал власт над секое тело, па да му даде на си - што си Му дал - вечен живот.
17:3 А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го испратил.
1 Јован: 1:2 и животот се јави, и ние Го видовме и сведочиме и ви навестуваме вечен живот, Кој беше со Таткото, и ни се јави нам -
2:25 А ова е ветувањето што Тој ви го вети: вечен живот.
3:15 Секој, кој го мрази својот брат, е човекоубиец, а знаете дека во ниеден човекоубиец не пребива вечен живот.
5:11 И ова е сведоштвото: Бог ни даде вечен живот, и тој живот е во Неговиот Син.
5:13 Ова ви го напишав вам, кои верувате во името на Божјиот Син, за да знаете дека имате вечен живот и да верувате во името на Божјиот Син.
5:20 Исто така, знаеме дека Божјиот Син дојде и ни даде разум, за да Го познаеме Вистинскиот. И ние сме во Вистинскиот, во Неговиот Син Исус Христос. Тој е вистински Бог и вечен живот.
Јуда: 1:21 одржете се себеси во Божјата љубов, ревносно очекувајќи ја милоста на нашиот Господ Исус Христос за вечен живот.
Римјаните: 2:7 на оние, кои со трпение прават добро и бараат слава, чест и непропадливост - вечен живот;
5:21 и како што гревот царуваше во смртта, така и благодатта да царува преку правдата за вечен живот преку нашиот Господ Исус Христос!
6:23 зашто смртта е плата за грев, но благодатниот Божји дар е - вечен живот во Христа Исуса, нашиот Господ.
1 Тимотеј: 1:16 А добив милост токму затоа, за да ја покаже Христос Исус, прво во мене, сета своја трпеливост, за пример на оние, кои ќе веруваат во Него за вечен живот.
Тит: 1:2 во надежта за вечен живот, што пред вечни времиња го вети Бог, Кој не лаже,

Кој е проблемот со овие стихови?
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 17:32

Otkako Kain go otepal Avela, Bog go prokolnuva i ovoj gi napushta
svojot tatko i majka i odi vo zemjata Nait kade ja naogja svojata
zhena.
Ja naogja svojata zhena, koga vo toj mig na zemjata, spored korektnata teologija, trebalo da postojat samo Adam, Eva i Kain?ova e uste pozamsreno, pa nekoi na forum pisuvaa za nekakov incest vo prvata faza na mnozenjetoизненадување
Со ова јас на пр. немам проблем бидејќи објаснувањата за Адам и Ева во Универзален живот се сосема поинакви од Библијските.

Имено, Адам и Ева биле првите потполно материјални луѓе(а не првите воопшто) кои почнале да се размножуваат преку сексуални односи. Набргу тој процес ги зафати и голем број други битија зафатени од Падот и се обвиткуваа со материјата.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2009 во 19:25
Blazni se krotkite, zosto tie ke go nasledat Bozjoto carstvo.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 210211212213214 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.