IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За од ГОСПОД забранетите желби, мисли, чувства ...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За од ГОСПОД забранетите желби, мисли, чувства ...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:25
А за темата еве го мојот став.....

Борбата со страстите е најголемиот предизвик на секој верник. Полесно е да се бориш против некој друг...тешко е да се избориш против себе си....своите грешни мисли, чувства, постапки итн.....

Овде единствениот лек е МОЛИТВАТА...друго нема...

Знаеш што спирос...јас мислам дека е добро тоа што се бориш против гревот на самиот почеток, уште кога тој е на ниво на грешно р’кулче (како мисла)и се трудиш да не му дозволиш да премине во превземање акција, односно постапка која би била грев сторен на дело...
МИР со сите
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:28
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Спирос јасно кажа која е целта на темава. Зошто не го почитувате тоа???
Убаво, културно, фино ве замоли.....па имате други теми каде можете да разменувате мислења што е грев, што не е, дали некој мастурбирал дали не, кој е херој, кој не е.....

Темава тука е друга.....

Мене ми се допаѓа таква каква што Спирос ја постави и би ве замолила најљубезно да не ја упропастуваме.....

Јасно, од мене повеќе нема да има постови на оваа тема со херои, гревови и не значајни работи.
А за ставот Полжавче супер ти е, молитвата е разговор со Бог и единствено решение е да се бориме со молитва против страсти и грев во името на Господ Исус Христос!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 16:26
Zhelbite, potrebite, bogatstvoto, umetnosta, sportot, ljubovta, seksot... nabrojte shto sakate, nabrojte onoa sto sakate da vi pravat drugite vam i vie da im pravite nim, spored svoja i nivna zhelba i bez nikogo da povredite... toa e vo red dokolku razberete deka seto toa e del od zhivotot, od vashiot mejkap sto ste go dobile od Boga, se dodeka ne nanesuvate zlo na sebe i na drugite, dodeka neshtata ne stanat strasti, dodeka ne stanete zavisni od niv, dodeka mozhete da im kazhete "ne" vo bilo koj moment i da se oddelite od niv bez da vi bide zhal.

Togash seto toa e vo red.

Изменето од Messenger - 28.Мај.2009 во 18:12
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2009 во 01:04
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... se dodeka ne nanesuvate zlo na sebe i na drugite, dodeka neshtata ne stanat strasti, dodeka ne stanete zavisni od niv, dodeka mozhete da im kazhete "ne" vo bilo koj moment i da se oddelite od niv bez da vi bide zhal.

Togash seto toa e vo red.

Вчера пред да заспијам - значи после полноќ а пред да го сонувам сонот што повторно ме вознемири - ми се отвори Писмото баш на 1 Коринтјаните 6:12 каде што стои:   Се ми е допуштено!” Но не е се полезно: „Се ми е допуштено!” Но ништо не сакам да завладее над мене.

О какво е тоа олеснување ...! (Матеј: 11:30)

Но ете, баш она што не го сакаш, она што е грешно и грозно ... !

Колку несреќен човек сум јас! Кој ќе ме избави од ова тело на смртта?
Му благодарам на својот Бог преку Исус Христос, нашиот Господ (Рим.7:24+25)

Даре ни кажа како го доживува тоа нешто, но би бил среќен кога и другите би кажале што чувствуваат и како се однесуваате кога ќе сторите нешто што воопшто несакате да го сторите (па дури да е тоа во сон)!

Лека ноќ на сите

п.с. Ддаре, Полжавче, Месинџер, Анакин, ... ви благодарам на сите за учеството во темата!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2009 во 02:07
Mi beshe milo spiros sto so temava mi pomogna da si klarificiram nekoi raboti samiot za sebe.

Leka nokj i prekrasni sonovi!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2009 во 09:09

А за темата еве го мојот став.....

Борбата со страстите е најголемиот предизвик на секој верник. Полесно е да се бориш против некој друг...тешко е да се избориш против себе си....своите грешни мисли, чувства, постапки итн.....

Баш така сестричке!. Тоа е големиот џихат! Џихатот што Исус ни го покажа до смрт. Да, смрт на крст![/SIZE

Овде единствениот лек е МОЛИТВАТА...друго нема...

Молитвата ... медитацијата, .... контемплацијата, .... што води во БОГА, - Оној БОГ што е ВИСТИНСКА ЉУБОВ и МИР - е навистина најголемото оружје! [/QUOTE]

Знаеш што спирос...јас мислам дека е добро тоа што се бориш против гревот на самиот почеток, уште кога тој е на ниво на грешно р’кулче (како мисла)и се трудиш да не му дозволиш да премине во превземање акција, односно постапка која би била грев сторен на дело...

Самото сознание дека дури и кога гревот спротивно на Божјата Волја би се (Боже сочувај!)
“отелотворил“, тоа сепак ништо не би променило во однос на големата Љубов БОЖЈА, која чудесно ослободува од моќта и оштрината на гревот!

Фацит: Милоста БОЖЈА (за нас Христос) е единствениот спасителен Пат што нё води надвор од ѓаволскиот вртлог.

Халелујах!

in Time & Eternity!

Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2009 во 21:04
И овде ли застанува сега темава, ајде верниците доколку сакаат нека напишат како тие се сравуваат не со искушениата, но со веќе сторениот грев, дали мислат дека се далеку од Христос, дали има и такви кој се слаби и мали во верата и после сторениот грев се толку оддалечени од Христа што во нивната глава си мислат дека и Тој не постои...Па ќе ви кажам јас некој случки за мене..
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2009 во 21:10
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

И овде ли застанува сега темава, ајде верниците доколку сакаат нека напишат како тие се сравуваат не со искушениата, но со веќе сторениот грев, дали мислат дека се далеку од Христос, дали има и такви кој се слаби и мали во верата и после сторениот грев се толку оддалечени од Христа што во нивната глава си мислат дека и Тој не постои...Па ќе ви кажам јас некој случки за мене..

Секако дека после секој грев се чувстувам се подалеку од Христос, меѓутоа после сторениот грев најважно е искреното покајание и настојувањето да не се повтори истиот.
При искушенијата ми помага молитвата: Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешниот!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2009 во 23:31
Бог не дава забрани, само совети у упатства за посреќен и похарминичен живот.
Кон врв
ANTEROS Кликни и види ги опциите
Група
Група

Seeker

Регистриран: 06.Септември.2010
Поени: 77
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANTEROS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 00:03
верувам дека господ нема да не казни за нашите мисли, на човек секакви нешта може да му прелетаат низ глава во текот на денот, па и кога не е буден-не можеме да ја контролираме содржината на сонот,и нормално може да имаме секакви соништа и мисли кои се одвратни или соблазителни или какви не, ама тоа не е нешто за што ќе бидеме казнувани.логично е да сносиме одговорност за она што свесно го правиме
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 00:29
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Бог не дава забрани, само совети у упатства за посреќен и похарминичен живот.

