IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование > Наука
  Активни теми Активни теми RSS - Патување низ времето
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Патување низ времето

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 16>
Автор
Порака
neo_wmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Регистриран: 29.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 660
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2008 во 19:16
Originally posted by zagor zagor напиша:

..dobro,ova moze da odi i vo temata.....filozofiranje..!neznam sto kazav tuka nejasno..?збунетост

Pa glupo bese postaveno prasanjevo, ama nema vrska. Temava ne e za filozofiranje, zosto ova e edna teorija za patuvanje niz vremeto.
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
maki_seker4e Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 131
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maki_seker4e Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2009 во 20:33
dobra e taa rabota...ama ne veruvam deka mkoze da se patuva niz vremeto
I love saying yes...and doing the opposite. a friend is alweys there when you need them.NOT ME!
Кон врв
james dean Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Февруари.2008
Поени: 4476
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај james dean Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 17:14
Originally posted by maki_seker4e maki_seker4e напиша:

Е како не може... ???
Па ти "патуваш"... Сите "патуваме"... Секоја секунда патуваме за една секунда напред во времето...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2009 во 16:07
Originally posted by james dean james dean напиша:

Originally posted by maki_seker4e maki_seker4e напиша:

Е како не може... ???
Па ти "патуваш"... Сите "патуваме"... Секоја секунда патуваме за една секунда напред во времето...

Сето тоа што го гледаме, слушаме и сите други сетила се всушност дразби. Дразбата за светлина ја добиваме кога светлината ке се одбие од некој предмет и ке дојде во окото, па оди во мозокот и итн. Муабетот ми е дека потребно е некое време електричниот сигнал (дразбата) да се преработи за да може да го „видиме„ тоа што го гледаме, што логички ние всушност секој момент гледаме, слушаме и сл. нешта од минатото. Е сега сонцето го гледаме какво што било пред 6 минути и 16 секунди, звездите ги гледаме какви биле пред илјадници години. Ако успееме некако да ја пробиеме временската бариера ке можеме да патуваме низ времето. Како што имав напишано претходно за да можеме да патуваме низ времето двосмерно ке ни треба некое поврзување мегу минатото и иднината и ке можеме да патуваме само до времето кога била направена машината за првпат односно машината која е во минатото (нултата година), зошто ке имаме машина во нашето време и минатото и ке имаме временски „пат„ низ кој ке можеме да патуваме.
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2009 во 09:38
Патување низ времето напред - назад! размислување Да живееш (и да си се шеткашплазење) уште пред да се родиш!
Со други зборови, дали сме се вратиле назад во времето, ќе дознаеме само кога ќе си го видиме тилот!голема%20насмевка

Во врска со ова, времето, имам една моја фикс идеја, која еве сега за прв пат јавно ја презентирам, и поради тоа незнам дали убаво ќе ја изложам.

Дали времето навистина постои? Што е тоа? Интервал од едно до друго збиднување во некој континуум? Колкав е тој интервал, и според што се мери? Кај нас луѓето (сега засега), тоа е секунда и е времетраење во кое цезиумот 133 ... бла, бла, бла ...! Како последица на ова, ги мериме ротацијата на Земјата, нејзината револуција, „клатењето“ на нејзината оска (прецесијата) ... Ова е кај нас, на нашата Земја, во нашиот сончев систем, па еве, можеби и во нашата галаксија. Но, што би можело да биде во други ѕвездени системи? Дали „времето“ би било исто? Што кога ќе дојде до колапс на нашиов или на тие други ѕвездени системи? Сведоци сме дека и денес во вселената се случуваат такви распаѓања на цели системи (супер нови, „проголтување“ од црни дупки, судир на галаксии ...)! Дали, гледано од „нивен“ аспект, времето тогаш престанува да постои? Дали тогаш (после нивното исчезнување) воопшто би постоело време и како, во однос на што би се мерело „тоа“ време? И обратно, дали со создавање на нови светови, за нив тогаш започнува времето?
Од ова може да се заклучи дека времето единствено може да се смета дека постои само од првиот „момент“ на/од создавањето. Тоа е она апсолутното (за кое Ајнштајн вели дека не постои). Секое друго, додатно „прилагодување“, односно приспособување на „времето“ кон човековите потреби е релативно.

Р.Ѕ. Некој ќе рече, чекај бе, има математички докази ...
Да, точно е дека има и математички докази дека времето постои, но нели е тоа само производ на човечкиот интелект со цел да си го олесни животот? Со други зборови, дали времето би постоело независно од човекот (или било кое друго интелегентно суштество)? збунетост

Изменето од Zlatnik - 20.Јануари.2009 во 09:40
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2009 во 21:11
Златнику и јас имам една ваква идеа. Вака сега времето и по крајот на нашиот Сончев Систем пак ке постои, но времето сепак не постои. Вака сега, која е најмалата единица со која може да се исрази сегашноста? Секунда, милисекунда или која е единицата? Нема таква единица. Со тоа доагаме до заклучок дека сегашноста не постои. По дефиниција сегашноста е точка која го дели минатото од иднината? Ако сегашноста не можеме да ја дефинираме и не постои, тогаш автоматски и минатото и иднината не постојат, нели? Ако не постојат минатото, сегашноста и иднината, тогаш што го претставува времето? Заклучокот е дека и времето не постои.
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 09:34
Браво момче!аплауз Убаво резонирање. Во тебе има потенцијал.
Ај да видиме дали има некој друг со слично размислување како нашево?чекање

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 22:06
се согласувам дека времето не постои, тоа е само величина која човекот ја вовел за да си ги објасни сите појави во светот и пошироко, на пр. нема физичка равенка во која нема време
исто така не знам дали тука го прочитав ова, ама нели времето го определуваме како минато, сегашност и иднина, минатото го гледаме како збир од настани низ кои сме поминале, но не го гледаме всушност самото време, сегашноста секој ја сфаќа како секунда, час, ден,година, но сепак не постои најмала единица со која ќе го објасниш моментот на сегашност, а иднината пак е нешто што го имаме замислено, и таа воопшто не постои се до моментот кога ќе помине она што сме си го замислиле како сегашност
и за крај можам да кажам дека времето е она што го гледаме на часовник голема%20насмевка

ако некој успеа да ме разбере, времето според мене не постои
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 22:08
исто така некој ми има кажано дека времето е димензија, времето не е димензија, тоа е исто како да кажеш дека брзината дека е димензии голема%20насмевка
а сите знаеме дека брзината е величина измислена од одредени научници

Изменето од zabegan - 31.Јануари.2009 во 22:09
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Dr. Cullen Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2009
Поени: 58
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dr. Cullen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2009 во 22:51
На еден друг форум го напишав ова мислење во врска со темава:

Цитирај Постојат повеке начини за патување низ времето, но секогаш се тргнува од овде. Имаме точка. Точката е бездимензионално тело. Ке удреме уште една точка произволно и ке добиеме права. Права е еднодимензионално тело. Уште една права и ке добиеме дводимензионално тело, па уште едно дводимензионално и ке добиеме 3д тело. Е сега и универзумот е 3д. Ако претпоставиме дека времето е четвртата димензија ке добиеме дека нашиот универзум е всушност дел од некој голем 4д универзум. Бидејки времето не стои во "место", односно ние се движиме низ времето во еден правец, се доага до заклучок дека ако се движиме назад или напред забрзано ке патуваме низ времето. Еве некои теории за патување низ времето.
1. Теоријата на Ајнштајн дека ако се движиме со брзината на светлината ке се движиме кон иднината, односно дека ке застане времето за нас. Логички е дека ако се движиме побрзо од светлината ке се вракаме назад низ времето, односно ке одиме во минатото.
2. Теоријата на црните дупки. Оваа теорија кажува дека со помош на црните дупки кои претставуваат временски машини, можеме да патуваме низ времето.
3. Ова е моја теорија. Теоријата не е да се движиме низ времето туку со времето. Времето е пропорционално со брзината на светлината. Ако светлината се движи побрзо, времето ке се движи побрзо, ако се движи побавно и времето ке се движи побавно, а ако се движи во минатото ние ке можеме да се вратиме во минатото. Како ви го извеле тоа. Тоа може да се изведе само ако ги измениме константните вредности на диелектричната константа на вакуум и магнетната пермеабилност на вакуум, зошто брзината на светлината е производ од овие две величини.
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2009 во 02:00
Vreme... hmmm...

Se ima svoj pocetok i kraj. Vremetraenje. Znaci, postoi VREME kako dimenzija.

Rabotata e vo odnos na sto se meri toa vreme. Odnosno, sushtinata na se e soodnosot. Ova vreme koe nie go poznavame, za koe velite deka ne postoi - e relativno vreme, koe covekot go izmislil, vo odnos na pojavite koi gi poznava, a najveke od se vo odnos na sopstvenata dolzina na zivotot.
Ova nase vreme vo odnos na kosmickoto vreme e cista zaebancija. Tie vremenski dimenzii se daaaaaleku pogolemi od nasite svakjanja. Zatoa mislam deka ste somnicavi vo odnos na vremeto.

Patuvanje niz vremeto? Ne znam, no ne veruvam deka e mozno. Ili barem ne kako patuvanje na materija. Ako postoi nesto takvo, bi nastanale mnogu anomalii vo materijalnot svet... Kako na primer bezbroj paralelni svetovi, nelogicni pojavi na raboti itn... Ako nekoj nekogas izmislil takva naprava, bilo vo minatoto ili idninata (vo takov slucaj veke se apsurdni poimi "ke izmislat" "ke napravat" i sl), togas prezema ogromna odgovornost za kontrolata na istata vo odnos na postoenjeto na rabotite, pa i svetovite...
Edna od nelogicnostite e sledna: izumitelot na napravata odi vo minatoto, deluva nekako na nesto, moze da predizvika razlicen razvoj na nastani - sto moze da afektira nekoj negov predok, odnosno da predizvika nastan razlicen od onoj koj vodi do sopstvenoto ragjanje (na izumitelot na taa naprava).... Sto togas? Ke iscezne vo istiot moment ili ke prodolzi da postoi, no toa veke ke bide nekakov paralelen svet????

itn, itn...Lavirint...
Кон врв
sasebt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Октомври.2007
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sasebt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 02:29
ako nekoj ja cital The Elegant Universe od Brian Greene (ja ima online od rapidshare), ima eden primer koj so kazva deka ne moes da definiras 2 nastani koi se slucile istovremeno. mozat da se slucat istovremeno, ako se posmatrani od 1 koordinaten sistem, a od drug, bi izgledale deka ne se istovremeno. shto znaci, deka nesto tuka ne e bas kako so treba, i celoto prasanje za patuvanje niz vremeto bi mozelo da padne vo voda. mozno e to da e samo nasa percepcija na rabotite.

maka mi e da pisam poke, ako ima nekoj da odgovori na ova, ke pisam poke detalji

pozdrav
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2009 во 13:48
Originally posted by Dr. Cullen Dr. Cullen напиша:

1. Теоријата на Ајнштајн дека ако се движиме со брзината на светлината ке се движиме кон иднината, односно дека ке застане времето за нас. Логички е дека ако се движиме побрзо од светлината ке се вракаме назад низ времето, односно ке одиме во минатото.

Прво, теоријата на Ајнштајн вели дека ниеден материјален објект, ниту материјална честичка, не може да ја достигне брзината на светлината, а камо ли да ја надмине, така што не можеш да ја користиш таа теорија за да донесуваш заклучоци кои таа во нејзините основи ги забранува како можни.

Второ, Теоријата на Ајнштајн не вели дека ако се движиме со брзината итн итн. затоа што таа вели дека не можеме да ја достигнеме таа брзина. Но дури кога би се движеле со брзина приближна на брзината на светлината, дури и тогаш времето би минувало исто за нас, а би минувало побавно за оние инерцијални системи во однос на кои ние се движиме со таа брзина. Но од друга страна пак, тие инерцијални системи, релативно гледано, во однос на нас исто така се движат со брзина приближна на светлината и затоа нивното време минува побавно гледано од перспектива на нашиот референтен систем.
Да не должам многу. Теоријата на Ајнштај предвидува релативно забавување на времето во инерцијалните системи во однос на референтниот систем од кој го набљудуваме тоа движење, но не и стопирање на тоа време, ниту пак одење назад кон минатото или пак скокање кон иднината.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Dr. Cullen Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2009
Поени: 58
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dr. Cullen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 22:16
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Dr. Cullen Dr. Cullen напиша:

Прво, теоријата на Ајнштајн вели дека ниеден материјален објект, ниту материјална честичка, не може да ја достигне брзината на светлината, а камо ли да ја надмине, така што не можеш да ја користиш таа теорија за да донесуваш заклучоци кои таа во нејзините основи ги забранува како можни.

Второ, Теоријата на Ајнштајн не вели дека ако се движиме со брзината итн итн. затоа што таа вели дека не можеме да ја достигнеме таа брзина. Но дури кога би се движеле со брзина приближна на брзината на светлината, дури и тогаш времето би минувало исто за нас, а би минувало побавно за оние инерцијални системи во однос на кои ние се движиме со таа брзина. Но од друга страна пак, тие инерцијални системи, релативно гледано, во однос на нас исто така се движат со брзина приближна на светлината и затоа нивното време минува побавно гледано од перспектива на нашиот референтен систем.

Да не должам многу. Теоријата на Ајнштај предвидува релативно забавување на времето во инерцијалните системи во однос на референтниот систем од кој го набљудуваме тоа движење, но не и стопирање на тоа време, ниту пак одење назад кон минатото или пак скокање кон иднината.

Теоријата на Ајнштајн кажува дека телото кое се движи со некоја одредена брзина, за него тече времето побавно, во однос на тело кое е во мирување. Кажуваш дека тело не може да постигне брзина поголема од таа на светлината? Што е со WARP брзините кои сеуште се само теории, но сигурно еден ден би биле можни и практично.
Тесла испратил сигнали да се движат со брзина од 360000 км/с што е за 60 км поголемо од брзината на светлината.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.