|
ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1 |
Внеси реплика | страница <1 113114115116117 256> |
Автор | |
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas kazav za mene - ne mozat da me seksaat kolku sto jas mozam da izdrzam. Rudarot treba da go prasame. Mozebi i toj misli kako mene, mozebi ne misli. Ne znam. Ama ti ne mozes da mu kazuvas sto e podobro za nego.
Neka odluci sam. Изменето од Neptun74 - 21.Јуни.2009 во 15:40 |
|
DeepBlue
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пивце, 2014-та година е пре-оптимистичка варијанта за ЕУ, па дури и за наивец...
Дај не се залажувајте со моркови, читајте го и она што ЕУ-бирократите го изјавуваат и по странските медиуми, не само она што е наменето за наши уши. Споредбата со еленот и рударот донекаде држи вода, но не ти е баш на место. Колку е виновна државата за состојбата на рударот, а колку личен придонес има секој во сопствената судбина е друго прашање? Не поистоветувај ДРЖАВА со ПОЛИТИЧАРИ, тука ти е основната грешка. Изменето од anastea - 21.Јуни.2009 во 15:43 |
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
............ kje bide li nekoj ljubezen da mi pojasni sto vrska ima pomedju Republika Makedonija ( 1991 ) i Republika Severna ( ili vekje kako ) Makedonija ? ................. vo sekoj slucaj Makedonija kje si stoi
Изменето од miroslav_g8 - 21.Јуни.2009 во 15:43 |
|
Neptun74
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze da dadam primer so tvojot nik? Vo sekoj slucaj imeto ke ti stoi...
|
|
DeepBlue
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne baram primeri ... baram objasnuvanja ... zosto ako pocneme so primeri , bidi siguren deka barem edniot kje bide baniran
|
|
Neptun74
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vidi, jas sum Makedonec, i tolku. Ne sum Severnomakedonec, Vardarski ili ne znam sto.
Mislam deka sum jasen |
|
DeepBlue
|
|
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne si jasen uopste ......
|
|
Neptun74
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vidi, tuka veke ne mozam da inteveniram, sorry...
|
|
DeepBlue
|
|
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mozes ama ne znaes kako ... da priznaes deka od tolku udiranje vo gradi nema nisto .... Republika Makedonija postoi od 1945 kako del na edna sojuzna pa od 1991 kako samostojna .... no , toa i nema vrska ... vazno e deka i ponataka kje stoi Makedonija i deka ti kje se cuvstvuvas onaka kako sto se deklariras , anticki so site nisani ......... sto e tuka nejasno ?
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој се декларирал како антички???
|
|
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
baba mi Paraskeva .........
|
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А дали мислиш дека тој рудар ќе добие повеќе со промена на идентитетот и името...??? Немојте луѓе не се залажувајте, каква 2014...Најоптимистичките прогнози се таму некаде 2017, 2018... Освен тоа многу држави од поновите членки на ЕУ особено Балтичките одамна го имат ставено прстот на чело и се обидуват да сватат што им донесе ЕУ... Летонија е се поблиску до Русија , а како што стојат работите и Бугарија се посилно влече на таа страна...Во Естонија никогаш немало толку бездомници и сиромашни луѓе како денес... Немојте да мислите дека ЕУ има чаробно стапче... ЗА лошата сотојба во Македонија сме си криви самите ние и никој друг...Колку само инвеститори избркаа нашите алчни политичари во овие 18 години... На крај на краевите кој им брани на нашите бизнисмени да развиват бизнис на Европскиот пазар кога имаме потпишано договор со ЕУ за слободна трговска размена...Никој не ни е крив што неможеме ни 5% од Европските фондови да искористиме, парите лежат само треба некој способен да ги подигне... Секоја година имаме пари од ИПАРД фондовите кои остануваат неискористени само затоа што нема издржани бизнис проекти... За нашата неспособност сме самите виновни и затоа место да гледаме да добиеме преку леб погача треба да седнеме и да си ги извршиме домашните задачи... Единствено што во моментов навистина му е потребно на македонскиот граѓанин е визната либерализација, се друго е залажување...и вештачки создаден притисок од оние кои работат за интересите на Гејовите... |
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мора да се престане на Македонија да и се диктираат услови, а решението на спорот со Грција не смее да задира во честа и правото на самоопределување на народот.
Ова го истакна претседателот на Македонија Ѓорге Иванов во интервју за интернет изданието на германскиот неделник „Шпигел“, насловено „Помеѓу инаетот и револтот“. „Името Република Македонија го признаа над 120 држави. Грција сака да се откажеме од оваа придобивка и да прифатиме име - Северна, Горна или Славо Македонија. Јас не знам како албанското население во Македонија би реагирало кога ние ненадејно би станале Славо Македонија и би говореле славомакедонски јазик“, изјави Иванов. Тој го промовираше ставот за референдумско изјаснување за решение кое би произлегло од разговорите со Грција. „Во Македонија во тек се разговори со сите партии за можноста за распишување на референдум“, изјави Иванов. Тој нагласи дека не е едноставно да се најде решение за наметнатиот спор, која има „историска, геополитичка и психолошка основа“. „ Спорот со името со нашиот северен сосед Грција трае околу 14 години и да беше толку едноставно ќе најдевме решение многу порано Кога Македонија прогласи независност и пристапи како членка на ОН под името Република Македонија, Грција стави вето, со образложение дека тоа било опасно за безбедноста во регионот. Тогаш ни беше наметнато името ФИРОМ.Но зарем некој навистина мисли дека ние сме закана за Грција и дека би постоело обединување со оние Македонци кои живеат во Грција од 1913 година“, изјави Иванов. Одговарајќи на прашање за антиквизацијата во Македонија, како и во Грција, претседателот Иванов рече дека Скопје не е страната која го започнала овој процес. На констатацијата на Шпигел дека, сепак, во Македонија владее вистински бум од поставување антички статуи и преименување на улици и објекти со имиња од античкиот период, ,Иванов одговори дека „станува збор за нешто помеѓу инат и револт“. „Народите на Балканот се темпераменти и во политиката преовладуваат емоциите. Но како вие би ја доживеале фрустрацијата по самитот на НАТО, кога ние бевме сигурни дела ќе славиме како НАТО членка, следуваше ладен туш Колку пари и ресурси инвестиравме за да станеме способни за влез во НАТО. Ги исполнивме сите реформи. И што е најлошо, до денес, никој официјален претставник на НАТО не најде за сходно да зборува со нас за тоа или да предложи решение“, изјави Иванов во интервјуто за неделникот „Шпигел“. А1 Целото интервју го има овде: http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,630344,00.html За оние кои разбират Германски , во секој случај браво за Иванов кој конечно успеа да ја лоцира вината токму на онаа место од каде што доаѓа... А најмногу од се ми се бендисаа неговите последни зборови во оваа инервју: „За танго се потребни двајца„ |
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не се сомневам во добронамерноста на нашиот претседател. Но, некои познавања на поновата историја, со која така интензивно неговата партија се занимава во последно време, треба да си ги провери пред да дава интервју за еден од најреномираните германски весници:
Спорот со Грција трае од независноста на МК од бивша Ју која се случи 1991/92. Оттогаш се поминати добри 17 и пол години. Тоа за името. Но спорот за македонците од Егејска Македонија и Грција трае од граѓанската војна во Грција, но и пред тоа, со заминувањето на Турците од балканот.
Македонци во денешна северна Грција (односно бивша Егејска Македонија) живеат многу подолго отколку од 1913.
Го прочитав текстот во оригинал и тој навистина тоа така го кажува (прво мислев дека е случајна грешка на преведувачот).
Претседател на држава не смее да сонува да прави вакви гафови. Изменето од chuchuliga - 21.Јуни.2009 во 19:40 |
|
Внеси реплика | страница <1 113114115116117 256> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |