|
Потона брод во Охридско езеро |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 27> |
Автор | |
ultra
Сениор Регистриран: 17.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 2616 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На плукачите никако да им се погоди...
Да го тргнеа бродот т.е. да беше одземена дозволата за пловење, ќе плукаа дека останале фамилии на улица, зголемување на невработеност итн... Се случи несреќа па плукаат зашто не бил тргнат. Да се направи техничкиот за возилата построг и да не се направи плукачите ќе си плукаат, на сé се наоѓа маана. Добро направија што не го прифатија отказот на министерот. Толку многу работа има во тоа министерство, што и на кугла да гледа немаше пак несреќата да ја предвиди. Вака му се дава можност да ја докаже својата моралност на дело, па да видиме што ќе преземе понатаму во својот мандат. |
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не гледам поголема мизерија од плукање врз владата за овој случај...
Како што рече АБЦ овој брод пловел и во времето на СДС и тогаш веројатно бил претоваруван и така натака, несреќата можела да се случи и тогаш и пак ќе повторам не треба да се користи за политичко поентирање... Туку треба јасно да се лоцират и санкционират виновниците и на тој начин спречи евентуална несреќа во иднина иако тие никогаш неможат да се исклучат... Што се однесува до Јанакиевски мислам дека оставката требаше да му се прифати не само поради овој настан туку и поради хаосот со плажите во Струга и други помали пропусти кои не успеа да ги среди во неговиот мандат... Од друга страна Груевски веројатно во моментов не е подготвен за негова смена сметајки го за стабилен играч во неговата влада имајќи во предвид дека кубури со кадар сакајќи да стави доверливи луѓе на вистински места што навистина тешко оди... Веројатно Јанакиевски ќе си оди со наредната реконструкција на владата во која искрено се надевам овој пат нема да биде заобиколен ниту Маневски... |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Владата треба и смее да биде критикувана за овој случај само заради дозволено беззаконие и безредие кое владее во туризмот во Македонија. СДСМ има право да критикува но колку тие критики некој ке ги свати сериозно е друга приказна. Во времето на СДСМ имавме оставки за атентат врз претседателот на државата кои не беа прифатени, така да и сегашнава оставка што не е прифатена не е ништо ново за наши услови. Жалосно е само што народецов наш гласаше з апромени со надеж дека работиве нема д аодат како под фотокопир, како едни така други.
Во делот на реакција за сместување, лечење на спасените и транспорт на удавените нема забелешки. |
|
___tanas_
Сениор ШЕФ НАДЕНИЧАР Регистриран: 26.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 156 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
TheCrow
Сениор Регистриран: 31.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Suddenly I heard a tapping, as of someone gently rapping, rapping at my chamber door.
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Целава оваа трагикомедија нема врска со СДСМ или ВМРО туку со површниот лекомислен балкански менталитет на „ајде бе, нема гајле“ (Се качуваат на брод 90 години стар дупло повеќе патници, а има само 2 појаси за спасување). И после се случуваат трагедии на 200м од брегот, на мирно езеро во сончев ден (а не бура на среде атлантик)...
Пријателка од Бугарија ми раскажува како сега сите бродови на Черното Море се проверуваат во каква состојба се, бидејки кај нив не е ништо поарно што се однесува до безбедноста на јавните превозни средства, таа вели - има и постари бродови (во којзнае каква состојба!) кои се користат.
Типична балканска приказна. Тоа го прават и во Турција, па слушаме вести за слични трагедии, само што брзо ги забораваме.
Така да, никој нема право никого да критикува на национална или државна основа, бидејки во тој поглед дефинитивно сме сите исти во балканските земји: не се спроведува закон, не почитуваме закон, површни сме, алчни за пари, несвесни дека таа лекомисленост може да не чини колку највредното нешто - животот човечки.
