|
како да ја препознаеме вистинската религи |
Внеси реплика | страница <1 8910 |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересна вера Златник, ти благодарам што ја сподели со нас Секој си верува дека неговата вера е најдобрата, инаку зошто би останал во неа, освен ако не му е вперен пиштол или нож под грклан од некој друг, но дури и тогаш, само надворешно ке верува, а внатрешно не.
Јас, како христијанин, верувам дека христијанската вера е вистинита т.е. вера во вистината, а сите други се лажни. Колку и да ти изгледа ова "нетолерантно", во секој друг случај би те излажал Изменето од EvAngelos - 05.Јуни.2009 во 19:42 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Шалом алеихем, Евангелос!
Сите пагански вери што свестно или несвестно упатуваат на СОВРШЕНАТА не се потполно лажни, но за жал и не се потполно совршени како што тоа беше и е ХРИСТОВАТА!
Како можеме да ја препознаеме вистинската религија? |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Убаво е што признаваш дека мислиш дека твојата вера е онаа вистинската. Тоа си е твое право и никој неможе да ти го оспори. Но, сепак мислам (да не речам убеден сум) дека длабоко во себе, сепак согледуваш дека има нешто што не „штима“ во твојата религија (како и во другите). Овој впечаток го добив од твоето познавање на теологијата. Неможе човек како тебе, со такво студирање на една теолошка доктрина, да не воочи некој недостаток. Е сега, дали за тоа јавно ќе се произнесеш или не, реков, тоа си е твоја работа. Во тоа во што јас верувам, си признав, ги има тие недостатоци кои ги наведов! Но, морам да признам дека се чудам зошто ти (и др. верници) не признавате за недостатоците на вашите вери? Нели е малку симптоматично ова? И, btw. не ми одговори на прашањето под Р.Ѕ. од мојот претходен пост! Искрено, сакам да знам што мислиш за тие поранешни, сега веќе изумрени, религии и за луѓето кои верувале во нив! |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не ми е јасно од како си добил впечаток дека јас длабоко во себе сум согледал дека нешто не "штима" во мојата вера (немој религија те молам).
Мислам дека во мојот одговор го опфатив и тоа прашање кога ти реков дека јас верувам дека само христијанската вера е вера во вистината, а сите други се лажни. Нивните верници си верувале дека тие религии се вистинити, дека нивните богови се реални, ама јас верувам дека тие биле лажни. Не знам што повеќе од ова очекуваш да ти одговорам.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...
Изменето од spiros - 06.Јуни.2009 во 23:42 |
||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сите догми, религии, системи, заедници, ... што несе вистински втемелени во СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА, порано или покасно ќе паднат во дупка! Кој се противи на ВИСТИНАТА, тој ќе биде превоспитан од *Животот! Знаете Кој е *Животот? Знаете Кој - во својата пасивност - ги руши догмите, системите, кралевствата, религиите, ... што и се противат на ЉУБОВТА? Зошто се *бунат народите, и племињата смислуваат лоши работи? Се креваат царевите земски, и кнезовите се собираат заедно против Господа и Неговиот Помазаник. |
||
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа го заклучив од твоето големо познавање на теолошкото учење. Сметав дека кога човек толку многу е завлезен во некоја област, не ја прима таа материја здраво за готово (како другите понеупатени верници), туку има прилика да прави по длабоки анализи, за да ги спознае како позитивните, така и негативние работи.
Добро, кога го рече тоа помислив дека истото се однесува само на сегашниве религии. Е сега, кога убаво си кажа(вте) ти (и Спирос) за вашето видување на вашите сопствени религии, што мислите, дали и припадниците на другите религии (поранешни и денешни) мислат исто како вас, дека токму нивните вери (теологии) се оние вистинските? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа е така и во ред, за на крајот да излезе на виделина која вера е ВИСТИНСКА ЉУБОВ а која само човечка (или ангелска) егоистичка конструкција! |
||
||
Внеси реплика | страница <1 8910 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |