![]() |
|
Изградба на црква на плоштад Македонија? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8788899091 114> |
Автор | ||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Исидора, не знам зошто воопшто се трудиш да ни раскажуваш приказни, една од основните работи што ми смета е исполитизираноста на црквава
нема тука ништо поврзано со религијата или „духовното“ А доколку целта на црквава е пак ширење на христијанството, тога веќе пеесет пати предложив на каков начин може тоа да се прави |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
![]() |
||
Isidora ![]() Сениор ![]() Регистриран: 29.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 112 |
|
Tocno e deka Bog e nasekade.No crkvata kako hram ima mnogu vazna uloga.Uste vo ranoto hristijanstvo lugeto gradele hramovi kade ke mozat site zaedno da se soberat i da zaednicarat.Zatoa sto Bog veli:"Kade se dvajca ili trojca sobrani vo Moe ime,tamu sum i Jas." Nie treba da bideme zva crkva Hristova.Ne samo da se nareceme Hristijani,tuku i site zaedno da zaednicarime. Crkvata e mesto kade se osvetuvaat najgolemite darovi:Teloto i Krvta Hristova.Taa e mesto kade prestojuva Bog i mesto kade hristijanite imaat moznost da dojdat vo dopir so najgolemite tajni Hristovi (pricest),so sto se udostoeni so najgolemoto nesto-direktno da Go primat Boga vo sebe.Nemoze toa vino i toj leb da se osveti na drugo mesto i od nekogo,kojsto ne e rakopolozen za toa.Zatoa sto obicniot mirjanin ne poseduva takov blagoslov od Boga za vrsenje na taa sluzba. Vasilievata Liturgija na Sv.Vasilij Veliki i Zlatoustovata Liturgija na Sv.Jovan Zlatoust ne se zaludno napisani.Da prisustvuvas na takva liturgija,kako ziv del od crkvata kako organizam,e navistina ogromna cest,dokolku ja razbiras sustinata i silata na istata. Znaci,mene voopsto ne mi se vazni tie povrsni nesta vo vrska so crkvata. Denes mnogu mirjani ne odat vo crkva bidejki neznam koj svestenik bil vakov ili onakov. Vidi,crkvata i nejzinata sustina ne ja pravi svestenikot.Na litugijata sekogas darovite podednakvo se osvetuvaat,i nivnoto osvetuvanje ne zavisi od dostojnosta ili nedostojnosta na svestenikot koj sto sluzi. Jas odam vo crkva zaradi Boga,a ne zaradi svestenikot kojsto sluzi.Odnosot ili negovata dostojnost/nedostojnost ne go gradi mojot odnos kon Boga i kon crkvata kako Negova. Koga ne bi se gledala crkvata kako edna obicna institucija,ne bi postoele bespotrebni grizi i osuduvanja,od koi nieden covek nema nikakva polza. Istoto e i za onoj kojsto ja gradi i sl. Toa sto jas vlozuvam napori,ne gi vlozuvam zaradi tvojot fiktiven faktor,koj go navede. Crkavata ke se izgradi,odlukata e donesena.Pa so ogled na toa,ne bi imala nikava potreba seuste da debatiram.No,Onoj poradi Koj seuste posvetuvam vnimanie na ova,e Pregolem.Zatoa ne prasuvaj zosto e toa taka... Opravdanosta i neophodnosta mislam deka sekoj poedinecno,porano ili podocna,ke ja razbere,samo toj cas da ne bide trinaesettiot.... |
||
![]() |
||
Isidora ![]() Сениор ![]() Регистриран: 29.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 112 |
|
Bas poradi toa sto ja gledas crkvata kako institucija,milion raboti ti smetaat.Jas veke kazav deka na nisto drugo,osven crkvata kako ziv organizam ne brnuvam vnimanie i ne mi e vazno,navistina. Srekna sum sto se pravi nesto koe e korisno za nas kako narod,i Makedonija kako zemja,a pred se,za Boga. Изменето од Isidora - 25.Јуни.2009 во 21:21 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|
црквата не е жив организам, туку луѓето, црквата е само градба од одредени материјали и од кога тоа црквата е корисна за народот или за Македонија како земја (зборам конкретно за оваа црква)? |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
![]() |
||
|
Ne znam zosto e stavena vo podforum politika,za toa drug e odgovoren.Toa sto crkvata kako tema e tuka stavena,ne znaci deka treba istata da se ispolitizira. Crkvata e ziv organizam,nie sme nejzini oddelni delovi. Prethodno zboruvav za crkvata,i sigurna sum deka si procital,taka da ne se povtoruvam,odgovorot za ova veke go imas. A crkvata (bez razlika koja e,zboruvam opsto),otsekogas bila,e i ke bide korisna i premnogu vazna za narodot i Makedonija kako zemja,a i za ova sum kazala prethodno zosto,prosetaj po postovite ke vidis. Bas konkretno za ovie prasanja imam mnogu napisano,vidi. |
||
![]() |
||
Neptun74 ![]() Сениор ![]() ![]() Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
|
![]() ![]() Изменето од Neptun74 - 26.Јуни.2009 во 19:49 |
||
DeepBlue
|
||
![]() |
||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|
Па не знам колку пати досега имам дообјаснето (покрај воведниот пост на авторот) зошто темава е во политика и за што треба да се дискутира на подфорум политика, а за што на подфорум вероисповед.