Ова е невидена срамота и се надевам дека конечно ќе ни допре до свест дека треба да се почне да се живее цивилизирано (почит на закон, ред и човечка безбедност односно право на ПОСТОЕЊЕ) и тоа доследно да се применува. Изменето од chuchuliga - 11.Септември.2009 во 10:27 |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
duri ni emotikonot so aplauz ne moze da izrazi ona sto treba da se kaze za ovoj komentar na moderatorot.
..iskreno,mnogu dobar i koncizen komentar.nesto najdobro napisano ,bez navredi ....ednostavno slika na realnosta sto ne opkruzuva i koja ja ziveeme .
bravo.
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секогаш се ми се допагали твоите одмерени и конструктивни постови, секогаш се реални и благи...макар и ретко да пишуваш, кога одлучиш твоето мислене секогаш ми било вредно и поучно. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, тоа е тоа, балканска работа, дури не не удри некој ваков шамар тешко се освестуваме, а дури ни тогаш не се знае.
Да не помине само и овој случај како чудо за три дена. Директната одговорност се знае (веројатно истрагата ќе го каже своето) чија е и тој ќе си ја сноси. Да не се заборави на се она што спаѓа во индиректна вина на сите инспекциски служби кои не вршат никаков надзор, туристички работници кои работат на диво без дозволи и лиценци, езерска полиција која никаде ја нема... И целиот хаос кој го има во дејноста, како и во сите други, со таа разлика што некаде грешките кои не се поправаат навреме чинат човечки животи. Читам коментар во Дневник и не ми се верува: “Ако групата имала локален водич, трагедијата апсолутно ќе била избегната, бидејќи тој го знае капацитетот на бродот и немаше да дозволи да се качат туристи во толкав број.“ Можеби оваа трагедија и ќе се спречела, што не значи дека немало да има друга. Рак-рана не се лечи со фластер! |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...nekoi ovde loso me procita mi se cini!vednas se potrudija mene ili slicnite na mene sto sakaat nestata da trgnat od mrtva tocka ,da ne obojat so boja na laleto ili bulkata..sto nema vrska!!!jas ne se soglasuvav so toa sto dosega, se pokaza deka za skoro sekoja nesreka nema vinovnici,a ocigledno e deka postojat!
ako sakate kolku za potsetuvanje,imase i fakti i dokazi ...a ke pocneme od atentatot na Kirca pa navamu...preku fokerot,kingerot..tauregot..
dali NIE sto sme tuka i sme drzavjani na ovaa zemja, sme sigurni?jas razbiram deka se nema sredstva,ama da se vleta vo nekakvi avanturi a nespremni sme za toa..nema ligika...
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Борисов: Бугарија е најдобриот пријател на Македонија„Ние имаме прекрасни односи со македонскиот премиер. Македонскиот министер за надворешни работи, присуствуваше на погребот во Бугарија на загинатите од Охрид. Вистинскиот збор за трагедијата во Охрид е невнимателност“, изјави Борисов во Брисел, по повод критиките од македонска страна за премногу острите изјави по бродската несреќа во Охрид во која загинаа 15 бугарски туристи.„Јас во посета на Скопје бев и како градоначалник на Софија. Сакам да ве уверам дека сме меѓу најдобрите пријатели на Македонија“, додава Борисов. ALSAT-M Ovoj isti covek pred dva dena plukase po Makedonija , ne narekuvase Bugari , delese Bugarski ordeni , za sega da govori nesto sosema treto... Istiot toj e ni pomalku ni poveke tuku premier.... Изменето од Анастеа - 13.Септември.2009 во 01:38 |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова е само шминка за во Брисел.
За по дома го знаеме веќе каков недипломат е, кога го кажува она што навистина го мисли - без шминка, без маски... |
|
___tanas_
Сениор ШЕФ НАДЕНИЧАР Регистриран: 26.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 156 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сметам Боjко сака искрено добри односи а исто и Божидар! Кога има теми по кои не може се разбереме требва да видиме по кои можем и тамо да се развиват односите!
Инак во некои македонци си стои комплексот дето се некоj нешто сака лошо да им стори! А ова сите знаем не е верно! |
|
Внеси реплика | страница <1 2021222324 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |