|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 198199200201202 242> |
Автор | |
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог не е "само" свет, Бог има бескрајно многу титули кои човечки јазик не може да ги искаже! |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Библијата вели дека Бог е Свет. Православните велат дека блажената Мариа е пресвета.
Библијата вели дека Бог е благословен. Православните велат дека блажената Марија е преблагословена.
Исус вели дека Јован Крстителот е најголемиот човек што се родил од жена. Православните велат дека Марија е најголемата.
Библијата вели дека Господ е Владетелот на Ангелите, православните велат - Марија.
Библијата вели дека Исус е кнезот на мирот. Православните велат дека Марија е Господарка на мирот.
Библијата вели дека Исус е Спасителот. Православните ја нарекуваат Марија спасителка.
Библијата вели дека Бог му се јавил на Мојсеј во облик на несогорлива капина, православните ја нарекуваат Марија "капино несогорлива".
Библијата вели дека Исус е нашиот Застапник на Судниот Ден, православните ја нарекуваат Марија "Застапничке моја на судниот ден".
Исус вели дека Бог им дава власт на владетелите, православните велат дека тоа го прави Марија.
Во Библијата има само едно пророштво за Марија (а две за Јуда!), а правосланвите ја нарекуваат "проповед и слово на сите пророци".
Библијата вели дека Бог е владетелот на светот и Господарот на сите, православните велат - Марија.
И што е најсмешно, после сето ова православните велат: Ние не ја обожаваме Марија!! Јас велам: нека Господ им е напомош
Изменето од EvAngelos - 28.Август.2009 во 02:06 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нема логика.Кажуваш дека Бог е свет и сигурно мислиш дека е безгрешен
Марија е грешна ама сепак според тебе е пресвета. |
|
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од пред малку гледам дека некако не ме разбираш. Јас колку што гледам и разбирам, се што пишувам, на македонски е. Не знам каде е проблемот, прочитај го мојот пост и види дали Бог е "само" свет според мене. |
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Spored moeto mislenje, nikoj od Pravoslavnite Hristijani ne ja stava Presveta Bogorodica nad ISUS, iako taka izgleda spored zborovite. Presveta Deva Marija e Majka na nasiot Gospod ISUS HRISTOS. Spored toa, taa zasluzuva pocit i vnimanie od site vernici, zatoa sto BOG ne odbral bilo koja zena za da go rodi Negoviot Sin na ovaa gresna planeta Zemja, tuku gi odbral Marija i Josif da se grizat za Negoviot Sin. Zatoa treba da imame pocit sprema Svetoto semejstvo, na koe BOG mu ja doveri grizata za Negoviot Sin. |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно дека треба да го почитуваме ликот на Марија као и на другите Библиски личности кои го пазеле и почитувале Божјото Слово, само да не одиме до степен на обожавање на истите. Поентата ми беше дека напишаното во Премин-Портал за Марија оти се собрале сите апостоли околу нејзе пред нејзината смрт, нормално со Божја интервенција, нема Библиска логика. Затоашто Марија не е наречена пастир на стадото туку Христос ја има улогата на пастир. Марија е само дел од стадото, а не е водач и учител на стадото. Заслужува почит и внимание како и другите членови од Христовото стадо. |
|
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Основата на култот на Марија, како мајка божја(тнр.Богородица) го наоѓаме и во другите религии, на пр. во хиндузимот. На следните слики го гледаме Кришна со својата помајка Јашода, Кришна со својата телесна мајка Деваки и Исус со Богородица.
|
|
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи во православното учење се вметнати доста дезинформации кои православието го насочиле во поинаков правец од оргиналното христијанство. Е сега ние како да ги препознаваме тие дезинформации и измислени приказни од некојси таканаречен христијанин. Мора да се вратиме на пишаниот Божји Збор ( Библијата) и според Библиското учење да донесуваме заклучоци што треба да прифатиме а што да отфрлиме. Например за митарствата. Од каде донела заклучок православната црква дека такво нешто постои, кога нема ништо запишано во Библијата за таков некој процес за душите на умрените. Чиста измислица! Изменето од izvoren - 28.Август.2009 во 13:11 |
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не гледам апсолутно никаква поврзаност, освен она што е заедничко за ама баш секоја слика на мајка со дете.
Не сум Богородица, но имам куп слики на кои сум со своите деца во прегратка, како и сите мајки на планетава. Исус немал помајка-имал Мајка. |
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали си запознаена со легендата за Деваки и Кришна? |
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 198199200201202 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |