|
Албанци |
Внеси реплика | страница <1 1819202122 27> |
Автор | ||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кажи бе Пикасо, колку од молитвата на кавкаско-албански ја разбираш? Јас само Амин го имам слушнато. Изменето од cercetator - 19.Август.2009 во 20:26 |
||
Picasso`
Група Регистриран: 30.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Види... Кавкаска Албанија: Во североисточен Азејберџан околу 4000 луѓе го зборуваат јазикот Уди. Во 1996 година грузискиот научник Заза Алексидзе во манастирот Света Катерина на Синај има откриено староалбански црковен текст. Со анализа на текстот е пронајдено дека јазикот Уди е многу близок до црковниот јазик на Кавкаска Албанија. Азбуката е слична на глаголицата, јазикот е класифициран во фамилијата кавкаски јазици, дагестанска група, лезгиска гранка. Нема никаква врска со shqip, кој е во индоевропската група на јазици. Интересно е дека етничката група Уди се единствените христијани во Азејберџан. Кавкаска Албанија била една од првите христијански земји. Разликата во јазикот и културата е преголема за да може да се зборува за сродство меѓу кавкаските и балканските Албанци. Научно издржан текст за кавкаскиот албански јазик, со примери и превод, види тука http://www.lrz-muenchen.de/~wschulze/Cauc_alb.htm Повеќе податоци http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/ai113_folder/113_articles/113_zaza_quick_facts.html |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Трновски надпис на Цар Иван Асен II
Надписот е напишан врз каменна колона, средната от трите налево од входот на црквата "Свети Четиридесет Маченици" во Велико Трново 8 ред. Така изгледа Изменето од cercetator - 20.Август.2009 во 08:02 |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нели Влав е тој,што бара во тема эа Албанци
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто на колоната му пишува за тоа како ги звладеал грчката земја, арбанаската и српската. Заради арбанаската земја е тука, многу пред Турците. Изменето од cercetator - 20.Август.2009 во 10:36 |
||
Picasso`
Група Регистриран: 30.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ич не му ја секирај за асфалтираниве, слободно постирај си овакви интересни документи. Убаво во секој случај, многу убаво. Е сега да можеш да снабдиш било каков превод на сето тоа, ќе биде уште поубаво, секако во контекст на тоа, само еден цел фрагмент, онаму каде се споменуваат. |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
„Во лето 6738, индикт 3. јас Иван Асен, в Христа бога верен цар и самодржец на блгарите, син на стариот цар Асен, ја создадов из основа и со живопис ја украсив докрај оваа пречестна црква во името на светите 40 маченици, со помошта на кои во дванаесетата година од моето царување, во којашто година се исписуваше овој храм, излегов на бран (војна) во Романија и ја разбив грчката војска и го пленив самиот цар кир Теодор Комнин со сите му болјари, а целата земја од Одрин до Драч завладеав – грчка, уште и арбанаска и српска. Франките ги владееја само градовите околу Цариград и самиот тој град, но и тие се повинуваа под десницата на моето царство, понеже немаа друг цар освен мене и благодарение на мене ги поминуваа своите денови, зошто така повели Бог. Понеже без него ни дело, ни слово се извршува. Нему слава на векови. Амин." Tolku uspeav, ako ima ne[to nejasno - prashaj. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зар тој не беше Арвански цар - мислам Влаши во превод
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tuka ti go snimav samo onoj del od kolonata kade pi[uva arbanaska.
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи Асен не е само Влашки сега стана и Албански цар |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, но најчесто се титулува ЦАР БЛГАРОМ И ГРКОМ Моето царство дава оваа повелба на дубровнишката страна, на обичаните и верни гости на царството ми, да одат по целата земја на царството ми со каква и да било стока, да внесуваат или изнесуваат, или каква и да е стока да пренесуваат, и до која и да е земја или област да дојдат: до Бдин ли или Браничево и Белград дојдат, или одат до Трново и целото Загоре, или достигнат до Преслав и Карвунската област, или до Крнската област, или Борујската, или Одрин и во Димотика, или во Скопската област, или во Прилепската, или во Деволската област, или во Арбанската земја, или одат во Солун - насекаде да си купуваат и продаваат слободно, без секаква штета, да немаат запрештение по сите области на царството ми и купуваат и продаваат без грижа како верни и обичани гости на царството ми. Кој ли пак ќе им напакости во што и да било на клисурите, на тржиштата, или каде и да биде против законот за трговијата, то да се знае, дека тој е противник на царството ми и милост не ќе има, но голем гнев ќе истрпи од царството ми. † АСЕН, ЦАР НА БЛГАРИТЕ И ГРЦИТЕ † |
||
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A sto tie fintata sto potenciras Arbanaska?
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема финти, Арбанска земја имало и пред Турците. Нели Буги, а и други, тврдат дека немало?
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас тврдам дека Албанија и Албанци пред Турско доаѓање нема - такво нешто не постои,эа Власи не кажав ништо
|
||
Внеси реплика | страница <1 1819202122 27> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |