IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој го создаде Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој го создаде Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 33>
Автор
Порака
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 17:02
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Па зар тебе и на сличните ви одговара да има Бог?
Epten

Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2009 во 17:08
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Па зар тебе и на сличните ви одговара да има Бог?
Epten

Хехе тешко дека ви oдговара...многу сумњам во тоа...

Изменето од Rita.MD - 20.Септември.2009 во 22:49
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
xereras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Февруари.2009
Поени: 151
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај xereras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 01:02
se soglasuvam so klegite pogore deka  BOG E SOZDADEN OD COVEKOT
ako ja razgлedate „еволуцијата„на религијата и боговите  се доага до заклучок дека истото... е моделирано согласно степенот на опшстествено политикиот развој на човеството
пс,  БОГ СЕ СОЗДАЛ САМИОТ СЕБЕ::::: ???????!!!!!!!????????

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 02:47

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Кој го создаде Бог?

Onakov kako to go znaat lugjeto, go sozdade chovekot!

A za drugoto, sigurno deka s'e ushte ne znaeme. Za toa treba da go prashame Nego.   

Хммм... ваков коментар очекував од тебе.

Бог јасно ни си објавува во Библијата. Нема зашто ние да не и веруваме на таа објава. Што уште сакаме? Чуда?

Освен тоа, како ќе го прашаш? Ако Му не веруваш на Тој што е испратен од Бога и на Неговите зборови, немој да мислиш дека Бог лично ќе ти се јави на сон или преку некоја бајачка или "пророчица".

De facto, на луѓето не им одговара да има Бог. Зашто би го измислувале? Демек општеството нема доволно правила, па потребни ни се уште.

А за тоа дека така ги држеле луѓето под контрола... едноставно ваквиот аргумент не држи вода. Немало римските императори да искасапат толку христијани бидејќи им биле послушни и им се покорувале за секој збор.

Rita, milo mi e sto dobi odgovor od mene kakov sto ochekuvashe.

Od druga strana jas tochno znam sto kje odgovorish ti kako hristijanka/protestantka - Бог јасно ни си објавува во Библијата...Ако Му не веруваш на Тој што е испратен од Бога и на Неговите зборови...

Isto bi ochekuval eden musliman da kazhi - Alah jasno ni se objavuva vo k*ranot...

Hindus bi tvrdel deka Braman i svetoto trojstvo jasno se prikazhani vo Vedite...

Zorosater bi rekol deka Ahura Mazda e jasno prikazhan vo Avesta...

... i da ne brojam natamu, znaesh shto mislam.

Site vernici na site veri ubedeni se deka tokmu nim Bog im se javil vo celata svoja kompletnost i kompleksnost, a site drugi zhiveat vo zabluda.

Fakt e deka Bog ne sozdava religii i sveti pisanija, tuku toa go pravat lugjeto inspirirani od Nego, pa toa se samo delovi od mozaikot koj go sochinuvaat Boga, no toa ne e i celosniot, kompletniot , seopfatniot, bezgranichniot i vechniot Bog. Zatoa imam obichaj da prokomentiram deka bilo koj sto kje pomisli oti go fatil Boga za brada zhivee vo najgolema iluzija.

Pa tokmu poradi toa velam i deka Bog, onaka kako sto go znaat lugjeto (spored bilo koe veruvanje ili religija) e samo chovekova kreacija.

Se razbira deka ne morash da go spodeluvash kazhanovo, sto samoto po sebe ne dokazhuva deka bilo koj e vo pravo.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 13:59
И темава ми беше: дали библискиот Бог бил создаден? Елохим, Јахве, Адонаи, Ел рои, Елјон, Ел шадај...за ТОЈ БОГ зборувам.

За другите, знам дека се измислени од луѓето. Ако не е така очекувам да ме стрефи гром од Зевс.

Изменето од Messenger - 21.Септември.2009 во 14:54
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 15:12
E, taka de... za istoto zboruvam i jas.

