IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - НЕСРЕЌНИТЕ ЛУЃЕ СЕ ЛОШИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

НЕСРЕЌНИТЕ ЛУЃЕ СЕ ЛОШИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 54>
Автор
Порака
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 17:56
сршено%20срцесо наj голема тага и мака...си измивам рацете од темава...
Барем до моментот во коjто  авторот се изjасни..сам за себе си...голема%20насмевка
големо%20гушкање
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 17:59
За се што е лично имате ЛП, тука дискутирајте за темите.мир
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 18:51
Covek koj postojano naiduva na razocaruvanja,koga sekoja mala nadez mu e prigusena,naviknuva na takviot zivot,toa e svetot koj go poznava,surovosta mu e najdragiot prijatel,toj nema da se ligavi i da moli,da odi naokolu nasmean pravejki dobrini na sekoj cekor,go zivee od den za den nesrekjniot zivot onakov kakov sto mu e daden,gleda samo da go prezivee,zasto ja izgubil sekoja ostanata smisla...onoj koj odsekogas bil osamen,ja saka osamenosta i nema da dozvoli da mu ja odzemat.
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2009 во 19:11
nesrekjnite lugje se losi, losite se nesrekjni, i dobrite se nesrekjni, pa dobrite se losi a losite se dobri, vaka izleguva filozofija koga gi mesame pojmite i sakame da isfilozorirame pojkje nego samiot Aristoteles

a vistina e edna

postojat dobri
losi
srekjni
nesrekjni
i srekjni i nesrekjni
i apaticni
i humorni
i piolni so zivot
i polni so omraza
i zaljubeni
i odzaljubeni
i tie koi nemaat vreme
i tie so neznaat sto so vremeto i samite sebe
site spagjat vo nekoja grupa

no

grupite ne se povrzuvaat po difot

HAUGH
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2009 во 10:43
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

Ќе ви прераскажам во кратка верзија дел од една приказна од Оскар Вајлдсреќа Истрпете ме малку, ве молам, баш е допирачкабакнеж

“Робовите ги исправаа слабите раце и ги влечеа тешките весла низ водата....Конечно пристигнаа на еден мал залив...Веднаш штом го фрлија сидрото и ги прибраа едрата, црнците слегоа во складиштето и извлекоа долга скала од јажиња, натежната со олово. Господарот на галијата ја фрли во вода. Тогаш црнците го фатија најмладиот од робовите и му ги одврзаа оковите, па му го затнаа носот и ушите со восок, и му врзаа голем камен околу половината. Тој изнемоштено се довлечка до скалата и исчезна во  морето....
... По некое време нуркачот исплива на површината и задишан се фати за скалата со бисер во десната рака.. Повторно и повторно испливуваше на површината и секој пат со себе носеше прекрасен бисер....
... Тогаш нуркачот исплива на површината за последен пат, и бисерот што го донесе беше поубав од сите бисери на Ормузд, зашто беше како полна месечина, и побел од Деница.. Но лицето му беше необично бледо, и кога падна на палубата, крв му потече од ушите и носот. Кратко се тресеше и потоа се смири. Црнците ги слегнаа рамениците, и го фрлија трупот во морето.
Господарот на галијата се смееше, ја испружи раката и го зеде бисерот. ,, Еве го, рече, за жезлото на младиот крал,, и им даде знак на црнците да ги кренат едрата.

Младиот роб, кој умре на палубата беше несреќен, нели? Ама не беше лош! Да беше лош, немаше да умре.изненадување

Која алтернатива тој ја имал со своето раѓање?
имал две.
- да биде тивок роб и да си ја чека смртта да го ослободи, што и се случи, или
- или некако да избега и евентуално да стане разбојник, гусар или не знам што, но секако цел живот да се крие.
 Има ли тој алтернатива да стане ДОБАР човек? - едноставно нема.

