|
Љубовна поезија |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 34> |
Автор | |||||||
Sho-Sana
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Ti blagodaram za preubaviot prijatelski gest! Ah, mojot Antic! Mojot Mika Antic! http://www.youtube.com/watch?v=d5RdVK4tumY&feature=related |
|||||||
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|||||||
lane62
Сениор Регистриран: 08.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 7583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Postoje dva muškarca
koji uvek prelaze preko moje staze snene jedan je onaj koga volim ja drugi je onaj koji voli mene" Tove Ditlevsen |
|||||||
Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
|||||||
lane62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Herman Hese Zavodnik:
|
|||||||
|
|||||||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Совет за добра љубов
Совет за добра љубов: Не љуби ги оние од далеку. Земи си за себе една од каршија. Како што чувствителна куќа зема локални камења за својата градба, камења кои страдале во истиот студ и биле шпиртосани од исто сонце. Земи ја онаа со златен венец околу нејзините црни зеници, таа што има извесно знаење за твојата смрт. Со љубов внатре во урнатината, небаре црпење мед од мршата на лавот што Самсон го уби. И совет за лоша љубов: Со љубов напуштена од претходната направи нова жена за себе, потем со она што останало од таа жена направи пак нова љубов, и продолжи така сè додека не остане ништо. Jehuda Amihaj] |
|||||||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|||||||
lane62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Ne bira se ljubav
Ne bira se ljubav kao ni smrt. Sve je u knjigama duboko pod morem zapisano. Jezikom neznanim nama, nebesnim pismenima. Niti se odupreti mozeš niti preskočiti dan. Kao što ne možeš tuđi san usniti niti okom drugim videti. Voleo bih da nisi ti ona koju u ovom času volim. Pero Zubac |
|||||||
|
|||||||
Sho-Sana
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2944 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
ПЕСНА ЗА НЕЈЗИНАТА ПЕСНА
Немаше земја кај што не ја сретнав неа, оти без неа бев никој и никој не ме познаваше. По нејзината воздишка го запомнував воздухот за да можам да ја стигнам, незабележан од никого, но таа беше побрза од сите небесни светлини, зашто секаде сама си го осветлуваше патот. Објаснувајќи ја како семир во купечко јаболко, главата ми ce полнеше со запаливи течности, бели и црвени дождови капеа од овошките, житата и шумите ја следеа во групни походи и cи околу неа ја добиваше нејзината форма. Кај што јас влегував, таа излегуваше и од отворите ја мразев само нивната празнина. Me рануваше како невеста, ме целеше како сестра блажената ноќ што ја открив во неа. Бев првиот иследувач на таа топла темница неисцрпна како ѕвездите и бесцените камења кои вечно ce празнат, a никако да ce потрошат. (Каков страв ce пребра во допирот со таа кожа што болскаше и заоблуваше како свртено вретено.) Огнот и водата добиваа паралелна брзина и во збирот љубовен постојано ce одземаа. Cи што ce уништуваше беше заради неа и cи што ce обновуваше беше заради неа. Така светот ce делеше на видлив и невидлив, на неослободени земји и на земји во развој, но немаше земја кај што не ја сретнав неа. Петре М. Андреевски |
|||||||
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот, - не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот. Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe |
|||||||
lane62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
VOLEO SAM VAS PuskinVoleo sam vas; moja ljubav stara Još uvek, možda, spi u srcu mome. Al' zašto ona nemir da vam stvara? Ja nisam rad žalostiti vas njome. Voleo sam vas nemo, beznadežno, Pun strepnje i pun ljubomore boli, Voleo sam vas iskreno i nežno; - Nek Bog da, tako drugi da vas voli. |
|||||||
|
|||||||
ana sk
Сениор Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2278 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
|
|||||||
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...
|
|||||||
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Uzalud je odsutnost tvoja
Uvijek, kad ostanem sam, mila, |
|||||||
~Live the life you love, love the life you live~
|
|||||||
ana sk
Сениор Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2278 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
PJESNIK MOLI SVOJU LJUBAV DA MU PISE
Ljubavi moje krvi, smrti ziva, nijema, zalud ocekujem rijec pisanu tvoju i mislim s cvijetom koji gubi boju, kad zivim bez sebe, bolje da te nemam. Uzduh je besmrtan. Stijena, mira puna, ne poznaje sjenu nit se od nje krije. Srcu unutrasnjost odp opotrebe nije onaj med smrznuti sto ga toci luna. No ja to potrpjeh. Razdrijeh vene za te, a tigar i golub u tvojem struku od bola ujeda i ljiljana pate. Stog rijecma ispuni moju ludu muku, ili me pusti da zivim u tisini, u noci moje duse vjecnoj pomrcini. Federico Garcia Lorca |
|||||||
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...
|
|||||||
lane62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Poznala sam te kad sneg se topi
topi, i duva vetar mlak blizina proleća dušu mi opi, opi, pa žudno udisah zrak. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom, i znadoh da ćeš biti mi drag drag u životu celom. Poznala sam te u zvonak dan dan pijan, svež i mek. činja mi se već davno znan, znan kad te poznadoh tek. S nežnošću gledah stopa ti trag trag na snegu belom i znadoh da ćeš biti mi drag drag u životu celom. Poznala sam te kad kopni led led, dok se budi proletnji dah kad dan je čas rumen, čas setan, bled, kad sretno se i tužno u isti mah. S nežnošću gledah stopa ti trag, trag po snegu belom i znadoh da ćeš biti mi drag, drag u životu celom. Desanka Maksimovic |
|||||||
|
|||||||
lane62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Sanjam te… pruzam gladne ruke prema tebi…
I osjecam jos uvijek gladan poljubac u vrat, onaj prvi, ono prvo budjenje I budim se… Mali je krevet, mali grad, malo poluostrvo, mala drzava, mala je Evropa, mali je Svijet, Mali Kosmos Da primi i prihvati ovaj osjecaj, Ovu zelju sto me budi Sanjam tvoje tijelo pored mog, tvoju ruku mirnu oko moga struka i poljubac budjenja… u vrat, u lijevi ugib moje kljucne kosti i jos malo vise… I bojim se, boli me borim se da te ne pojedem da te tako sebicno ne ostavim u sebi. Ako me poljubis ja cu te pojesti, ja cu uzeti iz tebe sve ono sto ne zelis da mi das i ja cu postati gospodar tvojih usana i zeljecu ih svaki put sve vise i sve duze. I val strasti ce sa grudi preci na usne i ja cu uzivati, upijati, voljeti. Ma koliko dugo Uvijek ce biti kratko Jer strast nas vara I krade I otima I ostavlja nas same Na ulazu vremena Na izlazu srama A ja te sanjam i ne zelim taj san da prestane i pruzam gladne ruke ka tebi i privlacim sve u sebe, na sebe, uzimam atome razbacane po pucini nedosanjanih ideala i vracam se tebi i stavljam sebe u zlatnu ciniju za voce i nudim ti ribizle i kiselo grozdje… I iluziju zrelih krusaka i breskvi… pojma nemam koj e avtorot
|
|||||||
|
|||||||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Я вас любил: любовь еще, быть может, В душе моей угасла не совсем; Но пусть она вас больше не тревожит; Я не хочу печалить вас ничем. Я вас любил безмолвно, безнадежно, То робостью, то ревностью томим; Я вас любил так искренно, так нежно, Как дай вам бог любимой быть другим. 1829А.С. Пушкин |
|||||||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Сергей Есенин* * * Я помню, любимая, помню1925 |
|||||||
Внеси реплика | страница <1 2021222324 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |