IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 112113114115116 256>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 14:07
Originally posted by пивце пивце напиша:

Македонската страна до сега нема ништо попуштено.

изненадување

Промена на Уставот, знамето...

Кон врв
пивце Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Јуни.2009
Поени: 71
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај пивце Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 14:13
Во преговорите за името не попуштила ништо. Во моментов, насекаде е БЈРМ. Статус кво не Р.М. не и одговара, а Грција нема ништо против тоа.
Овие преговори и се потребни на Македонија, ако сака да излезе од статус кво. Ако не, ќе остане на БЈРМ. Верувај ми, на Грција тоа воопшто не и смета.
Инаку, смената на Уставот и знамето беа присилени не од грција, туку од меѓународните организации, затоа што и таму и таму имаше територијални претензии. Затоа, со секое ново истакнување на сонцето од Кутлеш, со секое ново покажување на картата од "голема Македонија", со секој извик "Солун е наш", ние ја кршиме времената спогодба и и даваме на Грција право да поднесе тужба против нас.
Навигатор Цветко
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 14:13
Nie popustivme vo 1993 koga go smenivme znameto. Sega na red e Grcija da popus(t)i. Jas ne sakam da smenam nisto veke, kolku toa i da me cini. Ne mozat da me ebat toklu kolku sto jas mozam da izdrzam.

Vtoro. Zamisli ja cela Evorpa obedineta. Samo Makedonija ostanata kako odvoena. Nelogicno. Ke moraat i nas na kraj da ne primat kako clenka.

Treto. Albancite sekogas gresat vo vrska so korenot na nivnite problemi. Sekoj ima pravo na svoja zabluda, pa i tie. Kolku sto znam, nikoj ne im preci i sega da si odat vo Pristina i Tirana. Na niv generalno im precat bilo kakvi granici, bilo kakvi zakoni. Se izviniuvam, na eden del od niv. Naseto ime ne go gledam kako nas hir, toa e nase pravo. Ako ne ne poddrzuvaat vo toa nase pravo, neka odat kaj sakaat, mene ne mi preci. I ne se plasev vo 2001, i nema da se plasam ako se povtori. Zaota sto znam deka jas sum vo pravo. Na mojata zemja i na zemjata na moite predci. I na moite deca.
DeepBlue
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 14:16
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Sega na red e Grcija da popus(t)i. Jas ne sakam da smenam nisto veke, kolku toa i da me cini.

Се сложувам комплетно!
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 14:58
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Ako mozhe da se nasluti b’lgarskata simpatija od koja VMRO nikako da se osobodi ( makar da i ne e nekoja Bog znae kakva konstatacija, ovdeka vo Skopje, sekoj vtor poinformiran znae koj na kakva ‘muzika’ se pali)

на каква музика се пали?

глупчо
jас не сум информиран
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:03
Доволно попуштивме со промена на знамето и промена на Уставот, нема потреба од понатамошно попуштање од страна на Македонија, ни за милиметар!
Грција е таа која има проблем со нашето име, не ние.

Пивце, викаш албанците многу страдале во Македонија и јас баш се чудам, што ти дава основа за таквиот став (или тврдење)?
Бидејќи ги уживаат сите други права како и останатите граѓани на Република Македонија, дури и повеќе од останатите етнички малцинства, единственото што ми е на ум е нивната “фрустрација“ заради тоа што Македонија не е членка на НАТО и ЕУ, а Албанија нели веќе е во едно од споменатите друштва?
Па ако е тоа причината, јас не гледам место за фрустрација, страдање или пак причина за уценување на Македонците да си го променат државното име, само заради волјата на албанскиот народ, заради задоволување каприц на вечните незадоволници, кои сепак се малцинство во државата.
Албанците си имаат матична земја, а си имаат и една новосоздадена, па ако им е толку тежок и неподносливо-страдалнички животот во Македонија, верувам дека нивната матична земја секогаш со радост ќе им излезе во пресрет на маките, земајќи ги во својата топла мајчинска прегратка.

Не заборавајте дека ние немаме резервна држава!
Таа Македонија е единствена што ја имаме, некој тешко се изборил за неа, за да нашата сегашна генерација си го дозволи луксузот да ја распродава и разнебитува!

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај пивце Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:08

Nie popustivme vo 1993 koga go smenivme znameto. Sega na red e Grcija da popus(t)i. Jas ne sakam da smenam nisto veke, kolku toa i da me cini. Ne mozat da me ebat toklu kolku sto jas mozam da izdrzam.

Vtoro. Zamisli ja cela Evorpa obedineta. Samo Makedonija ostanata kako odvoena. Nelogicno. Ke moraat i nas na kraj da ne primat kako clenka.

Treto. Albancite sekogas gresat vo vrska so korenot na nivnite problemi. Sekoj ima pravo na svoja zabluda, pa i tie. Kolku sto znam, nikoj ne im preci i sega da si odat vo Pristina i Tirana. Na niv generalno im precat bilo kakvi granici, bilo kakvi zakoni. Se izviniuvam, na eden del od niv. Naseto ime ne go gledam kako nas hir, toa e nase pravo. Ako ne ne poddrzuvaat vo toa nase pravo, neka odat kaj sakaat, mene ne mi preci. I ne se plasev vo 2001, i nema da se plasam ako se povtori. Zaota sto znam deka jas sum vo pravo. Na mojata zemja i na zemjata na moite predci. I na moite deca.

Дали разбираш дека тоа не беше попуштање? Ако Македонија не го тргнеше тоа знаме, не ќе можеше да влезе во ОН заради територијални претензии кон Грција. Тоа не е попуштање.
Чисто информативно, ако не си члан на ОН, ти не си држава во вистинска смисла, со свој суверенитет.

За тоа дека заради цела Европа ќе ја примат и македонија, тешко е да се помисли. Во секој случај, Русија не влегува во ЕУ, Украина не влегува во ЕУ, Белорусија не влегува во ЕУ, Молдавија не влегува во ЕУ. За во НАТО воопшто да не спомнувам. Македонија нема да биде сама, значи.
Друго, и да сед оствари твојава теза, уште колку време би било потребно за да се дочека тоа "примање од милосрдие"? Уште 15,20, 25 години?
А за тоа со Албанците, знаеш дека не си во право.
Голема Албанија е веќе планирана, и насилното стварање е ставено како втора опцја, зад политичкото. Како политичко и мирно стварање се смета влегување на сите Албанци во ЕУ.
Навигатор Цветко
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај пивце Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:11
Originally posted by anastea anastea напиша:

Доволно попуштивме со промена на знамето и промена на Уставот, нема потреба од понатамошно попуштање од страна на Македонија, ни за милиметар!Грција е таа која има проблем со нашето име, не ние.

Па на Грција не и смета воопшто ова име што е сега официјално за нас-БЈРМ. Ако ја прашуваме Грција, таа и воопшто не би преговарала за ништо. Оваа ситуација баш и одговара.
Ние сме тие со проблем, ние сакаме да имаме отворен пат за негде,и тој пат е директно блокиран од името, ни се допаѓало тоа или не.
Навигатор Цветко
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:14
Izvini пивце, ama ne si informiran za rabotava.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај пивце Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:16
Ај информирај ме те молам
Навигатор Цветко
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:24
Пивце, што мислиш ако го смениме името, кога ќе не примат во ЕУ?
Еве во НАТО ќе е поскоро, но во ЕУ?
(Оптимистичка или песимистичка прогноза, каква милуваш...)

И едно лично прашање, во контекст на муабетот: дали ти би си го сменил личното име, во замена за членство на пример во Градска бизнис асоцијација или на пример пратеничко место во Градско собрание, доколку името ти биде поставено како услов?
(Се разбира не мораш да одговориш, сепак прашањето е личнонамигнување)
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:32
Originally posted by пивце пивце напиша:

Дали разбираш дека тоа не беше попуштање? Ако Македонија не го тргнеше тоа знаме, не ќе можеше да влезе во ОН заради територијални претензии кон Грција. Тоа не е попуштање.
Чисто информативно, ако не си члан на ОН, ти не си држава во вистинска смисла, со свој суверенитет.

За тоа дека заради цела Европа ќе ја примат и македонија, тешко е да се помисли. Во секој случај, Русија не влегува во ЕУ, Украина не влегува во ЕУ, Белорусија не влегува во ЕУ, Молдавија не влегува во ЕУ. За во НАТО воопшто да не спомнувам. Македонија нема да биде сама, значи.
Друго, и да сед оствари твојава теза, уште колку време би било потребно за да се дочека тоа "примање од милосрдие"? Уште 15,20, 25 години?
А за тоа со Албанците, знаеш дека не си во право.
Голема Албанија е веќе планирана, и насилното стварање е ставено како втора опцја, зад политичкото. Како политичко и мирно стварање се смета влегување на сите Албанци во ЕУ.

Prasanjeto sto bi go postavil e slednoto:
Sto ke dobijam ako se slozam za promena na imeto, a sto ke dobijam ako ne se slozam?

Najverojatno, ako se slozam za promena ke dobijam nesto na licen plan, i toa mozebi. Samo, toa nesto mozam da go ostvaram i vaka. Mozebi so malku poveke trud.

Vidi, jas sum roden kako covek, pravoslaven Makedonec. Toa mi e "default" verzija. Licnosta sum ja steknal so godinite, iskustvoto, obrazovanieto. Kako licnost mozam da gresam. Zatoa, nema tolku mnogu da me navredi ako nekoj me vregja kako licnost. Ama identitetot i verata nikoj ne smee da mi go cepka. Bez nego sum nisto i kako licnost. Amorfna forma, koja samo opstojuva. Niedno dobro, niedna blagosostojba ne mi e pobitna od identitetot. Takov sum. I toa ne go davam.
DeepBlue
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:35

Prasanjeto sto bi go postavil e slednoto:
Sto ke dobijam ako se slozam za promena na imeto, a sto ke dobijam ako ne se slozam?

Najverojatno, ako se slozam za promena ke dobijam nesto na licen plan, i toa mozebi. Samo, toa nesto mozam da go ostvaram i vaka. Mozebi so malku poveke trud.

Vidi, jas sum roden kako covek, pravoslaven Makedonec. Toa mi e "default" verzija. Licnosta sum ja steknal so godinite, iskustvoto, obrazovanieto. Kako licnost mozam da gresam. Zatoa, nema tolku mnogu da me navredi ako nekoj me vregja kako licnost. Ama identitetot i verata nikoj ne smee da mi go cepka. Bez nego sum nisto i kako licnost. Amorfna forma, koja samo opstojuva. Niedno dobro, niedna blagosostojba ne mi e pobitna od identitetot. Takov sum. I toa ne go davam.

Секоја чест за муабетотаплаузголемо%20гушкање

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај пивце Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 15:36
Ако го смениме името, во Еу ќе одиме најрано во 2014, како што стојат работите.
Да не забораваме дека и тогаш тешко да влеземе без решено име.
Инаку, ако не го смениме, ќе остане БЈРМ. Официјалното име на оваа држава е тоа.

Јас името мое лично не би си го сменал, еве ти одговорив

И сега јас друго да те прашам, со што ќе ја прекинам врската меѓу моето лично име и името на државата:

Гледав еден филм пред некое време на телевизија. Таму, дечкото се спрема за лов на елени. Ја прашува девојката кои пантоли да ги облече за на лов. А таа му вели:
Во шумата сега седи еден елен, секој ден си трчка по шумата, си игра по ливадите, си пие од поточето,(бла, бла, бла), и одеднаш, доаѓаш некој и го убива. Дали мислиш дека еленот би сакал да знае какви пантоли носи неговиот убиец?
Во тој контекст е моето прашање: Дали мислиш дека еден рудар од Пробиштип (ако сеуште работи некој рудник таму), кој работи од утро до мрак, во окно, под постојана опасност, во најлоши услови на светот, експлоатиран како говедо, со најмала плата можна, којзнае дали осигуран или не.......би сакал да знае како се вика тој што е одговорен за таквата негова ситуација (државата)?
Навигатор Цветко
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 112113114115116 256>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.