IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Крстоносци, масони, темплари...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Крстоносци, масони, темплари...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2008 во 01:45
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

jas mislam deka vo Masonstvoto ima 33 majstori,ili taka nesto bese.

Za Braun,Mason so pedigre.
Pisuva kniga vo koja navodno ja kazuva vistinata za toa deka Biblijata e lazna i prepisuvana,papata (Koj isto taka e Mason) ja zabranuva na majstorski nacin,kako bi dal pogolema vaznost na knigata... Koga nekoj lesnoumen ke ja procita,ke poveruva deka vistinata ja zboruvaat.
Zatoa sto od edna strana kako Hristijanin go grdi Hristijanstvoto,kako navodno vistinata ja zboruva pred svetot a od druga strana da gi digne Cionistite,Masonite,Templarite i drugite Krvopijci.
Budala samo bi padnal na vakvi provalii.

Sam napisav izvadoci od taa kniga,no prethodno kazav deka ni jas ne veruvam vo takvo Gjubre. Dadov samo eden primer.

Drugi pisuvaat kniga "Vtoriot Mesija". Povtorno,lagite za Isus gi otkrivaat a ni otkrivaat evrejski simboli na ljubovta. Dajte be luge,,,,
Za ova vreme,se reklo I VOLKOT NE GO SAKAL.Ne go znaes toa mesele,drug pat ke ti go pisuvam.
Ova e vase vreme,vi go priznavam,NO KE VI POMINE !
Vreme e za dolgoocekuvaniot LAZEN EVREJSKI MESIJA-DEDZDZAL. Poleka pa javno i vie mora da se pojavuvate,kade bevte do sega ? ZOSTO KRIENJE ? Koj ja ima muvata na kapata,neka si ja ishka. Shugav so naj ubava kosula si ja pokriva shugata,za da ne bide izbrkan od drustvoto !

Tamu nekade po forumite Zidarski ni kazuva kako mora covek da bide vernik za da bide clen na masonstvoto,toa e osnoven uslov.
Naravno,celta na Masonite e vnatresno da gi rasturat religiite (sekoja veke ja rasturija),ostana uste da se dekodira Islamot od glavite na lugeto.
No toa NIKOGAS NEMA DA USPEE. Toa e zapecateno vo nasite srca kako vo vasite (nekoi) neverstvoto.

Ti spomnav eden primer i tuka velam.
Mozebi rizik e sto zboruvam.No Allah e Onoj koj kaznuva.
Jakup Selimoski,koga dobi za Reiz,na nivo na Jugoslavija,so sampanjac nazdravija so Kambovski (mislam deka bese) za toa sto go izbraa.
"DOBI NASIOT" Bese izjavata na Kambovski.
Rasprasajse po Majstorite i kazi mi dali sum vo pravo i do kade.
Vo samata saudiska Arabija ima profesori po verska nauka a Masoni se. Da im oraat po verata.

SAMO SETI SE NA DENOT KOGA RACUN KE POLAGAS.

Svesno vistinata ja prevrtuvate.
Ne mi se zboruva tuka,oti imate i takvi koi gi drzite i kako kucinja gi bodrite (a takvite se greota,koga bi mozele da se primetat),koga ste vo tesna situacija,za da provociraat. Toa e edinstvena pricina sto ne mi se zboruva.
Inace bi ti kazal ubavo i za Masonite i za sto dusa ti saka.

Abe marsovec slobodno zboruvaj pa dosadno e nekogas na forumov a ti bas umes da kazuvas vicovi ..... vikas ti znaes se, i "ostanal islamot da se dekodira od glavite na ludjeto" aj molim te ovaa dekodiranje objasni mi go kako toa da se dekodira ne mi e jasno ....????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2008 во 05:52
Ајде имам малку време вечерва, па едно по едно... (иако знам дека нема смисла - затоа што на тој што не сака да разбере, џабе му објаснуваш)
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

jas mislam deka vo Masonstvoto ima 33 majstori,ili taka nesto bese.

Грешка - тоа на кое веројатно мислиш се 33-те степени на Шкотскиот Орден. Веќе објаснив за тоа и објаснив дека во масонството 33-та степен не е повисока од 3-тата. Звучи нелогично, но затоа го дадов објаснувањето со вертикален и хоризонтален развој.

Цитирај
Za Braun,Mason so pedigre.

Грешка повторно. Никогаш, и во ниедна ложа не бил зачленет, и никогаш нема да биде ни примен, затоа што има дадено доста анти-масонски изјави, а тоа се гледа и од неговите книги.

Цитирај
Pisuva kniga vo koja navodno ja kazuva vistinata za toa deka Biblijata e lazna i prepisuvana,papata (Koj isto taka e Mason) ИСТОТАКА ГРЕШКА - ПАПАТА НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ МАСОН. СВЕШТЕНИЦИ, ДА, НО ПАПАТА ЛИЧНО НЕ. ja zabranuva na majstorski nacin,kako bi dal pogolema vaznost na knigata... Koga nekoj lesnoumen ke ja procita,ke poveruva deka vistinata ja zboruvaat.
Zatoa sto od edna strana kako Hristijanin go grdi Hristijanstvoto,kako navodno vistinata ja zboruva pred svetot a od druga strana da gi digne Cionistite,Masonite,Templarite i drugite Krvopijci.
Budala samo bi padnal na vakvi provalii.

Уште една грешка. Единствената цел на Дан Браун му беше да продаде што е можно повеќе книги. Како се продаваат книги - кога ќе направиш скандал или ќе дадеш изјава дека со книгата ќе ги разнишаш основите на црквата. Потоа се случи ефектот Салмон Рушди - колку повеќе институциите зборуваа против книгата, толку луѓето повеќе ја купуваа (што впрочем се случи и со Сатанските Стихови - кои ќе поминеа доста незабележано со оглед на тоа што и не е некоја добра книга, ако не се кренеше исламскиот свет толку многу против неа).
Како што кажа Месинџер во една друга тема - имате тотална параноја дека сите се против вас и сите ги ставате во ист кош. Католичката црква, заедно со Евреите, нив заедно со темпларите, заедно со масоните и кој ли не... Не ви текнува да проучите малку од малку кој со што се занимава и какви цели има, па да направите извод дека едни со други имаат огромни разлики и историски недоразбирања... ама... што да се прави - кога ќе ви каже тој од горе дека е така, така е, ќе го слушате и ќе му верувате...

Цитирај
Drugi pisuvaat kniga "Vtoriot Mesija". Povtorno,lagite za Isus gi otkrivaat a ni otkrivaat evrejski simboli na ljubovta. Dajte be luge,,,,
Za ova vreme,se reklo I VOLKOT NE GO SAKAL.Ne go znaes toa mesele,drug pat ke ti go pisuvam.
Ova e vase vreme,vi go priznavam,NO KE VI POMINE !
Vreme e za dolgoocekuvaniot LAZEN EVREJSKI MESIJA-DEDZDZAL. Poleka pa javno i vie mora da se pojavuvate,kade bevte do sega ? ZOSTO KRIENJE ? Koj ja ima muvata na kapata,neka si ja ishka. Shugav so naj ubava kosula si ja pokriva shugata,za da ne bide izbrkan od drustvoto !

Само да надополнам - книги со потполно иста содржина како книгата на Браун (дури и подобро напишани), се објавуваат уште од крајот на 50-тите години. Нити тогаш успеаа да ја разнишаат црквата, нема да успеат ни денес.

Цитирај
Tamu nekade po forumite Zidarski ni kazuva kako mora covek da bide vernik za da bide clen na masonstvoto,toa e osnoven uslov.
Naravno,celta na Masonite e vnatresno da gi rasturat religiite (sekoja veke ja rasturija),ostana uste da se dekodira Islamot od glavite na lugeto.
No toa NIKOGAS NEMA DA USPEE. Toa e zapecateno vo nasite srca kako vo vasite (nekoi) neverstvoto.

Човек мора да биде верник, затоа што тоа е некаква гаранција дека верува дека ако направи лошо, ќе биде казнет на оној свет.
Добро - да те прашам... ако е условот да се биде верник кога се зачленува, и се разбира, не само тоа - туку условот е да се биде почитуван во општеството, да имаш апсолутно чисто досие, да бидеш со добро име во фирмата во која работиш, во заедницата во која живееш, да бидеш добар татко, сопруг, човек. Значи - се избираат најдобрите од општеството!
Е ајде објасни ми - како тогаш - тие најдобрите од општеството, луѓе кои се добри верници, добри татковци и сопрузи, кои се одлични работници, кои се пример во заедницата во која живеат, одеднаш почнуваат да веруваат во некакви заговори и да работат за некакво уништување?!?!
Напротив пријателе... стануваат уште подобри! Стануваат уште по примерни граѓани!
Еве неколку факти...
Масонските ложи во Америка на пример - даваат дневно над 2 милиони долари во добротворни цели - за болници, за училишта, за детски игралишта, за проучувања во областа на медицината итн. Во САД и во Канада има таканаречени Шрајн Болници кои се наменети за деца со повреди во коските или со вродени деформации. Тоа се единствените бесплатни болници во САД! Секое дете кое има проблеми со развојот може бесплатно таму да се лекува. Стотици илјади деца имаат поминато низ тие болници и им е помогнато. Овие болници се формирани од масонскиот орден Шрајн и се финансирани целосно од нив.
Во Канада - програмата за унапредување на слухот кај глуви деца целосно се финансира од ложите. Над 40 милиони долари годишно одат во таа програма. Благодарение на тие средства - пред 2 години беше направен уред со кој потполно глуво дете кое е родено глуво, може да почне да слуша!
И ова верувам е заговор и со цел уништување, нели?
Сега знам дека ќе речеш - тоа е за да се прикрие сето зло што инаку го прават... хм... како што реков - што и да ти кажам, тој што не сака да разбере, никогаш нема да разбере...

Цитирај
Ti spomnav eden primer i tuka velam.
Mozebi rizik e sto zboruvam.No Allah e Onoj koj kaznuva.
Jakup Selimoski,koga dobi za Reiz,na nivo na Jugoslavija,so sampanjac nazdravija so Kambovski (mislam deka bese) za toa sto go izbraa.
"DOBI NASIOT" Bese izjavata na Kambovski.
Rasprasajse po Majstorite i kazi mi dali sum vo pravo i do kade.

Не знам дали е Камбов масон или не - не сум член на македонската ложа и не сум бил во посета кај нив сеуште. Ако било за време на бивша Југославија - тогаш сигурно не се однесувало на тоа дека е масон - затоа што тогаш немаше ложа, ниту во Македонија, ниту во Југославија (пишував за ова на долго и на широко, побарај низ темите - имаш и книга на таа тема - Бревијар за древното братство - таму можеш да прочиташ за историјата на масонството во Југославија).

Цитирај
Vo samata saudiska Arabija ima profesori po verska nauka a Masoni se. Da im oraat po verata.

Во Сауди Арабија е забрането масонството и е казниво со смрт! Една од малкуто земји во светот во кои е сеуште забрането и е казниво. Затоа, единствените ложи кои работат таму се во рамки на американските воени бази, но строго е забрането да членува локално население!

Цитирај
SAMO SETI SE NA DENOT KOGA RACUN KE POLAGAS.

Имено - затоа работам толку усилено, за да биде балансот како што треба кога ќе треба да ја плаќам сметката.

Цитирај
Svesno vistinata ja prevrtuvate.
Ne mi se zboruva tuka,oti imate i takvi koi gi drzite i kako kucinja gi bodrite (a takvite se greota,koga bi mozele da se primetat),koga ste vo tesna situacija,za da provociraat. Toa e edinstvena pricina sto ne mi se zboruva.
Inace bi ti kazal ubavo i za Masonite i za sto dusa ti saka.

Кажи си слободно се што сакаш, живееме во демократско општество и секој има право на мислење. Само кога ќе пишуваш што знаеш, пиши и од каде си го дознал и каква потврда имаш за тие работи што ќе ги напишеш - дали имаш било каков доказ или основа за тоа...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Хирам Абиф Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 24.Мај.2009
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Хирам Абиф Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2009 во 11:13
Драги мој Зидарски,

Ти благодарам за објаснувањата, фактите и трпението на форумов. Би те замолил за едно објаснување--зошто "order" го преведуваш со “орден“? Тој превод, според мене е точен ако се работи за медал или одликување. Сепак, ако се зборува за "monastic order", "masonic order", "the order of Templars", итн. еквивалентот би бил “ред“.

Срдечно,
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2009 во 15:36
Тоа се се лоши секти, идеологии кој им го перат мозокот на народот за жал.!тага
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2009 во 19:37
Originally posted by Хирам Абиф Хирам Абиф напиша:

Драги мој Зидарски,

Ти благодарам за објаснувањата, фактите и трпението на форумов. Би те замолил за едно објаснување--зошто "order" го преведуваш со “орден“? Тој превод, според мене е точен ако се работи за медал или одликување. Сепак, ако се зборува за "monastic order", "masonic order", "the order of Templars", итн. еквивалентот би бил “ред“.

Срдечно,

Ти благодарам за убавите зборови.
Зборот Орден, во Македонскиот јазик има две значења. Едното е "медал" (буквално - значка или околувратник кој се дава некому за заслуги). Другото значење е токму "ред" (во иста смисла како и "монашки ред").
Ја избегнувам употребата на зборот Ред, затоа што истотака повикува на други асоцијации.
Освен тоа - оригиналниот англиски термин во масонската терминологија не е Order, туку Rite, односно - Scottish Rite, York Rite, итн, додека во темпларската терминологија се користи Order.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 00:02
За Масони имам слушнато одамна, кој се тие и во што веруваат?

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 00:04
зидарски, како се чувствуваш како православен кога православни монаси, свештеници, великосвештеници ... изјавуваат дека масонските ордени се од нечистиот извор?

Ме интересира што се случува тогаш во твојата душа.

Гнев, страв или увид дека се работи за недоразбирање?

Поздрав

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 07:40
Спирос - исто толку Православни монаси, свештеници, великосвештеници биле (во минатото) и се масони.
Така што - сигурен сум дека станува збор за недоразбирање и недоволно познавање на тематиката.
Со сите свештеници со кои сум зборувал лично и сум имал можност да ги објаснам работите - недоразбирањата се расчистувале веднаш (се разбира - доколку постои доверба меѓу двете страни).

ДДарко - твоето прашање е објаснето многу пати и низ оваа тема и низ неколку други на истиов овој форум.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 10:33
Ti blagodaram za vnimanieto, vremeto i odgovorot!
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 12:48
Според учењето на Православната Црква, се` што не е во Христа, не може да биде добро. Масонството тежнее да ја убие Вистината, сакајќи да направи некаква си една религија, но таквата религија би била во слава и служба на човекот, и приспособлива за човековите страсти.

Светите Отци никогаш не рекле дека масонството е во ред. А да го оправдуваме масонството, заради личен грев на некои свештеници или монаси е смешно. Секогаш ако сакаме да браниме нешто, треба да се угледаме на Црквата, на Отците во Црквата, и на нивното учење, предадено од Христос, преку апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 13:31
Originally posted by makarios makarios напиша:

Според учењето на Православната Црква, се` што не е во Христа, не може да биде добро. Масонството тежнее да ја убие Вистината, сакајќи да направи некаква си една религија, но таквата религија би била во слава и служба на човекот, и приспособлива за човековите страсти.

Светите Отци никогаш не рекле дека масонството е во ред. А да го оправдуваме масонството, заради личен грев на некои свештеници или монаси е смешно. Секогаш ако сакаме да браниме нешто, треба да се угледаме на Црквата, на Отците во Црквата, и на нивното учење, предадено од Христос, преку апостолите.

Амин.
Не само според Православната туку и според Протестантските Цркви, значи кој е со Исус со Него е, кој е без Него, потив Него е!
Се што не е од Господ е од светот, а се што е од светот од лукавиот е!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 13:42
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Тоа се се лоши секти, идеологии кој им го перат мозокот на народот за жал.!тага

Го повлекувам зборот, извинете за овој лош пост, сепак има секој свое право на избор!
Неможам туку така да кажам едните се добри другите лоши.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 13:56
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Темпларите се чудна мистерија во Македонија
Се згнав да пишувам на оваа тема затоа што е интересна. Сум читала многу книги за темпларите и затоа сакам да напишам нешто.Кога прочитав една тазе, а богами и свежа информација за темларите ме фати паника, а истотака имам и внатрешен страв. Но и покрај овие мои попратни стравотни чувства јас решив да напишам нешто за темпларите.Тоа не е ништо страшно но знам една поговорка српска која вели, недирај лава док спава. Но случајно ако го пробудам лавот овој запис ќе биде избришан. И се надевам дека ќе немам проблеми.Овој запис го пишувам во доцните часови, но вртејќи и барајќи информации за темпларите некој ми се јави баш во два пополноќ непознат број и ме фати уште поголема паника. Си реков или е ова е некоја грешка или ми го дознал некој темплар мобилниот и сега страшно, но јас секогаш на вакви коециденции си правам мои филмови, така да се надевам дека ќе нема да биде ништо страшно. Но ќе напишам нешто за темларите сега. Сега почнувам.Богами ќе биде долго но корисно. О.Т.О значи Ред на Ориенталните Темплари. Оваа организација припаѓаше на Европската масонерија, но повеќе не припаѓа таму, иако сеуште е во тесна врска со масонеријата.Оваа организација предизвикува интерес, а кај мене најискрено кажано предизвикува страв, бидејќи расветлува некои работи кои за мене се несфатливи и буквално кажано мистерични, а толку познати и во најмала рака видливи за сите нас. Трину кампот е овластено тело на О.Т.О за Македонија. Кампот е најниско тело во Редот, а на активностите што ги прави нема изведување на иницијации. Членството на оваа организација е приватно и никој несмее да дава информации за некој нејзин член. Но службениците кои ги праќаат членарините и билтените имаат пристап до личните информации на членството. Информациите за членството се даваат при учество на иницијација, но само ако тоа го побара телото што чиноначалствува.Има и придружно членство кое е поделено во две категории(придружен член и иницијант).Ова членство е дописно и нема потреба од присуство на членот.Тоа значи дека ваквото членство е за луѓето кои не се подготвени да станат членови на о.т.о. Таквите членови го примаат The Magical Link (Магичка Врска), имаат пристап кон другите публикации за членовите, можат да присуствуваат на повеќето О.Т.О локални активности, ако во близина постои О.Т.О тело и имаат попуст на книги кај некои издавачи. Исто така придружните членови имаат можност за допишување во С.А.Д и другите земји по пошта или интернет. Членарина за Придружно Членство е 10$ годишно. Има и Иницијантско Членство за кое е потребна физичка церемонија и тоа изведена од некое тело на о.т.о. Имаат и членарина на членството по категории. За придружно членство 10 долари, иницијациски трошоци нема сето тоа вкупно 10 долари.0 е 36 долари, иницијациски трошоци 36 долари вкупно 72 долари. 1 е 36 долари, иницијациски трошоци 36 долари вкупно 72.За 2 е 72 долари иницијациски трошоци 36 долари, вкупно 108 долари. За 3 е 108 долари, иницијациски трошоци 72 долари вкупно, 180 долари. За 4 е 144 долари,иницијациски трошоци 100 долари, вкупно 244 долари. За п.и нема зголемување,иницијациски трошоци 31 долар,вкупно 31 долар. сите овие бројки се во долари знаете едно s со две црти на средина Тука кај нас не се изведуваат иницијации, па затоа се плаќа 15% од дадените членарини и иницијациски трошоци. Сите плаќања се вршат кај Главниот и сеопшт ризничар на редот. Си имаат и свои празници и свој календар. Датуми на празниците 20 март: Врховен Ритуал, Еквинокс (пролет) - Нова Година 8, 9 и 10 април: АЛ 21 јуни: Долгоденица (летна) 12 август: “Првата Ноќ” 21 септември: Рамноденица (Еквинокс) есенска 12 октомври: Роденден на А.К. 1 декември: Смрт на А.Кроули 21 декември: Краткоденица (зимска) Знете ли дека оваа организација е регистрирана во Калифорнија. Како една од најстарите масонски организации, но јас имам нешто важно Вевчани е познато по тоа што таму е најстариот масонски темпларски манастир. Па затоа можам да кажам дека од Македонија се создало и развило масонството-темплари. И ова е доста. Со страв го напишав затоа што не ми се верува дека во нашата реалност постои вака јавно една организација масонска О.Т.О. Чекам коментари затоа што за мене ова е исто како што му беше за првпат на Колумбо кога ја открил Америка. Ова повеќе ми личи на секта или чудна организација. Слична е на нашиве политички партии, но незнам веќе ни јас што да кажам.За оваа табу тема треба отворено да се зборува.Ова можеби е држава во држава незнам, незнам. . . . . Доста е и ова.

Де па ти што имаш толку страв од темплари и други некој чудни работи, во општо не се замарај, нека се јават кај мене да видеш смеи тогаш..голема%20насмевка  Во светот постојат толку многу секти и чудесни луге ако е така треба од дома да не се излава!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 18:19
Originally posted by makarios makarios напиша:

Според учењето на Православната Црква, се` што не е во Христа, не може да биде добро. Масонството тежнее да ја убие Вистината, сакајќи да направи некаква си една религија, но таквата религија би била во слава и служба на човекот, и приспособлива за човековите страсти.Светите Отци никогаш не рекле дека масонството е во ред. А да го оправдуваме масонството, заради личен грев на некои свештеници или монаси е смешно. Секогаш ако сакаме да браниме нешто, треба да се угледаме на Црквата, на Отците во Црквата, и на нивното учење, предадено од Христос, преку апостолите.

Како што реков веќе - недоволното познавање на темата повлекува сосема непотребно осудување...
Масонството не тежнее да ја убие Вистината, и ВООПШТО не тежнее да направи една религија. Ова е чиста глупост која ја слушам постојано од луѓе кои не се запознаени со темата, но такво нешто нема. Во ложата има припадници на различни религии - христијани, муслимани, евреи, хинду...
Тоа што се заедно собрани на едно место и што взаимно се почитуваат и не се напаѓаат еден со друг, не значи дека се откажале секој од својата вера или дека ја заменуваат со нешто друго. Апсолутно недоразбирање е ова.
Не гледам каква врска има масонството со црквата - не е религија, не се ни обидува да биде. Апсолутно се потенцира на сите кандидати дека НЕ ТРЕБА да очекуваат Спасение, и дека истото може да дојде само и единствено преку религијата која ја исповедаат - но во никој случај не во ложата. Ложата е еден вид на граѓански собир, чија функција е да помогне во личното усовршување на членовите, преку морални лекции, искажани преку симболи и алегории.
Е сега... се разбира - веднаш некој ќе одговори - ама ти не знаеш, ти си од ниските степени, тоа се чува за подоцна... Се разбира - ова ќе биде искажано од некој кој не е член, кој никогаш не влегол во масонска ложа, некој кој никогаш не ни прочитал нешто масонско (освен анти-масонски написи по нет или во некој брошурка). Ама битно се знае. Има една поговорка - да мислиш дека знаеш е пострашно отколку да не знаеш.
Пред да станам член - со години ја проучував темата. Со години сум веќе член, од највисок степен и со доста сериозен углед во рамки на Големата Ложа на Канада. Никогаш моето членство во ложата не било во конфликт со мојата вера, начин на исповедање, ниту пак со црквата.
Интересно е што многу "верници" се бунат против масонството, но преќутуваат кога нивните цркви се градат токму од масони, кога манастирите се обновуваат, токму од масони, кога печатењето на религиозната литература се финансира токму од луѓе кои се масони... Тогаш некако се премолчува сета оваа дискусија.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.