IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За од ГОСПОД забранетите желби, мисли, чувства ...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За од ГОСПОД забранетите желби, мисли, чувства ...

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: За од ГОСПОД забранетите желби, мисли, чувства ...
    Испратена: 28.Мај.2009 во 09:19

Најнапред сакам да потенцирам дека оваа тема е отворена за оние што веруваат во ГОСПОД (без разлика на нивната верска припадност), па затоа (најљубезно) ги молам атеистите да не се мешаат играјќи мајтап со чувствата на верниците.

А сега назад на темата.

Како се чувствувате браќа и састри – како верник – кога во себе (во свестниот или несвестниот дел од вас) ќе откриете желби, мисли, чувства, соништа, ... кои според вашата вера - на ГОСПОД му се одвратни и поради тоа (според истата) збранети?

Оваа тема ја отварам баш денес после еден сон – којшто и порано сум го сонувал и ме загрижувал. Еден сон во кој безбожниот дел одмене (значи крволочното, ѕверското, темното, ... или со еден збор - ѓаволското во мене) уживаше се додека во сонот не ми стана јасно дека тоа е грев.

Но таа негативна енергија во мене – за жал – сум ја доживувал не само во сон туку и честопати на јаве.

Мене ме интеесира како се однесувате кога и вие правите болни искуста со еден дел од себе, еден дел кој е противник на Волјата БОЖЈА (Христос)?

Дали и кон тој дел од вас се однесувате нежно, со милост, стрпление и разбирање, или пак се борите “до крв“ против истиот?

Како се чувствувате кога ќе видите (или слушнете за) луѓе што ја изживуваат таа негативна енергија без воопшто да имаат грижа на совсест поради тоа?

Јас лично кога се доживувам себеси во забранетите желби, мисли, чувства, соништа, ... и дури се “фаќам“ како уживам во истите, ми станува свестно колку сум грешен и оддалечен од Христа. Кога ќе се освестам за мојата грешна природа – тогаш ме опфаќа жал, страв, огорченост, каење, ... кое уште повеќе ми ги отвара очите колку мие потребна Милоста БОЖЈА (Христос), без која не би можел достојно да живеам нити еден минут.
Тогаш одам во тајната соба, на вода, излегувам надвор, на полјана, во шума, ... некаде каде што можам да бидам сам и каде непречено ја барам близината на Милоста БОЖЈА сё додека не ја најдам - или подобро речено – сё додека не ме најде таа мене!

Ве молам пишете ги и вие вашите искуства и методи, со кои се справувате со старата безбожна природа во вас која ребелира против Волјата БОЖЈА (Христос).

Поздрав до сите

п.с. Сите луѓе што без грижа на совест ги изживуваат грозните безбожни страсти не се ништо друго освен мојата сопствена сенка, моето сопствено ѓубре за кое - повеќе или помалку - не сум свестен или несакам да бидам свестен!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 12:33
pozdrav spiros
jas kje pisuvam tuka ne mozes toa da mi zabranis ni so molba

vaka
pisuvas za gresno uzivanje na zabraneti misli

MORAM DA NAPOMENAM DEK. treba da navedes koi se za tebe gresni misli
jas kako ateista imam isto taka gresni misli,,,, no treba da se vidi sto podrabiras za gresni misli... dali se toa vo vrska so covecnosta ili gresni misli vo vrska so veruvanjeto i religijata... oti tie drugite jas gi nemam

pozdrav

neocekuvaj majtap od mene tuka,

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 12:35
Тоа се случува истото и со мене, секогаш, пред да згрешам знам дека тоа што ќе го направам е грев, но како уживање повторно одам напред и го правам и размислувам каков сум во очите Божји, а кога видам луѓето околу мене истото го прават без да се преоптоваруват што сториле и слично...
Откако ќе згрешам, мислам дека сум оддалечен од Исус, бидејќи не сум зацвснат во верата, после гревот мислам дури и дека Исус нема никогаш да се врати во моето срце: Пример, знам дека самозадоволувањето е грев, а трпам трпам да издржам и на крајот попуштам па велам: Е добро Господи до кога ќе траат овие искушенија...И биде што биде! Тогаш ми довага мисла: ,, Кој знае со кој очи сега ме гледа Господ, колку сум гаден во Неговите очи, не заслужувам да се нарекувам Христијанин, јас сум лицимер, неверник, Тој умре истрпи се, зашто не можам и јас да бидам долготрпелив,,. Помине и тој период, па си ветам дека нема да го сторам пак стариот грев, а попосле истото.......Секогаш ме е мачело тоа но сега велам вака, Господи ти си со мене и што и да сторам нема да ме казнеш на Земјата, но ќе бидам суден на Страшниот Суд,  затоа те молам помогни ми да не грешам, а ако згрешам земи го Ти товарот на Себе, Тебе не ти тежи, но мене да...И откако ќе се чуствувам дека Тебе те нема во моето срце, исполни ме со Дух Свети, за да се потсетам на мојата вера во Тебе!
Значи не за мастурбацијата, но за многу гревови кој ги правам...
А што се однесува до сонот си нема врска, знаеш сон си е сон,  затоа секоја вечер треба да се молиме и да читаме од Псалмите ( најубаво).
Да се молиме со свои зборови и да го бараме она што ни е потребно, тоа нема да му смета на Бог, пример: Господи прости ми ги денешните гревови и престапи, прости ми затоа што јас се нарекувам Христијанин и изгледам како многу верен Христијанин, а те следам со толку многу гревови, избави ме од секое искушение и сега кога ќе си легнам, положи го Твојот Дух Свети над моето тело, за спокојно да заспијам и дај ми сон кој е по Твојата волја да го сонувам. Во името на Таткото, Синот и Светиот Дух, Амин!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 12:53
hehehe,..znaev deka ddarko nema da izdrzi !,...uuupppssss,..se izvinuvam,...ne mozev ni jas da se  ,..vozdrzam ( da ne tropam !)!намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 12:54
Пример, знам дека самозадоволувањето е грев, а трпам трпам да издржам и на крајот попуштам па велам: Е добро Господи до кога ќе траат овие искушенија...И биде што биде! Тогаш ми довага мисла: ,,

ete ti. kako ova tema bi bila napredna, koga totalka utinja vo pojmot grev

kolku pati treba da ti se objasni deka masturbacija ne e grev

jas neznam kade vie idete??? imate li vie pojma, sto e toa covek????
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 12:55
И да си знаеш, Бог секогаш ќе направи споредба со тебе и некој грешен?
Кога ќе види дека ти искрено со жал се покајуваш за она што си го сторил, Бог ќе погледне и кон другите и ќе си рече: Овој човек се труди да не греши, но сепак некаде греши и таму каде што греши се покајува и се моли- заслужува да биде спасен...Но другиот иако го сака толку многу ќе си рече за него: Овој е грешен , за своите гревови не се покајува и не само што прави мал- грев дури и ги прекршува Моите заповеди,  не се моли и не бара пошка, тој е наследникот на пеколот во кој владее гаволот со неговите ангели.

Господовата љубов е толку голема, а кога и ти ќе му кажеш на Бог, Господи те сакам, повеќе од моето грешно срце таа љубов покрива многу гревови...

Јас порано се сомневав многу во постоењето на Бог, но се молев секојдневно и читав од Словото за да го пронајдам Господ и секогаш кога грешев се покајував и го примав Исус како мој Спасител, замисли во неделата по еднаш јас го примам Исус, но пак се сомневав во Неговото постоење...Се покајував и на нешто што мислев дека не постои му велев: Господии те молам дај ми уште една шанса, само уште една, и тоа го повторував повеќе од десет пати, почнав малку да верувам, а откако го прочитав Словото и откако Господ го докажа Своето постоење и присуство во мојот живот преку тоа што јас секогаш кога се молев за нешто Господ ја слушаше молитвата и ми даваше веднаш одговори, тогаш поверував дека сум и спасен и дека од сега, па натаму ќе живеам во мир со Него, ќе верувам во Него, ќе Го љубам и ќе се надевам на Него. Денес редовно се молам и одам во Црква, си читам Библија и знам дека Бог има Негова волја за мене грешниот, се трудам да бидам приближно свет и знам дека со текот на времето Бог ќе ме ослободи од сите завистности...Господ е толку голем, а големи се и Неговите дела кој ги сторил во мојот живот!
Шалом Спирос, Бог со тебе и во добро и во зло, можеби со ова те малку охрабрив, но секогаш знај, духовните проблеми и пречки се решаваат со исполнување, а можеме да се исполниме со читањето на Словото и со молитва. Господ е Оној кој секогаш го спушта Своето уво над мојата уста и чека, чека искрено да му кажам, што чувствувам и што ми треба.!
Пред да се молиш Бог знае за нашите проблеми, но преку молитвата ние лугето му признаваме на Бог и Бог гледа дека не се плашеме да му признаеме и не наградува. Никој да не се преоптоварува ако му каже нешто на Бог, бидејќи Бог нема да се изненади, Тој ја знае намерата на срцето и нема ништо ново од нас за Бог ако му кажеме преку молитва, се му е познато Нему, само Тој очекува од нас да си признаеме за нашите постапки со сопствената уста!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 12:57
Originally posted by anakin anakin напиша:

Пример, знам дека самозадоволувањето е грев, а трпам трпам да издржам и на крајот попуштам па велам: Е добро Господи до кога ќе траат овие искушенија...И биде што биде! Тогаш ми довага мисла: ,,

Океј, да не е грев кога така го доживуват тоа атеистите, но Христијаните се борат против гревот и несакат да го прават, но сепак тоа е тоа, грев си е грев, влегува во срцето, но овде е Господ Христос, кој ни дава надеж и љубов за повторно да живееме во Светлината на Животот!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:00
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Океј, да не е грев кога така го доживуват тоа атеистите, но Христијаните се борат против гревот и несакат да го прават, но сепак тоа е тоа, грев си е грев, влегува во срцето, но овде е Господ Христос, кој ни дава надеж и љубов за повторно да живееме во Светлината на Животот!!!

е тука грешиш
верниците не мислат како тебе
тоа е мисла на заостанати фанатични догматичари, од кои страда човечноста во религијата

Изменето од anakin - 28.Мај.2009 во 13:01

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:03
Originally posted by brza brza напиша:

hehehe,..znaev deka ddarko nema da izdrzi !,...uuupppssss,..se izvinuvam,...ne mozev ni jas da se  ,..vozdrzam ( da ne tropam !)!намигнување

Да точно, еве јас признавам не само пред Бог, но пред сите вас...
Да откако дознав дека самозадоволувањето е грев, јас потпаднав под искушението приредено од Сатаната, мастурбирав, да, еве без срам ви кажував, ја применував терапијата на ЕвАнгелос, но не издржав и знаеш што си реков, Господи, Ти знаеш како ми е мене смилувај се и тој црн грев како бакам, направи го бел како снег!
Го реков тоа без страв дека Господ Бог ќе се разгневи и без страв дека Тој ќе си каже: Овој прави гревови и пак сака прошка, нека размисли пред да направи...Не верував дека Бог тоа ќе си го спомне за мене и не си е Го спомнал, туку ми прости, а од кај знам дека ми прости, после тој грев се молев и примив помазание...
А сега не знам како да ти го објаснам помазанието..Некако навистина убаво чувство, нешто Боженствено, страв се облива низ телото и те тера да го славиш името Божјо..Не знам не знам како да ти објаснам, сепак Бог е толку милостлив и трпелив и ми прости..
Фала и слава му Нему!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:05

Originally posted by DDarko DDarko напиша:

е тука грешиш
верниците не мислат како тебе
тоа е мисла на заостанати фанатични догматичари, од кои страда човечноста во религијата

Кој како мисли не знам, сепак не сум во психата на другите, но знам дека Бог бара од мене да размислувам за гревот, да се пазам да не го сторам и да се покајувам за истиот!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:06
А што се однесува до тие зафрканции и не озбилни постови на темава ви велам: Онаа тема за мастурбацијата ја направив како онака да знам, не дека ме мачеше многу тоа, но верувам дека оваа тема е направена поради маката на Спирос и тој бара охрабрување, а не шеги.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:07
јас потпаднав под искушението приредено од Сатаната, мастурбирав,

jako e ova EJ,, stanuvas poleka moj heroj tuka na forumovголема%20насмевка

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:10
Јас сум ничиј херој, Херој е Оној Кој не штедливо умре на крстот за нас и воскресна за да се спасиме, Тој се пожртвува за нас како јагне на клање! Тој е мојот Спасител и Херој кој живее, но пред се Господ!
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2009 во 13:20
Спирос јасно кажа која е целта на темава. Зошто не го почитувате тоа???
Убаво, културно, фино ве замоли.....па имате други теми каде можете да разменувате мислења што е грев, што не е, дали некој мастурбирал дали не, кој е херој, кој не е.....

Темава тука е друга.....

Мене ми се допаѓа таква каква што Спирос ја постави и би ве замолила најљубезно да не ја упропастуваме.....
МИР со сите
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.