IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Споменик на Александар на плоштад Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Споменик на Александар на плоштад Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 54>
Прашање: Дали сте за изградба на споменикот
Одговор Гласови Статистика
55 [56,12%]
4 [4,08%]
31 [31,63%]
8 [8,16%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 16:02
Originally posted by novace novace напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

само ако ми докаже некој „експерт“ дека спомеников е нешто што ни е сосема потребно, неопходно за нас и за нашиот опстанок, ќе се сликам со него

Наместо некој друг тебе да ти (до)кажува и објаснува..еве едно многу интерсно сознание (и досега од никој не дискутирано)..за твоја лична и „независна„ компарација...колку што ти дал Бог за тоа..нели:
Плаошник  во Охрид..кога (своевремено) се г(к)радеше..сите од оваа „фела„ листом беа против..и си „крекаа„ насекаде ..исто како и сега..ама денес..односно во последно време..ниту еден нивен гост (се мисли на ептен мудриве)...не промашил да не го посети веќе „озлогласениот„ објект„..

И сега..кој е тука..заостанатиот..односно крекалото ...а?

намигнување

Токму затоа го поставив прашањето...
Според мене нормално е да има реакции за секој објект , споменик и воопшто се што е ново...Така е секаде во светот не е можно на сите истовремено да им се угоди...Колку еден проект бил успешен или не покажува времето...
Во случајот на Плаошник се покажа дека е еден од најуспешните проекти во овие 18 години независност, а денес Плаошник е еден од најпосетуваните објекти во Македонија...
Затоа мислам дека на спомениците, црквата и скулптурите траба да им се даде време , а времето ќе покаже дали било залудно фрлени пари...
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 16:27
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Според мене нормално е да има реакции за секој објект , споменик и воопшто се што е ново...Така е секаде во светот не е можно на сите истовремено да им се угоди...Колку еден проект бил успешен или не покажува времето...
Во случајот на Плаошник се покажа дека е еден од најуспешните проекти во овие 18 години независност, а денес Плаошник е еден од најпосетуваните објекти во Македонија...
Затоа мислам дека на спомениците, црквата и скулптурите траба да им се даде време , а времето ќе покаже дали било залудно фрлени пари...

Тоа ..едноставно се нарекува..ВРЕМЕНСКА ДИСТАНЦА..која е неопходна на скоро сите настани и дејствија во природата ..материјална и нематеријална..
Кај материјалната се користи..за зреење на виното..некои технолошки процеси..овошки цимент..и други..
Кај нематеријалната..тоа е видено во ЕВОЛУЦИЈАТА..за сешто станало..требало ВРЕМЕ..човек нели (така ми велат) (по)станал од мајмун...(бабами додуше велеше: Можеби другите се од МАЈМУН (по)станати..ама во нашата фамилија мајмун не сме имале..)
пс
Е сега..во неможност тоа да го променат сето ова што ги многу чуди..оти се неуки..и за такви и ги сметале и останатите....и да се вратат на „магарето„ кое си го „јавале„ 5 и 1/2 деценија..сега тоа е ЛИПСАНО..ама тие тоа не сакаат да го сфатат..и конечно нели и правилно разберат..уште  си сонуваат сни..хихиихихихиииии...
Но.. кому ли ќе му објаснуваш..види му ја „мудрата„ глава и се што од неа произлегло (досега) па веднаш ќе ни/ти стане јасно..ЗАШТО е ова онеа ,теа, тоа таа..и други ЗАШТО...??
намигнување

Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 16:58

само ако ми докаже некој „експерт“ дека спомеников е нешто што ни е сосема потребно, неопходно за нас и за нашиот опстанок, ќе се сликам со него

Наместо некој друг тебе да ти (до)кажува и објаснува..еве едно многу интересно сознание (и досега од никој не дискутирано)..за твоја лична и „независна„ компарација...колку што ти дал Бог за тоа..нели:
Плаошник  во Охрид..кога (своевремено) се г(к)радеше..сите од оваа „фела„ листом беа против..и си „крекаа„ насекаде ..исто како и сега..ама денес..односно во последно време..ниту еден нивен гост (се мисли на ептен мудриве)...не промашил да не го посети веќе „озлогласениот„ објект„..за кој ...и тогаш се потрошени доста народни пари...разбира се...
И сега..кој е тука..и за што е...заостанатиот..односно крекалото ...а?
намигнување
значи плаошник не е 20- метарски, 30 - тонски бронзен споменик со неколку „помали“ бронзени споменици, не е во главен град и не е на плоштад и е врз основа на претходен објект и археоложко наоѓалиште, те разбирам сосема на што мислиш, ама да не мешаме баби и жаби, народов многу пати бил и разочаран и пријатно изненаден
а ако мислиш дека баш овој споменик и останатиот бронзен релјеф ќе носи туристи се лажеш

размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 17:10
плаошник е исто така реконструкција на веќе постоечки објект, и има многу историја во него, а бронзениот споменик не е
плаошник не беше кренат од инает на грција и покажување на светот колку сме ние голема нација

една работа, што докажуваме со спомеников, можеш да кренењш споменик на Александар во Перу, но тоа не значи дека Перуанците се антички Македонци
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 17:28

плаошник е исто така реконструкција на веќе постоечки објект, и има многу историја во него, а бронзениот споменик не е плаошник не беше кренат од инает на грција и покажување на светот колку сме ние голема нацијаедна работа, што докажуваме со спомеников, можеш да кренењш споменик на Александар во Перу, но тоа не значи дека Перуанците се антички Македонци

Нема врска што е Плаошник , важно ја плукаа таа инвестиција истите што денес го плукаат спменикот на Александар...
Сепак секој си има право на мислење а на крај победува мнозинството...
Демократија што ќе правиш...
Изгледа тешко ни е да се навикнеме...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 17:32

Тоа ..едноставно се нарекува..ВРЕМЕНСКА ДИСТАНЦА..која е неопходна на скоро сите настани и дејствија во природата ..материјална и нематеријална..
Кај материјалната се користи..за зреење на виното..некои технолошки процеси..овошки цимент..и други..
Кај нематеријалната..тоа е видено во ЕВОЛУЦИЈАТА..за сешто станало..требало ВРЕМЕ..човек нели (така ми велат) (по)станал од мајмун...(бабами додуше велеше: Можеби другите се од МАЈМУН (по)станати..ама во нашата фамилија мајмун не сме имале..)
пс
Е сега..во неможност тоа да го променат сето ова што ги многу чуди..оти се неуки..и за такви и ги сметале и останатите....и да се вратат на „магарето„ кое си го „јавале„ 5 и 1/2 деценија..сега тоа е ЛИПСАНО..ама тие тоа не сакаат да го сфатат..и конечно нели и правилно разберат..уште  си сонуваат сни..хихиихихихиииии...
Но.. кому ли ќе му објаснуваш..види му ја „мудрата„ глава и се што од неа произлегло (досега) па веднаш ќе ни/ти стане јасно..ЗАШТО е ова онеа ,теа, тоа таа..и други ЗАШТО...??
намигнување

фала за споменикот кој ќе треба да чекам долго време да им легне на луѓето и уште подолго да стане славен губитник
и не знам зошто сите со спротивно мислење ги сметате за луѓе со пониско образование, кога не видов ни еден стручен коментар од ваша страна, туку само сопствени мислења кои имаат иста тежина како спротивните

П.С. Не сум се сликал на плаошник плазење среќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 18:10

фала за споменикот кој ќе треба да чекам долго време да им легне на луѓето и уште подолго да стане славен губитник
и не знам зошто сите со спротивно мислење ги сметате за луѓе со пониско образование, кога не видов ни еден стручен коментар од ваша страна, туку само сопствени мислења кои имаат иста тежина како спротивните

Воопшто не треба мене нешто да ми благодариш ...за ништо од опишанито овде немам директно учествувано..
Јас само ти го кажав мојот начин на размислување...ништо повеќе и помалку..

И никаде... јас не реков дека тие се со пониско..туку само се со „чудно„ образование..и погледи на нештата??
Како инаку ..некои од нив ќе имаат различно мислење за исти..во принцип градби..за кои мислат дека се или не се соодветни за местото и просторот??
Мислам конкретно ..на искажаното мислење на архитектот Грчев..за неговата „градба„ Лумикс..и за црквата..а кои би требале да бидат „непосредни„ соседи..додуше сега распоредот е троа поинаков..тој објаснуваше нешто со „фаќање„ на ВИЗУРА..(утепај ме ако знам што мислел со тоа???)
намигнување

Изменето од novace - 10.Мај.2009 во 18:18
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 19:39
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

eve JAS  izjavuvam deka nema da se slikam ...... i sto ? ... sakas da kazes deka sum pomalku Makedonec od tebe ili slicnite na tebe ?
  eve joze,...zaedno ,..nema da  se slikame! намигнување

iako,..da bidam iskren,...i tebe ,..dodeka beshe ushte ziv, mnogu ne te ,.."mirisav" .голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 20:41

Воопшто не треба мене нешто да ми благодариш ...за ништо од опишанито овде немам директно учествувано..
Јас само ти го кажав мојот начин на размислување...ништо повеќе и помалку..

И никаде... јас не реков дека тие се со пониско..туку само се со „чудно„ образование..и погледи на нештата??
Како инаку ..некои од нив ќе имаат различно мислење за исти..во принцип градби..за кои мислат дека се или не се соодветни за местото и просторот??
Мислам конкретно ..на искажаното мислење на архитектот Грчев..за неговата „градба„ Лумикс..и за црквата..а кои би требале да бидат „непосредни„ соседи..додуше сега распоредот е троа поинаков..тој објаснуваше нешто со „фаќање„ на ВИЗУРА..(утепај ме ако знам што мислел со тоа???)
намигнување
па на тој начин сите сме чудно образовани плазење
а за лумикс ти реков, совршено е вклопен во просторот, симетричен е со сите околни објекти, со плоштадот и двете улици, неговата форма одговара на локацијата, ако сакаш ќе ти нацртам, за разлика од црквата која има форма на крст која мора да биде испочитувана, а згора на тоа е огромна
Што се однесува за Грчев, тој барем се обидува да објасни нешто, додека неговиот колега Вангел тврди дека планот за мал ринг е идеален, а не сака да објасни зошто

П.С. Почекај малце, да се популаризира Лумикс, за се треба време намигнување
П.П.С. Забегав(ме) од темата, ако сакаш ќе продолжиме во темата за црквата
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 21:12

па на тој начин сите сме чудно образовани плазење
а за лумикс ти реков, совршено е вклопен во просторот, симетричен е со сите околни објекти, со плоштадот и двете улици, неговата форма одговара на локацијата, ако сакаш ќе ти нацртам, за разлика од црквата која има форма на крст која мора да биде испочитувана, а згора на тоа е огромна
Што се однесува за Грчев, тој барем се обидува да објасни нешто, додека неговиот колега Вангел тврди дека планот за мал ринг е идеален, а не сака да објасни зошто

П.С. Почекај малце, да се популаризира Лумикс, за се треба време намигнување
П.П.С. Забегав(ме) од темата, ако сакаш ќе продолжиме во темата за црквата

Сепак..ти благодарам за понудата,  твое право е да си бидеш таков каков што си се преставил овде..нели?
Можеби подоцна..понудата сепак треба да (ти) одлежи малку и да се троа популаризира..за да биде „сварена„ од мојот (признавам) чуствителен стомак..
намигнување
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 21:18

Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

Убаво е да се даде шанса на младите, јас сум апсолутно за тоа!

Не е страшно што авторката на проектот споменик на Александар Македонски е анонимна, почетник, на младите треба да им с едаде шанса.

Ама, страшно е, мамамд, баш тоа е мноооогу страшно. КАТАСТРОФАЛНО Е!  Ако некој  е на апсолутниот почеток на кариерата, само што завржил факултет, ќе му дадеш шанса да направи - изложба, а не да прави огромен проект со многу важно историско и политичко (а воедно и уметничко) значење во центарот на главниот град на една држава.

Еден недокажан, непокажан и на нула степен од својата зрела творечка кариера - уметник(ништо против девојката, не ни знам за кого се работи, ама си има РЕД на нештата како некои работи се прават во животот!)  НЕМА ТЕОРЕТСКИ ШАНСИ да добие проект на Брандембуршка Капија во Берлин или Трокадеро во Париз или Трафалгар Сквер во Лондон! Тоа може да го добие само некој како Пикасо или Роден или Џакомети или на нив сличен, од таков ранг - уметник за кој дури и странските обични смртници некогаш чуле.

Ова што се случува е скандал без преседан во колосални димензии. Да се срамиш да викнеш луѓе на гости во Скопје. Е до тоа доаѓа.

Во ред е тоа што го пишуваш...
Меѓутоа дали знаеш како одеше изборот на идејни решенија на скулптурите??? И знаеш ли зошто на пример Академик Томе Серафимовски не конк*рираше???

Јас сум сигурен дека ако владата направеше како што предлагаа нашите афирмирани уметници повторно ќе се јавевте и ќе критикувавте...

porano vo nasata nerazviena drzava
avtorot gi velicase svoite dela

sega se se vrati na ispravnata logika

DELATA GO VELICAT AVTOROT
ako deloto kje bide prekrasno,, kje va velica avtorkata
za  vekovi
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2009 во 11:18
Во ред е тоа што го пишуваш...
Меѓутоа дали знаеш како одеше изборот на идејни решенија на скулптурите??? И знаеш ли зошто на пример Академик Томе Серафимовски не конк*рираше???

Не знам и баш ме интересира.

Јас сум сигурен дека ако владата направеше како што предлагаа нашите афирмирани уметници повторно ќе се јавевте и ќе критикувавте...

А што предлагаа афирмираните уметници? (Не сум воопшто упатена како се одвивала целава оваа работа со одлучување кој и како)

porano vo nasata nerazviena drzava
avtorot gi velicase svoite dela

sega se se vrati na ispravnata logika

DELATA GO VELICAT AVTOROT
ako deloto kje bide prekrasno,, kje va velica avtorkata
za  vekovi

Нормално, бе Анакин, се разбира. По нормалниот тек на нештата - делата го прават и градат името на еден автор, на еден уметник (и воопшто професионалец - добар доктор е добар и познат бидејки добро лечи, а не бидејки има убави очи, нели?).

Со тоа што, не се дава таков важен проект на некој кој не е никако ни покажан ни докажан. Тоа значи дека тој којшто одлучува не е свесен на каков ризик се оддава, да вложи огромни пари и да излезе нешто грдо и неадекватно. А тоа доаѓа од незнаење (на тој којшто одлучува).
Кажи ми, ако можеш да си купиш мерцедес или ферари, ќе му нарачаш кола на синот на комшијата - автомеханичар кој штотуку почнал да поправа (па и прави) автомобили и до сега немал ниту еден муштерија?

Постојат наши добри, квалитетни докажани македонски уметници, се распишува конк*рс за нив и потоа се бира. Не значи тоа дека тогаш ќе биде добро (според мене и според многу македонски уметници кои го познавам скулптурите на Серафимовски не се од некој врвен квалитет), ама ризикот е многу помал.
Ете, Манчевски прави спотови за МК бидејки е име. И него го критикувавме (јас многу му ги сакам филмовите!) поради некои идеи и лош кастинг (за кастинг и во „Сенки“ за жал ич не се покажа), но ако ништо друго, технички е издржано, на светско ниво, бидејки Манчевски си е профи во својот занает.

За се си има ред, време и пат кој треба да се изоди.
Проблемот во МК е што одамна се испревртија нештата, критериумите, етичките и моралните норми, прагот на толеранција на истите и затоа сега важи „Скопје, и се е можно“.

Би сакала да се најде една група на јаки личности кои ќе пробаат да го сменат тој погрешен, изместен тек и ќе ги вратат работите повторно во рамнотежа. Такви под македонското политичко небо - сега за сега - нема. За тоа треба огромна сила и упорност.

Изменето од anastea - 11.Мај.2009 во 11:35
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2009 во 11:26
нема ризик
скулптурата модел постои
ризик бил кога дале претседатели на европста унија од Прага на уметникот да ги уобличи земјите члехки и направил ќенефи и милион глупости
само што тие е европа па им се моит
а ние сме македонија па не ни се може

нема гајле верувам јас дека сме многу попаметни од европејците и
Ацо ќе биде како што треба

оти ние сме сепак нормална нација

Изменето од anakin - 11.Мај.2009 во 11:27
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2009 во 13:03
Ајде вака,политиката на Груевски ја оправдувам во многу сегменти и тука јавно многу пати сум напишала и сум била осудувана за протежирање отворен груевизамголема%20насмевка
Но тоа не значи дека пак онаму кај што има грешки не треба да се критикува. Споменици, скулптури, секое време со свои идеи. Со каков ли ентузијазам ги вајаа и оние партизанските со пушка во рака, па сега некој ги руши без око да му трепне.
Нејсе, нека има скулптури, ама скулптури кои чинат 5 милиони евра во време кога народецот нема да купи леб. Е тоа е сатира.
Како да с еоднесувам како просветен работник во ситуација кога родител засрамено ми кажува дека нема пари да му купи на своето дета дрвени боички кои коштаат САМО 30 ден за да работи тоа на час. САМО затоа што е отпуштен од работа а детскиот додаток е САМО 500 ден, а социјалната помош  само 2000 ден.
Како овој родител да разбере дека споменикот МОРА сега да се изгради и што му значи нему кога неговите потомци МОЗЕБИ ќе изумрат од глад па ќе немаат прилика нити да го видат нити пак да се сликаат пред споменикот?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.