Сега.... сите ние кои ја прочитавме приказнава го жалиме, нели, а сакаме ли да се спасеше? И на пример да станеше гусар? Па да пустошеше по морињата и да ги ограбуваше трговските бродови, и чамците на локалните рибари??? И при тоа, слушајќи го плачот на децата на рибарите, чии татковци во некоја таква пресметка тој истиор роб ќе ги убие, ќе го осудевме ли? Ќе го прогласевме за ЛОШ човек??? Ќе го опцуевме и ќе го проколневме ли???
оооо, дааааааа........ и немаше на памет да ни падне да се запрашаме зошто овој човек станал ЛОШизненадување
и....имал ли тој воопшто привилегија да одбере да стане ДОБАР...

имав прилика приказнава да ми биде прочитана на плажа...на увценамигнување...иако не е баш лесно четиво за плажа...
сите имаме свои искуства од кои влечиме некои наравоученија...секој од нас во даден момент бил несреќен
несреќата никогаш не доаѓа сама...за жал...на нејзиниот опаш влечи уште  неколку несреќи кои ни ги сервира на интервали...и таман ќе помислиме дека лошото поминало...доаѓа полошо...и уште полошо...
и колку и да сме добри,и колку да се трудиме да останеме присебни  периодичните напади на несреќа не огрубуваат,оставаат траги по нашата душа,не прават лоши,па макар и на момент...сакале ние да признаеме или не...
и колку и се убедуваме дека тоа не е така,текот на нашите мисли и зборовите кои (можеби и несакајќи) сме ги изустиле некого повредуваат
можете да полемизирате колку сакате,можете да убедувате некого до бескрај,но зборовите и делата кои ги правиме во тие моменти не издаваат....
несреќата не тера на лошо однесување...и тоа е фактне%20знам

Изменето од Andjelina - 26.Август.2009 во 17:58
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2009 во 19:53
несреќниот човек често е способен да го скрати за глава оној за кого смета дека е незаслужено среќен
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 14:56
баш вчера во една прилика, еден мудар човек кого длабоко го почитувам, ги изговори овие зборови

,, се' додека има и најмала надеж, човекот побрзо прифаќа да биде кукавица, за да се спаси. Кога нема веќе надеж, станува булдожер,,

п.с. ми се допадна ова - булдожер.....ббббррррр.......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 15:42

Во оваj свет нема ниту срекjа, ниту несрекjа, има само споредуване на едната и другата состоjба. Ништо повеке. Само човек, коjто е осетил безграничната злочестина, може да осети и безгранична срекjа. Човекот треба да е пожелил да умре, да може да разбере колку е убав животот.

Граф Монте Кристо

тука нели се сакат цитати како докази,и тоа  наj веке од световната литератураголема%20насмевка , па ете...плазење

Изменето од pagane - 29.Август.2009 во 15:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 15:48
дали одмаздољубивиот човек е добар или лош?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 15:54
муабетот ми беше...
Гроф Монте Кристо беше ДОБАР човек, кого судбината го донесе до дното.
Кога успеа да се спаси, тој не продолжи да живее среќно и безгрижно,
туку се преобрази во сосема друг човек!
Одмаздата му беше единствена цел! Тој УБИВАШЕ!!!

Ние ги знаеме неговите мотиви и зошто тоа го направи, но сепак....
Одмаздољубивоста е грев!!!
Убивањето е грев!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 15:54
А каков е Граф Монте Кристо?
Одмаздолjубив или борец за правда?
И ти кога jа читаше книгата/ претпоставувам/ не испита ниту за миг неговата желба да jа врати во нормална состоjба нарушената рамнотежа мегу доброто и злото ?
Не испита? ...Jас да. Бога ми испитувах совршено задоволство. И така е секоj пат кога jа читам книгата...и кога го гледам филмот / сите му версии се добри/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 15:55
Многу добро ти сфатив поентата.
Неговата приказна заврши срекно. Значи тоj е срекен => тоj е добар.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 15:56
аха...значи ти велиш дека постои ДОБАР УБИЕЦ??????
ти си тогаш контрадикторна на Исус Христос
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 15:58
Офф, газиш во длабоки води...И ти си во кантрадикторност ...оти тогаш Исус би бил одмаздлив Бог / слично на Jахве/ а он не е.

П.С. Граф Монте Кристо е бил добар католик.намигнување

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,205 секунди.