IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7475767778 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2009 во 21:04
Isidora, уште едно вакво обраќање кон било кој и ќе бидеш суспендирана.
Веќе неколку пати си опоменувана на темава.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2009 во 20:19
Што зборови кажавме, што мисли разменивме. Сега веќе се ке оди поинаку. Црква ќе има, МПЦ ке гради со донации од граѓани, буџетските пари ќе останат не допрени
Црквата на плоштадот ќе ја гради МПЦ наместо Министерството...
Кон врв
abnormalen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 05.Април.2009
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abnormalen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2009 во 21:09
toa nisto ne menuva! ako ima crkva , treba da ima i djamija!
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2009 во 21:16
najnormalno ... ne plakjame danok i porez i DDV samo nie Makedoncite ... plakjaat i drugite .......... ne bi sakal poradi edna glupost vo nizata na segasniot ni pLemiel da dojde i do medjuversko a ne samo medjuetnicko netrpenie ...... toa nikako ..........
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2009 во 17:48
Низ сите досегашни постови на оваа тема можеше да се забележи разликата во размислувањето, однесувањето, изразувањето ... па ако сакате и воспитувањето на одделни членови. Моето ниво на разбирање и толеранција кон личности со спротивставени мислења се на толку високо ниво што за многумина тоа би претставувало сомнеж дека навистина со мене нешто не е во ред, дека навистина сум болен, како што во еден пост спомна мојата собеседничка Исидора.
Поаѓајќи од фактот дека се работи за коментар насочен директно кон мене, а имајќи ги во предвид овие мои симптоми на болеста (љубов, разбирање, толеранција)*, ги користам моите модераторски можности и ја симнувам забраната на постот на Исидора од стр. 75 (следствено и таа на „Лане62“). На тој начин таа нема да се чувствува обесправена дека нејзиниот пост е скриен, но и преостанатите читатели би имале увид во размислувањата, однесувањата и пишувањата на еден болен атеист и здрав верник и соодветно на тоа ќе можат да постават дијагноза. размислување
* - знам, за некои верници поседувањето на горенаведените човекови епитети се невозможни за луѓе кои не љубат некој бог.

Р.Ѕ. Бидејќи овде се работи за квалификации искажани директно кон мене, јас доброволно допуштам да се објават. Секое овакво или слично пишување кон било кој друг член на форумов ќе биде санкционирано на соодветен начин како што сега беше направено од страна на мојата колешка модератор.

Изменето од Zlatnik - 18.Мај.2009 во 17:50
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Isidora Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Март.2009
Поени: 112
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isidora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 14:03
Originally posted by lane62 lane62 напиша:

TOA STO NEKOJ E BOLEN,NE ZNACI DEKA ZDRAVJETO NA SVETOT NE POSTOI ! TOKMU ZDRAVITE GO OSPORUVAAT KAZUVANJETO NA BOLNITE.... ZDRAVJETO POSTOI,SAMO TI SI BOLEN,BRATE....

moze i obratno da se postavi tezata.....

a jas bi go i izbrisala tvojot post........намигнување

Ima i bolni,koi ne ritaat protiv bodilo (velejki deka zdravjeto ne postoi).Gledas?Znaci ima takvi,koi znaat deka zdravje postoi i imaat zelba da ozdravat.A onie prvite,najcesto i od maka se okoncuvaat...no ajde,da ne me karaat na forumov,nema da prodolzam...
A za da se svrti tezata...toa ti e isto kako da probas da smenis priroden zakon,koj vazi kako univerzalna vistina,kade nema isklucoci od praviloto nad i pod normalata...

Изменето од Isidora - 19.Мај.2009 во 14:04
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isidora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 14:13
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Низ сите досегашни постови на оваа тема можеше да се забележи разликата
во размислувањето, однесувањето, изразувањето ... па ако сакате и
воспитувањето на одделни членови. Моето ниво на разбирање и толеранција
кон личности со спротивставени мислења се на толку високо ниво што за
многумина тоа би претставувало сомнеж дека навистина со мене нешто не е
во ред, дека навистина сум болен, како што во еден пост спомна
мојата собеседничка Исидора.
Поаѓајќи од фактот дека се работи за коментар насочен директно кон
мене, а имајќи ги во предвид овие мои симптоми на болеста (љубов,
разбирање, толеранција)*,
ги користам моите модераторски можности и ја симнувам забраната на постот на Исидора од стр. 75 (следствено и таа на „Лане62“). На тој начин таа нема да се
чувствува обесправена дека нејзиниот пост е скриен, но и преостанатите
читатели би имале увид во размислувањата, однесувањата и пишувањата на еден болен атеист и здрав верник и соодветно на тоа ќе можат да постават дијагноза. размислување

* - знам, за некои верници поседувањето на горенаведените човекови епитети се невозможни за луѓе кои не љубат некој бог. Р.Ѕ. Бидејќи овде се работи за квалификации искажани директно кон мене, јас доброволно допуштам да се објават. Секое овакво или слично пишување кон било кој друг член на форумов ќе биде санкционирано на соодветен начин како што сега беше направено од страна на мојата колешка модератор.

Моето ниво на разбирање и толеранција кон личности со спротивставени мислења се на толку високо ниво

Zlatniku,dobriot covek ne se reklamira pred ostanatite,deka porasnal vo tolerancija,ljubov...
Levata raka neka ne znae sto pravi desnata...
Voopsto ne ti se lutam nitu ti zameruvam,ostani vo ona vo koe rastes sekojdnevno,i tvojot taka narecen fin odnos,me tera se poveke da te sakam i me motivira da ja prosiram temata na muabet so tebe.
Se cudam na tvojata zelba za da go osvois "svetot",na vakov nacin.
I dobro,ako Pero e los,jas sum dobrata...No ajde,bidi dobar,bez da se sporedis so Pero???
Na krajot na kraistata,moite mislenja ( i na ostanatite ), sekoj gi gleda,spored okoto sto go ima.Ako tvoeto gleda vaka,togas ,BLAGODARAM ,mnogu mi pomogna!

I don't worry about me,slobodno brisi ili ostavaj sto sakas,vazno citas...

Изменето од Isidora - 19.Мај.2009 во 14:15
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 14:44
Исидора, не се оддалечувај од темата на дискусија, а личните квалификации и етикетирања на членовите остави ги настрана.

ТЕМА: “Свети Никола“ на плоштадот Македонија?
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 15:57
Црквата на плоштад ќе ја гради МПЦ, а Владата првпат слуша?! голема%20насмевка

Автор:  Мери Јордановска
Македонија
Се комплицираат работите околу тоа кој ќе ја финансира изградбата на црквата на плоштадот „Македонија“. Во случајот се вклучи Македонската православна црква (МПЦ), од каде што завчера дадоа информација дека црквата, а не Министерството за култура, преку донации ќе ја финансира изградбата. Елизабета Канчевска - Милевска, првиот човек во Министерството, вчера ни изјави дека првпат слуша за такво нешто, а во дозволата за изградба што ја издала општината Скопје пишува дека црквата ќе се гради со пари од буџетот. Со тоа, неизвесно е како и каде се искомплицирале работите со изградбата на црква на плоштадот „Македонија“ и кој ќе ја плаќа изградбата за чија сума сите надлежни институции молчат.

Ваквиот тек на настаните се случи откако во јавноста се крена прашина за уставноста на прашањето дали воопшто може со буџетски пари да се финансира изградба на верски објект, па наеднаш се појави МПЦ со штура информација дека црквата ќе биде новиот инвеститор.

Од вчерашниот разговор со Коста Станоевски, генералниот секретар на Скопската епархија, можеа да се извлечат малку информации бидејќи речиси на сите наши прашања тој одговараше „не знам“. Единствениот конкретен одговор беше дека државата го дала како подарок на МПЦ земјиштето на плоштадот „Македонија“, каде што треба да се гради црквата. збунетост

Еве како се одвиваше разговорот:

„Нова Македонија“: Господине Станоевски, дали црквата ќе се јавува како инвеститор на изградбата на црква на плоштадот „Македонија“?

Станоевски: Во секоја држава црквата од донации ја финансира изградбата на верските објекти.

„Нова Македонија“: Сопственик на земјиштето на кое треба да се гради црквата е државата. Дали МПЦ ќе го купи ова земјиште?

Станоевски: Тоа е подарок од државата. Нормална процедура е кога се гради црква, земјиштето да и се дава на подарок на црквата.

„Нова Македонија“: Кога и кој ја донесе оваа одлука, со оглед на тоа што до пред извесно време Владата се изјасни дека ќе ја финансира изградбата на црквата?

Станоевски: Не знам, немам информации.

„Нова Македонија“: Како планира МПЦ да ја плати изградбата на црквата, со оглед на тоа што првичните пресметки покажуваат дека станува збор за милионски суми?

Станоевски: Не ме заморувајте сега, ви кажав дека не знам ама баш ништо.

„Нова Македонија“: Во ред, одговорете ни барем дали е официјализирана информацијата дека МПЦ ќе се јавува како инвеститор на изградбата на црквата?

Станоевски: Не знам, има комисија од МПЦ што работи на тоа прашање.

„Нова Македонија“: Кои се членови на таа комисија?

Станоевски: Ви кажав дека не знам ништо.

Првичните информации се дека изградбата на црквата на плоштадот „Македонија“ ќе чини десетици милиони евра, со оглед на тоа што станувало збор за специфичен верски објект, каков што досега не бил направен. Едно градежно претпријатие веќе ја подготвува понудата, но два месеци не може да му одреди цена на изградбата на верскиот објект, бидејќи и во поглед на материјалите и во поглед на изработката црквата била крајно тешко за да се изработи, што дополнително ја крева нејзината цена. Од тие причини, нејасно е како МПЦ ќе успее да најде донации за да го финансира овој прескап објект. збунетост

Од друга страна, од Министерството за култура, институција што стои како инвеститор на изградбата на црквата во дозволата за градба на општина Скопје, тврдат дека нема никакви промени во однос на тоа кој ќе ги дава парите.

- Првпат од вас слушам дека има промени во однос на тоа кој ќе биде инвеститорот. Јас од вчера сум на пат во Прага, така што не сум запознаена дека МПЦ ќе биде новиот градител - вели министерката за култура Елизабета Канчевска - Милевска.

Земјиштето на кое треба да се гради црквата е сопственост на државата, а под концесија на 99 години се јавува градот Скопје што значи дека таму не може да се гради без нивна согласност.

Министерството за култура веќе ја доби дозволата за градба издадено од општината Центар, но доколку работите се сменат, тогаш МПЦ треба пак да ја почне процедурата - прво од Министерството за транспорт и врски да бара земјиштето да им се даде како подарок, а потоа од општината Центар да бара градежна дозвола.

Владата, за да не се судри со Уставот, буџетските пари за изградба може да ги префрли на МПЦ на име „донација“, по што фактички за црквата „Св.Константин и Елена“ ќе бидат свртени истите пари.

Nikoj nishto ne znae...a crkvata ke se gradi. збунетост голема%20насмевка

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 16:25
ete ti ,..sega se tepaat i koj da ja gradel!збунетост,..dali "drzavnite",..ili gospodovite "machenici",..a , se si mislam deka vo prashanje e samo toa,...kako da stavat polovina pari ,..drzavnive,..ako nea ja gradat,..popovite?!,..zarem nekoj ke se osmeli i od niv da krade?,...e, pa,..togash ,..neka bidat 2 crkvi be,...i site da bidat,..zadovol(e)ni,.....

- mnogu jasno,,....i 2 djamii ke treba!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isidora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 22:35
Originally posted by anastea anastea напиша:

Исидора, не се оддалечувај од темата на дискусија, а личните квалификации и етикетирања на членовите остави ги настрана.<span ="lgText">ТЕМА: “Свети Никола“ на плоштадот Македонија?</span>

Treba da mi dodelat nagrada za najopomenuvaniot clen na forumov...

Opomenite odat kaj site kade treba ili onamu kade x-faktor saka?

Od ova ispaga deka nekoj mene ke mi kaze nesto,i za nego nema opomena,jas na toa ke repliciram,i 50 opomeni dobivam...

I,na kraj,nemozam,a da ne gi aktueliziram licnite kvalifikacii na nekoi preambiciozni i samouvereni clenovi.Zarem toa ne e pomos?

I,za temata,mislam deka veke se znae sto i kako ke bide.Prostorot ostanuva za nedoiskazanite.

Изменето од Isidora - 19.Мај.2009 во 22:37
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2009 во 23:59
Исидора, ако е за награди, има далеку позаслужни членови од тебе по опомени, верувајнамигнување
х-фактор(ите) ги опоменуваат сите кои ги прекршуваат правилата или ги нарушуваат дискусиите по темите, нема исклучоци.
Муабетот за ова го сметам за завршен.
Доколку имаш уште да дискутираш на темата, повели, никој не ти го одзема правото.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2009 во 01:17
Како перфидно се префрла топката. Од последните случувања се гледа дека сега не е проблемот во тоа дали воопшто треба да се гради црква (или друг објект) на таа локација или не, туку се дојде до тоа кој ќе ја финансира! (Ова ме потсетува на политичкиот проблем на МК со името. Имено, се поизвесно е дека ќе се смени името, ама тоа и нема да биде толку важно, сега битно е да гледаме за идентитиетот.глупчо) Значи, успеаја на народот да му го наметнат ставот дека црква ќе има, само сега е нејасно кој ќе ја финансира. Но, според мене, ова е „местенка“, да не речам „ујдурма“, односно тоа не е случајно, туку во прашање е договор меѓу владата и МПЦ. Ова намерно се прави за да се збуни народот, да му здосади од овој проблем и да дигне раце од него. Се мислам дека владата ќе земе активно учество во изградбата (ако навистина почне да се гради), но сето тоа вешто ќе биде прикриено, за да не бараат другите верски заедници изградба и на нивни верски објекти од буџетски пари.
А што ако и тие решат самите (без буџетски сретства) да финансираат изградба на џамии, теќиња, катедрали ...? Како во метрополите де, нели?!губитник
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2009 во 01:24
e, taka ti e toa,..koga gospod ne im dal na ovcite da rikaat , tuku da,...mmmmmmeeemmmmeeeekaat! ....i posle nekoj ke mi kaze se gordeel shto bil,...ovca! смеење
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7475767778 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.