Ti veruvash deka tvojot Bog, onoj na verata koja ti si ja prifatila, e vistinskiot, tokmu onaka kako sto go opishuva taa vera.

Kako sto ti znesh deka drugite bogovi se izmisleni od lugjeto, taka i drugite lugje go znaat isoto za tvojot Bog i veruvaat deka nivniot Bog, na verata koja tie ja prifatile, e vistinskiot tokmu onaka kako sto e opishan vo nivnata vera.

Ako ne mi veruvash, prashaj gi...

Jas velam deka site Negovi sliki sozdadeni od veruvanjata na lugjeto se samo delovi od mozaikot na edna nesporedlivo pogolema celina koja ja narekuvam Kreator (upotrebata na bilo koe konkretno religijsko ime samo bi ja akcentirala Negovata slika napravena od samo edno veruvanje i ne bi Go pretstavila verodostojno, kompletno i sevkupno).
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 16:23
Меси, сите тука веруваме во истиот Бог. Само што сме од различни цркви. Тука нема муслимани, нема будисти и сл, па да дискутираме дали тие божества се вистинити. Ме сфаќаш ли? Тука мање више сме сите христијани, со чест на исклучоците.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 17:30
Rita, toa koj ima povekje ili pomalu na ovoj forum ne menuva nishto vo sushtinata na diskusijata, nitu pak pogolemiot broj na nekoi vernici oznachuva deka vistina lezhi tokmu vo nivnata strana.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2009 во 21:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Rita, toa koj ima povekje ili pomalu na ovoj forum ne menuva nishto vo sushtinata na diskusijata, nitu pak pogolemiot broj na nekoi vernici oznachuva deka vistina lezhi tokmu vo nivnata strana.

ОК, не ме сфати и нема врска. Не реков такво нешто.
Кон врв
Командантица Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2008
Поени: 2129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Командантица Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 15:03
Човекот го создал Бог, или Бог го создал човекот...

мислам дека имаше ваква тема..

Сум размислувала на ова прашање со часови,...но нема одговор...
..Живеам за да умрам..!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 16:23
Onakov kako sto go znaat lugjeto, Bog e sozdaden od chovekot spored impresiite, inspiraciite, razbiranjata i potrebite.

A kakov e navistina, samo Toj si znae.
Кон врв
Командантица Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2008
Поени: 2129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Командантица Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 17:13
Да се надоврзам на мојот пост погоре..

..Бог е создаден од човекот, и дека луѓето ги создал Бог се исто така нивни верувања...

..Живеам за да умрам..!
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 18:30
Originally posted by Командантица Командантица напиша:

Да се надоврзам на мојот пост погоре..

..Бог е создаден од човекот, и дека луѓето ги создал Бог се исто така нивни верувања...

Библијата:

Прва книга Мојсеева ( Битие )!

1 Во *почетокот +Бог ги создаде небото и земјата.

2 Земјата беше безоблична и празна; и имаше темнина над бездната; Духот Божји лебдеше над водата.

26 Потоа рече Бог: "Да создадеме *човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние, кој ќе биде +господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите - над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!"

27 И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; *машко и женско ги создаде.

Библијата е пишувана на три континенти: Европа, Африка, Азија цели 1500 години...

Луге инспирирани од Бог, ја пишувале во најголеми тешкотии, затвори, а многу од пророштвата од Стариот завет се исполнети во Новиот завет (мислам сите), а од Откровението се уште чекаме да се исполнат!големо%20гушкање ( Кој чека ќе дочека ), Христос воскресна, а и ние ќе воскреснеме при Неговото второ доагање.

Не го човекот создаде Бог, туку напротив, Бог го создаде човекот според Сопствениот лик, му даде убавини, а грешникот ги злоупотреби, каснувајќи од дрвото. 

Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2009 во 21:10
Така пишува во книгата, што не значи дека е точно.
Дали од истата книга можеш да ми цитираш кој го создаде бог???

Изменето од Ateist - 22.Септември.2009 во 21:25
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 33>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,152 секунди.