|
Референдум за името-како би гласале? |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 34> |
Автор | ||
vesnap
Сениор Регистриран: 21.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 293 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo cest na duhot makedonski na Aleksandar treti Makedonski,,MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBEDINETE SE,,
Otkako zavrsija izborite vo Grcija za EU Vladata na Republika Makedonija e spremna da go promeni nekolku iqadnoto I biblisko ime na Makedonija. Porakite do makedonskiot narod da se sprema za promena na imeto se jasni I kolku da se vrti naokulu I da se baraat vinovnici. Od Novaci, bitolsko premierot Gruevski upati jasna poraka do narodot da se sprema za Referendum, a pak dolgogodisniot “borec” za covekovi prava na Makedoncite vo Grcija, arhimandritot Nikodim Carkwas ni poraca deka “Severna Makedonija” e dobar izbor!!??. Nas ne ni preostanuva nisto drugo, tuku cesno da si go dademe svojot patriotski dolg sprema zemjata nasa Makedonija. Makedonija naprave mnogu za nas, sega red e nie da napravime za Makedonija! Iako SAD ne priznaa pod ustavnoto ime, sepak, najgolemiot pritisok za promena na imeto doa|ga tokmu od niv. Spored nasite izvori poranesnata drzavna sekretarka Kondoliza Rajs vo juni 2008 godina so ministerkata na Grcija za nadvoresni raboti potpisale taen dogovor za promena na imeto I Ustavot na Republika Makedonija. Vo Dogovorot me|u drugoto stoi: 1. Makedonija ke go smeni imeto vo Republika Severna Makedonija 2. Na Makedonija ke I bide dadeno vreme da go promeni Ustavot I da go promeni vo site me|gunarodni institucii kade sto e clenka 3. Na Makedonija ke I bide dadena pokana za clenka na NATO 4. Na dvete zemji ke im bide dozvoleno da ja upotrebuvaat pridavkata “Makedonski” 5. Dvete zemji povtorno ke dadat soglasnost deka nema da se interesiraat za svoite sonarodnici I nema da imaat teritorijalni pretenzii SAD mnogu brzo ke naznacat uste eden posrednik za imeto vo Makedonija koj ke vrsI silen pritisok za promena na imeto I prifakanje na Severna Makedonija. Amerikancite nikogas nema javno da recat deka tie se za promena na ustavnoto ime na Makedonija a sprotivno na toa silno ke se zalagaat Makedonija da stane clenka na NATO. Tesko e da se poveruva deka Makedonija moze da go izdrzI amerikanskiot pritisok I zatoa so navednati glavi makedonskite “dr`avnici” ke se slozat za promena na imeto preku Referendum za da ja prefrlat odgovornosta za promenata vrz narodot. Vakviot cin ke nalikuva kako presudata na Isus Hristos od strana na Ponti Pilat koga gi izmi racete I rece deka toj ne ja snosuva odgovornosta za neviniot Hristos! Taka I premierot Gruevski ke ja prefrli odgovornosta vrz napateniot I neupateniot makedonski narod da glasaat za promena na imeto. Isto taka, premierot Gruevski ke go upotrebuva I noviot pretsedatel Gorge Ivanov kako zastitnik kako I makedonskite mediumi. Premierot Gruevski ke odi na referendum za da spasi glava, a referendumot ke mu se vrati kako boomerang. Zostо Ako na referendumot makedonskiot narod se izjasni da ne se menuva imeto, Gruevski ke mora da se soocI so NATO I EU odnadvor I so albanskiot politicki blok odvnatre. Zatoa referendumot e mez so dve secila a tretoto secilo se makedoncite vo Egejska Makedonija, Pirinska, vo Albanija, vo Srbija, vo Evropa, vo Avstralija, vo Kanada I vo SAD I onie od Republika Makedonija koi nemaat 18 godini I pravo na glas. Sekoja otstapka I promena na imeto vo Severna Makedonija od segasniot premier Nikola Gruevski I Vladata ke se smeta za vele – predavstvo. Republika Makedonija ne e nikakva opasnost za Grcija. Isto taka vo svetot ima drzavi koi nosat dve iminja I nema nikakov spor za toa. Takvi se: Jemen, Koreja, Rusija I Belorusija, Germanija do 1990 god, Mongolija, potoa imame regioni so isto ime Britanija vo Francija I Britanija kako drzava, drzavata na SAD Xorxija I drzvata na Kavkazot Xorxija itn. Smetam deka nikoj nema pravo da go promeni imeto zatoa sto za toa nikoj nema mandat, odnosno, dozvola od minatite I idnite generacii Makedonci. Sme izdrzale mnogu polosI vreminja, ke izdrzime I sega ako ne ni se povtori minatoto: brat svoj roden brat da go predade na dusmanot. Ico Najdovski, Doktorant na Institutot za Nacionalna istorija na Makedonija Vlado Pavlov pretsedatel na Blek Point (skype - blekpoint podrska za imeto Makedonija) http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=61693555156&id=13&prilog=0&setIzdanie=21713 Изменето од anastea - 16.Јуни.2009 во 17:09 |
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=DjodwFCeT84
|
||
ss_derIvat_ss
Сениор Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dokolku navistina sakame imeto da ne ni se menuva treba da istapime od evroatlantskite aspiracii. Ke im dademe doznaenje deka sme seriozni i nema zaebancii so nas, jas sum potgotven na toa. Mene za podobar zivot mi e dovolno samo bezvizen rezim. Ajde da go vidime junakot koj moze ova da go napravi. Problem ke ni bidat dve grupi na gragani: 1. 25% albanci 2. 40% nevraboteni. Dokolku prvata grupa svoeto nezadovolstvo go manifestira kako 2001 ta, ni otide najbogatiot del od drzavata. Avtomatski nevrabotenite ke se namnozat nad 50% a so toa Makedonija propaga totalno na sekoe pole. Zatoa treba site da razmisluvaat 10 pa i 20 godini unapred. Изменето од anastea - 15.Јуни.2009 во 10:15 |
||
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Под претпоставка и да го промениме името, ниту веднаш, а ни во догледно време ќе влеземе во ЕУ, ниту пак и да влеземе на тој начин ќе ни се реши проблемот со огромната невработеност.
Пак ќе кажам, да не се залажува гладниот народ да го загриза слаткиот морков што примамливо му се нуди, за да не се чуди после кога ќе го јаде стапот што го снашло... |
||
ss_derIvat_ss
Сениор Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nie uste nemame ime, vlezeni sme vo ON pod referenca. Nie nema sto da izgubime so "promena" na imeto. No ne e problem sto se tice mene voopste ne mi treba Eu, imam drugari vo drzavi koj sto posledni stanaa clenki i ne se bas nesto presrekni. Nato mene licno isto taka ne mi e potreben od nacionalni pobudi, no svesen sum deka za Makedonija nato e neophoden znaejki so sto moze da se soocime vo idnina. So naseto neprifakanje kompromis samo im ja olesnuvame rabotata na sovinistite za porano zapocnuvanje na nivnata sledna faza Federalizacija. Togas veke nema da ni bide problem imeto, togas ke si imame neresliv problem. Zatoa da ne stvarame tenzii, neka napravat nekoj kompromis i toa e toa. ps; so vlez vo Eu go resavas problemot so nevrabotenost, mnogumina lebot ke si go baraat vo Eu, avtomatski se namaluva brojot na nevraboteni, rastat platite itd. Изменето од ss_derIvat_ss - 15.Јуни.2009 во 11:35 |
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http://vesti.alfatv.com.mk/default.aspx?mId=36&eventId=9093
МПЦ се оградува од изјавата на Царкњас недела, 14 јуни 2009,18:30 МПЦ се оградува од вчерашната изјава на архимандритот Царкњас дека „Северна Македонија“ е прифатливо решение на спорот за името. Митрополитот Тимотеј вели дека одлуките и ставовите по ова прашање се донесуваат само на државно ниво. Не сака да ја коментира изјавата на Царкњас. „Не сме повикани да даваме ставови и изјави во врска со тоа. Има држава, има луѓе кои се платени за тоа и тие ќе го решаваат тоа. Ние ќе го прифатиме она што ќе се договори на државно ниво. Изјавата на архимандритот е негов став. На кого му одговара? Јас сум сепак митрополит, а тој е архимандрит на своја сестра. Тој е таму е анхимандрит и на никого друг “ – митроплолит Тимотеј Архимандритот Царкњас на вчерашното осветување на манастирот Св. Богородица во Новаци изјави дека терминот Северна Македонија би бил добро решение на спорот за името. „За мене лично како Никодим Царкњас и како борец, не е лошо, добро е, оти кога има северна, има јужна, има источна и западна Македонија“ – изјави Никодим Царкњас Иако Премиерот Груевски беше во близина на Царкњас кога тој ја даде ваквата изјава, сепак одбегна да ја коментира. Повтори дека конечната одлука за евентуалниот компромис со Грција ќе ја донесат граѓаните. Најавата за референдум, остро ја критикува македонската заедница во Австралија, според која државно владиниот врв Груевски – Иванов сакал да ја префрли целата одговорност на народот. „Со потегот референдум Груевски едноставно ќе стане Понтије Пилат кога ги изми рацете пред Исус Христос и му рече на насобраниот народ дека тој не е одговорен за осудата на Исус Христос. Во нашиот случај Груевски ќе рече – јас не ја донесов одлуката за промена на името туку народот. Ние сме против референдум“ – изјави Ицо Најдовски од македонската заедница во Австралија За утре во парламентот најавена е седница на која пратениците треба да ја усвојат националната стратегија за името која ја изработи Стојан Андов. Во неа не е наведен референдум, иако владеачката ВМРО ДПМНЕ направила обид тој да биде внесен. Андов, како што објави Алфа тоа не го прифатил. Лидија Минанова Vlado Pavlov pretsedatel na Blek Point (skype - blekpoint - nase moto - zacuvuvanje na drevnoto ime Makedonija) ,,MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBIDINETE SE,, |
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ostra reakcija na Blek Point poradi rezulucijata na Stojan Andov ispratena do site mediumi.
MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBIDINETE SE |
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i NA MORA DA SE PLASITE - SPASOT E VO BALKAN BEZ GRANICI.
MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBIDINETE SE |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
море море.. шо борец си било.. спиеш ли ти и одмараш некогаш |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NE ZNAM KAKO MOZEME DENES DA ODMARAME ILI DA SPIEME. MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBIDINETE SE |
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи на Балканскиот Полуостров се враќаат луѓе што имаат многу слични нешта со домородното население, и за кратко време стануваат народ со исти обележја ,кој прави нација, значи сега наместо Трибали, потомците на Паон и Автариј сега има срби, наместо Скодри, потомците на Паон и Автариј, сега се појавуваат црногорци, наместо Траки и Паонци сега се појавуваат Бугари, наместо Дарти и Дисари се Хрвати, наместо Парти се Словенци и на крај југот на Балканот се Хелени, денес се грци,со тоа што во вториот милениум по новото броење на годините им се придодаваат и албанците.
|
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ДА СЕ ПОТСЕТИМЕ - Се поставува прашање дали народите биле од Балканскиот Полуостров под турска власт во подобра позиција отколку под Рим, дали имало и тогаш многу бегалци и дали се случило одродување на народите. Сите знаеме, бидејќи тој дел од историјата на Балканот е прилично свеж, со обзир на малите временски длабочини, под налет на турскиот аскер доморо- дечкото население бегало, ги напуштало домашните огништа со цел да не биде одродено, но и да спаси жива глава и да обезбеди каква таква сигурност на живеење на сопствениот пород.
Најчести дестинации им биле прекуокеанските земји: Австра- алија ,Америка, Канада; не биле заобикколувани ниту земјите на Европа. MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBIDINETE SE |
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тие што не можеле да си обезбедат средства за бегство останале на своите огништа и успеале да ги дочуваат за нас, иако поминале низ пеколот наречен ропство. Сепак, по прошетката низ историјата на овие народи низ тој период, преку народното творештво, приказните, песните, до- сетките, спомениците, религијата и други нешта може слободно да се заклучи дека робувањето на рајата било во поблага форма.
Во прилог на ова тврдење одат податоците дека, сепак, и покрај толкав временски интервал од пет и пол века, многу градби, многу книги, многу археолошки наоѓалишта се оста- вени да сведочат за идентитетот на поробените. Во овој период на земјата енхелејска, во Енхелеја под закрилата на владетелот Турчин доаѓа до експанзија на албанскиот елемент од самиот почеток на практицирањето на турската власт. MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBIDINETE SE |
||
vesnap
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
перспективна иднина на државата Македонија.
Губењето на идентитетот секогаш бил фатален за поединецот. Пофатален ќе биде ако го загуби народот или пак целиот регион. Таквите нешта си доаѓале и знаеме како поминале тие ентитети, кои само во сон можат да си дозволат да се присетат на своите претци и на се што е врзано со коренот. Споменувајки дека Европските држави ги насочувале апети- тите кон Балканот, за што сведочи истиријата, по повле- кувањето на Турците од Балканскиот Полуостров. MAKEDONCI OD CELIOT SVET OBIDINETE SE |
||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |