IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Приватни или Државни факултети?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Приватни или Државни факултети?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 31>
Автор
Порака
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Април.2009 во 19:55
Originally posted by kokomoko81 kokomoko81 напиша:

Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Originally posted by tamara1990 tamara1990 напиша:

Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

I drzavni i privatni, bitno da e kvalitetna nastavata vo tie fakulteti

Bas na toa mislev i jas
ne ste vo pravo !

Zs be ne sme vo pravo???
oti ne gi biva bratko !imas ferari i se razbira mnogu pari , na avtopat letas so 200- policaecot ti pisuva kazna, no ti sega letas so 220 ....prva varijanta imas 101 i se razbira malku pari, vo grad te zapira policaec za nedozvolena brzina (namesto 40 ti si vozel 50) ti pisuva kazna ...ti kolata ne ja fakas veke   aj razmisli malku i vidi kade si - vo koja kategorija ... bratko so pari se se kupuva e toa go napravija privatnite univerziteti (spored mene - legalno podmituvanje i kupuvanje na ispiti)

i sega ti go poddrzuvas toa "legalno podmituvanje"???
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2009 во 13:32
Privatnite fakuteti nudat podobri uslovi na studentite,toa e fakt ,no jas lichno pretpochitam drzavni fakulteti.
Кон врв
Eli Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 1968
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Eli Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2009 во 13:44
Не знам што да искоментирам,зашо не сум учела на приватен факултет,па мрзам да коментирам нешо шо не сум го искусила..али од кажувања на блиски луѓе,можам да кажам според нивните искуства,дека дефинитивно се е поорганизирано,нема нервите да си ги губиш чекајќи го професорот 1 месец за потпис,ваму одма тоа се обавува..и сл..е сеа за професорскиот кадар,не знам колку е добар..се е релативно според мене..и на државен и на приватен може да се сретнат трупови професори кои немаат поима шо зборат,факт е тоа..ја сум на државен и не се каам поради тоа..но и приватниот си има свои предности.според мене..
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
Кон врв
Saevus Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2009
Локација: Switzerland
Поени: 30
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Saevus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2009 во 15:58
1.Makedonskite Fakulteti se zanikade
2.Nema nikakva organizacija za nisto
3.Sekogas treba da trcas po nekoj Profesor
4.Administrativniot sistem e zanikade
5.Sekogas se Maltretiras so Uplatnici da idesh u Banka pa na Fakultet pa tamu pa onamu pa da cekas pred Administracija
6.Nieden Sistem na Rabota ne Funkcionira kako so treba
7.Diplomata ne e priznaena nadvor od Drzavata
8.Ima Korupcija
9.Profesorite se visoki obrazovani lica koj so obozavaat da citat i da te maltretiraat, i Sekoj Nareden Profesor unishtuva najmalku 50 generacii pred da ide u Penzija
10.Se e Politika

Neshto da ne Ispushtiv ?'
Кон врв
kokomoko81 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2006
Поени: 1363
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kokomoko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2009 во 23:14
da ti odogovoram "prijatele":

1.Makedonskite fakulteti ne bile dobri?лутина... da te potsetam deka pod default stanuva zbor za makedonski fakulteti, prasanjeto e dali privatni ili drzavni --- samo za tvoja informacija ---- makedonskiot profesionalen kadar e eden od najbaranite vo svetot (taka da nemoj da pisuvas za nesto sto pojma nemas)

2. toa sto nema organizacija e makedonska karakteristika- nesto slicno kako preciznosta  i tocnosta na svajcarcite i germancite (koi od vreme na vreme pocnuvaat da se menuvaat i ni se priblizuvaat)

3.  zarem mislis deka porazlicno e vo zivotot..... cel zivot trcas po nekogo i po nesto (profesor, sef, zena itn....)

4. i 5. me mrzi da ti odgovaram,zatoa sto pisuvas gluposti

6. sto znaes ti pak sto funkcionira a sto ne funkcionira ...........

7. se e korist momce i se e mok, a nie ja nemame-mnogu sme mali ,,,

8. aaaaa...ti momce (dali znaes koj ne nauci na korupcija ?)...ah be momce kolku si zeleno ...c c c

9. samo poradi toa imame odlicen kadar

10. a politikata e k*rva, a ti treba da ja sredia, a izgleda ne te biva намигнување

momce mnogu imas ispusteno i nemoj vo idnina da se zamaras da pisuvas sto e dobro a sto loso ... arno si znaes na Baustelle vo Svajcarija i za da se pofalis koga si ides vo Makedonija zemas rent-car i odis kredit da zemes za da gi castis prijatelite- zatoa sto si vo Svajcarija ...c c c c
......
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2009 во 23:38
1. Можеби нашиот кадар е најбаран во светот, што не ми се верува зашто ако ги бараат одма ќе заминат
2. Тоа што нема организација е македонска работа за професорите, а студентот мора се да си заврши се на време
3. Некогаш е поразлично......на пример кога трчам по мажот ми не давам 1000 ден. за пат, и не се малтретирам цел ден за џабе...

4. Мислам дека Saevus е во право
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2009 во 10:39
Originally posted by mamma mamma напиша:

Koga jas studirav  davanjeto  pari za ispit bese vo poceten stadium.Profesorite sramezlivo nagovestuvaa i koj razbirase ke go polozese ispitot.
Mojot sin studira na New York Colege vo Skopje,a od septemvri ke odi vo Solun.
Kako roditel sum mnogu zadovolna od nacinot kako site tie profesori gi podgotvuvaat studentite za soocuvanje so zivotot i profesijata.
Ucat tocno toa sto ke im bide potrebno za profesijata koja si ja odbrale,ocenuvanjeto im e procentualno-10% redovnost,20%aktivnost(domasni raboti,proekti) itn.da ne objasnuvam mnogu.Profesorite gi tretiraat kako ramni na sebe-kolegi,sekoj student ima svoj mentor sto ke go forsira i ke mu pomaga vo ucenjeto.......
 Mozam da napravam razlika zatoa sto moi bliski deca studiraat na drzavniot univerzitet.
Od septemvri i kerkata ke se zapisuva na fakultet i definitivno toa ke bide privaten.

Мамо , одамна те нема на форумот а баш сакав да те прашам дали го примаа син ти во Солун ?

Наши пријатели од Битола минатата година поднесоа документи за да го запишат син и во Солун на студии, ама беа одбиени , па мораше да паузира , здравје оваа година пак ќе аплицираат за во Солун.

Баш ми е мило што имаш убаво мислење за приватните факултети среќа
Кон врв
elektro Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 07.Мај.2009
Поени: 81
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај elektro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2009 во 16:11
KOJ PLANIRA VO SOLUN DA ODI :D
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kokomoko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2009 во 00:23
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

1. Можеби нашиот кадар е најбаран во светот, што не ми се верува зашто ако ги бараат одма ќе заминат
2. Тоа што нема организација е македонска работа за професорите, а студентот мора се да си заврши се на време
3. Некогаш е поразлично......на пример кога трчам по мажот ми не давам 1000 ден. за пат, и не се малтретирам цел ден за џабе...

АЈДЕ И ТЕБЕ ДА ТЕ УПРАВАМ !!!!

1. Македонскиот кадар од државните универзитети бил и ќе биде ценет насекаде во светот ... не би сакал да замарам но само еден пример---- целокупната стријна инсталација кај военото возило ПУХ е дело на македонец, пред 30 години...

2. мораме да научиме дека мораме да се бориме за нештата во животот (немаш ништо а мораш да преживееш)- така да и таа македонска административна голгота не учи на нешто- како не треба да се однесуваме во иднина

3. те молам преведи ми не те разбирам - на многу висок стил напишано намигнување

4. не ти пишуваме овде плусови или минуси.... треба да дадеш твое мислење
......
Кон врв
Petkovsky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 239
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Petkovsky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2009 во 02:43

АЈДЕ И ТЕБЕ ДА ТЕ УПРАВАМ !!!!1. Македонскиот кадар од државните универзитети бил и ќе биде ценет насекаде во светот ... не би сакал да замарам но само еден пример---- целокупната стријна инсталација кај военото возило ПУХ е дело на македонец, пред 30 години... 2. мораме да научиме дека мораме да се бориме за нештата во животот (немаш ништо а мораш да преживееш)- така да и таа македонска административна голгота не учи на нешто- како не треба да се однесуваме во иднина 3. те молам преведи ми не те разбирам - на многу висок стил напишано намигнување4. не ти пишуваме овде плусови или минуси.... треба да дадеш твое мислење

Смешно човече си ти. Македонските универзитети се далеку од познати. Не знам дали некој има слушнато за Македонија на твојот фамозен запад, а не пак за нашите универзитети. Не знам дали уште живееш во комунизмот пред 30 години кога и Кинези па и Грци доаѓале да студираат овде. Разбуди се, погледни околу себе, пропаѓаат факултетите. Прошетак малку по Македонија, запознај ја убаво и размисли и кажи ми зашто некој би барал кадар од Македонија. Во едно шугаво НАТО не можеме да влеземе. Нека ти каже тоа нешто за стандардот на Македонија и за мислењето на западот за нас. Тој кадар од твоите познати и ненормално барани факултети толку успеа да не дотурка. Нема потреба да управаш луѓе по форумов, управи се ти прво. Пробуди се...
Кон врв
Petkovsky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 239
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Petkovsky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2009 во 02:52
Originally posted by CST CST напиша:

Originally posted by mamma mamma напиша:

Koga jas studirav  davanjeto  pari za ispit bese vo poceten stadium.Profesorite sramezlivo nagovestuvaa i koj razbirase ke go polozese ispitot.Mojot sin studira na New York Colege vo Skopje,a od septemvri ke odi vo Solun.Kako roditel sum mnogu zadovolna od nacinot kako site tie profesori gi podgotvuvaat studentite za soocuvanje so zivotot i profesijata.Ucat tocno toa sto ke im bide potrebno za profesijata koja si ja odbrale,ocenuvanjeto im e procentualno-10% redovnost,20%aktivnost(domasni raboti,proekti) itn.da ne objasnuvam mnogu.Profesorite gi tretiraat kako ramni na sebe-kolegi,sekoj student ima svoj mentor sto ke go forsira i ke mu pomaga vo ucenjeto....... Mozam da napravam razlika zatoa sto moi bliski deca studiraat na drzavniot univerzitet.Od septemvri i kerkata ke se zapisuva na fakultet i definitivno toa ke bide privaten.
Мамо , одамна те нема на форумот а баш сакав да те прашам дали го примаа син ти во Солун ?Наши пријатели од Битола минатата година поднесоа документи за да го запишат син и во Солун на студии, ама беа одбиени , па мораше да паузира , здравје оваа година пак ќе аплицираат за во Солун.Баш ми е мило што имаш убаво мислење за приватните факултети среќа

mamma, се е тоа убаво. Прекрасно е кога професор ке те гледа на исто ниво и кога ке те бутка цело време, ке те форсира и подготвува за понатаму. Сепак, мое мислење е дека секој мора да созрее еден ден, да застане на свои две нозе и стане свој човек. Лично мене на факултет никој не ме бутка и форсира, сам одлучувам дали треба да учам или не. На професорите ама баш ич не им е гајле дали јас ке поминам, јас сум само студент, еден обичен број меѓу многуте. Него му е работа да ми предаде и да ми одговори на прашања и нема намера да ми става знаење со сила. Тука ми е местото мене, и би ми било непријатно професорот да ме третира како еднаков од проста причина што не сум ко него. Има време кога ке се докажувам и покажувам, а сега знам дека сум сам свој газда, не сакам никој да ме тинтра и разгалува, можам сам.

Честитки за Солун =)

Изменето од Petkovsky - 15.Мај.2009 во 02:53
Кон врв
Ane09 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2009
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2009 во 11:25
Eden nas eminenten profesor, koj mene mi bese na postdiplomski, a istovremeno predavase i na Stulov, vaka rece za privatnite fakulteti: "Toa e legalno kupuvanje na diploma, za istiot ispit Vas Ve teram da ucite dva meseci, a niv gi pustam so tri dena procitano". Jas mu veruvam, a Vie??????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kokomoko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2009 во 16:21
Originally posted by Ane09 Ane09 напиша:

Eden nas eminenten profesor, koj mene mi bese na postdiplomski, a istovremeno predavase i na Stulov, vaka rece za privatnite fakulteti: "Toa e legalno kupuvanje na diploma, za istiot ispit Vas Ve teram da ucite dva meseci, a niv gi pustam so tri dena procitano". Jas mu veruvam, a Vie??????

аплауз
аплауз
аплауз
аплауз
аплауз
аплауз
......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kokomoko81 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2009 во 16:31
Originally posted by Petkovsky Petkovsky напиша:

АЈДЕ И ТЕБЕ ДА ТЕ УПРАВАМ !!!!1. Македонскиот кадар од државните универзитети бил и ќе биде ценет насекаде во светот ... не би сакал да замарам но само еден пример---- целокупната стријна инсталација кај военото возило ПУХ е дело на македонец, пред 30 години... 2. мораме да научиме дека мораме да се бориме за нештата во животот (немаш ништо а мораш да преживееш)- така да и таа македонска административна голгота не учи на нешто- како не треба да се однесуваме во иднина 3. те молам преведи ми не те разбирам - на многу висок стил напишано намигнување4. не ти пишуваме овде плусови или минуси.... треба да дадеш твое мислење

Смешно човече си ти. Македонските универзитети се далеку од познати. Не знам дали некој има слушнато за Македонија на твојот фамозен запад, а не пак за нашите универзитети. Не знам дали уште живееш во комунизмот пред 30 години кога и Кинези па и Грци доаѓале да студираат овде. Разбуди се, погледни околу себе, пропаѓаат факултетите. Прошетак малку по Македонија, запознај ја убаво и размисли и кажи ми зашто некој би барал кадар од Македонија. Во едно шугаво НАТО не можеме да влеземе. Нека ти каже тоа нешто за стандардот на Македонија и за мислењето на западот за нас. Тој кадар од твоите познати и ненормално барани факултети толку успеа да не дотурка. Нема потреба да управаш луѓе по форумов, управи се ти прво. Пробуди се...

Г-дине Петковски,

нема потреба да ја шетам Македонија го имам прошетано светот и не знаеш колку боли фактот што се уште постојат луѓе од твојот калибар- луѓе кои што не се достојни да го носат презимето Петковски. Не можеш да бидеш свесен дека живееш во најубавата земја на светот, а тие приватни универзитети се нашата пропаст- но во друга прилика. Не би сакал да зборувам за НАТО затоа што темава е образование, но сепак би рекол дека не ни треба тоа толку посакувано НАТО- таа приказна за големи деца. Во врска со моето будење ! .............ах, би требало да се префрлиме во политика
......
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,223 секунди.