Ако некому сеуште не му е јасно, јас тука ништо не можам. |
||
![]() |
||
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
|
nisto cudno ... nekoj ocigledno i ponataka sekularnosta e poistovetuva so verata ....... a zgora na se ako e i clen na partijata koja toa go poddrzuva Изменето од miroslav_g8 - 26.Јуни.2009 во 21:16 |
||
![]() |
||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
|
Ај немојте и тука, само што ја дочистив другата тема
![]() Слушав на вести Владата се откажала од градење на црквата, ама земјиштето и го доделила на Црквата... Значи црква пак ќе има, само не со пари на Владата...? |
||
![]() |
||
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
|
ne po vrat tuku po Šija
![]() |
||
![]() |
||
Neptun74 ![]() Сениор ![]() ![]() Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
|
![]() ![]() Jas ke se povtoram za temava - Neka gradat i 5 crkvi na plostad, ama ne vakva kako sto isplaniraa sega i ne bas na taa parcela, koja vsusnost i ne postoese do sega. Neka se otkazat od profitot na onaa golemata parcela sproti stokovna i neka napravat tamu edna gooooooooolema i moderna crkva. Изменето од Neptun74 - 26.Јуни.2009 во 21:34 |
||
DeepBlue
|
||
![]() |
||
Popi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
|
Za ova epten so vo pravo.
![]() ![]() A mozhebi e i nekoj missioner...od onie po vrati shto odat im dosagjaat na lugjeto na sred jadenje...i vo nedela koga treba da se odmorat.
![]() |
||
![]() |
||
Popi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
|
Se spomna nekade istoto, megutoa ne ja vidov i vestta - pa ako veke ja ima izbrishete ja ovaa slobodno.
![]() Владата се откажа од црквата - ја препушта на МПЦ
![]() ![]() Владата ги стопира сите активности за изградба на црква на Плоштадот Македонија, а целокупната документација ќе и ја отстапи на Македонската православна црква (МПЦ).
Ова денеска го соопшти Владата, додавајќи дека го одзема корисничкото право на министерството за култура за користење на земјиштето наменето за изградба на црквата, кое треба да ги стопира сите активности во врска со изградбата на црквата, а документацијата да и ја предаде на МПЦ. Со ова, како што се наведува, му се овозможува на министерството за транспорт, согласно законските овластувања, земјиштето да го даде на Македонската православна црква, од која ќе зависи во целост продолжувањето на понатамошните активности и надлежноста по ова прашање. Vo sekoj sluchaj zashteduvaat ogromni sumi na pari....a dali i koga ke se gradi e prashanje, sepak, ne? Zatoa shto....;
МПЦ загрижена поради отпорот за изградба на црква во Скопје
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Еден чекор кон правдината е направен, дотичниот храм нема да биде граден од џебот на граѓаните, барем не дирекно Сега уште да истуркаме да не се гради воопшто овој храм и редно време ќе биде да си направиме една частенка сите ние што пишувавме на оваа тема против изградбата на овој храм
![]() Зошто владата и ја предава документацијата на МПЦ кога разурнатиот храм (Константин и Елена) не бил никогаш сопственост на МПЦ, туку на власите??
![]() |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8788899091 114> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |