IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 141142143144145 256>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 03:01
Originally posted by ABC ABC напиша:

Еве на пример малку нека се проретчи администрацијава која е најмногубројна процентуално во Европа би ги понудил моите квалититативни идеи безрезервно и без надохнада на било која влада која ќе го направи тоа.

Ajde, kje chekame... samo vo megjuvreme da ne otide vozot...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ABC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Поени: 371
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ABC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 03:45
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by ABC ABC напиша:

Еве на пример малку нека се проретчи администрацијава која е најмногубројна процентуално во Европа би ги понудил моите квалититативни идеи безрезервно и без надохнада на било која влада која ќе го направи тоа.

Ajde, kje chekame... samo vo megjuvreme da ne otide vozot...

Возот подобро да замине одколку да се преврти во некоја “провалија“.големо%20гушкање
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 13:17
треба да се смени и да се стави точка на сите проблеми ...... крај ...... ТХЕ ЕНД ...................
Кон врв
LSFC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 1004
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LSFC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 13:20
I kako da se kazuvate? 
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 14:56
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

треба да се смени и да се стави точка на сите проблеми ...... крај ...... ТХЕ ЕНД ...................

Ако ти се прашуваш, да, ама не си само ти, тој кој што одлучува!

Јас мислам дека промената на името нема да се случи оваа година, иако ке има промена, бидејки атмосферата која се создаде во последните 3 год. може само да донесе внатрешни немири ако оваа влада го направи тоа. Сега ке одат на нов пропаганден маркетинг за да народот се “адаптира“.

Колку и да е неприфатливо и за мене таквата промена на името, во име на иднината на земјата би прифатил компромис но не секаков. А за тоа ке е потребна мудрост и трпение.

Изменето од Buggyman - 26.Јули.2009 во 14:56
Homo homini lupus est...
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 15:05
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Колку и да е неприфатливо и за мене таквата промена на името, во име на иднината на земјата би прифатил компромис но не секаков. А за тоа ке е потребна мудрост и трпение.

Ме интересира твојот став, па би сакала да слушнам каков е по однос на  ова “компромис“: какво име би прифатил како компромисно и за каква употреба...

Се разбира доколку сакаш да ми одговориш среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 16:24
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Ме интересира твојот став, па би сакала да слушнам каков е по однос на  ова “компромис“: какво име би прифатил како компромисно и за каква употреба...Се разбира доколку сакаш да ми одговориш среќа

Анастеа, радо би ти одговорил на ова прашање да не се во прашање емоциите кое е различно од разумното размислување, уште ако додадеме дека со години наназад сме под притисок од соседите, дали за јазикот, нацијата, религијата (спорот МПЦ&СПЦ)... тоа е микс на емоции и кога едниот дел ке превладее со самата помисла на другиот дел (емоцијата) пука како балон првата мисла... се е во круг, ништо не е сврзано!
Конфузни сме сите, дали од аспект на историјата, меѓународното право, правото на самоопредечување кое е загарантирано и на крај визија за иднината на државата....

Компромисно решение, таа формула не е сеуште пронајдена за да бидат задоволени сите страни. Да не е историјата во прашање, мислам дека многу полесно ке се справевме со името, од друга страна историјата и иднината е иста работа само во обратен редослед, за разлика од историјата, иднината можеме ние да ја одбереме. И пак доаѓаме на иста точка, дали ке прифатиме таква иднина?

Затворен круг!

П.С.- Име кое нема да допира во идентитетот и јазикот на народот Македонски!

Изменето од Buggyman - 26.Јули.2009 во 16:26
Homo homini lupus est...
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 16:45
Благодарам Buggyman среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 16:46

Благодарам Buggyman
    среќа

Јас имав доблест и одговорив, што е со тебе?
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ABC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 16:53
Originally posted by МАРШАЛ МАРШАЛ напиша:

САМО ЧОВЕК БЕЗ НАЦИОНАЛНИ ЧУВСТВА РАЗМИСЛУВА ДА СИ ГО СМЕНИ СОПСТВЕНОТО ИМЕ И ИМЕТО НА СОПСТВЕНИОТ НАРОД

Изменето од ABC - 26.Јули.2009 во 17:03
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 16:58
Јас сум член на форумов од април 2008-ма и досега не знам колку пати го имам напишано тука мојот став, но ете ќе го повторам пак (за Buggyman) : за мене идеално би било бесмислените преговори да прекинат веднаш.

Е сега бидејќи нема идеално а и апсурдно е да се очекува таков потег во сегашнава ситуација, најдобро и најправедно решение е двојната или т.н. ирска формула, според која се реши сличен проблем меѓу В. Британија  и Република Ирска.

За цел свет да си останеме Република Македонија, а Грција може да не вика Северна или како сака, сеедно...

Идентитетски и јазични прашања не се ни поставуваат на маса за разгледување.

Мојот став е тој од самиот почеток на преговорите и не сум го менувала досега, за разлика од политичарите наши кои секој ден се будат со друга идеја во главанамигнување

Изменето од Анастеа - 26.Јули.2009 во 16:58
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 17:02

Јас сум член на форумов од април 2008-ма и досега не знам колку пати го имам напишано тука мојот став, но ете ќе го повторам пак (за Buggyman) : за мене идеално би било бесмислените преговори да прекинат веднаш.Е сега бидејќи нема идеално а и апсурдно е да се очекува таков потег во сегашнава ситуација, најдобро и најправедно решение е двојната или т.н. ирска формула, според која се реши сличен проблем меѓу В. Британија  и Република Ирска.За цел свет да си останеме Република Македонија, а Грција може да не вика Северна или како сака, сеедно...Идентитетски и јазични прашања не се ни поставуваат на маса за разгледување.Мојот став е тој од самиот почеток на преговорите и не сум го менувала досега, за разлика од политичарите наши кои секој ден се будат со друга идеја во главанамигнување

Јас сум нов член и ако ги “превртам“ сите 146 страници, главата ке ме здоболи... сепак благодарам.

Изменето од Buggyman - 26.Јули.2009 во 17:02
Homo homini lupus est...
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 17:08
Затоа повторив, не беше тешко големо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ABC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 17:13

Јас сум член на форумов од април 2008-ма и досега не знам колку пати го имам напишано тука мојот став, но ете ќе го повторам пак (за Buggyman) : за мене идеално би било бесмислените преговори да прекинат веднаш.
Е сега бидејќи нема идеално а и апсурдно е да се очекува таков потег во сегашнава ситуација, најдобро и најправедно решение е двојната или т.н. ирска формула, според која се реши сличен проблем меѓу В. Британија  и Република Ирска.
За цел свет да си останеме Република Македонија, а Грција може да не вика Северна или како сака, сеедно...
Идентитетски и јазични прашања не се ни поставуваат на маса за разгледување.
Мојот став е тој од самиот почеток на преговорите и не сум го менувала досега, за разлика од политичарите наши кои секој ден се будат со друга идеја во главанамигнување

Преговорите за името не требаше ни да започнат затоа што не беа верифицирани и одобрени во Грчкиот парламент,значи нивниот резултат нема никакво обврзувачко дејство.Друга е работата што со резолуција на ООН им се наложува на обете земји да бараат и да изнајдат взаемно решение за меѓусебниот (билатерален) проблем.
Од друга страна кога веќе треба да се бара билатерално взаемно и компромисно решение за настанатиот проблем,тогаш и Македонската страна има право и треба да побара од Грција да си го смени сопственото име со што би се постигнало едно навистина компромисно но и меѓусебно (билатерално)  решение.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 141142143144145 256>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.