Зарем "не убивај" не е забрана? Таа е императивна норма, заповед.
Кон врв
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2010 во 11:56
По самата природа човекот е греовно суштество заради носењето на првородниот греф со себе и затоа е дадена втора шанса да се излечиме од греовноста зада можеме чисти по благодата Божја да се населиме пофторно во Едемската градина. Заради тоа човекот за време на својот живот постојано пага во грев , но затоа и постојано треба да станува , се исправа и продолжува со трудот да не греши. Секој кој ке рече дека не греши ке излажи , зошто од Бога дозволените искушениа кои ги дава лукавиот постојано не напагаат но преку молитва и пост ке ги совладаме и смирени ке се трудиме по Божјата милост да бидиме оправдани во часот на страшниот суд.Но помалце се страшни гревовите кои ги спомена Спирос кои се плод на сонот кога опуштената душа човечка најмногу може да ја искушува нечестивиот.Зошто тие гревови не се направени со своја воља. Ете и јас сум сонувал многу искушенија и сладострасти , дури и напади гонење на лукавиот и многу пати ми помогнала Исусовата молитва во време на сонот ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУВАЈ МЕ МЕНЕ ГРЕШНИОТ
А во текот на денот секој е притиснат од многу соблазни кои не можеме да ги избегниме зошто го живееме животот во овој урбан свет , но не ни е оправдание да не се бориме против нив , ужејки го телото да постапува по разумот на Божјото слово а не по околните надразби , и нормално тоа е многу тешко , но и за трудот кој ке го внесуваме Бог ке не награди зошто и тој ја знае нашата природа и слабост но ке го гледа и цени и трудот , затоа трудетесе а кога ке падните не очајувајте , повторно станете и продолжете , нека вашето оружје е смиреност и дух кроток а помошта од Бога постојано барајте ја со молитва и пост ( пост е тема на која можеби и ке се разговара накнадно ) зошто само тоа оружје ке го совлада влијанието на лукавиот.Акога несакајки ке влезиме во грев не е доцна да го прекинеме и со пкјание да побараме прошка од Бога , а тој преку неговата неизмерна љубов ке ни прости и спаси .

Ова не ме прави мене безгрешен ами само го пренесувам мислењето во врска со темава .
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2010 во 23:56
Originally posted by teodul teodul напиша:

По самата природа човекот е греовно суштество заради носењето на првородниот греф со себе и затоа е дадена втора шанса да се излечиме од греовноста зада можеме чисти по благодата Божја да се населиме пофторно во Едемската градина. Заради тоа човекот за време на својот живот постојано пага во грев , но затоа и постојано треба да станува , се исправа и продолжува со трудот да не греши. Секој кој ке рече дека не греши ке излажи , зошто од Бога дозволените искушениа кои ги дава лукавиот постојано не напагаат но преку молитва и пост ке ги совладаме и смирени ке се трудиме по Божјата милост да бидиме оправдани во часот на страшниот суд.Но помалце се страшни гревовите кои ги спомена Спирос кои се плод на сонот кога опуштената душа човечка најмногу може да ја искушува нечестивиот.Зошто тие гревови не се направени со своја воља. Ете и јас сум сонувал многу искушенија и сладострасти , дури и напади гонење на лукавиот и многу пати ми помогнала Исусовата молитва во време на сонот ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУВАЈ МЕ МЕНЕ ГРЕШНИОТ
А во текот на денот секој е притиснат од многу соблазни кои не можеме да ги избегниме зошто го живееме животот во овој урбан свет , но не ни е оправдание да не се бориме против нив , ужејки го телото да постапува по разумот на Божјото слово а не по околните надразби , и нормално тоа е многу тешко , но и за трудот кој ке го внесуваме Бог ке не награди зошто и тој ја знае нашата природа и слабост но ке го гледа и цени и трудот , затоа трудетесе а кога ке падните не очајувајте , повторно станете и продолжете , нека вашето оружје е смиреност и дух кроток а помошта од Бога постојано барајте ја со молитва и пост ( пост е тема на која можеби и ке се разговара накнадно ) зошто само тоа оружје ке го совлада влијанието на лукавиот.Акога несакајки ке влезиме во грев не е доцна да го прекинеме и со пкјание да побараме прошка од Бога , а тој преку неговата неизмерна љубов ке ни прости и спаси .

Ова не ме прави мене безгрешен ами само го пренесувам мислењето во врска со темава .

Ne mi e jasno ce saka li nekoj da mi pojasni protiv sto tocno se borime .... ????

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 00:12
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ne mi e jasno ce saka li nekoj da mi pojasni protiv sto tocno se borime .... ????

Витезот на СВЕТЛИНАТА знае кој е неговиот непријател!

Зашто, иако во тело одиме, телесно не се бориме.
Оружјето на нашето војување не е телесно, но со помошта Божја е силно да се разрушува тврдини; со него ние уништуваме мудрувања, и секое превознесување, што се крева против познавањето на Бога 2 Коринт. 10

in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.