IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Изборно гласање од дијаспората
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изборно гласање од дијаспората

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 54>
Прашање: Дали дијаспората треба да гласа на македонски избори?
Одговор Гласови Статистика
28 [30,11%]
8 [8,60%]
56 [60,22%]
1 [1,08%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 16:59
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Еј, не ме дирај у егејци, јадам живи деца. Жал ми е ако мислиш дека тие го извлекуваат најдебелиот крај. Тие одсекогаш ја цицаат државата. Во седумдесетите возеа коли со таблици што почнуваат со 99 - за странци - а не примаа државјанство да не одат во војска. Ама затоа први се редеа за боречки пензии, државни станови, се што е муфте. Врзани се као црева ако треба да се бутнат на легачка или добро платена позиција или нешто муфте да добијат. А оној најдебелион егеец дали се сеќавате кога ја направи Демоктаска Алтернатива како одеше од егејска врата до егејска врата за да собира членство. Тоа не е поделба, а?

Апелирам до македонците да не ги слушаат егејците кога ќе решаваат за својата судбина. Посебно не егејците од Астраља или Канада, иселени пред педесет години. Сите тие имаат сопствена кауза што не е кауза на сите македонци, туку им оди на штета.

Polar Bear, ако некои Егејски биле такви, не се сите такви. Јас по мајка имам потекло од Егејска Македонија, пола фамилија нејзина ја испоубија во Грција затоа што се бореа со партизаните, дедо ми ( партизан од 1942 до 1949, учествувал во бригадата "Гоце" што ја ослободила Битола од Бугарите ),  искрено ништо не сме добиле од Македонија, се што добивме во оваа држава си го плативме. Баба ми и дедо ми не ги пуштија во Југославија во 1949 година, затоа што Тито ја затвори границата, па мораа преку Албанија да бегаат и од таму во СССР отидоа, таму им дадоа сместување и слично, па на повикот на Тито ( истиот тој што во 1949 година ја затвори границата ) се вратија во Македонија и одвај најдоа работа, а и таа што ја најдоа не беше којзнае што, додека за станот што им го дадоа ( двособен стан, меѓутоа и тоа сепак беше подобро отколку да си го продадеме идентитетот за да си ги задржиме сите имоти кои вредеа триесетпати повеќе од станот, плаќаа цел живот на државата, а подоцна си го откупивме, значи ништо не добивме како подарок, а за пензиите си ги заслужија, затоа што и двајцата беа партизани, се бореа за Македонија и македонскиот народ, не само во Грција, туку и во Вардарскиот дел на Македонија. ДА те потсетам дека и половина од борците кои се од Вардарскиот дел на Македонија земаа пензии само со двајца сведока, сите кои порано имаа пријатели на добри места можеа да земат пензии, барем мене не ми кажувај, и од на татко ми страната имам првоборци партизани, знам како одеа тие работи. Знаеш и самиот како некои добиваа привилегии со само еден месец статус на борци.

За Егејските Македонци од Канада и Австралија не можам да кажувам, може си во право, може не си, не знам, за нив, јас знам само за мојата фамилија и оние кои се доселија со моите заедно тврдам дека не добивме ниту еден подарок од државата.

Изменето од macedon_alex - 18.Јуни.2009 во 17:00
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 17:55
Претпоставувам дека не очекуваш да влезам во лична и поединечна расправија „кој колку добил од државата“.

Само ќе одговорам на прашањата поставени во твојот потпис:

Дали може да има друго место за еден Македонец, освен Македонија?
ДА!

Дали има народ понесреќен од македонскиот?
ДА!

И дали има некаде пошироко поле за работа, отколку во Македонија?
Ич да не правиме муабет. ДА! 
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 19:29

Еј, не ме дирај у егејци, јадам живи деца. Жал ми е ако мислиш дека тие го извлекуваат најдебелиот крај. Тие одсекогаш ја цицаат државата. Во седумдесетите возеа коли со таблици што почнуваат со 99 - за странци - а не примаа државјанство да не одат во војска. Ама затоа први се редеа за боречки пензии, државни станови, се што е муфте. Врзани се као црева ако треба да се бутнат на легачка или добро платена позиција или нешто муфте да добијат. А оној најдебелион егеец дали се сеќавате кога ја направи Демоктаска Алтернатива како одеше од егејска врата до егејска врата за да собира членство. Тоа не е поделба, а?

Апелирам до македонците да не ги слушаат егејците кога ќе решаваат за својата судбина. Посебно не егејците од Астраља или Канада, иселени пред педесет години. Сите тие имаат сопствена кауза што не е кауза на сите македонци, туку им оди на штета.

Sekoj ima pravo na svoj stav, svoe razmisluvanje. Od grupata "Egejci" poznavam i mi se prijateli mnogu Vlasi i Makedonci koi begale pred grckata diktatura. Sekogash me rastazuva taa nivna razdelenost od semejstvata, pasprskani na site strani niz svetot. Mnogu deca se porasnati po domovi niz evropskite zemji, mnogumina kako bebinja bile posvojuvani i nikogash ne si gi zapoznale svoite bioloshki roditeli.
Ne velam deka nema me gju niv nekoi koi ja zloupotrebile i ja zloupotrebuvaat makata na pogolemiot broj stradalnici. I tie samite gi znaat tie i se distanciraat od takvite.
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 19:32
Originally posted by vesnap vesnap напиша:

dali znaete sto znaci dijasporata da glasa no i da imame tocen popis kolku iselenici od makedonskiot narod ima vo celiot svet.Dali moze nekoj da mi odgovori i dali toa ne e spas za site nas vo Malkedonija.

dali tie imaat MAKEDONSKO DRZAVJANSTVO VOOPŠTO ????????????????? ............
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 19:36
Originally posted by Polar Bear

големо%20гушкање големо%20гушкање големо%20гушкање големо%20гушкање големо%20гушкање големо%20гушкање
i den denes se poftoruva istoto ...... medju prvite potrcaa vo grcija i se otkazaa od Makedonskoto drzavjanstvo ( a da ne zboruvame za onie od Ceska , Romanija i t.n ) , i otkako svatija deka vo grcija NE IM GI VRAKJAAT IMOTITE poradi sto se otkazaa od pravoto da gi baraat vo momentot koga apliciraa za GR drzavjanstvo  , sega se vratija nazad vo REPUBLIKA MAKEDONIJA pa solat pamet sto trebalo a sto ne ......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 19:51
Originally posted by Popi Popi напиша:

I jas ke se nadorvzam isto taka vo diskusijata od vchera a i denes. голема%20насмевка

Interesno e shto site shto se za promena na imeto vo isto vreme se i podzhuvachi na Grchata diktatura.  збунетост  Chudno neli? голема%20насмевка  Plus toa isti im se neprijatelite; Grujo i dijasporata. голема%20насмевка збунетост

A se prashuvam samo zoshto ne i drugite gragjani na MK?  Mislat li deka tie se LESEN PLEN, bez ovie "neprijateli"?  Ups....

gresis ... najgolem pomagac na grcite e tokmu toj vo koj se krstis .... TOJ 24 / 7  .... za zal , se uste na pogolemiot del partiski clenovi i aktivisti ne im e jasno od prosta pricina sto sekojdnevnite liferuvani izvestai za " uspesite " na vladata i ona sto go " raboti " imaat silen efekt i ne ostavaat prostor za razmisluvanje голема%20насмевка
Кон врв
vesnap Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2009
Поени: 293
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 20:42

dali znaete sto znaci dijasporata da glasa no i da imame tocen popis kolku iselenici od makedonskiot narod ima vo celiot svet.Dali moze nekoj da mi odgovori i dali toa ne e spas za site nas vo Malkedonija.

Жити се, како тоа ќе биде „спас за сите вас во Македонија“?

mnogu ednostavno samiot popis za glasnje na sekoj makedonec vo celiot svet ke donese sosema druga slika,a taa e kolku ima albanska nacionalnost so makedonsko drzavjanstvo gospodine.Koga ke se utvrdi deka albancite se pomalku od 20% sto ke se desi gospodine so ,,ramkovniot dogovor,,znaes sto vo ramka samo ke mu stoi kaj Ahmeti.Ete zosto se koci da glasa dijasporata vo celiot svet samo makedonskite iselenici ne glasat na izbori.
Кон врв
BACHIOS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2008
Поени: 1517
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BACHIOS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 20:43

ke im udrime na site danok od 10 dol'ara -avstraliski
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 20:44
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

I dodeka nie tuka debatirame dali da glsaat ili ne dijasporata so jasen stavДијаспората против референдум за името

i kompromisot so juzniot sosed
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 20:46
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

dali tie imaat MAKEDONSKO DRZAVJANSTVO VOOPŠTO ????????????????? ............

zatoa e popisot brate?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnap Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 20:47
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Sekoj ima pravo na svoj stav, svoe razmisluvanje. Od grupata "Egejci" poznavam i mi se prijateli mnogu Vlasi i Makedonci koi begale pred grckata diktatura. Sekogash me rastazuva taa nivna razdelenost od semejstvata, pasprskani na site strani niz svetot. Mnogu deca se porasnati po domovi niz evropskite zemji, mnogumina kako bebinja bile posvojuvani i nikogash ne si gi zapoznale svoite bioloshki roditeli.Ne velam deka nema me gju niv nekoi koi ja zloupotrebile i ja zloupotrebuvaat makata na pogolemiot broj stradalnici. I tie samite gi znaat tie i se distanciraat od takvite.

no poveketo se vlasi neli od egejskiot del
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 21:31

Заборавете на антика и партиски глупости. Ајде видиме на кому му е во интерес да не се реши проблемот:

1. ГРЦИЈА: Грција не сака Македонска држава, ниту македонци, како и да се викаат. Ако се реши проблемот со името побрзо, толку побрзо македонците ќе опорават и ќе станат посилни. Колку подолго проблемот трае, толку е поголема веројатноста дека македонците не само што ќе ја изгубат државата, туку под притисокот ќе се претопат во друга (на пример бугарска) нација, или ќе се раселат по светот. Потребна е само една шиптарска офанзива, и ете ти macedonians-free territorу. Сите заложби за преоговори од грчка страна се само обично пимплање, мачкање очи. Тие немаат интерес проблемот со името да се реши.

2. ДПМНЕ и Фирерот: Ако нема проблем со Грција, нема веќе антички македонци, ко-је-први-настао, амебе, грци или македонци, вниманието на македонците ќе се сврти кон економијата. Истовремено, ситуацијата во државата ќе се подобри од аспект на регулатива и спроведување на закони, и не ќе може веќе да се лови во матно. И тука Фирерот веќе нема да е Фирер. Да не збориме дека ќе мора да го смени името, значи да донесе тешка и контрадикторна одлука. Истовремено, ќе ја изгуби поддршката на партиските матни бизниси, и се си еба мајката. Значи што муѕ одговара на Фирерот? Да го убедува народот дека решението е во негови (народни) раце, но истовермено со целата сила да се залага да не се реши проблемот. Оти ако се реши, престанува потребата за негово постоење. А вака, загарантиран му е рајх, мал, ама е рајх. И власта му е загарантирана доедека не го линчуваат како Чаушеску.

3. Опозициска братија: Слични мотивации како и Фирерот. Ако проблемот се реши, а тие дојдат на власт, ќе мораат да го прават она што ниту знаат ниту сакаат: Да водат нормална држава, наместо да ловат во матно и да генерираат хаотична состојба. Причината за нивното постоење (генерирање хаос) ќе ја снема.

4. Европска унија: Е, таа група на кловнови има прагматичен став - ако можете да живеете (опстанете како држава), живејте, ако не, ние со сила нема да ве држиме во живот. Нема шанси да си ги загрозат своите бизнис интереси со Грција за да се реши прашањето. Не заборавајте, ниту Грција не сака да се реши, а Европа само ја следи.

5. САД: Можеби само американците имаат некоков интерес (заради својата безбедност) да се стабилизира регионот.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 21:41

mnogu ednostavno samiot popis za glasnje na sekoj makedonec vo celiot svet ke donese sosema druga slika,a taa e kolku ima albanska nacionalnost so makedonsko drzavjanstvo gospodine.Koga ke se utvrdi deka albancite se pomalku od 20% sto ke se desi gospodine so ,,ramkovniot dogovor,,znaes sto vo ramka samo ke mu stoi kaj Ahmeti.Ete zosto se koci da glasa dijasporata vo celiot svet samo makedonskite iselenici ne glasat na izbori.

Многу е наивно ако мислиш дека бројноста нешто значи, посебно нерезидентната. Па не ли ти текнува дека ќе го преправат рамката тогаш?

Изменето од Polar Bear - 18.Јуни.2009 во 21:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 21:48
a sto pravime so albancite koi ne se vlezeni vo popisot a go imaat istoto pravo kako i nie Makedoncite ? .... mislis li deka ramkata kje bide onakva kakva mislis ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.