IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 33>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 13:30
abe ajde
zborime za adam i eva, koi nemozea da se mnozat, oti ne znaele so e sex

aj ne go vrti sea

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 13:33
Originally posted by anakin anakin напиша:

abe ajdezborime za adam i eva, koi nemozea da se mnozat, oti ne znaele so e sexaj ne go vrti sea

Седи! Кец! Нареден час ќе го поправиш! Ако не, ќе ти го оставам на тромесечие, полугодие, и на крај на година. Ќе те пратам на поправен.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 13:42
ај објасни ми
како тоа ќе се множеа без да направат грев
со
ПАРТЕНОГЕНЕЗА????

ИЛИ СИ УБЕДЕНА ДЕКА јаболкото била само хортикултурна работа????газење%20од%20смеење

Изменето од anakin - 25.Септември.2009 во 13:43
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 13:51

ај објасни ми како тоа ќе се множеа без да направат гревсоПАРТЕНОГЕНЕЗА????ИЛИ СИ УБЕДЕНА ДЕКА јаболкото била само хортикултурна работа????газење%20од%20смеење

Леле, аман не лупетај!
Сексот (помеѓу мажот и жената, во брак) не е грев. Тоа е подарок од Бога. Ти ја кажав заповедта:
"И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!" Битие 1:28

Зашто партеногенеза? Што е толку грешно во оплодувањето?

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 14:06
како би се оплодиле Адам и Ева кога не биле свесни за своите полови???

после гревот мило
ГОСПОД РЕКОЛ

а ти жено ќе раѓаш во големи болки.....................

слаба си во луцидноста

Изменето од anakin - 25.Септември.2009 во 14:07

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 14:18

како би се оплодиле Адам и Ева кога не биле свесни за своите полови???после гревот милоГОСПОД РЕКОЛа ти жено ќе раѓаш во големи болки.....................слаба си во луцидноста

Е од кај знаеш дека не биле? Не кини зелени. Отвори ја Библијата:
Битие втора глава
22 Од реброто што го зеде од човекот Господ, Бог, обликува жена и ја доведе при човекот.
23 Тогаш човекот рече: „Сега најпосле, тоа е коска од моите коски, и месо од моето месо! Нека биде наречена Жена, зашто е земена од Мажот!
24 Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си, и ќе се прилепи кон својата жена; и тие ќе станат едно тело.
25 А обајцата беа голи, човекот и неговата жена, но не се срамуваа.

24-от стих пак, се однесува на сексуалните односи во бракот.

Аха, да. А ти си слаб во теологија и во познавање на Светото Писмо. (Меси ќе ме убие за ова.)

И да, заборавив:
Битие 1:27 "Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик;ги создаде машко и женско."

И за шо збореше претходно?

Изменето од Rita.MD - 25.Септември.2009 во 14:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 14:23
јасно со веронаутиката не се занимавам
осим од аспект на мистификација

објасни ја јаболкницата и забраната?????

што писатели на библијата сакале да кажат

инаку темата е кој го создал господ, мислам дека во интерпретацијата на забраната се крие одговорот.......цивилизацијата

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 14:27
Која црна јаболкница? Која забрана?

И да, стварно сме оф-топик.
Кон врв
camerlengo Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2009
Поени: 12
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај camerlengo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 16:47
verojatno misli na toa deka zabranetoto ovoshje bilo jabolko. urbana legenda. tolku i on znae od "veronautikava"
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 17:32
Иако со претходниве неколку постови малку сме излезени на спореден колосек, сепак мислам дека Меси ќе најде разбирање и ќе дозволи самите да си се вратиме на темата!големо%20гушкањемолитва

Зошто никој не ми одговори на моето претходно прашање?збунетост (Не ме играте!намигнувањенека%20ти%20е%20срам)
ајдеајде , зошто бог, кога веќе оставил човекот да си живее по сопствена слободна воља, сепак континуирано врши групни и поединечни убивања, а сеуште не дошол судниот ден кога (нели) треба секому да се суди според неговите дела?чекање
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

... ОК, еве едно христијанско објаснување: ракот, болестите, смртта, сето зло, е директна последица на гревот...

Чиј грев? На Адам и Ева? Каде е тука чувството за праведност на бог? Некој потомок да сноси последици за „злоделото“ кое го сторил некој негов претходник!ма%20ајде Тоа е еден аспект.
Но има и друго!
Зошто дошол Исус? Нели тој дошол токму за тоа, да ги „искупи“ човечките гревови? Незнам само кога стапува во сила дејството на тој чин на „откупување“? Дали е со неговото доаѓање на Земјата, дали гревовите се откупени со неговата смрт, дали со неговото воскреснување или ќе бидат откупени (значи сеуште не се) кога тој повторно ќе дојде на Земајва?намигнување

И уште кратко за „спозавањето“ на Адам и Ева. Каков вид суштества биле Адам и Ева пред да каснат од забранетиот плод? Тие врска немале што имаат на себе, за што тоа им служи, како функционира ... ама кога каснале од плодот на сознанието, тие веднаш сфатиле дека се голи и се покриле со смоквин лист. (Кај баш смоквата ја одбрале за покривање на „срамното“. Веројатно отпосле виделе дека тоа им ја иритира кожата)? намигнување
И, дали ова каснување од плодот на спознанието придонело да се осознае само анатомијата на нивното тело и функционалноста на поедини органи или со тоа каснување им се проширил видикот и на некои други полиња. збунетост

Изменето од Zlatnik - 25.Септември.2009 во 17:36
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2009 во 19:36
Не те игнорирам, туку не ти го сфаќам прашањето.
Кои убивања?

Да, човекот има слободна волја, за да може во согласност со неа, да верува во Бог. Тој нас не не присилува: ако сакаш-верувај. Присилната љубов, не е љубов воопшто.

Како можеш да го судиш Бога? Тој е совршено праведен, и затоа Тој мораше да изрече казна за човекот. Затоа и Земјата беше проколната.

Преку вера во Исус Христос, вера дека Тој е Месијата, Спасителот на светот Кој умре за нашите гревови (бидејќи ние требаше да умреме за нив-платата на гревот е смрт) и Бог Го воскресна на третиот ден, ние ќе бидеме оправдани. Доколку прифатиме дека Исусовата смрт на крстот беше наместо нашата, ние го добиваме дарот на вечен живот: ќе одиме во Рајот. Доколку ја отфрлиме Исусвата жртва, ќе гориме во Пеколот.

Адам и Ева биле создадени според Божјиот лик и образец, арно ама со слободна волја. Тоа подразбирало дека тие имаат право на избор, но за жал тие го прават погрешниот.

Замисли ја ситуацијата: Бог ти вели да не јадеш од едно единствено дрво, а ти наместо да се покориш, му веруваш на првиот што ќе дојде и ќе ти каже дека е во ред да се јаде од сите дрва. Тука голема улога имаше и однесувањето на Ева; нејзините скриени амбиции, желбата да биде како Бога, и се разбира нејзината лековерност (наивност).

Види, за некои работи не сум компетентна да зборувам.
Кон врв
al__ISLAM Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Септември.2009
Поени: 102
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al__ISLAM Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 23:11
veliss hristos umre za nasite grevovi ,,, ovaa e citat   poftorono od pavle (prvo poslanie na pavle do korintjanite15,3)
napritv    vo drug citat od biblijata kniga na prorokoj jezekiil18 velii

dusa koja zgresila ke umre sinot nema da go ponese grevot na tatkasi nitu tatkoto nema da go ponese grevot na sinasii..

pa rita na kogo treba da mu veruvame sega   na pavle ili na prorokot jezekil pavle veli deka kolku nie da praviime grevovi ako poveruvame vo hrista spaseni sme
dodeka   prorokot jezikiil veli sekoj ke si go nosi grevot svoj nitu sinot na tatkoto nitu tatkoto na sinot .
samata biblija ima nesoglasia kontradiktorinosti.

na ovie citati ke nadovrzam i citat od k*ran ,,,

nitu edna gresna licnost nema da gi nosi grevovite na drugiot . i covekot nema da dobie nisto poveke od ona sto go napravil.

pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 23:52
Ааа што лисица си тиии... Го извади од контекст а?

Језекиел 18:20 Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре. Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот неговата безбожност.

Оној кој верува во Исус ќе биде прогласен за праведен. Башка, ова е напишано пред Христа. Повеќе е во смисол на тоа дека Бог нема да ги казнува синовите заради татковците и обратно, но ни оправданието нема така да го пренесува. Секој ќе си верува за себе.

Римјаните 5:1 И така, бидејќи оправдани преку верата, имаме мир со Бога, преку нашиот Господ Исус Христос,

Тит: 3:7 та оправдани преку Неговата благодат да станеме наследници според надежта на вечниот живот.

Кон врв
Logos Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 67
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Logos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2009 во 23:56
Originally posted by al__ISLAM al__ISLAM напиша:

veliss hristos umre za nasite grevovi ,,, ovaa e citat   poftorono od pavle (prvo poslanie na pavle do korintjanite15,3)
napritv    vo drug citat od biblijata kniga na prorokoj jezekiil18 velii

dusa koja zgresila ke umre sinot nema da go ponese grevot na tatkasi nitu tatkoto nema da go ponese grevot na sinasii..

pa rita na kogo treba da mu veruvame sega   na pavle ili na prorokot jezekil pavle veli deka kolku nie da praviime grevovi ako poveruvame vo hrista spaseni sme
dodeka   prorokot jezikiil veli sekoj ke si go nosi grevot svoj nitu sinot na tatkoto nitu tatkoto na sinot .
samata biblija ima nesoglasia kontradiktorinosti.

na ovie citati ke nadovrzam i citat od k*ran ,,,

nitu edna gresna licnost nema da gi nosi grevovite na drugiot . i covekot nema da dobie nisto poveke od ona sto go napravil.

pozdrav

Ако вистински се покаеш и поверуваш со целата своја душа во праведноста и универзалната идеја за љубов и разбирање кон сите и секого ке бидеш спасен и ке ти се простат гревовите.

Секој си одговара за своите остапки и гревови пред бога. Крстот секој си го носи сам.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.